Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορτίο ανέμου σε ανεμογεννήτρια


 
kattka

Recommended Posts

Όπως θα έχετε καταλάβει και από τις απορίες μου είμαι πολύ νέα μηχανικός.

Με ενδιαφέρει η θεμελίωση για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, απλά από την εταιρία κατασκευής δεν μου δίνουν την εντατική κατάσταση στη βάση του θεμελίου. Οποτέ ξεκίνησα, μάλλον εσφαλμένα απ’ότι κατάλαβα, να υπολογίζω ’’χονδροειδώς’’ κάποια φορτία (άνεμος, σεισμός, κόπωση, ίδια βάρη), έτσι ώστε να κάνω μια χοντρική προδιαστασιόλόγηση του πεδίλου.

 

Cohat, θα μπορούσες να μου πεις σε ποιο αρχείο στα downloads αναφέρεσαι;

Link to comment
Share on other sites

@dratsiosx, sovatzou: Ο υπολογισμός της ανεμοπίεσης κατά τον ΕΝ1991 μπορεί να γίνει είτε με ακριβή κατανομή πιέσεων (cpi, cpe κτλ) είτε με την θεώρηση συγκεντρωμένης δύναμης σε επιφάνειες. Για την ανεμογεννήτρια τώρα έχουμε ένα κυλινδρικό φορέα. Οι δυνατές προσεγγίσεις είναι τρεις:

  • Ο πρώτος και πιο απλός: Συγκεντρωμένη δύναμη στο KB ή εκεί που τέλος πάντων ορίζει το αντίστοιχο part και η οποία δίνει ροπές και τέμνουσες για υπολογισμό θεμελίωσης. (Αυτή που αποκαλούσα χονδροειδή). Θεωρώ δε πως δεν θα χάσει τίποτα η συνάδελφος εαν πρόκειται απλά να ελέγξει την θεμελίωση και δεν θα είναι αντιοικονομική εάν την προσομοιώσει σωστά σε ένα γενικό πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων.
  • Ο δεύτερος είναι αυτό που προτείνει ο dratsiosx με γραμμική κατανομή καθ' ύψος. Την διγραμμική δεν καταλαβαίνω πως την εννοείς και σε ποιο τμήμα του προτύπου αναφέρεσαι (είναι γνωστό ότι οι μηχανικοί μιλάνε καλύτερα με σχέδια :grin: )
  • Η πιο σύνθετη είναι η ακριβής επιβολή των κατανομών πιέσεων (cpi, cpe ή αυτό που έχει στο σχετικό τμήμα) η οποία όμως (και κατά το πρότυπο) προτείνεται όταν έχουμε να κάνουμε διαστασιολόγηση λεπτομερειών. π.χ. ανοίγματα φορέα.

Η επιλογή της προσέγγισης έχει να κάνει με το αντικείμενο εφαρμογής. Όσο για τις φιλολογικές ανησυχίες του dratsiosx δεν μπορώ να βοηθήσω. Οι γνώσεις μου σταματούν εκεί που σταματάει ο spell checker! :shock:

 

@kattka: Δυστυχώς δεν νιώθω καθόλου άνετα με την νέα μορφή του φόρουμ και αυτή η έλλειψη εξοικείωσης με εμποδίζει να το βρω. Είμαι σίγουρος ότι κάπου υπάρχει κάτι. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τους ανθρώπους που το έγραψαν και έχουμε συζητήσει το ζήτημα διεξοδικά μπορώ να σου πώ ότι είναι οι πλέον ειδικοί. Τώρα για τον υπολογισμό και για να καταλάβεις τι είναι αυτό που συζητάμε σου προτείνω πριν υπολογίσεις την ανεμογεννήτρια να βρεις ένα λυμένο παράδειγμα ανεμοπίεσης σε κύλινδρο (π.χ. βιβλίο Ερμόπουλου) και να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις αυτά που είπαμε για τον άνεμο σε μια ενδεικτική κυλινδρική κατασκευή. Δεν είναι δύσκολο.

Σ' αυτά που αναφέρεις δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει για παράδειγμα η κόπωση με την θεμελίωση. Ζήτα εντατικά μεγέθη όπωσδήποτε. Εάν η ανεμογεννήτρια είναι ψηλή κρίσιμος είναι ο άνεμος και όχι ο σεισμός. Για να σε βοηθήσω σου λέω ξανά πως δεν χρειάζεσαι ακριβές μοντέλο ειδικά εάν θέλεις να υπολογίσεις μόνο την θεμελίωση.

