Μετάβαση στο περιεχόμενο

5 ερωτήσεις για περιπτώσεις αυθαιρέτων,που ίσως μας αφορούν όλους.


Recommended Posts

Ερώτημα 1: Σε ακίνητο εκτός σχεδίου , με χρήση βιοτεχνίας (όχι α γενούς τομέα), στο οποίο υπάρχουν παραβάσεις δόμησης και κάλυψης που νομιμοποιούνται, Τί ισχυεί αν ο ιδιοκτήτης δέν προχωρήσει ώς οφείλει σε 3 έτη, να βγάλει και οικοδομική άδεια? Οι χώροι είναι ρυθμισμένοι για 30χρόνια ή όχι?

 

Ερώτημα 2: Σε ακίνητο εκτός σχεδίου έχει κτιστεί λυόμενο με οικοδομική άδεια. Επίσης, εχει τοποθετηθεί επιπρόσθετη αυθαίρετη λυόμενη κατασκευή χωρίς να είναι σε επαφή με την νόμιμη. Ο υπολογισμός στην περίπτωση αυτή είναι "με άδεια" ή "χωρίς άδεια". Υπάρχει κάποια απομείωση για το ότι η αυθαίρετη κατασκευή είναι λυόμενη?

 

Ερώτημα 3: Ως στοιχείο παλαιότητας, πέρα απο χάρτες καθώς για την Κομοτηνή δεν υπάρχουν, τί άλλο στοιχειοθετεί την χρονολογία κατασκευής? Χρειάζονται πχ τιμολόγια υλικών και για κατασκευές ώς το 2003? Η αρκεί για αυτά υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη? Αν δέν βρεθεί κατι αποδεικτικό πηγαίνουν όλες οι παραβάσεις ως 2004? Στις περιπτώσεις αυθαιρεσιών όπου το ακίνητο έχει ρεύμα λόγω οικοδομικής άδειας, στέκει ο λογαριασμός ρεύματος για το νόμιμό ακίνητό?! (το οποίο ρευματοδοτεί και το αυθαίρετο μαζί)

 

Ερώτημα 4: Σε εκτός σχεδίου γήπεδο, σε ακίνητα κτισμένα με άδεια, έχοντας γίνει σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, ένας εκ των ιδιοκτητών επιθυμεί να δηλώσει αυθαίρετη δόμηση στο δώμα του δικου του ακινήτου. Τί ισχυεί για αυθαίρετες κατασκευές στον χώρο του οικοπέδου, που θεωρούνται κοινόχρηστες? (ξυλόφουρνος, αποθήκη). Υποχρεούτε να δηλώσει και αυτά ο ιδιοκτήτης μαζί με το πανωσήκωμα, ή όχι? Με την αποτύπωση, ο μηχανικός οφείλει να τα δείξει αυτά ή δείχνει μόνο το κτίσμα στο οποίο δηλώνεται η αυθαιρεσία?

 

Ερώτημα 5: Σε μή άρτιο και μή οικοδομίσιμο γήπεδο στο οποίο έχουν βεβαιωθεί αυθαίρετες κατασκευές κατα το παρελθόν και πληρώνονται τακτικά τα πρόστιμα, γίνεται να δηλωθούν με τον νόμο 4014 μόνο αυτά για τα οποία έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο, και όχι και κάποιες άλλες επίσης αυθαίρετες κατασκευές που φτιάχτηκαν μετά την βεβαιωση του αρχικού προστίμου? Πώς ακριβώς θα συμψηφιστούν τα ήδη υπάρχονται ποσά που έχουν πληρωθεί? Ο ιδιοκτήτης δέν ζητά βεβαίωση μηχανικού για το ακίνητο, και διατηρεί την ευθύνη για τα υπόλοιπα αυθαίρετα. Το ερώτημα έγκειται στο αν μπορεί να ρυθμίσει αυτά για τα οποία πληρώνει πρόστιμο και τα άλλα ενώ τα εμφανίσει η αποτύπωση, να μήν είναι σαν "αυτοκάρφωμα".

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

1) Εφόσον δεν νομιμοποιήσει, ούτε και ρυθμίσει με το Ν.4014/2011 δεν ισχύει τίποτα. Είναι σαν να μην έδωσε το παράβολο.

 

2) Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο forum. Εγώ, αν είναι στο ίδιο οικόπεδο θα έβαζα με άδεια. Δεν προβλέπεται απομείωση.

