Μετάβαση στο περιεχόμενο

Stavros Perakis

Members
  • Περιεχόμενα

    118
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Stavros Perakis

  1. Ναι διότι αφορά την γείωση που έχεις κατασκευάσει, κι αυτό διότι έτσι μπορείς να ελέγξεις αυτή καθαυτή τη γείωση. Εδώ στο Ηράκλειο που είσαι κι εσύ, αν δεν έχεις πάει ξεχωριστά τη γείωση (θεμελειακή, τρίγωνο, πλάκα) στο μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ, ο εργολάβος δεν σε συνδέει και λαμβάνεις και πρόστιμο.
  2. Τσέκαρε αυτό. Δεν είναι ράγας αλλά πρόσοψης πίνακα και δουλεύει μέσω μετασχηματιστή εντάσεως
  3. Σε παρόμοια ερώτηση συναδέλφου σε άλλο θέμα του πρότεινα το εξής, το οποίο ισχύει και για τη περίπτωσή σου. Εφόσον μιλάς για δύο διαφορετικές κατοικίες , επειδή στο μέλλον δεν ξέρεις τι πρόκειται να γίνει, το σωστό είναι να έχει η κάθε κατοικία τη δική της παροχή και δη τριφασική. Σαφώς ακριβότερη λύση, αλλά γλυτώνεις και προλαμβάνεις πολλά πράγματα που θα συμβούν στο μέλλον, τα οποία είναι - να υπερφορτώνουν την υπάρχον παροχή , ακόμα και αν της κάνεις και επαύξηση - να μη δέχονται την αντίστοιχη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος, οι διαμένοντες στις δύο αυτές κατοικίες . Ειδικά στη περίπτωση που μπορεί το ένα από τα δύο σπίτια να ενοικιαστεί, εκεί να δεις γέλιο - να επικρατεί ένα επικίνδυνο μπάχαλο στην εγκατάσταση Εφόσον η προσθήκη έχει άδεια και δεν είναι αυθαίρετη , καλύτερα να πάρει τη δική της παροχή από το δίκτυο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Αυτή η λάθος τακτική που κάναν οι πατεράδες μας , με έναν μετρητή σε Χ διαμερίσματα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. "Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα" το λένε και είναι απλό.
  4. Χθες Σάββατο 04/12 , πραγματοποιήθηκε webinar με τον κ.Σαρρή , προκειμένου να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά την νέα Υ.Δ.Ε. Εν ολίγοις για όσους δεν έχουν καταλάβει πως θα ενεργούμε με την νέα Υ.Δ.Ε. 1. Μέχρι και 08/04/2023 μπορούν να γίνονται Υ.Δ.Ε. για νέες εγκαταστάσεις είτε με ΗD384 είτε με 60364. Από εκεί και έπειτα μόνο με 60364. 2.Επανελέγχοι με χρήση ΚΕΗΕ και HD384 μέχρι 08/04/2023. Μετά μόνο με 60364 3. Η ΥΔΕ έχει ισχύ 30 ημερών από την ημερομηνία θεώρησης. Μετά δεν τη δέχεται ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. 4. Παλαιές ΥΔΕ που έχουν θεωρηθεί μέχρι και 07/10/2021 , μπορούν να κατατεθούν μέχρι και 08/01/2022 5. Οποιαδήποτε τροποποίηση σε ΕΗΕ (πίνακας,γείωσης κλπ) συνεπάγεται νέα ΥΔΕ. Ακόμα και μια γραμμή νέα να περάσεις στην εγκατάσταση (κλιματιστικό) , πρέπει να γίνεται νέα ΥΔΕ με αιτιολογία "Έκτακτο Επανέλεγχο" 6. Στους επαγγελματικούς χώρους και μόνο αλλαγή χρήστη ή ιδιοκτήτη να γίνει (όχι μόνο για χρήση), απαιτείται ΥΔΕ εντός 30 ημερών, αλλιώς διακοπή. Αυτά εν ολίγοις
  5. Επειδή μου έχει τύχει με κινητήρα επιφανείας, το πιο πιθανό είναι να έχεις κομμένο τύλιγμα (αν κι εφόσον το ρελέ του Υ είναι εντάξει και δεν χάνει κάποια επαφή του όταν οπλίζει). Για αρχή με ένα μηχάνημα ελέγχου εγκαταστάσεων , έλεγξε τα τυλίγματά σου και δες αν έχουν περίπου την ίδια τιμή σε Ohm. Κατόπιν έλεγξε την αντίσταση μόνωσης τους με το να συνδέσεις τον ένα ακροδέκτη στη γείωση του πίνακα και τον άλλο στο εκάστοτε τύλιγμα. Οποιαδήποτε τιμή προκύψει κάτω από 1 MΩ ,βάλε λιβάνι στο υποβρύχιο (όχι ότι και το 1 ΜΩ είναι super αλλά λέμε τώρα).
