Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση με θερμοστατικές κεφαλές


Crazyivan

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Είμαι στη φάση σχεδιασμού της θέρμανσης σε μία μεζονέτα 3 επιπέδων. Πρόκειται για δικιά μου κατοικία και γιατό θέλω να επιτύχω όσο το δυνατόν καλύτερη αυτονομία θέρμανσης αν χώρο (όχι ανά επίπεδο). Το υπόγειο δεν θα θερμαίνεται, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ενώ το ισόγειο θα έχει και ενεργειακό τζάκι.

 

Η λύση που σκέφτηκα ως οικονομικότερη (να αποφύγω ασυρματους αισθητήρες και κεντρικό συστήμα ελέγχου, το κόστος του οποίου είναι απαγορευτικό) είναι η εξής:

 

Αφού γίνει η μελέτη για τις θερμίδες των σωμάτων κάθε χώρου και αφού γίνει η εξισορρόπηση του συστήματος, να τοποθετηθούν σε όλα τα σώματα θερμοστατικές κεφαλές, εκτός από ένα σώμα το όποιό θα βρίσκεται στον ψυχρότερο χώρο στον οποίο θα βρίσκεται και ο θερμοστάτης που θα δίνει εντολή για την εναυση και το σβήσιμο του λέβητα.

 

Επιπλέον μάλλον θα χρειαστεί και έναν κυκλοφορητής inverter.

 

Προσπαθώ να σκεφτώ κάποιο πρόβλημα που θα δημιουργούσε αυτή η λύση και δεν μπορώ να βρώ κάτι. Παρόλα αυτά ένας εγκαταστάσης, με τον οποίο το έχω συζητήσει επιμένει να βάλω εναν θερμοστάτη σε κάθε επίπεδο γιατι μου λεεί ότι με την λύση που σκέφτηκα ο θερμοστάτης δεν θα σβήνει ποτέ.

 

Αν κάποιος έχει ασχοληθεί με τέτοια συστήματα ή μπορεί να σκεφτεί οποιοδήποτε πρόβλημα θα ήταν μεγάλη βοήθεια.

 

Ένα ακόμα ερώτημα στο οποίο θα ήθελα την γνώμη σας είναι το εξής:

Ο γνωστός μου εγκαταστάτης μου είπε ότι οι σωλήνες από το καυστήρα αεριού προς τον συλλέκτη θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε χαλκοσωλήνες. Από την άλλη ο εργολάβος λόγω κόστους μου λεεί ότι θα βάλει σωλήνες πολυαιθυλενίου.

Αξίζει τον κόπο να πληρώσω την διαφορά ή και οι σωλήνες πολυαιθυλενίου είναι οκ.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Η διάρκεια ζωής των σωλήνων πολυαιθυλενίου μειώνεται όταν η θερμοκρασία του νερού είναι στους 70C και πάνω. Άλλοι σωλήνες πολυαιθυλενίου δεν αντέχουν θερμοκρασίες 90C.

Με λίγα λόγια θα πρέπει να δείς τις προδιαγραφές των σωλήνων πολυαιθυλενίου πριν προβείς στην επιλογή τους.Αν επιλέξεις πολυαιθυλενίο να έχει φράγμα οξυγόνου. Ο χαλκός είναι η καλύτερη επιλογή όμως.

Link to comment
Share on other sites

Δική μου άποψη:

Βάλε σε κάθε σώμα θερμοστατική κεφαλή. Είναι η καλύτερη επιλογή.

Ο θερμοστάτης χώρου μπορεί να ρυθμιστεί με τον καιρό από εσένα, όπως θέλεις.

 

Ενας θερμοστάτης ανά επίπεδο ακόμα κι αν ο χώρος είναι ενιαίος. Δεν έχει να κάνει με την αφή-σβέση του καυστήρα. Ο καυστήρας σβήνει και από τους εμβαπτιζόμενους θερμοστάτες του λέβητα.

Inverter κυκλοφορητή οπωσδήποτε, αφού το φορτίο μεταβάλλεται από τις θερμοστατικές βάνες.

Υπάρχουν πλαστικοί σωλήνες για μεγάλες θερμοκρασίες αλλά είναι πανάκριβοι (νομίζω). Για τις στήλες χαλκοσωλήνες ή χαλυβδοσωλήνες. Μη βάλεις πλαστικούς όπως λέει και ο woody.

 

Το θέμα έχει ενδιαφέρον και αν κάποιο μέλος, με μεγαλύτερη εμπειρία μπορεί να συνεισφέρει στην κουβέντα, θα ήταν πολύ εποικοδομητικό.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά ξέχνα για λίγο τις θερμοστατικές και σχεδίασε το σύστημα χωρίζοντάς το σε ζώνες. Κάθε ζώνη θα ελέγχεται από το θερμοστάτη της. Συνήθως κάθε επίπεδο είναι μία ζώνη, αλλά ένα επίπεδο μπορεί να χωριστεί και σε περισσότρες ζώνες. Μία ζώνη μπορεί να είναι τα υπνοδωμάτια και μία το σαλόνι-καθιστικό-κουζίνα, ειδικά αν υπάρχει τζάκι. Εξαρτάται από τη διαρρύθμιση του σπιτιού σου. Εσύ μπορείς να κρίνεις τι είναι καλύτερο, εμείς δεν ξέρουμε ούτε το εμβαδό του. ;)

 

Αφού χωρίσεις με σωστό και εξυπηρετικό τρόπο το σύστημα σε ζώνες, θα ασχοληθείς και με τις θερμοστατικές κεφαλές.