 

3) Εαν βρεις κανένα λογαριασμό ΔΕΗ που να περιγράφει και τα αυθαίρετα τμήματα, δήλωση Ε9 κλπ. τότε μπορείς να πεις ότι είναι πριν το 2003, τιμολόγια υλικών. Στην Κομοτηνή γιατί δεν έχετε αεροφωτογραφίες;

 

4) Αφού υπάρχει κάθετη ιδιοκτησία (και όχι οριζόντια) λογικά όλες οι κατασκευές είναι στον έναν ιδιοκτήτη ή στον άλλον. Δεν υπάρχουν κοινόχρηστα. Υποχρεούσαι να δείξεις στο τοπογραφικό τις παρανομίες και των δύο και για να είναι καλυμμένος ο πελάτης σου πρέπει να δηλώσεις όλες τις παρανομίες που υπάρχουν στην κάθετη ιδιοκτησία του. Δε χρειάζεται όμως να δηλώσεις τις παρανομίες της άλλης κάθετης ιδιοκτησίας (δικό του πρόβλημα).

 

5) Τι ευθύνη αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης; Να απέχει εσαεί από συμβολαιογραφικές πράξεις; Αυτό είναι ανευθυνότητα και νομίζω χρέος δικό μας είναι να τον επαναφέρουμε στην ευθύνη.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτημα 1: Σε ακίνητο εκτός σχεδίου , με χρήση βιοτεχνίας (όχι α γενούς τομέα), στο οποίο υπάρχουν παραβάσεις δόμησης και κάλυψης που νομιμοποιούνται, Τί ισχυεί αν ο ιδιοκτήτης δέν προχωρήσει ώς οφείλει σε 3 έτη, να βγάλει και οικοδομική άδεια? Οι χώροι είναι ρυθμισμένοι για 30χρόνια ή όχι?

 

Κατ' αρχήν μιλάμε για την περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να βγάλει άδεια νομιμοποίησης τότε μπαίνει στη ρύθμιση του Ν. 4014, πληρώνει μόνο το παράβολο και ξεκινάει τη διαδικασία νομιμοποίησης (εντός 3ετίας) χωρίς να "φάει" άλλο πρόστιμο.

Αν δεν μπει καν στη διαδικασία, τότε είναι εκτεθειμένος σε καταγγελίες και ελέγχους, με τον κίνδυνο να πληρώσει αργότερα μεγάλο πρόστιμο για να το νομιμοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη, επεξηγώ για τα Ερωτήματα 1 και 4,

για το Ερώτημα 1 δέν αποσαφήνισα ότι ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να βάλει στην ρύθμιση του 4014 όλες τις αυθαιρεσίες, απλά δεν επιθυμεί να βγάλει άδεια σε 3 χρόνια, και ρωτά κατα πόσο είναι "καλυμμένος" για τα 30 χρόνια ή όχι. (στην ουσία το πρόβλημά του είναι οτι έχει υπόλοιπο δόμησης!)

 

για το Ερώτημα 4 λογικά όσα αναφέρονται για τις κάθετες ιδιοκτησίες των ιδιοκτητών και τις παραβάσεις που βρίσκονται επάνω στα κτίσματα τους. Για τις άλλες κατασκευές που γίναν σε επόμενο διάστημα στον χώρο του οικοπέδου και δεν είναι σε επαφή με κανένα κτίσμα, όπως μια αποθήκη για τρακτέρ, και ένας ξυλόφουρνος, ποιός το δηλώνει απο τους ιδιοκτήτες? Και χρειάζεται να το δηλώσει σίγουρα, γιατί στην ουσία το ενδιαφέρον είναι για την νομιμοποίηση ενός πανοσηκώματος, καί όχι για τα υπόλοιπα. Αν θέλεις δηλαδή να δηλώσεις κάτι επάνω στο κτίσμα σου σε εκτός σχεδίου, πέρνει η μπαλα και όλα όσα έχει το χωράφι μέσα? ή όχι, και αν ναί ποιός τα δηλώνει σε περίπτωση κάθετης.

(η κάθετη που περιγράφω είναι σε 3 εν επαφή εκτός σχεδίου σπίτια με χωριστή είσοδο. Για τα σπίτια έγινε η κάθετη και είναι όλα μαζί σε ένα χωράφι στο οποίο έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας, και άρα ο χώρος του με ότι αυθαίρετο έχει πάνω, λογικά είναι ποσοστιαία ολονών! σωστό?) Αν χρειαστεί να δηλωθεί δηλώνεται ποσοστιαία?

 

Για τις αεροφοτογραφίες στο site που αναφέρει το υπεκα υπάρχουν για Κομοτηνή φωτογραφίες κατα το 72-3, και μετά το 85 ή 86. (για πρό του 83 λοιπόν ψιλοάχρηστες)

Link to comment
Share on other sites

1. Αν δεν βγάλει άδεια κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πληρώσει ότι του έχει βγάλει το σύστημα ως πρόστιμο μέχρι τότε, απλά το θέμα είναι αν θα τον κρατήσει το σύστημα μέσα αφού δεν θα έχει πληρώσει την 1η δόση, σε αυτό κάπου ίσως κάτι μου διαφεύγει, αν κάποιος συνάδελφος έχει καταχωρήσει έτσι ακίνητο ίσως μπορεί να διαφωτίσει.

