Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όταν υπάρχει επιπλέον Σ.Δ. ?


Recommended Posts

Νομίζω πως πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και αυτό διότι δεν είναι δυνατόν σε κτίριο με πολλές ιδιοκτησίες να γνωρίζεις τι υπόλοιπο δόμησης υπάρχει.

Το απλό, πχ περίσσευαν σε μια οικοδομή 15τ.μ., πήγαν 2-3 οριζόντιοι ιδιοκτήτες και τακτοποίησαν ημιυπαίθριους με τον νόμο μπιρμπίλη και κάλυψαν τελικά τα 15 αυτά τετραγωνικά. Πώς θα ξέρει ένας επόμενος ιδιοκτήτης που θα πάει τώρα με τον Ν4014 ότι τα τετραγωνικά που περίσσευαν βάσει άδειας έχουν πάψει να υπάρχουν? Δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης του φακέλου της πολεοδομίας βάσει των ρυθμίσεων του μπιρμπιλονόμου. Άρα το υπόλοιπο δόμησης δεν μπορεί να ελεγχθεί σε περίπτωση οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι όταν συντρέχουν όλες οι προυποθέσεις κατά ΓΟΚ, τότε υποχρεωτικά πας για έκδοση οικ. άδειας εντός 3ετίας, πληρώνοντας μόνο το παράβολο και γλιτώνεις εισφορές για το ΙΚΑ, συμφωνα με άρθρ.26, παρ.2, και σύμφωνα με την ερωτ-απάντηση αριθ 8 του Γ Μέρους των Μπαχαλοερωτοαπαντήσεων. Τώρα για την περίπτωση που τμήμα ενός αυθαιρέτου μπορεί να νομ/θεί γιατί είναι σύμφωνο κατά ΓΟΚ και το άλλο τμήμα όχι, (περίπτωση 5), εκεί τότε μπορείς να παίξεις μπάλα με τα άρθρ 24 & 26 του Ν-4014 αναλόγως. Στην περίπτωση υποθετικής ερώτησης του πως γίνεται να νομιμ/σεις σύμφωνα με το αρθρ 26 παρ 2, αυθαίρετο που τμήμα του είναι σύμφωνο και το άλλο όχι κατά ΓΟΚ, πχ,  έχεις υπέρβαση κάλυψης ή δόμησης ή αποστάσεων, σε αυτές τις περιπτώσεις η πολεοδομίες (αν ακόμη υπάρχουν) δεν μπορούν να αρνηθούν την νομιμ/ση εφ' όσον αυτές οι παραβάσεις έχουν τακτ/θεί για 30 χρόνια με το άρθρ.24.

Η δική μου απορία είναι για ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή και να έχουν λήξει ακόμη (εκτός 4ετίας) χωρίς να έχουν κλείσει πολεοδομικά (με αυτοψία) και έχουν αυθαιρεσίες, δλδ δεν εφαρμοσθηκε ακριβώς η οικ. άδεια κατά την κατασκευή, πχ υπερβάσεις ή μειώσεις δόμησης-κάλυψης, αλλαγή χρήσης, κλπ, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις?

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το θέμα υπήρχε και στον 3843 αλλά πέρασε απαρατήρητο. Οι μισές και βάλε Ο.Α στις πολεοδομικές υπηρεσίες είναι χωρίς ρεύμα. Δεν έχουν κλείσει ποτέ.

Η άποψη μου είναι οτι θα πρέπει να γίνει διάκριση απο τους μηχανικούς.

1) δεν έχει πάρει ρεύμα αλλά κατασκευάστηκε η Οικοδομη μέσα στον χρόνο ισχύος , σύμφωνα με αποδεικτικά στοιχεία, αρα ολα καλά. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να γίνει ρύθμιση των παρανομιών με τον 4014 και μετά κανονικά ρεύμα.

2) οι εργασίες έγιναν μετά την λήξη της Ο.Α, αρα είναι παράνομες. Τοτε όλες οι εργασίες είναη αυθαίρετες, αλλα θεωρείς οτι έχεις ο.Α στον υπολογισμό του προστίμου.

Η τριτη επιλογή, επειδή δεν διευκρινίζεται πουθενά κάτι τέτοιο είναι να περάσει στο ντούκου

Link to comment
Share on other sites

ΑΡΗ, σ' ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Ας κάνουμε όμως κάποιες διευκρινιστικές αναλύσεις των 2 περιπτώσεων, μιας και δουλειές αφού δεν έχουμε αλλά μας τις βρίσκουν, καλό θα είναι να κρατάμε το μυαλό μας σε εγρήγορση.

