Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαθμός απόδοσης λέβητα


melita

Recommended Posts

Μεταφορά από άλλο θέμα - miltos

 

Mπορει να μου πει καποιος οταν εχω λεβητα και για θερμανση αλλα και για ζνχ πωσ να βρω το βαθμο αποδοσης? διαβασα στισ διευκρινησεις που βγηκανε αλλα καπου μπερδευομαι.

Link to comment
Share on other sites

Ο βαθμός απόδοσης (ngm) θα είναι στην μεν μελέτη (ΜΕΑ) αυτός που δίνει ο κατασκευαστής, στην δε ενεργειακή επιθεώρηση (ΠΕΑ) αυτός που αναγράφεται στο φύλλο ελέγχου, ρυθμίσεων και συντήρησης του λέβητα-καυστήρα.

Αυτή η ερώτηση όμως θα έπρεπε να μπει σε άλλο θέμα.

 

Edit

Ωραία, μεταφερθήκαμε.

Αν εννοείς τον συντελεστή υπερδιαστασιολόγησης ng1, τότε -κατά τη γνώμη μου- θα προκύψει:

 

  • για τη θέρμανση: ng1 = [(απαιτούμενη ισχύς Pgen από τους υπολογισμούς θερμικών απωλειών - εγκατεστημένη (επιλεγείσα) ισχύς)] / απαιτούμενη ισχύς Pgen από τους υπολογισμούς θερμικών απωλειών] * 100, οπότε από τον πίνακα 4.3 βρίσκεις τον αντίστοιχο συντελεστή

 

  • για τη ν παραγωγή Ζ.Ν.Χ: ng1 = [(απαιτούμενη ισχύς Pn από τη σχέση 4.10 - εγκατεστημένη (επιλεγείσα) ισχύς)] / απαιτούμενη ισχύς Pn από τη σχέση 4.10] * 100, οπότε πάλι από τον πίνακα 4.3 βρίσκεις τον αντίστοιχο συντελεστή

Ο ng2 στη φάση της μελέτης θα είναι μονάδα (1).

Link to comment
Share on other sites

Αρχικα συγγνωμη που συνεχισα να γραφω σε λαθος ενοτητα. δε το σκεφτηκα εκεινη τη στιγμη.

 

αυτα που μου ειπες τα καταλαβα αλλα το προβλημα μου δε λυθηκε.

 

λοιπον μιλαμε αρχικα για επιθεωρηση. ο λεβητας που εχω ειναι 348,9 kw ,ο βαθμος αποδοσης απο αναλυση καυσαεριων είναι 0,89 . ο λεβητασ χρησιμοποιειται και για ζεστο νερο και για θερμανση. στη σελιδα 14 των διευκρινήσεων γράφει οτι αν εχουμε λεβητα και για νερο και για θερμανση τοτε στη σχεση 4.1 Pgen =... θα πρεπει να προστεθει και το θερμικο φορτιο για ζεστο νερο χρησης απο τη σχεση 4.10 . εμενα το Pgen μου βγαινει 125 kw (χωρισ το ζνχ) οποτε διαλέγω απο το 4.3 το 0,75. σωστα? ετσι ο n gen =0,66

 

το προβλημα μου ειναι αυτο που λεει στισ διευκρινησεις. και επισησ στο προγραμμα δε ξερω ποιον βαθμο αποδοσησ να βαλω να βαλω τον 0.66 η οχι και μετα και στο δικτυο διανομης ποιον να βαλω.

 

δε ξερω γιατι σε αυτο το σημειο εχω μπερδευτει τοσο. μπορει να βοηθησει κανεις?

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Για την ακρίβεια: ngen = ngm * ng1 * ng2 = 0.89 * 0,75 *1 = 0,6675 = 0,67

 

Πέρα απ' αυτό. Τιμή της Pgen από μελέτη υπάρχει; Αν όχι τότε χρησιμοποιείς τη σχέση 4.1 (κάνοντας χρήση της επιφάνειας Α δηλαδή) προσθέτοντας και τις ανάγκες για ZNX. Αν είναι έτσι, τότε σαν βαθμό απόδοσης στο σύστημα παραγωγής θέρμανσης βάζεις το 0,67.

