Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οπλισμός οριζοντίων αρμών, ως λύση αντί για σενάζ


 
ΟΩΝ

Recommended Posts

Σε κάποιο νήμα, ο AlexisPap είχε δώσει ένα link για έρευνα στο Πολυτεχνείο σχετικά με τη χρήση οπλισμού στους οριζόντιους αρμούς προς πλήρη αντικατάσταση (!) των σενάζ.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν ενθαρρυντικά, οδηγώντας σε αύξηση της εκτός επιπέδου αντοχής του τοίχου, αλλά και της πλαστιμότητας αυτού (ανάπτυξη μεγάλων παραμορφώσεων πριν την κατάρρευση).

Εμπιστεύεστε αυτόν τον τρόπο δόμησης;

Link to comment
Share on other sites

Για το μέσο συνεργείο δεν είναι ευκολότερη η τοποθέτηση οπλισμών στον αρμό έναντι της κατασκευή σενάζ. Εξάλλου, συνήθως χρειάζονται ειδικοί προσυγκολλημένοι και γαλβανισμένοι οπλισμοί, που είναι δυσεύρετοι και ακριβοί.

 

Από την άλλη, ένα σωστά εκπαιδευμένο συνεργείο μπορεί να βάζει ταχύτερα οπλισμούς σε αρμούς, ενώ όταν θέλεις πυκνή όπλιση (πχ οπλισμοί κάθε τέσσερις σειρές τούβλα), ο οπλισμός στον αρμό είναι μονόδρομος.

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap, γράφει στο άρθρο του Link:

"...Πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη τόσο µεγάλων εκτός επιπέδου παραµορφώσεων στους τοίχους πληρώσεως (σ.σ.: που προσφέρει η χρήση οπλισμών οριζοντίων αρμών), θα ήταν εφικτή µόνον υπό συνθήκες πολύ καλής πλευρικής αγκύρωσής τους στα εκατέρωθεν υποστυλώµατα....".

Πώς μπορεί να εξασφαλισθεί πρακτικά αυτό; Πώς δηλαδή "αγκυρώνονται" (; ) οι τοίχοι πλήρωσης στα εκατέρωθεν υποστυλώματα;

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

Στις συνήθεις κατασκευές με βλήτρωση των σενάζ πάνω στα υποστυλώματα.

Φυσικά, οι συνήθεις τοιχοπληρώσεις δεν πιάνουν τις επιδόσεις των τοίχων του ερευνητικού.

Αλλά ακόμη κι έτσι, συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα εν σχέση με τοίχους χωρίς σενάζ και

χωρίς σφήνωση.

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap, σε ένα άλλο νήμα ( http://www.michanikos.gr/topic/2792-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%B6/ ), κάποιοι συνάδελφοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρέπει να συνδέονται τα σενάζ με τα δομικά στοιχεία. Εσύ τι λες γι' αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Την γνώμη μου την έχω γράψει εδώ.

 

Συνοπτικά:

Ένα σενάζ 9Χ5cm με 2Φ8 δεν μπορεί να προξενήσει καμία βλάβη σε ένα υποστύλωμα 40/40, πόσο μάλλον να το μετατρέψει σε "κοντό".

Από 'κει και πέρα, ο καθένας έχει κρίση και μπορεί να αξιολογήσει αν το συγκεκριμένο σενάζ που θέλει να κάνει έχει τόσο υψηλή αντοχή ώστε να δύναται να βλάψει ένα συγκεκριμένο υποστύλωμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.