Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διορθωτική πράξη και κτηματολόγιο


Recommended Posts

Εννοώ ότι δεν πήγε προς μεταγραφή στο υποθηκοφυκάκιο.

Αντίθετα πήγε η επόμενη διορθωτική πράξη.

Εγώ δεν ήξερα ότι έπρεπε να την πάω ο ΙΔΙΟΣ για μεταγραφή αλλά ότι την διαδικασία θα την ολοκλήρωνε ο Δήμος αφού σε αυτόν έγινε η κοινοποίηση της απόφασης, άσχετα αν έκανα εγώ τον ταχυδρόμο.

 

Τώρα ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω?

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλέπω να γλιτώνεις στο τέλος δικαστική οδό δυστυχώς.

Ουσιαστικά πρέπει να ζητήσεις εκ νέου διορθωτική για να αναιρέσεις το δικαίωμα ιδιοκτησίας του άλλου εμπλεκόμενου.

Εδώ βέβαια προκύπτει ευθύνη της Πολεοδομίας καθ' όσον δεν έλεγξε στην 2η περίπτωση ότι είχε ήδη κάνει διορθωτική. Θα πρέπει να δεις στην δεύτερη περίπτωση όλο το αιτιολογικό και κυρίως ποιον ανέφερε ως αρχικό ιδιοκτήτη.

Αν ανέφερε εσένα και έγινε αλλαγή σημαίνει ότι η Πολεοδομία θεώρησε τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά του δεύτερου ποιο ισχυρά από τα δικά σου ώστε να τεκμαίρεται δικαίωμα ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή δεν γνωρίζω αν υπάρχει η υποχρέωση να σου κοινοποιηθεί η διαδικασία. Εκτιμώ πως ναι.

Αν όμως δεν έχει εσένα ως ιδιοκτήτη τότε το πράγμα μπλέκει διότι η Πολεοδομία δεν έλαβε υπ' όψιν την προηγούμενη απόφασή της. Ο δεύτερος προφανώς από την στιγμή που δεν μετέγραψες την διορθωτική είχε ευκολότερο έργο...

Πριν από οτιδήποτε άλλο μίλα με την Πολεοδομία για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η περίπτωσή σου με την συνδρομή κάποιου έμπειρου και αξιόπιστου μηχανικού και καλό είναι και νομικού.

Link to comment
Share on other sites

περίεργα ακούγονται όλα αυτά.

Δηλαδή έβγαλε απόφαση η πολεδομία και αναγνώρισε τον πελάτη σου ως ιδιοκτήτη διότι λογικά παρουσίασες κάποιο συμβόλαιο έτσι?

Ο άλλος τι παρουσίασε?και αυτός συμβόλαιο για την ίδια ιδιοκτησία?

Μήπως η ιδιοκτησία κατέχεται από πολλούς συνιδιοκτήτες?

ή κάτι άλλο που έχω συναντήσει. Αγροτεμάχιο καταμείται σε μικρά τμήματα. Εντάσεται εντός σχεδίου η περιοχή και δεν κάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες δήλωση ιδιοκτησίας. Ο μελετητής δεν εχει το τοπογραφικό με το οποίο έγινε η κατατμηση ή δεν το εφαρμόζει ,για να τους βάλει όλους τους λοιπούς ιδιοκτήτες σαν συνιδιοκτήτες σε μία ιδιοκτησία με όνομα Αγνωστος. Μήπως συνέβη κάτι τέτοιο? ή ο πελάτης σου κατέχει 100% την ιδιοκτησία?

Link to comment
Share on other sites

Εγω συμβόλαιο αγοράς ενώ ο άλλος παρουσίασε αποδοχή κληρονομιάς (μεταγενέστερη), όπου εμφάνιζε να αποδέχεται το νέο οκόπεδο!!!!!!!!!! και όχι αυτό που είχε παλαιότερα!!!!

Είναι γενικά μπερδεμένα τα πράγματα, αλλά διαδικασιτκά μάλλον πρέπει να κάνω αίτηση στην πολεοδομία για επανεξέταση και είδομεν.

Αλλά ρωτάω μήπως υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ένα εμπράγματο δικαίωμα δεν δημιουργείται με παρθενογέννεση....