Λοιπόν, αφού ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι υπάρχει οικ. άδεια αλλά δεν εφαρμόσθηκε κατά την ανέγερση του κτιρίου, και ότι η όλη κατασκευή του συντελέστηκε (με αποδείξεις αυτό) εντός της χρονικής ισχύος της άδειας, και:

- ότι το κτίριο μας, ενώ είναι σύμφωνο κατά ΓΟΚ και καθ' όλα νομιμοποιήσιμο, απλά δεν έγινε εφαρμογή της Ο.Α. ως έχει, επομένως μπορούμε να εφαρμόσουμε πλήρως το άρθρ. 26 παρ.2, του Ν-4014.

Εδώ καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε 2 περιπτώσεις αυθαιρεσίας σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια, α) της αύξησης ή β) της μείωσης ακόμη, των Συντ. Δόμησης ή Κάλυψης, της αλλαγής θέσης κτιρίου στο οικόπεδο ή και της χρήσης, αυτών των προβλεπομένων από την οικ. άδεια, αλλά πάντα σύμφωνα με τον ΓΟΚ. Η οικ. άδεια θα μπορούσε να είναι σε ισχύ ή όχι, δεν νομίζω να έχει διαφορά στην περίπτωση που εξετάζουμε. Αλήθεια η μείωση ΣΔ ή Κάλυψης που καταχωρούνται στο σύστημα του ΤΕΕ?

Που θέλω να καταλήξω?

Είναι φανερό ότι και στις 2 περιπτώσεις συμφέρει η εφαρμογή του άρθρ. 26 παρ.2, του Ν-4014. Σε συνδυασμό με το άρθρ. 24 παρ.22 και με την ερωτοαπάντηση αριθ. 8 του Γ' μέρους των διευκρινήσεων του ΥΠΕΚΑ (κατά την γνώμη μου, κι εδώ λάθος κάνανε τα σαίνια του ΥΠΕΚΑ και μου αρχίσανε την αρίθμηση των διευκρινήσεων με γράμματα, δεν βλέπω να τους φθάνει η ΑλφαΒήτα με τίποτα), δεν καταβάλλονται και αναδρομικά οι εισφορές στο ΙΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση στις υπό έκδοση, εντός 3ετίας, οικ. άδειες ή τις νομιμ/σεις, όπως θέλεις πέσ'τα, σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα του Ν-4014, δεν θα καταθέτεις πίνακα ημερ/θιων του ΙΚΑ στις πολεοδομίες.(?)

Δεν συμφέρει το ίδιο να κάνεις και για εκδοθείσες το τελευταίο διάστημα οικ. άδειες, σε ισχύ ή όχι, πριν την εφαρμογή του νόμου, που δεν έχουν κλείσει πολεοδομικά ούτε και στο ΙΚΑ, να προφασισθείς πχ αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και να δηλωθείς σύμφωνα με το άρθρ. 26 παρ.2, καταβάλοντας μόνο το παράβολο(?)

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

συνεχίζω στο παρόν τόπικ που νομίζω είναι συναφές:

οικόπεδο στο οποίο υπάρχει υπόλοιπο δόμησης και κάλυψης. έχουν συντελεστεί 3 παρανομίες όπου όλες νομιμοποιούνται και με έκδοση οικοδομικής άδειας.

Α) ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 500ευρώ (παράβολο Ν.4014), και τίποτε άλλο προς το παρόν και εντός 3 ετών να εκδόσει και την ο.α. χωρίς επιβάρυνση ικα. σωστά?στην περίπτωση αυτή στα φύλλα καταγραφής δηλώνεις την επιλογή "προς έκδοση αδείας" η οποία όμως δεν σου υπολογίζει πρόστιμο...πώς κινείσαι για να προχωρήσει η διαδικασία? δηλαδή απλώς υποβάλεις στο τεε χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποιο πρόστιμο στα φύλλα καταγραφής?

Β) εναλλακτικά μπορεί να εκδόσει τώρα (αν μπορεί να εκδοθεί και τον συμφέρει οικονομικά) ο.α και να μην ασχοληθεί καθόλου με τον 4014. σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.