Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τυφλό οικόπεδο εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός


Recommended Posts

Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο & Κ Α Τ Α Χ Ρ Η Σ Τ Ι Κ Ο !

Από τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί καμιά ερμηνευτική εγκύκλιος ή δεν έχει γίνει τροποποίηση του 181Δ με άλλο Π.Δ, δεν δικαιούνται να αρνηθούν την παραχώρηση. Ζήτα τους εγγράφως να σου απαντήσουν που βασίζονται για την άρνησή τους.

 

Όσο για το ΣτΕ, μπορώ να σου βρώ αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικά περίπου (άν θυμάμαι καλά) 23 άρθρα του ΓΟΚ.... Δεν εκδίδονται άδειες με τον ισχύοντα ΓΟΚ??? Αρνήθηκε καμιά πολεοδομία την έκδοση αδείας λόγω αυτών των αποφάσεων????

Link to comment
Share on other sites

Συμβολαιογράφος μου ανέφερε ότι έχει φτάσει στα χέρια τους εγκύκλιος που δεν τους επιτρέπει πλέον να συντάσσουν ανάλογες πράξεις για παραχώρηση σε κοινή χρήση οπότε δεν προλαβαίνεις να φτάσεις πολεοδομία για να τεθεί το ζήτημα...

Link to comment
Share on other sites

Geokasto...,

Εγκύκλιος ?? Από ποιόν??? Απο το συμβολαιογραφικό σύλλογο πχ Βορείου Ελλάδος. Και αν ναι, ζητώ την προσωπική σου άποψη (την οποία και σέβομαι για τους λόγους που σου έχω εξηγήσει) κατά πόσο θεωρείς οτι οι συμβολαιογράφοι νομιμοποιούνται να μπλοκάρουν (ευθυγραμμιζόμενοι με το ΣτΕ), διαδικασίες οι οποίες είναι ΑΚΟΜΑ εν ισχεί, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε μια εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ (πόσο μάλλον Π.Δ) για την εναρμόνιση με την 1828/08 του ΣτΕ?

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να τη δούμε αυτή την εγκύκλιο. Μπορείς να τη βρείς από το γνωστό σου συμβολαιογράφο??

Link to comment
Share on other sites

Την εγκύκλιο μου την ανέφερε τυχαία κάποια συμβολαιογράφος από Πτολεμαϊδα με την οποία βρεθήκαμε τυχαία κάποια στιγμή που ήρθε Καστοριά.

Επίσης εδώ μέσα, σε κάποιο αντίστοιχο topic, κάποιος ανέφερε για εγκύκλιο του Συλλόγου της Αθήνας. Δεν ξέρω αριθμό και δεν ξέρω αν πρόκειται για την ίδια εγκύκλιο αλλά συνήθως αν βγει κάτι από τον σύλλογο συμβολαιογράφων της Αθήνας κάτι ακολουθούν όλοι. Όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν την έχω δει ιδίοις όμασι.

 

Σχετικά τώρα με αν νομιμοποιούνται, τι να πω...δεν ξέρω.

Υπό την στενή νομική έννοια ίσως όχι.

Αλλά από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση του ΣΤΕ που κρίνει αντισυνταγματική μια διάταξη θεωρώ ότι ουσιαστικά την καταργεί.

Ακόμη και αν δεν είναι έτσι, και κάποιος συμβολαιογράφος κάνει την πράξη μπορεί η πολεοδομία να επικαλεστεί την απόφαση και να μην εκδόσει άδεια ή να ζητήσει γνωμοδότηση του ΝΣΚ με το ίδιο αποτέλεσμα. Και ακόμη και αν εκδοθεί και γίνει προσφυγή από οποιονδήποτε στο ΣΤΕ η συμβολ. πράξη και η άδεια θα ακυρωθούν - ανακληθούν από την στιγμή που υπάρχει το δεδικασμένο.

Υπό την έννοια αυτήν λοιπόν θεωρώ ότι ορθά πράττουν οι συμβολαιογράφοι προστατεύοντας τους πελάτες τους, το ορθό θα είναι επίσης εμείς οι τοπογράφοι να είμαστε προσεκτικοί σε αυτές τις περιπτώσεις και να μην βεβαιώνουμε άρτιο-δομήσιμο και το απολύτως απαραίτητο είναι άμεσα το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει εγκύκλιο ή τροποποίηση της σχετικής διάταξης με την οποία αφενός θα αποσαφηνίζει πλήρως το ζήτημα και τυπικά αλλά και ουσιαστικά καθώς αυτήν τη στιγμή πλήθος ιδιοκτητών είναι όμηροι.

 

Να αναφέρω επίσης ότι υπάρχουν περιοχές (όπως εδώ) που το ελάχιστο απαιτούμενο πλάτος έχει καθοριστεί 6 και όχι 4 μέτρα , με απόφαση νομάρχη με σκοπό την δημιουργία ''κανονικών'' δρόμων με την παραχώρηση της απαιτούμενης λωρίδας και όχι στην στέρηση της δομησιμότητας. Μπορεί λοιπόν ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο σε 5μ. σε συνδυασμό με την απόφαση του ΣΤΕ και την απόφαση νομάρχη να είναι μη δομήσιμες αν και καλύπτουν την αρχικά ελάχιστη απαίτηση του νόμου.

 

Βλέπω σενάριο τώρα αν καθυστερήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ...

Κάνει ο δήμος αναγνωριστική αγωγή ''στημένη'' επειδή ιδιοκτήτες έχουν καταλάβει παράνομα τμήμα του δρόμου με αποτέλεσμα αυτός να είναι μικρότερος των 4 μ. (ή όσο ισχύει στην περιοχή). Οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν στο δικαστήριο και αποδέχονται ότι καταπατούν τμήμα του δρόμου.

Αναγνωρίζει λοιπόν το δικαστήριο την κυριότητα του δήμου και με δικαστική απόφαση (και όχι στη ζούλα με απλή βεβαίωση από τον δήμο για το πλάτος του δρόμου) ο δρόμος είναι πλέον όσο απαιτείται και προσπερνάμε τον σκόπελο. Ποιος θα το αμφισβητήσει μετά? Κάνει και μια διορθωτική πράξη στο συμβόλαιό του ο κάθε ιδιοκτήτης ή μια γεωμετρική μεταβολή αν υπάρχει κτηματολόγιο με βάση την δικαστική απόφαση και τέλος. Που να περιμένεις τώρα να εκπονηθεί πολεοδομική μελέτη και ειδικά σε οικισμούς κάτω των 2000 κατ. σε κάτι ξεχασμένους οικισμούς ανά την επικράτεια...:lol:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.