 

Για το ΖΝΧ σαν ισχύ πάλι τα 348,9 KW θα βάλεις. Σαν βαθμό απόδοσης, αν πρόκειται για εγκατάσταση χωρίς ηλιακούς συλλέκτες (η ηλεκτρική αντίσταση θεωρώ ότι θα λειτουργεί επικουρικά και δεν την λογαριάζω), δηλαδή κατά τους θερινούς μήνες ο λέβητας πρόκειται να λειτουργεί μόνο για την παραγωγή ΖΝΧ, τότε θα υπολόγιζα τον ng1(ΖΝΧ) με βάση τη σχέση: ng1 (ΖΝΧ) = [εγκατεστημένη ισχύς (349,8 KW) - (απαιτούμενη ισχύς Pn από τη σχέση 4.10] / απαιτούμενη ισχύς Pn από τη σχέση 4.10] * 100, οπότε πάλι από τον πίνακα 4.3 θα έπαιρνα τον αντίστοιχο συντελεστή.

Τα ngm και ng2 θα είχαν τις ίδιες τιμές με τη θέρμανση.

 

Τι να πω; Πάρε κι άλλες γνώμες.

Link to comment
Share on other sites

Πάνο, την ηλεκτρική αντίσταση νομίζω ότι πρέπει να την λογαριάζεις.

 

Ακόμα και αν δεν την χρησιμοποιείς, αν έχεις ηλιακό, θα πρέπει τους μήνες του χειμώνα να βάλεις τον λέβητα, με στοιχεία ισχύ και β.α. όπως είπες (τιμή 1 στους μήνες του χειμώνα, 0 τους υπόλοιπους) και το καλοκαίρι ηλεκτρική αντίσταση (τιμή 1 στους μήνες του καλοκαιριού, 0 τους υπόλοιπους).

Στην συνέχεια αν έχεις ηλιακούς θα έρθει το πρόγραμμα και θα ψαλιδίσει τις καταναλώσεις της ηλεκτρικής αντίστασης.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως έχεις δίκιο. Εκείνο το "Αν η ηλεκτρική αντίσταση λειτουργεί ως εφεδρική στην διάρκεια όλου του έτους, τότε δεν συμμετέχει καθόλου στο ποσοστό κάλυψης θερμικού φορτίου" που αναφέρει στη βοήθεια του προγράμματος του ΤΕΕ, μάλλον δεν λέει τίποτα. Δεν γνωρίζεις αν θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Με τον όρο εφεδρική νομίζω ότι κυριολεκτεί. Εννοεί ότι προορίζεται για χρήση σε περίπτωση βλάβης άλλης πηγής ενέργειας και όχι για κάλυψη μέρους του φορτίου σε δύσκολες μέρες. Τέτοια περίπτωση είναι πχ τα boiler λεβητοστασίου τριπλής ενέργειας, όπου η αντίσταση θα χρησιμοποιηθεί αν υπάρχει βλάβη στο δίκτυο του λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Στην αρχή κάπως έτσι τα είχα κάνει . Μόνο που κάθε φορά που διαβάζω τις τεχνικές οδηγίες μου δημιουργούνται απορίες . Δε ξέρω γιατί. Σας ευχαριστώ πάντως όλους.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έκανα σωστή διατύπωση παραπάνω.

 

Αν το καλοκαίρι δεν δουλεύει λέβητας, όπως συνήθως συμβαίνει, κάτι πρέπει να βάλεις ώστε όλοι οι μήνες να έχουν μονάδα.

 

Αν πραγματικά δουλεύει ένας λέβητας το καλοκαίρι (ο μεγάλος για τη θέρμανση ή ένας μικρός αποκλειστικά για ΖΝΧ), όπως στην περίπτωση που αναφέρει ο Μίλτος, τότε δεν χρειάζεται αντίσταση.

 

Το θέμα είναι να έχεις μονάδα σε όλους τους μήνες.

Στο σπίτι μου τόσα χρόνια τώρα δεν έχω ανάψει την αντίσταση. Εχω ηλιακό το καλοκαίρι και τηλεθέρμανση τον χειμώνα που το καλοκαίρι δεν δουλεύει.

Αν έβγαζα όμως ΠΕΑ θα έβαζα το καλοκαίρι την ηλεκτρική αντίσταση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.