Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση φωτιστικών


m@rg

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να ανοίξω αυτό το θέμα στην ενότητα των ιδιωτών. Είμαι μηχανικός (ΜΠΔ) αλλά η ερώτησή μου είναι καθαρά για προσωπικό θέμα.

 

Πρόσφατα μετακόμισα και αγόρασα φωτιστικά για το σπίτι (κατασκευή 1986 μας είπαν). Τα φωτιστικά έχουν μεταλλική βάση και θέλουν να γειωθούν. Ωστόσο δεν βγαίνει γείωση στο ταβάνι (από όσο μπορώ να καταλάβω). Σε όλες τις περιπτώσεις βγαίνουν 2 καλώδια ίδια (χωρίς χρωματισμό δλδ) και ενίοτε 3 (εκεί που έχει διπλούς διακόπτες, υποθέτω για να μπορείς να ανάβεις τα μισά φώτα). Επίσης βγαίνουν και σύρματα - για να κρεμάς τα φωτιστικά προφανώς - τα οποία όμως αμφιβάλλω αν συνδέονται με τον σκελετό του κτιρίου.

 

Τι μπορώ να κάνω; Είναι επικίνδυνο αν δε γειώσω το σώμα του φωτιστικού; Αν το σύνδεα με τα σύρματα που βγαίνουν από το ταβάνι; (αν και μάλλον είναι πιο επικίνδυνο αυτό από το να μη βάλω καθόλου).

Ρώτησα διάφορους (μη ηλεκτρολόγους) και οι περισσότεροι μου πρότειναν να συνδέσω τα φωτιστικά απλά χωρίς να βάλω τη γείωση. Ωστόσο θα ήθελα να σιγουρευτώ ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα.

 

Υ.Γ.: Δε θα είχα πρόβλημα να φέρω και ηλεκτρολόγο αν θα έκανε κάτι παραπάνω από ότι μπορώ να κάνω εγώ. Η πρόταση που μου έγινε να σκάψω και να φέρω γείωση από τα καπάκια (αν υπάρχει) είναι μάλλον μη εφικτή αφού είμαι στο ενοίκιο και δε νομίζω να μπω σε τέτοια διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

@m@rg: Η νομοθεσία απ' οσο γνωρίζω λέει ότι οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο-συσκευή το οποίο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα (στην ουσία δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα) και μπορεί να έρθει σε επαφή με γυμνό χέρι θα πρέπει να γειώνεται. Αυτό είναι απολύτως λογικό διότι για φαντάσου την νοικοκυρά ανεβασμένη σε μια μεταλλική σκάλα θέλοντας να καθαρίσει το φωτιστικό σε λειτουργιά γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλη πηγή φωτός στον χώρο? Αν από την σκάλα λείπει-ουν τα πλαστικά << παπουτσάκια >> ή έχουν φθαρεί από την χρήση με αποτέλεσμα όλος ο σκελετός της σκάλας να συνδέεται αγώγιμα με το πάτωμα, έτσι καθώς καθαρίζει το φωτιστικό και το μετακινεί από την κλέμα επάνω, ξεπηδά ο αγωγός της φάσης και ακούμπα ένα σημείο του φωτιστικού, τότε το ρεύμα βρίσκει αγώγιμο δρόμο στο σώμα της νοικοκυράς κ μέσω τις σκάλας διοχετεύεται στο πάτωμα... Σε αυτήν την περίπτωση για να ανακοπεί η πορεία του ρεύματος προς το πάτωμα θα πρέπει να συμβαίνει το εξής:

Η Νοικοκυρά να φοράει παπούτσια ή παντόφλες με λαστιχένια σόλα (μονωτικό υλικό) και να μην ακουμπάει ούτε κάποιο μέρος του σώματος, ούτε κάποια επιφάνεια του ρούχου της στην μεταλλική σκάλα (Πράγμα αρκετά δύσκολο για μένα). Υπάρχει και η άλλη περίπτωση να σωθεί εάν φορά καλά γαντάκια από μονωτικό υλικό. Ενώ αν το φωτιστικό γειωνόταν όπως ορθά καθορίζει ο κατασκευαστής, σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα διότι το ρεύμα μέσω του αγωγού γείωσης θα πήγαινε στην γη ο ΔΔΕ θα << έβλεπε >> διαρροή και θα απενεργοποιουσε το κύκλωμα. Όσον αφορά το επόμενο σκέλος της ερώτησης σου να χρησιμοποιήσεις το ταβάνι σαν αγωγό γείωσης δεν νομίζω ότι θα πετύχεις κάτι γιατί ΑΜΕΣΗ γείωση στο ταβάνι δεν υπάρχει. Μπορώ να μπω στην λογική των ηλεκτρολόγων το πώς το σκέφτηκαν, αλλά πίστεψε με το έχω δοκιμάσει και δεν πιάνει και να σου εξηγήσω το γιατί. Έχω δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές να κάνω τεχνίτη διαρροή προς τον τοίχο (ακουμπώντας την φάση απευθείας στον σοφά) αλλά ο ΔΔΕ δεν πέφτει άρα δεν υπάρχει τέτοια διαρροή που θέλεις εσύ για να στον ενεργοποιήσει και να σου απενεργοποιήσει το κύκλωμα. Βέβαια με τα ατμοσίδερα που έχει μέσα η πλάκα-ταβάνι και που συνδέονται μεταξύ τους ίσως εκεί να μπορεί να γειωθεί το φωτιστικό και σε περίπτωση σφάλματος να πέσει ο ΔΔΕ, αυτό δεν το είχα σκεφτεί να το δοκιμάσω. Οι εμπειρότεροι να μας πουν ;).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Πολύ σωστά αυτά που λες, αλλά τι κάνουμε στην περίπτωση που δεν υπάρχει γείωση; Απλά δε τα βάζουμε καθόλου;