  6. Και όμως υπάρχει τεράστια διαφορά ,χωρίς να έχει χαλάσει ο παλιός. Στο ένα έχεις μια διμεταλλική επαφή και στη άλλη αισθητήριο θερμοκρασίας,οπότε .. Η πραγματική του απόκλιση (του ηλεκτρομηχανικού) είναι μεταξύ 3 με 4 βαθμούς , και αυτή ακόμα κι όταν το χρησιμοποιήσεις πρώτη φορά. Μακριά από ηλεκτρομηχανικούς θερμοστάτες. Μόνο ψηφιακούς. Η διαφορά τιμής είναι μηδαμινή σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.
  7. @dennis25440 Για να δουλέψει το σύστημά σου πρέπει Η φάση που θα πηγαίνει στον διακόπτη και στους δύο ανιχνευτές κίνησης να είναι στη ίδια ασφάλεια/κύκλωμα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Τόσο η επιστροφή από το διακόπτη όσο και οι επιστροφές από τον ανιχνευτή κίνησης , να καταλήγουν στο ίδιο φορτίο, που στη προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι τα τρια τροφοδοτικά των ταινιών LED μέχρι και όσα ρελέ φορτίου επιθυμείς. Έτσι οι κρυφοί φωτισμοί θα ανάβουν είτε με εντολή ενεργοποίησης από τους ανιχνευτές κίνησης και θα απενεργοποιούνται μετά το πέρας του χρόνου που θα έχεις ορίσει, είτε θα ανάβουν μόνιμα εφόσον τους έχεις δώσει εντολή από τον διακόπτη και θα απενεργοποιούνται μόνο απ' αυτόν. Σίγουρα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ρελέ καστάνιας που αναφέρεις. Ρελέ φορτίου ναι.
  8. @dimitrisg11 Εφόσον έχει νομιμοποιηθεί η πυλωτή , ως διαμέρισμα φαντάζομαι , το καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να αποκτήσει ξεχωριστή παροχή από τα άλλα δύο διαμερίσματα. Μπορεί εσύ σήμερα να τα βρίσκεις με τους συγγενείς σου, αύριο όμως δεν ξέρεις τι γίνεται. Η διαδικασία είναι η στάνταρ. Κατάθεση αιτήματος νέας παροχής στο ΔΕΔΔΗΕ (τύπου Α για μονοφασικό , τύπου Β για τριφασικό) , απόκτηση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από δήμους , εφορίες κλπ (απευθύνεσαι στον μηχανικό που σου έκανε την νομιμοποίηση) συμπεριλαμβανομένου της ΥΔΕ ,από τον ηλεκτρολόγο που έφτιαξε την εγκατάσταση. Φροντίζεις η παροχή του πίνακα του διαμερίσματος , να έχει καταλήξει στη διάταξη των μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ και κατόπιν περιμένεις μέχρι να συνδεθείς , αφού έχεις ήδη πληρώσει το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο , το οποίο θα σου έχει αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ εφόσον έχει κάνει επισκόπηση (αυτή γίνεται αφού κατατεθεί η αίτηση τύπου Α ή Β)
  9. Με ένα διπλό αλέ ρετουρ κάνεις δουλειά. Τον τοποθετείς εκεί που έχεις τα τέσσερα καλώδια και ο άλλος μένει ως έχει. Προσοχή θέλει μετά , στη σύνδεσή του . Όλα αυτά βέβαια εφόσον στο συγκεκριμένο σημείο με τα τέσσερα καλώδια, το κόκκινο , αν όλα είναι σωστά ,αντιστοιχεί σε ένα δεύτερο "άναμα" είτε στο υπάρχον φωτιστικό είτε σε κάποιο άλλο σημείο του σαλονιού. Ο διπλός αλέ ρετούρ είναι ακριβώς όπως το ακούς και διαβάζεις. Δύο αλέ ρετούρ σε ένα διακόπτη. Δεν υπάρχει καμία κοινή επαφή μεταξύ των έξι ακροδεκτών που έχει. Απλά εκεί που λέει L , κουμπώνεις το μαύρο και κάνεις μια γέφυρα με το δεύτερο L του διακόπτη. Από εκεί και έπειτα στη μια πλευρά συνδέονται τα δύο καφέ και στην άλλη , στον ένα από τους δύο ακροδέκτες που περισσεύουν το κόκκινο.
