Jump to content

thesmeletes

Core Members
 • Content Count

  238
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

36 Καλή

2 Followers

About thesmeletes

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Contact Methods

 • Website
  http://www.statika.gr

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Χθές και προχθές η ομάδα του ΡΑΦ έκανε δύο διαδικτυακά σεμινάρια με θέμα: “Ενισχύσεις κτηρίων Ο/Σ μέσω μεταλλικών διατομών" και “Ενισχύσεις κτηρίων Ο/Σ μέσω ινοπλισμένων πολυμερών” Η εξέλιξη του προγράμματος είναι ενδιαφέρουσα. Συνεχώς προσθέτουν νέες δυνατότητες και βελτιώνουν τις υφιστάμενες.
 2. Θα μπορούσε άνετα το ΤΕΕ να κυκλοφορεί -δωρεάν ή με μικρή συνδρομή- ένα βιβλίο σε pdf με τακτικό update ώστε να περιλαμβάνονται τα βασικά των ΕΚ2 και ΕΚ8 και τα εθνικά προσαρτήματα με τις τροποποιήσεις τους. Με δικά του ...λόγια όχι αντιγραφή των ευρωκωδίκων που είναι προϊόν προς πώληση. Ενα καλογραμμένο, με παραδείγματα, σχόλια και καλοφτιαγμένα σχήματα όπως αρμόζει σε μηχανικούς. Γιατί τους ευρωκώδικες δεν τους λες και φιλικούς προς το χρήστη. Τέτοιο βιβλίο εννοώ. Ενα βιβλίο του Φαρδή για ΕΚ8 που έχω, μια χαρά είναι αλλά δεν καλύπτει όπως είναι φυσικό αυτή την ανάγκη για ενημέρωση.
 3. Δεν στρώνεται και κάποιος καθηγητής να γράψει ενημερωμένο βιβλίο που να καλύπτει ΕΚ2, ΕΚ8-1 και εθνικά προσαρτήματα. Και σε κάθε επανέκδοση να καλύπτει και τις τροποποιήσεις. Κυκλοφορεί κάτι καλό;
 4. 3.2(1) με τίτλο Τοιχώματα στο κεφάλαιο 3 "Συμπληρωματικές μη αντικρουόμενες διατάξεις" στο εθνικό προσάρτημα ΕΛΟΤ ΕΝ 1998-1:2005/ΝΑ Δε νομίζω να έχει τροποποιηθεί
 5. Το εθνικό προσάρτημα του ΕΚ8 ξεκαθαρίζει το ελάχιστο μήκος τοιχώματος για κτίρια μέχρι 4 ορόφους (1.5μ) και για κτίρια άνω των 4 ορόφων (2μ) με μείωση 20 εκ. λόγω μορφής άκρων, π.χ. "Γ" ή "Π"
 6. Κατι χρήσιμο που μπορούν να κάνουν είναι να βάλουν μερικά εθνικά προσαρτήματα και γλώσσες. Και βέβαια πεπερασμένα ώστε να έχεις άλλες δυνατότητες. Και το ιδανικό θα ήταν να έχουν κάποιο output που να μπορούν να διαβάσουν προγράμματα όπως το Etabs και το Scia Αλλά και αυτά που κάνουν δείχνει ότι δεν έχουν επαναπαυθεί αλλά προσπαθούν για το καλύτερο
 7. Απαιτεί να χτίζονται σε σειρές, η μία πάνω στην άλλη, όπως περίπου τα τούβλα Σε κάθε περίπτωση ένα καλοκτισμένο πέτρινο σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ασφαλής από ένα αντίστοιχο με φέρουσα τοιχοποιία από τούβλα. Οπότε και το ρίσκο είναι μειωμένο με προϋπόθεση τη σωστή κατασκευή. Και βέβαια πρέπει να δώσεις μια σειρά απο λεπτομέρειες που να περιγράφουν με σαφήνεια τι θέλεις να γίνει. Αλλιώς ... Μου έτυχε τώρα να πώ τη γνώμη μου -και ίσως να μελετήσω- ένα 2όροφο πέτρινο με υπόγειο και στο εσωτερικό ένα σταυρό από δοκάρια που σπάνε την πλάκα ~13χ13 στα 4. Η πλάκα οροφής κεκλιμένη! Επειδή δεν είναι συμβατικό, θα κάνω -αν τελικά εμπλακώ- δυο μοντέλα, ένα στο raf που έχει φέρουσα τοιχοποιία και ένα με πεπερασμένα στο SCIA Engineer. Στο ένα το λύνει γραμμικά με ΕΚ6, στο άλλο θα δω τις τάσεις. Περίπτωση που κάνεις μετά και μια δημοσίευση για να μην πάει χαμένη η διερεύνηση
 8. Ο "ασύνδετος" τοίχος των 6 μ. ύψος, είναι προφανές αντικείμενο μελέτης, αφου πρέπει να αξιολογηθεί από τον στατικό αν μπορεί να γίνει επικίνδυνος ή όχι. Ο αρχιτέκτονας, μπορεί να ρωτήσει, ο π.μ. πρέπει να αποφασίσει ότι όλα είναι ΟΚ. Λύνεις τον τοίχο, αποδίδοντας τις συνθήκες στήριξης στο μοντέλο, με εκτιμώμενο φορτίο σεισμού ή άλλο ατυχηματικό, και βλέπεις το αποτέλεσμα.
 9. Οπου χτυπάει δοκός στο τοιχίο, θα έχεις κρυφουποστύλωμα και με το κατάλληλο πλάτος νεύρωσης ώστε να βγαίνουν και οι αγκυρώσεις. Σε ένα γωνιακό τοιχίο, αν δε σε παίρνει να έχεις τοιχίο τύπου Γ, θα βάλεις οπωσδήποτε ακραίο υποστύλωμα με ικανές διαστάσεις. Δεν θα χτυπήσεις τη δοκό σε 25 ή 30 εκ. κι ας έχεις κρυφουποστύλωμα. Στην περίπτωση που συζητάμε, μόνο για καθαρά επιστημονικούς λόγους θα άξιζε τον κόπο να διερευνηθεί μια "λύση" όπου να στηριζόταν κανονικά η δοκός στα τοιχία εκατέρωθεν του φωταγωγού αλλά με διπλό πλάτος ώστε να ενσωματώσει το φωταγωγό. Δεν είναι για την πράξη, μόνο να δούμε τι βγάζει.
 10. Θα πρότεινα να βάλεις κανονικά τη δοκό και να αλλάξεις λίγο το φωταγωγό. Η δοκός καλείται να συνδέσει τοιχία 2μ, και -επειδή θα μαζεύονται αξιοπρεπή εντατικά μεγέθη- δε νομίζω ότι αξίζει να καταστραφεί η σωστή ζεύξη δοκού-τοιχίων για το φωταγωγό.
 11. Τη Δευτέρα έγινε ιντερνετική παρουσίαση της δημιουργίας φορτιστικών συνδυασμών ανέμου και χιονιού κατά EC1. Η ομάδα του ΡΑΦ, προσθέτει συνεχώς δυνατότητες και βελτιώνει τα υποπρογράμματα.
 12. Πάντως, αγαπητέ συνάδελφε, τις δουλειές δεν τις κάνουμε ως κλάδος, αλλά ο κάθε ένας χωριστά. Και όσοι κάνουν τη δουλειά τους σωστά, εξ' αντικειμένου βελτιώνουν και την εικόνα του κλάδου. Δεν ισχύει το "όλοι μαζί τα ...κάναμε"
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.