Μετάβαση στο περιεχόμενο

νομοθεσια που πριμοδοτει εξοχικη κατοικια?


Recommended Posts

γνωριζει κανεις για ποιο νομο μιλαει το παρακατω? συγγνωμη αν εχει συζητηθει, δεν βρηκα κατι ψαχνοντας λιγο. ξερει κανεις το ΦΕΚ?

 

Βίλες ναι, σπίτια όχι

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Πολιτική δύο ταχυτήτων ακολουθεί η κυβέρνηση στην εκτός σχεδίου δόμηση. Πριμοδοτεί τη στροφή προς την τουριστική κατοικία, στο όνομα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, κυρίως από το εξωτερικό. Περιορίζει από την άλλη το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε μικρά και μεσαία οικόπεδα, αυτή τη φορά στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Μάλιστα με απόλυτη μυστικότητα, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει διάταγμα με αυστηρότερους όρους στη δόμηση και μέσα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Στις αρχές Αυγούστου και σε νόμο που ρυθμίζει θέματα... τελωνείων, με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και με ηχηρή απουσία των αρμοδίων επί του περιβάλλοντος, θεσμοθέτησε σειρά μέτρων που διευκολύνουν τη δημιουργία τουριστικών μονάδω, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ανεξάρτητες βίλες. Θα ανήκουν στο συγκρότημα ή θα μπορούν να πωληθούν ως ανεξάρτητες ιδιοκτησίες κατά τα πρότυπα των condo hotels της Ισπανίας, παρ' όλο που το μοντέλο έχει αποτύχει από χρόνια.

Με το νέο νόμο:

*Μειώθηκαν στα 100 από τα 150 τα στρέμματα που απαιτούνται για τα νέα συγκροτήματα. Παράλληλα αυξήθηκε στα 30% το ποσοστό της δομημένης επιφάνειας που επιτρέπεται να διατεθεί με τη μορφή ιδιωτικής τουριστικής κατοικίας, έναντι 20% που προβλέπει το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο το 2009 το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε κατακεραυνώσει. Η αρχική πρόταση προέβλεπε 35%.

*Παρακάμπτονται οι πολεοδομίες, που μετατρέπονται σε απλές αδειοδοτικές υπηρεσίες και έχουν υποχρέωση μέσα σε τρεις ημέρες να εγκρίνουν τους όρους δόμησης για τις νέες τουριστικές μονάδες.

*Προβλέφθηκε και «συγχωροχάρτι» για αυθαιρεσίες σε υπάρχουσες τουριστικές μονάδες. Αν οι παράνομες επιφάνειες δεν υπερβαίνουν το συντελεστή δόμησης 0,15 μπορεί να τακτοποιηθούν με τις διαδικασίες του νόμου για τα αυθαίρετα που ακολούθησε. Αν κυμαίνονται από 0,15 έως 0,20 τότε η τακτοποίηση μπορεί να γίνει με αγορά έκτασης που καλύπτει τα επιπλέον τετραγωνικά.

Την ίδια περίοδο, η επιφάνεια που απαιτείται για έκδοση οικοδομικής άδειας αυξάνει στα 10 στρέμματα για τις περιοχές Natura, που αντιπροσωπεύουν το 17% της χώρας. Προωθούν επίσης ειδικά διατάγματα για τις περιαστικές ζώνες σε μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας (Βόλος, Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα και Γιάννενα) που καταργούν τις παρεκκλίσεις για δόμηση σε μικρά οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων και σιγά σιγά θεσπίζεται κατώτερο όριο στα 4 στρέμματα και μάλιστα ως μοναδική παρέκκλιση. Στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της δόμησης εντός ζώνης, σε γήπεδα που βρίσκονται γύρω από τα όρια των οικισμών, που σήμερα επιτρέπει την έκδοση αδειών σε ακίνητα με εμβαδόν δύο στρέμματα.

Για την Αττική, με το πρόσφατο διάταγμα του Υμηττού θεσπίστηκαν πρώτη φορά τα 40 στρέμματα και στόχος είναι να επεκταθεί ο νέος κανόνας σε όλους τους ορεινούς όγκους, αρχίζοντας από τη Δυτική Αττική. Για το υπόλοιπο εκτός σχεδίου ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειας το όριο θα γενικευθεί στα 20 στρέμματα, με παρέκκλιση τα 4 στρέμματα για υφιστάμενα ακίνητα.

Χ. ΤΖ.

Link to comment
Share on other sites

Eχει ειπωθεί και παλιότερα , ότι οι ξενοδόχοι είναι αρνητικοί στην έννοια της ελεύθερης τουριστικής κατοικίας , γιατί την θεωρούν λανθασμένα κατά την άποψη μου , ανταγωνιστική με το προιόν τους .

 

Βέβαια πώς είναι ανταγωνιστικό κάτι που είναι προσωρινή παραμονή -ξενοδοχείο- με κάτι που είναι μόνιμη κατοικία και θα έχει αγοραστεί γιά αυτό .

 

Πάντως η ουσία είναι ότι έχουν επιβάλλει αυτή την αντίληψη στο κράτος , ενώ και ο ιδεοληπτικός φόβος ορισμένων κομμάτων περί "ιβηροποίησης" στο θέμα , έχουν καταστρέψει κάτι που θα βοηθούσε τρομερά την χώρα , που αντί να προσπαθεί να θρέψει 1-2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες , θα ήταν καλύτερο να είχε 1-2 εκατομμύρια Ευρωπαίους συνταξιούχους που θα ξόδευαν τα 1,5-2 χιλιάρικα της σύνταξης τους στην χώρα , βάζοντας 1,5-3 δισ το μήνα στην Ελληνική οικονομία .

 

Είναι γνωστή βέβαια η ποιότητα των ασκούντων εξουσία σε αυτό τον τόπο χρόνια τώρα .:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4002 Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου. Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

(ΦΕΚ Α' 180/22-08-2011)

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

.......................

 

ΜΕΡΟΣ Β΄

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

................

 

Δοκίμασε να το κατεβάσεις από το ΦΕΚ Α' 180 22-08-2011

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.