Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τύποι ΔΔΕ (Α, AC, B)


Alastis

Recommended Posts

Θα ηθελα τις αποψεις σας για τους τυπους των Ρελε Διαφυγης [Α και AC] και την επι μερους χρηση αυτων και τη σωστη επιλογη τους σε μια εγκατασταση.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, ωραίο θέμα άνοιξες Alastis. Πρόσφατα σε μεγάλο ζαχαροπλαστείο το οποίο είναι και μικρή βιοτεχνία άλλαξα τους 5 ΔΔΕ που ήταν AC σε Α , ο λόγος ήταν ότι, κατά τη διάρκεια εκκινήσεις του Η/Ζ έβγαιναν έκτος κατά την μεταγωγή του αυτόματου πεδίου, μετά από έναν διεξοδικό έλεγχο ( συνέχεια αγωγών , αντίσταση μόνωσης και μέτρηση ΔΔΕ ) με το sonelmpi-520 δεν εντόπισα κάποιο σοβαρό πρόβλημα, υπέθεσα ότι λόγο υπάρξεις μη γραμμικών φορτίων και ηλεκτρονικών διατάξεων οι ΔΔΕ έβγαιναν έκτος.

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλημέρα,

αν και το θέμα έχει ανοιχτεί πριν 5 χρόνια, θα κάνω μια απόπειρα :smile:

 

Σε οικιακή εγκατάσταση έγινε επάυξηση ισχύος, από μονοφασική σε τριφασική παροχή. Η υπάρχουσα μονοφασική αντλία θερμότητας LG υψηλών θερμοκρασιών, τύπου split, θα συνδεθεί στην 2η φάση (έξω τμήμα χαμηλής συμπίεσης) και 3η φάση (μέσα τμήμα υψηλής συμπίεσης). Στην 1η φάση συνδέθηκε η υπόλοιπη οικιακή εγκατάσταση, όπου υπήρχε rcd ac. 

Στην 2η και 3η φάση θα χρειαστεί rcd b ή θα μπορούσε να εγκατασταθεί π.χ.  rcd type f ?

 

Να σημειώσω ότι στο εγχειρίδιο εγκατάστασης της ΑΘ, δεν αναφέρεται κάτι σχτικό με ΔΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βάλεις από ένα διπολικό τύπου F στις φάσεις 2 και 3

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Άποψή μου (ξέρεις τι λένε γι'αυτές) είναι να χρησιμοποιήσεις ένα 3Ρ+Ν ΔΔΕ τύπου F για τους εξής λόγους

α. Έχεις μικρότερο χώρο κατάληψης υλικών (τα τρία 1Ρ+Ν ΔΔΕ καταλαμβάνουν 6 θέσεις ενώ το 3Ρ+Ν 4

β. Έχεις λιγότερες συνδέσεις του ουδετέρου .Αν χρησιμοποιήσεις 3 ΔΔΕ , θα πρέπει να κάνεις γέφυρες στον ουδέτερο πριν εισέλθεις στο ΔΔΕ ενώ θα χρειάζεσαι τουλάχιστον τρεις μπάρες ουδετέρου.

Επίσης σε συμβουλεύω να ασφαλίσεις όλα τα κυκλώματά σου με ασφάλειες DPN ,οι οποίες πέραν την  θερμική ασφάλεια έχουν και διακοπή στον ουδέτερο , έτσι ώστε σε περίπτωση σφάλματος (πτώσης ΔΔΕ) να είναι άμεσως ο εντοπισμός του προβλήματος .

Η Α/Θ τι ισχύ καταναλώνει?

Link to comment
Share on other sites

Η ΑΘ είναι διαιρούμενου τύπου.

Το "έξω" (εγκατεστημένο σε εξωτερικό χώρο) τμήμα 5,8KW.

Το "μέσα" (εγκατεστημένο στο λεβητοστάσιο) τμήμα 5,9KW.

 

Έχει εγκατασταθεί γενικός πίνακας μετά το ρολόι της ΔΕΗ με τον γενικό διακόπτη. Από εκεί αναχωρεί μια γραμμή από 1η φάση για πίνακα οικίας, 2η και 3η γραμμή, από 2η και 3η φάση αντίστοιχα, για πίνακα λεβητοστασίου. Στον πίνακα λεβητοστασίου θα εγκατασταθούν 2 rcd type f, ένα για κάθε τμήμα της ΑΘ, μετά την αντίστοιχη ασφάλεια.

 

Stayros προτείνεις 1 τριφασικό rcd f στον πίνακα λεβητοστασίου αν κατάλαβα καλά. Δεν ξέρω τιμή για τρφασικό rcd f. Θα ρωτήσω και θα δω.

 

Moderator μάλλον είμαι αρκετά off topic, αφού ο τίτλος αναφέρεται σε rcd b. Μπορείς να μας μεταφέρεις σε νέο θέμα με προτεινόμενο τίτλο "Αντλία θερμότητας και ΔΔΕ F (rcd type f)" αν το κρίνεις πρέπον -:)

Link to comment
Share on other sites

Άποψή μου (ξέρεις τι λένε γι'αυτές) είναι να χρησιμοποιήσεις ένα 3Ρ+Ν ΔΔΕ τύπου F για τους εξής λόγους

 

Ναι, σαφώς, μ2λ2κία είπα για τα δύο διπολικά

 

Moderator μάλλον είμαι αρκετά off topic, αφού ο τίτλος αναφέρεται σε rcd b. Μπορείς να μας μεταφέρεις σε νέο θέμα με προτεινόμενο τίτλο "Αντλία θερμότητας και ΔΔΕ F (rcd type f)" αν το κρίνεις πρέπον

 

Το μετέφερα σε άλλο υφιστάμενο.

 

Οι τιμές των Β δεν έχουν αλλάξει.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Giannis77 ,εγώ στη θέση σου θα έπραττα ώς εξής βάσει των νέων δεδομένων που παρέθεσες:

Τη στιγμή που έχεις εν ολίγοις τρεις μονοφασικούς υποπίνακες, θα ασφάλιζα τη κάθε γραμμή από τον γενικό πίνακα διανομής με την αντίστοιχη ασφάλεια ή μικροαυτόματο (DPN πάντα) και θα χρησιμοποιούσα ένα ΔΔΕ 1P+N σε κάθε ένα υποπίνακα ( στη προκειμένη περίπτωση 2x40A / 30 mA) τύπου ανάλογου του εκάστοτε φορτίου . Στο προηγούμενο σχόλιο μου νόμιζα πως όλα τα φορτία σου κατέληγαν στον πίνακα του σπιτιού.Εφόσον έχεις τέτοια υποδομή κάνεις το αυτονόητο.

Μίλτο δεν είναι απαραίτητα λάθος αυτό που έγραψες , απλά δεν θα έχεις τη δυνατότητα να συνδέσεις αμιγώς τριφασικό φορτίο μετά παρά μόνο μονοφασικά. Περίπτωση που μου έχει τύχει είναι σε ξεχωριστό υποπίνακα με τριφασική παροχή , συνδέσα τρία μονοφασικά ΔΔΕ διότι αφορούσαν πρίζες που ήταν συνδεδεμένες σε UPS 3Φ  (εγκατάσταση σε τράπεζα)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.