  10. Η λογική λέει ότι τα δύο καφέ είναι οι γέφυρες μεταξύ των δύο αλέ ρετούρ, το δε κόκκινο που περισσεύει στον πρώτο , ίσως να είναι επιστροφή από ένα άλλο φωτιστικό στο σαλόνι σου , π.χ το υπάρχον να είναι διπλό (κομμιτατέρ) και να χρησιμοποιείς μόνο το ένα κύκλωμα. Υπάρχει πάντα η περίπτωση οι γέφυρες του A/P να είναι το κόκκινο που περισσεύει στον 1ο Α/Ρ με το ένα καφέ, και η επιστροφή του φωτιστικού να είναι το ένα από τα δύο καφέ στον 2ο Α/Ρ . Ακραίο αλλά όχι απίθανο (πολλά έχουν δει τα μάτια μου , μα αυτό μου φέρνει τρόμο που λέει ο Καββαδίας). Όπως και να έχει , σίγουρα χρειάζεσαι ένα buzzer ή μια γεννήτρια + ανιχνευτή ακουστικού σήματος, για να ξεκαθαρίσεις τα ποια καλώδια πάνε που. Ένας ηλεκτρολόγος που σέβεται τον εαυτό του και το επάγγελμά του , οφείλει να έχει έστω ένα από τα δύο εργαλεία που ανέφερα.
  11. Κατ' αρχάς καλημέρα . Επειδή έχεις να κάνεις με μονοφασική παροχή, η ιδέα σου θα δουλέψει , με κάποιες προσθήκες . Αν είχες τριφασική παροχή δεν θα το συζητούσαμε τώρα. Υπάρχει ηλεκτρονόμος (ρελέ) με 2ΝO + 2NC / 40A και 63 Α . Η μεταγωγή θα γίνεται φαντάζομαι , με αυτόματο μεταγωγέα. Γνώμη μου πάντως , είναι να ακολουθήσεις την πεπατημένη στη περίπτωση αυτή, δηλαδή τη χρήση δύο ρελέ .
  12. Καλημέρα σε όλους Βάσει της νέας ΥΔΕ , πρέπει να καταθέτουμε και μια μελέτη , με την οποία πρέπει να εξηγούμε τους λόγους της προαιρετικής ή μη χρήσης ΔΔΡ σε ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση. Τα τρία άρθρα της συγκεκριμένης ΚΥΑ (ββ-γγ-δδ) είναι απολύτως κατανοητά και εύκολα στο να τα συμπληρώσουμε. Το αα το οποίο λέει "αα) διαπιστώνεται ότι από το πρότυπο ή τον κανονισμό που διέπει τις εν λόγω τερματικές γραμμές δεν προκύπτει υποχρέωση προστασίαςτους με ΔΔΡ με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30 mA" , εμείς ποιο πρότυπο ή κανονισμό πρέπει να αναφέρουμε? Η συγκεκριμένη ΥΔΕ αφορά αντλιοστάσιο γεώτρησης ,και συγκεκριμένα παροχή Νο. 5 για υποβρύχιο συγκρότημα 50 ΗΡ. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων .
  13. Καλημέρα σας. Όσες οικοδομές ανέλαβα και οι οποίες είχαν θερμοπρόσοψη, οποιοδήποτε κουτί χρειάστηκε να τοποθετηθεί εξωτερικά (διακόπτη, θυροτηλεφώνου κλπ.) και σε συνεννόηση με τον κατασκευαστή της θερμοπρόσοψης , απλά χτίστηκε το κουτί πάνω στη τοιχοποιία χωρίς να σκαφτεί καθόλου (ο τοίχος) και βγήκε τόσο έξω ,ώστε να έρχεται πρόσωπο με την μόνωση . Οι σωλήνες δε, στερεώθηκαν με μεταλλικό τσέρκι .