4. Δεν αναλογεί στο καθένα ποσοστό του οικοπέδου; Δεν έχουν δοθεί με τοπογραφικό, συμβόλαιο κάποιο τμήμα στον καθένα;Ανάλογα με το που βρίσκονται ανήκουν και σε κάποιον. Τώρα εάν είναι κοινόχρηστα πρέπει να δηλωθούν από τον ένα και άρα αν ένας κινήσει την διαδικασία σαν μηχανικός δεν μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια και να πεις δεν υπάρχουνε άλλες αυθαιρεσίες.

Ότι αφορά τη μία ιδιοκτησία έστω και κοινόχρηστα υποχρεούται από αυτό το Νόμο τουλάχιστον να δηλωθούν αλλιώς εκτίθονται και ο ιδιοκτήτης και οι μηχανικοί σε οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλημέρα, θέλω να κάνω μία παρατήρηση για το

"Ερώτημα 4: Σε εκτός σχεδίου γήπεδο, σε ακίνητα κτισμένα με άδεια, έχοντας γίνει σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας"

 

Στα εκτός σχεδίου δεν υπάρχει η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας. Μόνο οριζόντια κι αυτό ως παραθυράκι-ερμηνεία του νόμου,

επειδή δεν αναφέρει πουθενά ότι απαγορεύεται.

Πρόσεξε το.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα:

έχω οικόπεδο εντός σχεδίου στο οποίο έχει εκδοθεί ο.α. το 81. έπειτα έγινε κάθετη και πουλήθηκε το μισό σε κάποιον. Τώρα ο πρώτος ιδιοκτήτης θέλει να ρυθμίσει τις αυθαιρεσίες του με τον 4014. Οι αυθαιρεσίες που θα δηλώσω θα αφορούν μόνο την δική μου κάθετη, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Σωστά και μάλιστα εφόσων είναι εντός σχεδίου πόλης και υπάρχει Ο.Α. δεν υποχρεούσε να δώσεις ούτε νέο τοπογραφικο του συνολικού οικοπεδου (βάζεις αυτό των υπαρχόντων Ο.Α.) στο οποίο θα αναγκαζόσουν να δείξεις τις πιθανές τρανταχτές αυθαιρεσίες της άλλης κάθετης (που δεν θέλει να υπαχθεί στον 4014).

Edited by kontegr
Link to comment
Share on other sites

θα επανέλθω σε ένα παραπάνω ερώτημα. Ίσως δεν ήταν σαφής η διατύπωσή μου.

Σε περίπτωση οπου ο ιδιοκτήτης, μπορεί να νομιμοποιήσει, η μόνη του επιλογή είναι να νομιμοποιήσει, ή μπορεί εναλλακτικά να ρυθμίσει με τον 4014, να πληρώσει όλες τις δόσεις, αλλα προσέξτε, να μήν, βγάλει άδεια στα 3 χρόνια. Καλύπτεται για τα 30χρόνια, αν μετά πχ, γκρεμίσει τα αυθαίρερα?

Στην ουσία ενδιαφέρει στον ιδιοκτήτη να κρατήσει κάποιες κατασκευές για κάποια χρόνια, χωρίς προβλήματα, αλλα και χωρίς άδεια. (λόγω κόστους αδείας βασικά, αλλα και λόγω χρήσης)

Είναι βιοτεχνία, και ο άνθρωπος δεν ξέρει αν θα χει δουλειά σε 5-10χρόνια για να νομιμοποιήσει πλήρως τις αποθήκες που αφορά το θέμα. (Αν δεν δουλεύει η βιοτεχνία, διατίθεται να τις γκρεμίσει κιόλας, μιλάμε για κατασκευές απο τσιμεντόλιθα, απλα τα μ2 είναι αρκετά. Περι τα 250μ2)

Ως κόστος προτίθεται να πληρώσει για την ρυθμιση με 4014, απλά δεν θέλει να βγάλει άδεια μετά. Εχει μια λογική, καθώς άν δεν είχε υπολοιπο δόμησης θα ησύχαζε το κεφάλι του για 30 χρόνια. Ενώ με το υπόλοιπο σε 3 χρόνια πάλι θα έχει πρόβλημα..

Link to comment
Share on other sites

Για τον υπολογισμό παλαιότητας, εάν δεν έχω αεροφωτογραφίες, και λογαριασμούς δεή, και δεν βρω τιμολόγια/αποδείξης κατασκευής του αυθαιρέτου, πάει αυτομάτως στην κατηγορία μετα το 2004??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.