Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρόπος εύρεσης μέτρων και όγκου αρμών σε αργολιθοδομή για αρμολόγηση και ενέματα


 
dtsipo

Recommended Posts

Συγχωρείστε την ίσως μη τεχνική γλώσσα μου.

Ενδιαφέρομαι να μάθω για κάποιο τρόπο (τύπο) υπολογισμού των τρέχοντων μέτρων των αρμών σε τοιχοποιΐα από αργολιθοδομή για αρμολόγηση με παραδοσιακό κονίαμα και κάποια χρέωση αυτής της εργασίας ανά μέτρο.

Επίσης μου έχουν πει πως υπάρχει κάποιος τρόπος (τύπος) υπολογισμού και του όγκου που καταλαμβάνουν αυτοί οι αρμοί μέσα στην τοιχοποιΐα, ώστε να υπολογιστούν τα κυβικά τους και αντίστοιχα τα κυβικά ενέματος που θα απαιτηθούν για την πλήρωσή τους. Γνωρίζετε καποιο πιθανό κόστος μιας τέτοιας εργασίας?

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Ανάλογα με το είδος δόμησης (αργολιθοδομή, ημίξεστη, ξεστή κλπ), ανάλογα με την ποιότητα στην εφαρμογή της τεχνικής του χτισίματος, ανάλογα με το είδος του λίθου, ανάλογα με το είδος του κονιάματος και ανάλογα με τις εμφανιζόμενες βλάβες, η ποσότητα του ενέματος προς πλήρωση εσωτερικών κενών μπορεί να ποικίλει δραματικά. Δεν υπάρχει τύπος, μόνος οδηγός η εμπειρία.

 

Ομοίως -σε μικρότερο βαθμό- για το αρμολόγημα.

 

Τέλος, το κόστος εφαρμογής εξαρτάται από την τεχνική επέμβασης (βαθύ αρμολόγημα, σφραγιστικό αρμολόγημα, πατητό αρμολόγημα, εξέχον αρμολόγημα κλπ), σε μικρότερο βαθμό αυτό ισχύει και για τα ενέματα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αυτό το καταλαβαίνω.

Υπάρχει όμως κάποιος θεωρητικός τρόπος υπολογισμου σε πόσα περίπου μέτρα εκτείνονται οι αρμοί συνολικά σε μια συγκεκριμένη τοιχοποιϊα και δεδομένου του πάχους του τοίχου και τι όγκο καταλαμβάνουν τα κενά τους;

Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο

Link to comment
Share on other sites

Όχι φίλε μου, ακριβώς αυτό λέω. Συχνά θα ακούσεις νούμερα της τάξης του 15%~20%. Η ουσία είναι ότι βλέποντας την όψη της λιθοδομής δεν μπορείς με ασφάλεια να πεις το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της. Δεν μπορείς να προεξοφλήσεις την εσωτερική δομή και το εάν ο μάστορας ήταν συνεπής και καλοπληρωμένος ώστε να χτίζει κανονικά, ή αν ήταν τσαπατσούλης και γέμιζε τον τοίχο με λιθοριπή και λίγο κονίαμα.

 

Γιαυτό λέω, είναι καθαρά θέμα εμπειρίας το να υποθέσει κανείς -με σοβαρές πιθανότητες να είναι σωστή η υπόθεση- το τι γίνεται μέσα σε ένα ντουβάρι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.