 

Όσο αφορά τους σωλήνες (που κακώς τους μπλέκουμε στο thread αυτό) το δικτυωμένο πολυαιθυλένιο (PEX) μπορεί άνετα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μιας εγκατάστασης θέρμανσης σε κανονική λειτουργία.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Crazyivan ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις και να σου πω και την γνώμη μου....

Μπερδεύτηκα λίγο με το εργολάβος και τον εγκαταστάτη....

Τι δουλειά ποιος θα την φτιάξει ο εργολάβος ή ο εγκαταστάτης;

 

Μίλησες για ασύρματους αισθητήρες και κεντρικό σύστημα ελέγχου, το κόστος του οποίου είναι απαγορευτικό.

Ασύρματους αισθητήρες να τους βάλεις που και γιατί;

Κεντρικό σύστημα ελέγχου εννοείς αντιστάθμιση;

Αν ναι γιατί είναι απαγορευτικό το κόστος της;

 

H άποψη μου είναι να τα βάλεις όλα...

Δεν κάνω πλάκα...

Αντιστάθμιση-αυτονομία ανα επίπεδο και θερμοστατικές κεφαλές.

Αν βάλεις αντιστάθμιση να βάλεις πλαστική σωλήνα με φράγμα οξυγόνου όπως είπε και ο φίλος ο woody παραπάνω.

Αλλά το βασικότερο όλων αυτών είναι η μελέτη....

Λέγοντας μελέτη δεν εννοώ μόνο μελέτη απωλειών αλλά πλήρη μελέτη δικτύων και αυτοματισμού....

Απο εμπειρία θα σου πω ότι αν θέλεις να κάνεις όλα αυτά που περιγράφεις παραπάνω όπως εξισορρόπηση , inverter κυκλοφορητές, θερμοστατικούς διακόπτες αυτονομία ανα επίπεδο και αντιστάθμιση που σου προτείνω εγώ θα πρέπει να το μελετήσει και επιβλέψει το έργο έμπειρος θερμομηχανολόγος αλλιώς δεν γίνονται σωστά αυτές οι δουλειές.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τισ απαντησεις σας.

 

Να δωσω κάποιες παραπάνω διευκρινισεις για αυτο που σκεφτηκα ωστε να εμπλουτιστεί η κουβεντα μας.

 

Το υπογειο εχει εμβαδο 70 τμ, το ισόγειο οπου ειναι η σαλοκουζινα και το τζακι ειναι 57 τμ και ο οροφος που εχει 3 δωματια ειναι 57 τμ.

 

Η λύση με έναν θερμοστάτη ανά επίπεδο, δεν με ενθουσιάζει από την άποψη ότι θα χρειαστώ 2 ή 3 κυκλοφορητές (δηλαδη μεγαλύτερο κόστος ειδικά αν μιλάμε για inverter) + τις θερμοστατικές κεφαλές και έχω την αίσθηση ότι θα πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης είναι ένα θέμα το που θα μπούν οι θερμοστάτες καθότι η συνηθης πρακτική είναι να μπαίνουν στο κέντρο του σπιτιού, στο ζεστότερο δηλαδη σημείο του, με αποτέλεσμα ακόμα και να βάλεις θερμοστατικές κεφαλές να μην είναι ποτέ δυνατό να πετύχεις ισορροπημένη θερμοκρασία σε όλους τους χώρους.

 

Η δική μου λογική είναι να βάλω τον θερμοστάτη στο δωμάτιο που θεωρώ ότι θα είναι το πιο κρύο από όλα (κάποιο βόρειο δωμάτιο, κυρίως λόγω των απωλειών που θα έχει). Με αυτόν το τρόπο όλοι οι υπόλοιποι χώροι θα πιάνουν ο ένας μετά τον άλλο την θερμοκρασία που θέλω και θα κλεινει η ροή ζεστού νερου, ενώ στον χώρο που θα έχω τον θερμοστάτη δεν θα υπάρχει θερμοστατική κεφαλή και μόλις πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία (τελευταίο από όλα) θα κλεινει τον θερμοστάτη. Επίσης όταν η θερμοκρασία πέφτει θα πέφτει πιο γρήγορα στον ψυχρό χώρο όποτε και θα ανάβει πάλι ο θερμοστάστης.

 

Αν οποιαδήποτε στιγμή θέλω να δουλέψω το τζάκι οι θερμοστατικές θα κλεινουν αυτόματα τα σωματα του σαλονιού και δεν θα χρειαστει να κάνω καμία ρύθμιση με το χερι.

 

Η εμπειρία μου μεχρι σήμερα σε διαμέρισμα 75 τμ είναι ότι ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία έπρεπε να κάνω χειροκίνητα την εξισορρόπηση κάθε φορά ώστε να επιτύχω παραπλήσιες θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους.