  14. Πιστεύω πως υπάρχει μια πιο απλή λύση. Απλά λες του/της εκάστοτε ιδιοκτήτη/τρια με απλά ελληνικά , ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση ,απλά δεν τηρεί κανονισμούς ασφαλείας και πως για να εκδώσεις ΥΔΕ , πρέπει να γίνουν σοβαρές επεμβάσεις. Διαφορετικά δεν υπογράφεις και άφησέ τον να σου κλαίγεται. Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ , πολύ αμφιβάλλω αν πάει παραπέρα πέραν της πρώτης σελίδας , της εκάστοτε ΥΔΕ.
  15. Πρώτα απ' όλα θα έπρεπε να χαίρεσαι που δε παίζουν τα κανάλια που ανέφερες. Ίσως το πιο πιθανό που χρειάζεται στη περίπτωσή σου , είναι μια ελαφριά στρέψη της κεραίας (ευθυγραμμίσου με τις υπόλοιπες στη γειτονιά σου). Αυτό διότι αν υπήρχε πρόβλημα στην εγκατάσταση (καλώδια,κεραία,διακλαδωτές κλπ) τότε δεν θα έπαιζε κανένα κανάλι . Έλεγξε βέβαια καλού κακού τη κατάσταση της κεραίας ,της καλωδίωσης και των λοιπών εξαρτημάτων που μπορεί να αποτελείται το σύστημα τηλεόρασης . Αλλά ξεκίνα πρώτα με τη στρέψη. Διαφορετικά , φωνάζεις ένα τεχνικό , ο οποίος να διαθέτει πεδιόμετρο , για να σου βρει το σφάλμα.
  16. Αυτό που γνωρίζω ,μέσω της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. , είναι ότι εφόσον είσαι μέλος της και έχεις αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος , έχεις το δικαίωμα για επανέλεγχο στην οικία σου , εφόσον είσαι ο ιδιοκτήτης , πάντα με πιστοποιημένο όργανο ελέγχου εγκαταστάσεων. Κάνε μια ερώτηση στο παράρτημα της πόλης σου , για πιο σίγουρη απάντηση. @stelios-v δεν είναι και τόσο απαραίτητο, διότι πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην έχουν τελειώσει οι εργασίες , με αποτέλεσμα να μην έχει κοπεί ΤΠΠΥ/ΑΠΥ . Θα μου πεις μπορείς να κόψεις ένα μόνο για την ΥΔΕ. Αλλά και πάλι, προσωπικά εμένα δεν μου έχουν αρνηθεί ΥΔΕ , επειδή δεν ανέφερα αριθμό παραστατικού , το οποίο εκδόθηκε αργότερα. Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις δημόσιων έργων (σε αντλιοστάσια που εγώ ασχολούμαι), αυτό είναι ανέφικτο.
  17. Το πιο πιθανό είναι ότι , όταν έγινε η εγκατάσταση , ο ηλεκτρολόγος πέρασε 4 ΝΥΑ 1,5mm , μαύρο φάση , μπλέ ουδέτερος και κόκκινο/άσπρο εντολές. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας θερμοστάτης δίνει δύο εντολές . Μια μέσω του αισθητήρα θερμότητας και μια χειροκίνητη ( πχ. για να οπλίσει μια Η/Β η οποία ανοίγει για να ζεστάνει ένα boiler) . Στη περίπτωσή σας ,προφανώς δεν απαιτήθηκε κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να έχουν συνδεθεί και τα δύο καλώδια στην έξοδο/εντολή προς Η/Β . Οπότε εσείς , στον νέο Θ/Χ συνδέεται το μαύρο στο Q11 και το κόκκινο μαζί με το άσπρο (δεν ξέρεις αν φτάνουν και τα δύο στον πίνακα της αυτονομίας , καλό είναι βέβαια αυτό το "λάθος" να διορθωθεί από έναν ειδικό) στο Q14.
  18. Μια χαρά είναι. Καταλαβαίνω πως σε ξενίζει η χρήση του σωλήνα ποτίσματος ,αλλά είναι μια απλή ,έξυπνη και οικονομική λύση για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Έπειτα είναι στερεωμένος καλά με μεταλλικό τσέρκι στη ταράτσα, και ο χαλκός στερεωμένος στον οπλισμό με τους σωστούς συνδέσμους.Τυχαίο κόψιμο δεν πρόκειται να γίνει στη περίπτωση αυτή. Μόνο "προδιαγεγραμμένο" (λχ να επωφεληθεί κάποιος το χαλκό) .