 

Επίσης να ρωτήσω κάτι ακόμα. Ψάχνοντας για αυτό το θέμα στο διαδίκτυο κάπου διάβασα ότι μπορεί να λείπει το ουδέτερο κ όχι η γείωση. Ισχύει κάτι τέτοιο ή λέω βλακείες;

 

Παίζει ρόλο αν έχω 3φασικό ρεύμα ή όχι; (νομίζω ότι είναι 3φασικό).

Link to comment
Share on other sites

πολύ προσοχή και ενημέρωση σε όλους τους χρήστες του σπιτιού (δεν νομίζω επισκέπτης να πιάνει τα φωτιστικά)

 

Σε απλή λύση δεν υπάρχει κάτι. Γείωση δεν έχουν δεν λείπει ο ουδέτερος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νίκο, σε μια τέτοια περίπτωση ο ΔΔΕ θα πέσει, αυτή είναι αλώστε και η δουλειά του, θα δει τη διαφορά που παρουσιάζεται ανάμεσα στη φάση και τον ουδέτερο (εισερχόμενο /εξερχόμενο ρεύμα). Δεν έχει καμία σχέση ο ΔΔΕ με τη ΓΕΙΩΣΗ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να στηριχτούμε μόνο στον ΔΔΕ. Ο νόμος όπως έγραψες είναι σαφέστατος

 

Επίσης να ρωτήσω κάτι ακόμα. Ψάχνοντας για αυτό το θέμα στο διαδίκτυο κάπου διάβασα ότι μπορεί να λείπει το ουδέτερο κ όχι η γείωση.

 

Δεν γίνεται να λείπει ο ουδέτερος, εκτός και αν ο ηλεκτρολόγος είναι ‘’στόκος’’

 

[quote=m@rg;349060

Παίζει ρόλο αν έχω 3φασικό ρεύμα ή όχι; (νομίζω ότι είναι 3φασικό).

 

 

Όχι, δεν παίζει κανένα ρολό εάν έχεις τριφασικό ( σχετικά με το φωτισμό)

Link to comment
Share on other sites

Αν έφερνα ηλεκτρολόγο τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει;

 

Να έσκαβε:shock: και να πέρναγε τη γείωση που λείπει

Link to comment
Share on other sites

Να έσκαβε:shock: και να πέρναγε τη γείωση που λείπει

 

Αυτό φαντάστηκα και εγώ. Δυστυχώς όμως δε θα κάνω κάτι τέτοιο ως ενοικιαστής (εκτός αν το κάνει ο ιδιοκτήτης).

 

Από εκεί και πέρα έχω την εντύπωση (δεν είμαι σπίτι για να δω) ότι στα φωτιστικά που αγόρασα είναι μεταλλικό το κομμάτι που βιδώνει στο ταβάνι και μετά φεύγουν μόνο πλαστικά καλώδια (παρακάτω ίσως υπάρχουν κ άλλα μεταλλικά κομμάτια). Άρα στην όχι και τόσο πιθανή (φαντάζομαι) περίπτωση να υπάρξει διαρροή ρεύματος στη βάση του φωτιστικού υποθέτω ότι τουλάχιστον δε θα φτάσει στα υπόλοιπα κομμάτια που θα είναι πιο χαμηλά, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι, ότι, κρέμασέ τα και δήξε την αναγκαία προσοχή κα τα τη χρήση τους , καθαρισμούς, αλλαγή λαμπτήρων, κλπ πάντα σβηστά.

 

edit

...υποθέτω ότι τουλάχιστον δε θα φτάσει στα υπόλοιπα κομμάτια που θα είναι πιο χαμηλά, σωστά;

Ποτέ μα ποτέ δεν κάνουμε υποθέσεις με το ηλεκ. ρεύμα

Link to comment
Share on other sites

Αυτό φαντάστηκα και εγώ. Δυστυχώς όμως δε θα κάνω κάτι τέτοιο ως ενοικιαστής (εκτός αν το κάνει ο ιδιοκτήτης).

 

Άρα στην όχι και τόσο πιθανή (φαντάζομαι) περίπτωση να υπάρξει διαρροή ρεύματος στη βάση του φωτιστικού υποθέτω ότι τουλάχιστον δε θα φτάσει στα υπόλοιπα κομμάτια που θα είναι πιο χαμηλά, σωστά;

 

1. Ο ιδιοκτήτης δεν θα μένει μεσα ουτε σου έχει βάλει μεταλλικά φωτιστικά...

2.Επειδή με υποθέσεις στην ηλεκτρολογία έχουμε χάσει πολλόυς συνανθρώπους μας ρίξε και μια ματία στο ΔΔΕ του διαμερίσματος σου με το test να δεις αν δουλεύει σωστά και δεν του έχουν κάνει κανα by pass...

3.Παντα να σκέφτεσαι εσένα και τους υπολοιπους χρηστες και διαμένοντες στο διαμέρισμα και μετά τον ιδιοκτήτη του και όσα θα έπρεπε να έιχε κανει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.