Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλύτερα Value for money Φ/Β πανελς


electro80

Recommended Posts

Καλημέρα, διαβασα αρκετά απο τα τοπικ που αφορουν πανελα και ινβερτερς με πολυ ενδιαφερον

Είδα επισης οτι υπαρχουν αρκετοι που δραστηριοποιούνται στον κλαδο αυτόν και γνωριζουν τη σημερινή κατασταση ποιότητας και τιμών καθως ωριμάζει η αγορά και σιγα σιγα υπαρχουν (αν δεν υπαρχουν ήδη) συγκριτικά στοιχεία (ή/και απο έρευνες αλλα κυρίως απο εμπειρία)

Για λογους ενδιαφεροντος επενδυσης σε εξελιξη, εχω χαθεί σε οτι αφορα τη ποιότητα των πανελων ενω οι τιμές παρουσιάζουν μεγαλη διακύμανση σε σημείο να χανεσαι αναμεσα στο κέρδος και να παραγνωριζεται η σταθεροτητα και αξιοπιστια του συστήματος. Έχω μιλήσει με αρκετές μεγαλες κατασκευαστικές της Β.Ελλάδος αλλα και απο Ν.Ελλάδα και αντί να ξεκαθαρίζω μπερδευομαι καθοτι ακουγονται για πανελς αντικρουόμενα πραγματα.

Στο παρόν τοπικ θελω οποιοι γνωρίζουν να μιλανε με στοιχεία για αξιόπιστα μονο πανελς που προτείνουν/προτιμούν οι ίδιοι που έχουν εγκατασταθεί ήδη και λειτουργούν και να δίνεται μια τάξη μεγεθους του κοστολογίου για πανελς-inverter,βασεις στηριξης (θα προτιμούσα για σταθερό σύστημα ωστε να είναι απλούστερη η κουβέντα),γειώσεις και εργασίες (πλην οικοπεδο περιφραξη διαμορφωση δλδ το αμιγώς κομμάτι που αναφέρεται στο τόπικ

Εστίαση ομως βασικά σε πανελς καθότι τα άλλα ειναι πιο ευανάγωνστα (σε μένα κυρίως) και στη κατασταση οπως εχει δημιουργηθεί απο Σεπτέμβρη και μετά

 

Ευχαριστώ πολυ για το χρονο σας και τις πολύτιμες γνώσεις σας

Edited by electro80
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαινεις οτι μια τετοια συζητηση ειναι δυσκολο να εξελιχθει καθως αντικειμενικοτητα δυσκολο να υπαρξει.Ο καθενας θα υποστηριζει αυτα που δουλευει/εκπροσωπει ή εμπορευεται.Εγω απ'την πλευρα μου μπορω να σου πω για τα Heckert solar που εχω δουλεψει οτι πηγαν τοσο καλα που παραξενεψαν και τους ανθρωπους της ΔΕΗ με τια αποδοσεις τους.Απ'την αλλη ειναι απο τα ακριβα γερμανικα και δεν θα τα συνιστουσα για μεγαλες εγκαταστασεις.Οσο αντικειμενικος μπορω να γινω,για καποια 100αρια που ειναι να εγκαταστησω ΜΑΛΛΟΝ δεν θα τα προτιμησω λογω κοστους αν και εκανα την αιτηση με αυτα.

Link to comment
Share on other sites

αντιλαμβανομαι πληρως αυτο που λες, ομως υπαρχουν γενικά κριτηρια ποιότητας και αξιοπιστιας, οπως και αποδοσης, αλλα και τιμης που μας ενδιαφερει οταν προκειται για επενδυση.

Προφανως ενα πανελ της aleo ή της σανυο ειναι πολυ καλο αλλα ισως ειναι και πανακριβο και κανει αργοτερα αποσβεση απο ενα πχ οικονομικοτερο γερμανικό ή κινεζικο τα οποια μπορει να ειναι επισης αρκετα ή εξισου αξιοπιστα..

υπαρχει καποιο λινκ απο προσφατες ερευνες για συγκριτικά τεστ μεταξυ πανελς?