  19. Αν κινηθείς για τριφασική παροχή, η διαφορά στο πάγιο ανά τετράμηνο στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 είναι πολύ μικρή (1,69 € για μονοφασική παροχή και 5,32 για τριφασική) . Η χρέωση στις KWh είναι ακριβώς η ίδια ,οπότε πέραν των 3,63 €/τετράμηνο δεν έχεις λόγο να ανησυχείς για περαιτέρω χρεώσεις. Επίσης θα είσαι πιο άνετος όσον αφορά τα φορτία σου και δεν θα τρέχεις κάθε λίγο να αλλάζεις την ασφάλεια είτε στον πίνακα είτε στον μετρητή. Αυτό που εμένα θα απασχολούσε , θα ήταν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν , προκειμένου να αντικατασταθεί η παροχή του διαμερίσματος από μονοφασική σε τριφασική. Επίσης οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο στο μέγεθός του πίνακα όσο και στα υλικά του (γενικός διακόπτης , γενική ασφάλεια, ρελέ διαρροής ). Για ενισχυμένο μονοφασικό , αν κι εφόσον σου εγκριθεί, πάλι θα χρειαστεί να αλλάξεις τη παροχή του σπιτιού ,μιας και το πιο πιθανό η υπάρχον παροχή να είναι 3x10 mm2, ενώ πρέπει να τοποθετηθεί μια 3x16 mm2. Επίσης και στις δύο περιπτώσεις , υπάρχει πιθανότητα να απαιτηθεί και αντικατάσταση του καλωδίου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. . Αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος σύνδεσης. Όπως και να 'χει καλά ξέτελα στο έργο σου.
  20. @ΝΙΚΟΣΤΡΙ Για το βρόγχο, όπως σωστά αναφέρεις , θεωρώ ότι όσοι το διάβασαν το κατάλαβαν . Όσον αφορά τα 10 ή 20 μέτρα , εγώ ακολουθώ τη συμβουλή που μου έδωσαν οι μηχανικοί της ΕΛΕΜΚΟ. Για τους αυτόματους διακόπτες ισχύος ,δόξα τω θεό ,υπάρχουν για όλα τα "γούστα" , που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Τώρα , αν ρυθμίζεις το θερμικό στο +25% του ονομαστικού, συγχώρα με, δε το λέω επί κακού, αλλά καλή τύχη. Μπορεί και να έχεις δίκιο. Εγώ μια φορά πάντως ακολουθώ αυτά που λένε οι κατασκευαστές των κινητήρων. Και από όσα manual έχω διαβάσει , κανένα τους δε λέει κάτι τέτοιο. Πυκνωτές , όντως μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο. Επειδή στη προκειμένη περίπτωση ,πρόκειται για μια απλή μελέτη/εργασία , ακολουθείς τον συνηθισμένο μπούσουλα.
  21. Στη θέση σου , θα υπολόγιζα πρώτα ,πόσα μέτρα ταινία γείωσης θα χρησιμοποιήσω , βάσει της κάτοψης των θεμελίων του κτιρίου. Πέρα της περιμετρικής τοποθέτησης της ταινίας , θα υπολόγιζα και κάποια εγκάρσια τμήματα (συνήθως ανά 10 μέτρα ,κάνεις μια εγκάρσια σύνδεση) . Αφού προέκυπτε το συνολικό μήκος της ταινίας , τότε θα υπολόγιζα και την τιμή της αντίστασης γείωσης. Έπειτα κατέβασε αυτόν εδώ το κατάλογο . Θα σε βοηθήσει τόσο στα υλικά (η ταινία που αναφέρεις δεν υπάρχει στο μέγεθος που αναφέρεις) , όσο και στο τρόπο εκτέλεσης μιας θεμελιακής γείωσης.