Θα πρέπει να εξετάσεις την κληρονομική διαδοχή. Πως τεκμηριώνεται ότι αυτό που αποδέχεται με το συμβόλαιο αποδοχής ανήκε στον δικαιοπάροχό του? Ή ακόμα και στον δικό σου.

Κάνω και μια υπόθεση εργασίας:

ανέφερες ότι ό άλλος αποδέχεται το νέο οικόπεδο. Μου διευκρινίζεις σε παρακαλώ αν στην πράξη εφαρμογής έχεις, για διάφορους λόγους ας πούμε λόγω ρυμοτομίας, μεταφερθεί σε νέο οικόπεδο "υποδοχέα" του οποίου η θέση είναι αυτή που αποδέχεται ο άλλος.... τον οποίο έχουν και αυτόν μετακομίσει κάπου αλλού μιας και τη διορθωτική μάλλον θα την έκανε για ενημέρωση του πίνακα γιατί μέχρι τότε θα φερόταν ώς άγνωστός??

Πρίν απ΄ οτιδήποτε κάνεις ... έλα σε επαφή με δικηγόρο. Βάλε τον να εξετάσει τη μερίδα του αντιδίκου αλλά των δικαιοπαρόχων του από το υποθηκοφυλάκειο. Πάρε τα αντίστοιχα και εσύ. Από κεί θα προκύψουν τα επόμενα βηματά σου. Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει η παρεξήγηση της υπόθεσης που έκανα.

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Καλησπέρα σας,

(ελπιζω να επελεξα σωστό τοπικ)   (θεμα νομικης φύσεως)

Αποφαση πολυμελους πρωτοδικειου προ δεκαετιας, δε μεταγραφηκε στο κτηματολογικο γραφειο της περιοχης(αμελεια).

Η απόφαση πηγε στη τεχνικη υπηρεσια η οποία συνέταξε  τροποποιηση της κυρωμενης πραξης εφαρμογης  κ περιμενει την έγκριση.

Προβληματισμος :Eπρεπε_πρεπει  να προηγηθει ΔΓΜ στο κτηματολογιο κ η διαδικασία γενικα του  Νόμου 2664/1998 - Άρθρο 19, και επειτα να ακολουθησει  η τροποποιηση της πραξης εφαρμογης?

ή μήπως αρκει  η τροποποιηση της πραξης εφαρμογης με τη μη μεταγεγραμμενη απόφαση , που οταν εγκριθεί επειτα θα μεταγραφεί?

Υπαρχει καποια σχετική νομοθεσία?

(με καλεσαν να συνταξω ΔΓΜ για υποβληθεί στο κτηματολόγιο η  χωρικη μεταβολη της απόφασης)

Σας ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με δικηγόρο που ασχολείται με το κτηματολογιο  είπε πως πολυ καλά έκανε κ εγινε η  διορθωση της πραξης εφαρμογης_δε προαπαιτειται η καταχωρηση στο κτηματολόγιο.  (’Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του ν. 3212/2003 (Α΄ 308/31.12.2003), η ισχύς του οποίου άρχισε από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 24 αυτού, αντικαταστάθηκε η περίπτωση ε΄ της παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 1337/1983 ως εξής: «ε) Η πράξη εφαρμογής μετά την κύρωσή της γίνεται οριστική και, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου, αμετάκλητη. Η Διοίκηση κατ’ εξαίρεση μόνο επιτρέπεται να ανακαλεί εν όλω ή εν μέρει την πράξη εφαρμογής, για λόγους νομιμότητας ή για πλάνη περί τα πράγματα που αποδεικνύεται από στοιχεία που δεν ήταν γνωστά κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης ή από τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η ανάκληση γίνεται αυτεπάγγελτα ή ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου. Η πράξη ανακαλείται μόνο κατά το μέρος που διαπιστώνεται η παράβαση ή η πλάνη, μέσα σε εύλογο χρόνο από την κύρωση της πράξης εφαρμογής και συντάσσεται διορθωτική πράξη.’’)

Παρόλα αυτά πρεπει να γινει κ  η καταχωρηση στο κτηματολογιο της τελεσιδικης δικαστικης αποφασης.

Edited by f@teini
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.