Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός σταθεράς ελατηρίου εδάφους


 
whatisthis

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Πώς υπολογίζεται ο δείκτης ακαμψίας εδάφους Κ (κΝ/m) στην περίπτωση εδαφόπλακας και γενικά στην περίπτωση θεώρησης ελαστικής έδρασης τηςθεμελίωσης όπως πχ στην περίπτωση γενικής κοιτόστρωσης?

 

Έχει νόημα η εφαρμογή του σε ανάλυση εδαφόπλάκας με πεπερασμένα στοιχεία με εφαρμογή ελατηρίων κάτω από κάθε τετραεδρικό στοιχείο μετά τη διακριτοποίηση της πλάκας?

 

Ευχαριστώ

 

ΥΓ: Γιατί τέλειωσε το καλοκαίρι????!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η εδαφοτεχνική μελέτη θα σου δώσει τιμές του Κ για κάθε είδος θεμελίωσης. Ο Terzaghi έχει κάποιους τύπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις αναγωγή από μια τιμή σε κάποια άλλη ανάλογμα με το είδος και τις διαστάσεις του θεμελίου. Προφανώς και έχει νόημα. Αλλιώς δεν μπορείς να πάρεις αποτελέσματα. Ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς?

Link to comment
Share on other sites

Το ETABS...Το Κ ελαστικο δηλ του εδαφους πρεπει να μπει?Υπήρχαν καποια 'ορια τιμών στον ΕΑΚ95 δηλ: χαλαρο εδαφος: 10000-15000 kN/m3 κτλ..αυτά εννοείς EVAN?

Link to comment
Share on other sites

ναι αυτά είναι τα ελατήρια, που όπως είπε και ο Εvan θα τα πάρεις απο την εδαφοτεχνική, ανάλογα με τις διαστάσεις/τύπο θεμελίωσης.

 

Υπάρχουν τιμές στη βιβλιογραφία για τύπους εδαφών, αλλά πιστεύω είναι υψηλές.

 

Βασικό επίσης είναι και το εξής: για σεισμική φόρτιση το ελατήριο συνήθως είναι 3-4 φορές μεγαλύτερο απο ότι υπολογίζεις για στατική φόρτιση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θεωρείτε ότι να προσίδει κανείς τόσο μεγάλη ακαμψία σε κάθε επιμέρους element ενός finite mesh μιας τέτοιας πλάκας?πχ να χεις χωρίσει μια πλακα 10χ10 σε 100 shell elements και να δωσεις σε καθενα απαυτά σταθερά ελατηρίου 10000kN/m3 δεν είναι υπερβολή? Μήπως πρέπει με κάποιο τρόπο να καυανεμηθεί αυτή η ακαμψία σε περισσότερα elements ώστε καθένα απαυτ'α να πάρει μέρος της?

Link to comment
Share on other sites

Οι σταθερές ελατηρίου "κυκλοφορούν" ή "κυκλοφορούσαν" και σε πίνακες σε διάφορες πολεοδομίες. Δυστυχώς είτε οι βιβλιογραφικές σταθερές είτε αυτές της "πιάτσας" είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Όποιος έχει προσέξει τις τιμές που δίνονται από τις γεωτεχνικές μελέτες είναι τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερες.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι βιβλιογραφικές τιμές ή πίνακες προέρχονται από δοκιμές φόρτισης πλάκας, κάτι το οποίο αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να "μεταφερθούν" στις διαστάσεις και τη συμπεριφορά μιας πραγματικής θεμελίωσης.

 

Γενικά, τιμές πάνω από 10000kN/m3 αναμένονται σε εξαιρετικά εδάφη.

 

Επίσης, σε ότι αφορά την πλάκα γενικής κοιτόστρωσης, αυτή την χωρίζουμε σε τρεις περιοχές: α)κεντρική περιοχή, β) ενδιάμεση περιοχή και γ) περιμετρική περιοχή, όπου εφαρμόζουμε τρία διαφορετικά ks.

 

Δυστυχως όλα τα σύγχρονα λογισμικά, αναμένουν στον κώδικα τους τις υπερεκτιμημένες τιμές της βιβλιογραφίας, οπότε κάθε φορά που εφαρμόζονται οι τιμές των γεωτεχνικών μελετών, προκύπτουν σημαντικές παραμορφώσεις (αυτό είναι απ' ότι ξέρω έδώ και καιρό υπό συζήτηση με τους προγραμματιστες των λογισμικών).

Link to comment
Share on other sites

Μήπως οι τιμές του Ks των εδαφοτεχνικών είναι οι ανοιγμένες τιμές (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του θεμελίου) ενώ τα προγράμματα θέλουν το Cb30 με την μεθοδολογία κατά Terzaghi όπου δεν λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του θεμελίου?

Link to comment
Share on other sites

Οι τιμές που προτείνονται για το Ks από μία σοβαρή γεωτεχνική μελέτη και όχι από αρκετές που κυκλοφορούν, αναφέρονται σε συγκεκριμένες διαστάσεις και τύπο θεμελίωσης, σε συγκεκριμένη επιτρεπόμενη τάση και σε υπολογισμένη αναμενόμενη ολική καθίζηση (βάσει της προηγούμενης επιτρεπόμενης τάσης).

Γι' αυτό και είναι σχετικά (ή αρκετά μικρότερες των προτεινόμενων από τη βιβλιογραφία).

 

Τα προγράμματα δεν αναμένουν Cb30, γιατί στον κώδικα τους τροποποιούν το Ks στους υπολογισμούς τους αναλόγως του τύπου της θεμελίωσης (πεδιλοδοκοί ή πλάκα γενικής κοιτόστρωσης), οπότε μάλλον δεν το θεωρούν ανεξάρτητο της θεμελίωσης.

 

Και θα μου δημιουργούσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι οι προγραμματιστές θα γνώριζαν την ύπαρξη του Cb30!!!

 

Αν και τα επίπεδα είτε γνώσεων είτε προγραμματισμού σε ότι αφορά την ανωδομή είναι εξαιρετικά δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο στις παραμέτρους σχεδιασμού ή δεδομένων που αφορούν τις θεμελιώσεις και τις παραμέτρους του εδάφους θεμελίωσης!!!

Link to comment
Share on other sites

ΠΟλύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που αναπτύχθηκε..Δεν γνώριζα τις παραμέτρους αυτές στα προγράμματα...

Μπορεί κάποιος να μου πει συγκεκριμένες πληροφορίες εφαρμογής σε πεπερασμένα όπως

πχ να χεις χωρίσει μια πλακα 10χ10 σε 100 shell elements και να δωσεις σε καθενα απαυτά σταθερά ελατηρίου 10000kN/m3 δεν είναι υπερβολή? Μήπως πρέπει με κάποιο τρόπο να καυανεμηθεί αυτή η ακαμψία σε περισσότερα elements ώστε καθένα απαυτ'α να πάρει μέρος της?

 

Τι ακαμψία βάζω τότε στο Shell element που δίνω?

Ευχαριστώ..

Link to comment
Share on other sites

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και εδώ. Κάντε save as στοn σύδεσμο "Διάλεξη 7 : Επιλογή τύπου θεμελίωσης - Πεδιλοδοκοί και κοιτοστρώσεις"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.