Link to comment
Share on other sites

στο ποιο πρόσφατο test περιοδικού πρώτα σε απόδοση βγήκαν τα rec (και δεν είναι και ακριβά).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βγηκαν τα Rec αλλα με ποια συγκρινονταν?Τη στιγμη που υπαρχουν 1394 εταιρειες κατασκευης πανελ παγκοσμιως,δεν μπορουμε να λεμε οτι το ενα ειναι το καλυτερο ή το αλλο το χειροτερο ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ συγκριθουν ΟΛα απο εναν ανεξαρτητο οργανισμο και κατω απο τις ιδιες συνθηκες,πραγμα δυσκολο εως αδυνατο.Μεσα απο τις εγκαταστασεις,απο αυτα που ακουμε απο ατομα που γνωριζουν αλλα και απο περιστασιακες μελετες μπορουμε να βγαλουμε ενα τυπικο συμπερασμα και παλι με επιφυλαξη.

Εχω ακουσει ενα σωρο καλα λογια για τα S-Energy για παραδειγμα.Τα εχει δουλεψει κανεις?εχουν,λεει,τον καλυτερο θερμοκρασιακο συντελεστη.Ωραια.Says who?Η εταιρεια?Βαλτε διπλα διπλα με γερμανικα πανελακια να δουμε τι γινεται.Ειναι μεγαλος ο ογκος και δεν κανει να παρασυρομαστε.Δουλεψτε με 3-4 μαρκες που εμπιστευεστε και αν θελει ο πελατης κατι αλλο του το βαζετε αλλα τονιζετε οτι ειναι δικη του ευθυνη αυτη η επιλογη.

Link to comment
Share on other sites

@electro80

Είμαστε σε νηπιακό στάδιο ακόμα όσων αφόρα τα φ/β, τη θέλω να πω με αυτο , δεν τα έχουμε δει σε ένα βάθος 15ετιας για να έχουμε ένα σαφή συμπέρασμα σε αυτά που ρωτάς , αυτή τι στιγμή οι τιμές ξεκινάμε από 0,7€/wp περίπου και φτάνουν στο 1,7€/wp , το, ότι πλήρωσης, θα πάρεις δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί, το μέλλον πιστεύω ότι θα μας δείξει, αν και μέσα στην επόμενη 5ετια θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, τώρα η απόδοση των gel φτάνει μέχρι το 20% και κάτι .Είδη γίνονται έρευνες και αυτό το νούμερο,

τουλάχιστον εργαστηριακά έχει αλλάξει προς τα πάνω .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

kusta μην εξάπτεσαι...το έγραψα βιαστικά στο τεστ ήταν αρκετά επώνυμα πάνελ αλλά το τεστ είναι περιοδικού επίσης έλεος δεν πάμε με το τεστ και αγοράζουμε πάνελ αλλά είναι ένα δείγμα ότι τουλάχιστον δεν είναι μάπα.

 

Βέβαια στους ιδιώτες κάτι τέτοια τεστ μετράνε πάααααρα πολύ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπερα! μου φαινεται πολυ παραξενο γιατι Ευρωπη και ΗΠΑ,φοβουνται τοσο πολυ τους κινεζους στα φωτοβολταικα πανελ..μαλιστα λενε να αυξησουν τους δασμους για πανελ που εισαγονται στις ΗΠΑ απο Κινα και οι Ευρωπαιοι να επιδοτουν επενδυτες που βαζουν ευρωπαικα πανελ..δεν ειμαι υπερ των κινεζικων..στα παρκα μου δεν εβαλα κινεζικα πανελ..πιστευω οτι πρεπει ολοι να πουμε την αποψη μας μπας και βγαλουμε ποτε ακρη..με τα ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ δεδομενα που εχουμε τα κινεζικα πανελ ειδικα, suntech.yingli,canadian solar,αποδιδουν πολυ καλα ισαξια με ευρωπαικα,αμερικανικα,και κοστιζουν ΠΟΛΥ λιγοτερο.value for money panel θεωρω αυτη την στιγμη,απο τα suntech τη σειρα pluto(κορυφαια χαρακτηριστικα),τα yingli, τα canadian solar και τα κορεατικα S-ENERGY..επισης ριξτε μια ματια στα πανελ της X GROUP ειναι ιταλικα κατασκευαζονται Ιταλια με κορυφαια τιμη (παραπλησια κινεζικων),20 χρονια!!! εγγυηση προιοντος και 28 χρονια!! εγγυση αποδοσης..τα εχω δει σε στεγη 10KW και φαινονται πολυ ποιοτικα ενω πηγαιναν σφαιρα(οταν ανεβηκα στην ταρατσα ο inverter εγραφε 10200!!!) θεωρω και αυτα με πολυ καλο value for money..ολα αυτα τα λεω με τα μεχρι ΤΩΡΑ ξανατονιζω δεδομενα ..εχουμε μικρη εμπειρια 2-3 χρ στην Ελλαδα.σε 10 χρονια θα δουμε τι πραγματικα αξιζει και τι οχι..φιλικα Γιαννης!