Link to comment
Share on other sites

Όπως θα έχετε καταλάβει και από τις απορίες μου είμαι πολύ νέα μηχανικός.

ενώ οι παλιοί παίζουν τις ανεμογεννήτριες στα δάκτυλα

@kattka: Δυστυχώς δεν νιώθω καθόλου άνετα με την νέα μορφή του φόρουμ και αυτή η έλλειψη εξοικείωσης με εμποδίζει να το βρω. Είμαι σίγουρος ότι κάπου υπάρχει κάτι. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τους ανθρώπους που το έγραψαν και έχουμε συζητήσει το ζήτημα διεξοδικά μπορώ να σου πώ ότι είναι οι πλέον ειδικοί

κυκλοφορούν 2 στο διαδίκτυο. από τους ίδιους (για ελληνικά μιλάω). την πιο πρόσφατη του βόλου την ανέβασε κάποιος από τους συγγραφείς και εδώ, νομίζω ο thesmeletes.

 

όμως μια και το' φερε η συζήτηση, εγώ είχα πάντα μία απορία στην παλιά τους. μήπως τα k του εδάφους στα συγκριτικά που κάναν ήταν λίγο άκυρα?

 

η δικιά μου άποψη είναι ότι ήταν εντελώς άκυρα αλλά μπορεί να μου διαφεύγει κάτι. αν θέλει, όταν το διαβάσει, μου εξηγεί περισσότερα

Edited by sovatzou
Link to comment
Share on other sites

@sovatzou: Δεν θυμάμαι που αναφέρεσαι για το k. Επειδή όμως ο thesmeletes είναι της σχολής του ΑΠΘ μάλλον εφαρμόζει την ορθή πρακτική που προτείνεται στην βιβλιογραφία του να εξετάζεις την μελέτη με ένα εύρος k. Αυτό προτείνεται γιατί το k δεν είναι ιδιότητα του εδάφους. Είναι ιδιότητα της αλληλεπίδρασης. Κανονικά οι πίνακες δίνουν εύρος για το έδαφος και όχι μια τιμή. Μάλιστα εάν κάνεις ανάλυση με πεπερασμένα για προσδιορισμό του k σε εξειδικευμένο λογισμικό θα παρατηρήσεις πως σε μια κοιτόστρωση υπάρχει μεταβολή όσο μετακινείσαι από το κέντρο προς το περίγραμμα της.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή όμως ο thesmeletes είναι της σχολής του ΑΠΘ μάλλον εφαρμόζει την ορθή πρακτική που προτείνεται στην βιβλιογραφία του να εξετάζεις την μελέτη με ένα εύρος k.

δεν έχω θέμα με το εύρος, όλοι όσοι ξέρουν 5 γράμματα αυτό κάνουν, είναι, δεν είναι του απθ. θέλω να τον ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο επί του k του

 

Αυτό προτείνεται γιατί το k δεν είναι ιδιότητα του εδάφους. Είναι ιδιότητα της αλληλεπίδρασης. Κανονικά οι πίνακες δίνουν εύρος για το έδαφος και όχι μια τιμή. Μάλιστα εάν κάνεις ανάλυση με πεπερασμένα για προσδιορισμό του k σε εξειδικευμένο λογισμικό θα παρατηρήσεις πως σε μια κοιτόστρωση υπάρχει μεταβολή όσο μετακινείσαι από το κέντρο προς το περίγραμμα της.

τα ξέρω cohat αυτά. μην αρχίζουμε με το k, δεν έχω κάποιες απορίες επί αυτού. έχω συγκεκριμένη απορία επί του συγκεκριμένου θέματος που είπα

Edited by sovatzou
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μετά τις αλλαγές που έγιναν στο forum, ξαναμπαίνω.

 

Βλέπω ότι κάτι θέλει να ρωτήσει η συνάδελφος sovatzou.

 

Για να διευκολύνω όλες οι εργασίες που έχουν δημοσιευθεί εμφανίζονται σε αυτή τη σελίδα.

 

http://www.statika.gr/gr-articles.htm

 

Ας διατυπωθεί κάποιο σαφές ερώτημα και αν ξέρω απαντώ. :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κυκλοφόρησε και το βιβλίο με τίτλο

"Environmental Wind Engineering and Design of Wind Energy Structures"

 

Οπου η "ομάδα της Θεσσαλονίκης" έγραψε το κεφάλαιο με τίτλο "Topics on the design of tubular steel wind towers"

 

Σύνδεσμοι

 

www.statika.gr

 

και

 

http://www.springerlink.com/content/978-3-7091-0953-3#section=995308&page=1&locus=4

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.