 

Όπως καταλαβαίνετε αυτό ειναι τουλάχιστον σπασιμο νεύρων και πόσο μάλλον όταν θα πρεπει να γίνεται για 18 σώματα.

 

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο λάθος στην λύση αυτή. Θα ήθελα αν είναι ευκολο κάποιος να μου εξηγήσεις γιατι η λύση με εναν θερμοστάτη ανα ζώνη είναι καλύτερη από αυτή, η φυσικά αν υπάρχει κάποια άλλη αποτελεσματίκη αλλά και οικονομική ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

aithilenio

Γιατί αν βάλει αντιστάθμιση (που αν είναι νέο κτήριο, μετά ΚΕΝΑΚ, πρέπει να βάλει υποχρεωτικά) προτείνεις να βάλει πλαστική σωλήνα με φράγμα οξυγόνου και όχι χαλκοσωλήνα ή χαλυβδοσωλήνα;

Εχεις εντοπίσει κάποιο πλεονέκτημα;

Μίλτο sorry,αν αλλάξω thread θα χαθεί η ροή.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε aithilenio ο εγκαταστάτης είναι ενας γνωστός μου στο οποίο απευθύνθηκα για πληροφορίες. Το αν θα την κανει την δουλεια ο εργολάβος είναι κάτι που ακόμα δεν το έχω αποφασίσει καθώς δεν είμαι σιγουρος τι ακριβώς θα κάνω και κατα πόσο τα συνεργεία του μπορουν να το κάνουν.

 

Το θέμα είναι ότι θέλω να κρατήσω το σύστημα όσο το δυνατό απλούστερο, δηλαδη έναν inverter κυκλοφορητή, έναν θερμοστάτη στο πιο κρύο δωμάτιο και θερμοστατικές βαλβιδες σε όλα τα υπόλοιπα σώματα. Και καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ τι προβλήματα θα υπάρχουν σε ενα τετοιο συστημα, σκέφτηκα ότι στο forum υπάρχουν άνθρωποι με εμπειρίες σε τέτοια θέματα και θα μπορούσαν να επισημάνουν κάποια προβλήματα.

 

Επίσης πιστέυω ότι είναι ένα αρκετα ενδιαφέρον θέμα το οποίο είναι πιθανόν να απασχολεί και άλλους.

 

Στην πορεία βλεπω και άλλες απαντήσεις όποτε να προσθέσω ότι η θερμομόνωση θα είναι περίπου όσο προβλέπει ο κενακ, αλλά η άδεια είναι προ κενακ.

 

Όσον αφορα τις ασυρματες κεφαλές, μιλουσα για ενα συστημα εξυπνου σπιτιου που εκτος της θερμανσης μπορεις να ρυθμισεις τα φωτα τα ρολα τις τεντες κτλ. Σ αυτη την περιπτωση η κεντρικη μοναδα κοστιζει γυρω στα 600€ και ο καθε αισθητηρας γυρω στα 140€, οποτε είναι απαγορευτικό τουλάχιστον αρχικά.

 

Όσο για την αντιστάθμιση η αληθεια είναι οτι δεν το εχω ψαξει το θεμα οποτε πρεπει να διαβασω μαλλον λιγο και να επανερθω.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε hkamp μόλις πρόσεξα ότι ο Crazyivan μιλάει για τις κεντρικές στήλες...

Νόμιζα ότι μιλάγαμε για τα του δαπέδου...

Σχετικά με τις κεντρικές στήλες ως χαλκόβιος χαλκό θα έβαζα....

Αλλα βλέπω πως σιγά σιγά τα πλαστικά θα πάρουν και εκεί τα σκήπτρα...θέμα χρόνου είναι...

Οσο για την αντιστάθμιση απο την στιγμή που λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες τις περισσότερες μέρες του χειμώνα τα πλαστικά προστατεύονται απο την γήρανση.

 

Δεν είδες τον Μίλτο....Άκουσε χαλκό και έβγαλε σπυράκια:)

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι θέλω να κρατήσω το σύστημα όσο το δυνατό απλούστερο, δηλαδη έναν inverter κυκλοφορητή, έναν θερμοστάτη στο πιο κρύο δωμάτιο και θερμοστατικές βαλβιδες σε όλα τα υπόλοιπα σώματα. Και καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ τι προβλήματα θα υπάρχουν σε ενα τετοιο συστημα, σκέφτηκα ότι στο forum υπάρχουν άνθρωποι με εμπειρίες σε τέτοια θέματα και θα μπορούσαν να επισημάνουν κάποια προβλήματα.

 

Οκ τότε...

Θα σε συμβούλευα να επιλέξεις κάποια σώματα να μην έχουν θερμοστατικές κεφαλές για αν εξασφαλίσεις την προστασία του κυκλοφορητή σε περίπτωση που ξεχαστεί ο θερμόστατης σε ψηλότερη θερμοκρασία απο ότι οι θερμοστατικες.

Συνήθως επιλέγουμε τα σώματα των μπάνιων να μην έχουν κεφαλές

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.