Link to comment
Share on other sites

DEATHLOk kαμια σχεση με εξαψη.Συζητηση κανουμε και ηθελα να βοηθησω τον προβληματισμο που υπαρχει.Απλα αυτος ειναι ο τροπος που σκεφτομαι και νομιζω οτι τα παιδια στη συνεχεια με τις τοποθετησεις τους τον επιβεβαιωσαν.

Link to comment
Share on other sites

Τα REC όντως στα test του Photon είναι από τα κορυφαία. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ!!!

 

Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αν παρατηρήσετε στους αναλυτικούς πίνακες αναφέρεται και ο τύπος του πανελ.Αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει.

 

Για τα REC λοιπόν εξετάζεται το REC 230-AE

 

Τι σημαίνει το "ΑΕ" στο τέλος; Σημαίνει "Acid Etched" . Η διαδικασία etching αφορά την εφαρμογή οξέων στην επιφάνεια της κυψέλης με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ανάκλασης και τη διευρυνση του φάσματος μηκους κυμάτων που απορροφάται . Το etching αποδεδειγμένα προσφέρει καλύτερες αποδόσεις στην κυψέλη.

 

Η REC όμως έχω την εντύπωση πως δίνει πλέον τη σειρά PE (peak energy) . Τα cell είναι σίγουρα διαφορετικά γιατί στα PE έχουμε πλέον 3 bus bars ενώ τα ΑΕ έχουν 2 .

Το ερώτημα λοιπόν είναι , στη σειρά PE εφαρμόζεται etching και απλά δεν αναφέρεται γιατί το θεωρούν δεδομένο , ή δεν εφαρμόζεται καθόλου;

 

Αλλά ακόμα κι αυτή η ίδια η σειρά PE δεν είναι ενιαία.

 

Eίναι τα PE που φτιάχνονται Σιγκαπούρη και κοστίζουν παραπλήσια με Suntech και είναι τα PE που φτιάχνονται Νορβηγία και κοστίζουν σχεδόν όσο τα Aleo.

 

 

Τέλος στo test του Photon πρέπει να διαβάζουμε και το κείμενο με τις επεξηγήσεις. Οι πιο κύριες παρατηρήσεις : α)οτι η απόδοση Kwh/kw ανάγεται στην ονομαστική ισχύ του πανελ κι όχι στη flash, όπερ σημαίνει οτι αν οι κορυφαίοι των test έχουν την "κακιά" συνήθεια να πωλούν πανελ με πολυ χαμηλό θετικό, το αβαντάζ ισως εξανεμίζεται(της REC σημειωτέον είναι και με αρνητικό , από 230 η ονομαστική ---228,6 η μετρούμενη...) και β) οτι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η ηλικία των πανελ καθώς μερικά έχουν τοποθετηθει 2005,2006,2007...

 

Κατά τη γνώμη μου λείπει από αυτό το τεστ ένα πολυκρυσταλλικό Schott κι ένα φρέσκο Solarworld γερμανικό . Τι στο καλό, όλα τα άκυρα κινέζικα βρήκανε να μετράνε, τους leaders (με εξαίρεση την aleo) άφησαν έξω;

Edited by rodag
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.