  22. 1. Στο να προστατέψεις έναν κινητήρα , χρειάζονται σε σειρά τα παρακάτω : α. Διακόπτης + αυτόματη ασφάλεια "κινήσεως" ή φυσίγγια μαχαιρωτά ΝΗxx . Αντί αυτών μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν αυτόματο διακόπτη ισχύος (προτιμότερο διότι γλυτώνεις χώρο και συνδέσεις σε ένα πίνακα) β. Τρόπος εκκίνησης κινητήρα. Οι κινητήρες εκκινούν είτε απ' ευθείας (DOL) είτε με χρήση αστέρα-τριγώνου (S/D). Στην απ' ευθείας περιλαμβάνονται και οι ομαλοί εκκινητές καθώς επίσης και οι ρυθμιστές στροφών. Στη περίπτωση σου ,μάλλον θα αναφέρεσαι για χρήση ρελέ ισχύος. Αν ο κινητήρας είναι μέχρι 4 KW / 5,5 ΗΡ , χρησιμοποιείς απ' ευθείας εκκίνηση . Προσοχή στη σήμανση του κινητήρα μονάχα. Αν αναφέρει 230/400 V ,ο κινητήρας συνδέεται σε σύνδεση αστέρα. Αν αναφέρει 400/630 V , τότε τον συνδέεις σε τρίγωνο. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς ένα ρελέ ,μιας τάξης μεγαλύτερο της ονομαστικής ισχύς του κινητήρα . Το θερμικό προστασίας το οποίο θα σου αποκόπτει την εντολή λειτουργίας του ρελέ και κατ' επέκταση του κινητήρα , θα πρέπει να είναι περιοχής τέτοιας , που περιλαμβάνει την ονομαστική τιμή έντασης/τυλίγματος του κινητήρα. Αν τώρα ο κινητήρας είναι για εκκίνηση αστέρα τρίγωνο (αυστηρά 400/630 V) εκεί χρειάζεσαι τρία ρελέ ισχύος , τον οποίων η ισχύς εξαρτάται από την ισχύς του κινητήρα. Εδώ στη σελίδα 35 υπάρχει ειδική λίστα για την επιλογή των ρελέ , ανάλογα την ισχύς του κινητήρα. Τώρα όσον αφορά το θερμικό προστασίας , εφόσον τοποθετηθεί μετά το κύριο ρελέ , η τιμή ρύθμισής του είναι το ~=0,58 του Ιον. Αν τοποθετηθεί θερμική προστασία πριν τη διακλάδωση του κυκλώματος αστέρα τρίγωνο, τότε το θερμικό ρυθμίζεται στο Ιον. 2. Οι αναχωρήσεις των υποπινάκων , πρέπει να ασφαλίζονται βάσει του μεγέθους του καλωδίου παροχής τους. Αν π.χ. στον υποπίνακα είναι συνδεδεμένος ένας κινητήρας 3~ / 4 ΚW με Ιον = 8,7 Α / φάση και έχεις καλώδιο υποπίνακα 5x10 mm , δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασφαλίσεις την παροχή με ασφάλεια 3x16 A D ή K αλλά με μια 3x32 A πάλι D ή Κ 3. Το σύμβολο είναι τρεις πυκνωτές σε τριγωνική διάταξη. Η επιλογή τώρα των πυκνωτών προκύπτει από το συνημίτονο (cosφ) της εγκατάστασης. Αν τα μοναδικά σου φορτία ήταν μόνο οι κινητήρες ,θα είχες ένα στάνταρ cosφ από 0,70 εώς 0,80 γραμμικό (ίδιο σε κάθε φάση) . Επειδή όμως σε μια τέτοια εγκατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις γραμμικά φορτία ,και κατ' επέκταση διαφορετικό cosφ , θα έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιήσεις διαφορετικούς πυκνωτές ανά φάση. Ευτυχώς όμως οι εταιρείες έχουν προβλέψει γι' αυτό , με αποτέλεσμα να συνδέεις έναν τριφασικό πυκνωτή συγκεκριμένης ισχύος , ο οποίος μπορεί να συνδεθεί σε μη γραμμικά φορτία μέχρι και 20 % της εγκατεστημένης ισχύς. Εδώ σελ 210 ο υπολογισμός ισχύς πυκνωτών ανάλογα το cosφ της εγκατάστασης σε σχέση με το επιθυμητό cosφ.
