Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Μεγάλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία γύρω από τον πίνακα


nickgr

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

ήθελα να θέσω ένα θέμα για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αν μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει:

μου έδωσε ένας φίλος μια συσκευή που μετράει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και διαπίστωσα ότι χτυπάει κόκκινο(>100milligauss) το μηχάνημα γύρω και πίσω από τον τοίχο του ηλεκτρολογικού πίνακα. Από ότι συμπέρανα αυτό συμβαίνει όταν ανάβει ο Η/Υ που βρίσκεται στην άλλη άκρη του σπιτιού. Κλείνοντας την οθόνη(CRT) κατεβαίνει λίγο(γύρω στα 90), ενώ κλείνοντας και τον Η/Υ τελείως(και το πολύπριζο) κατεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα(~3milligauss). Μπορώ να κάνω κάτι γι'αυτό για να μειώσω την ακτινοβολία και να μην ψηνόμαστε; Σκέφτομαι να αλλάξω την CRT με 1 LCD αλλά και πάλι η μεγάλη διαφορά είναι ο Η/Υ.

 

Το άλλο θέμα που με απασχολεί είναι ότι πολλές φορές όταν ανάβω το πολύπριζο που έχει πάνω και Η/Υ και οθόνη (μαζί με 2-3 άλλες συσκευές(τηλέφωνο, εκτυπωτή(σε stand by) ρίχνει την ασφάλεια του δωματίου(έχει κι άλλα δωμάτια πάνω στην ίδια ασφάλεια). Όταν ανοίξω πρώτα τον Η/Υ και μετά την οθόνη δεν την ρίχνει.Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των 2 προβλημάτων άραγε;

 

Υ.Γ. Το σπίτι έχει τριφασικό ρεύμα.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς το φίλτρο εισόδου του τροφοδοτικού είναι "για τα μπάζα". Μπορείς να δοκιμάσεις με ένα άλλο φορτίο και, εφόσον το πρόβλημα είναι όντως του τροφοδοτικού, το αλλάζεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντηση,

επειδή δεν ξέρω, τι είναι το φίλτρο εισόδου του τροφοδοτικού; Εννοείς του Η/Υ;

 

Αυτό θα δικαιολογούσε και γιατί εκπέμπει τόση ακτινοβολία ο πίνακας ή μόνο το ρίξιμο της ασφάλειας; π.χ. Οποιαδήποτε συσκευή καταναλώνει πολύ ρεύμα(π.χ. πλυντήριο ή σκούπα) να περιμένω ότι ο πίνακας θα εκπέμπει τόσο μεγάλο Η/Μ πεδίο;

Link to comment
Share on other sites

Το φίλτρο βρίσκεται μέσα στο τροφοδοτικό. Αποτελείται από ένα δικτύωμα πυκνωτών-αντιστάσεων-πηνίων.

 

Βασικά, αφού ψάχνεις τόσο την δουλειά, ξέρεις το φασματικό περιεχόμενο της ακτινοβολίας που μετράς;

Μόνο με την ένταση δεν βγαίνει άκρη... Επίσης, γιατί έχεις μονάδα το mGauss; Αυτό είναι ένταση μαγνητικού πεδίου. Συνήθως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μετριέται σε W/m² ή V/m...

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν ξέρω το φασματικό περιεχόμενο της ακτινοβολίας, μόνο την ένταση του μαγνητικού πεδίου(μπορείς να δεις την συσκευή με την οποία πήρα τις μετρήσεις βάζοντας trifield Gauss meter σε search engine). Ανέφερε πάντως ότι πολλαπλασιάζοντας με το 10 μπορείς να δεις και την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου(V/m).

Mπορείς να μου εξηγήσεις λίγο περισσότερο την σημασία που έχει η κατανομή της ακτινοβολίας στο φάσμα των συχνοτήτων και πόσο αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη ή όχι ανεξάρτητα της έντασης (που διαπίστωσα ότι είναι μεγάλη). Δηλ. μπορεί μεγάλη ένταση σε μια συχνότητα 'α' να είναι ακίνδυνη και μεγάλη ένταση σε μια συχνότητα 'β' να είναι επικίνδυνη; Ένας ηλεκτρολογικός πίνακας δεν είναι ~ standard οι συχνότητες στις οποίες περιμένουμε να εκπέμπει;

Sorry, αν κάνω κάποιο λάθος στην ορολογία.

Link to comment
Share on other sites

Όσο υψηλότερη η συχνότητα, τόσο σημαντικότερη η (ενδεχόμενη) επίδρασή στους οργανισμούς. Επίσης -γενικά- η απορρόφηση από τους ιστούς αυξάνει με την συχνότητα.

 

Στα 50Hz το μήκος κύματος είναι περίπου 6.000km, πράγμα που σημαίνει ότι για την κλίμακα του ανθρώπινου σώματος δεν μιλάμε καν για ακτινοβολία, αλλά για διακύμανση του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου (μην πιάσουμε όμως κουβέντα σε τι διαφέρει αυτό από την... ακτινοβολία).

 

Η γνώση του φασματικού περιεχομένου βοηθάει στην αναζήτηση της προέλευσης: Συχνότητες γύρω στα 10kHz ~ 300kHz προέρχονται από ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κυρίως από παλμοτροφοδοτικά.

 

Το δίκτυο δίνει αποκλειστικά 50Hz. Αν σου αρέσει ο πειραματισμός, μπορείς να κάνεις ανάλυση φάσματος με ένα φορητό υπολογιστή, βάζοντας στην είσοδο του μικροφώνου μία "κεραία". (Μέθοδος πολύ διαδεδομένη μεταξύ των ραδιοερασιτεχνών που ασχολούνται με τα VLF).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.