  23. Από τα manual δύο εκ των σοβαρότερων εταιρειών ως προς τους υποβρύχιους κινητήρες, όσον αφορά τους χρόνους εκκίνησης ενός κινητήρα . Εδώ ο ένας (Σελ. 166 / Παρ. 5.2.3. - Σελ. 170 / Παρ. 5.6.8. , στα Ελληνικά) και εδώ ο άλλος (Σελ.14 / Παρ 6.5). Ταπεινή μου γνώμη , καλό είναι πλέον να χρησιμοποιείτε ομαλούς εκκινητές ή ρυθμιστές στροφών (εφόσον υπάρχουν απαιτήσεις ρύθμισης) . Ειδικά για τους ομαλούς εκκινητές να χρησιμοποιείτε αυτούς που κάνουν έλεγχο και στις τρείς φάσεις , διότι παρέχουν στον κινητήρα πολλές προστασίες σε σχέση με ένα συμβατικό αστεροτριγωνικό σύστημα.
  24. @VirusX2 Συμφωνώ σε όλα όσα λες. Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση που ανέφερα , τόσο ο καταναλωτής είχε βολευτεί με τα 100 € / μήνα έναντι των 300 € (ελληνάρας γαρ) , ούτε όμως ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε αφήσει μήνυμα προς σ' αυτόν. @astrah Πουθενά στο post δεν αναφέρω το ψυγείο ως ενεργοβόρο φορτίο . Σε περίπτωση που δε κατάλαβες τι εννοώ , γράφω σε περίπτωση που έχει θέμα και ¨δουλεύει¨ ασταμάτητα.
  25. Φίλε μου, εφόσον ο μετρητής έχει γράψει κιλοβατώρες ,και εφόσον είχες μια λογική κατανάλωση όλα τα χρόνια που μένεις εκεί, δεν ανησυχείς για ρευματοκλοπή. Τώρα για το υπέρογκο της κατανάλωσης μπορεί να ισχύουν τα εξής πράγματα. 1. Να μην είχε ληφθεί η ένδειξη του μετρητή το τελευταίο χρόνο και να λάμβανες μόνο λογαριασμούς έναντι. Με έναν έλεγχο στους προηγούμενους λογαριασμούς , αυτό φαίνεται. Ειδικά στο πίνακα (στη πίσω σελίδα του λογαριασμού) που δείχνει τις ενδείξεις του μετρητή , μπορείς να το καταλάβεις ,διότι απλά δεν θα αναφέρει κατανάλωση αν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Παρόμοια τέτοια περίπτωση ήταν για έναν καταναλωτή, ο οποίος έκλεισε με ένα ξύλινο ντουλάπι τον μετρητή ,αλλά δεν είχε αφήσει παραθυράκι που να φαίνεται η κατανάλωση. Φυσικά αυτοί που ερχόντουσαν να λάβουν τη μέτρηση , δεν έμπαιναν στο κόπο να του πουν να τους ανοίξει το ντουλάπι , με αποτέλεσμα για δύο χρόνια να πληρώνει έναντι 100 € / μήνα (επαγγελματικό τιμολόγιο) και όταν τελικά πήραν τη μέτρηση , ήρθαν και τα εγκεφαλικά. 2. Να έχεις κάποια συσκευή η οποία δουλεύει ασταμάτητα και σου έχει όντως καταναλώσει την ενέργεια αυτή . Ο κύριος ύποπτος στη προκειμένη περίπτωση είναι το ψυγείο και το A/C. Το λέω διότι το έχω δει να γίνεται αυτό με ένα ψυγείο 25-ετίας. Βρες ένα ηλεκτρολόγο , ο οποίος μόνο με μια απλή αμπεροτσιμπίδα, θα σου πει αν το ψυγείο ή το A/C έχουν θέμα (τόσο το ένα όσο και το άλλο ,αφού φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα, η κατανάλωσή τους σταματά (ψυγείο) ή είναι πολύ μικρή (A/C) . Το να ελέγξεις μόνο για διαρροή δεν αρκεί. Έπειτα αν είχες , λογικά θα αφόπλιζε ο αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής) 3. το πιο ακραίο , αν μένεις σε πολυκατοικία, ένας ένοικος (που γνωρίζει πως να το κάνει αυτό) , να ¨έπαιρνε ρεύμα¨ από εσένα. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο , αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις , αν έχουν ανοιχτεί κουτιά διακλάδωσης στους χώρους του κλιμακοστασίου , από τα οποία οδεύουν οι παροχές των διαμερισμάτων. 4. Όντως ο μετρητής να έχει πρόβλημα. Καλά ξέτελα Υ.Γ. Παρακολούθησε την ένδειξη του νέου μετρητή για καμιά βδομάδα , μήπως και βγάλεις κάποιο συμπέρασμα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.