Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μειωτικος συντελεστης για κυρια και μοναδικη κατοικια N.4014 SOS!


uoichemgo

Recommended Posts

Θέλω να τακτοποιήσω το υπόγειο μου σύμφωνα με το νόμο 4014 , εμβαδού 135 τμ. Βρίσκεται σε κατοικία που είναι κύρια και μοναδική και δεν υπάρχει άλλη οποιαδήποτε ιδιοκτησία , Εφαρμόζεται στην περίπτωσή μου ο μειωτικός συντελεστής ή ακυρώνεται λόγω του άρθρου 26 παρ 3 του νόμου 4014?

 

Το άρθρο 26 παρ.3. ορίζει ότι:

 

«Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας, εφόσον ο ιδιοκτήτης

ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα του έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή

επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές

ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή

σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις

στεγαστικές του ανάγκες. και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό

άνω των τριών χιλιάδων (3.000). Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες,

εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70τ.μ.

Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται 30τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και 20 τ.μ. για πάνω από δύο

τέκνα, που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο»

 

Αρχικα το ειχα δηλωσει με τον ν.3843 αλλα θα ήθελα να εκμεταλλευτω το μειωμενο συντελεστη ώστε να έχω και κατι να φαω του χρόνου . Σας ευχαριστω πολυ .

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή το post σας, θα ήθελα να κάνω ορισμένα γενικά σχόλια για το Ν.4014...

 

Παρατήρηση 1η: ΜΗΝ κάνετε (οι ιδιώτες και οι αναρμόδιες ειδικότητες μηχανικών γενικά) το μέγα λάθος να υπολογίζετε μόνοι σας τα πρόστιμα και τις λοιπές διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων. Είναι αφάνταστα σύνθετη η διαδικασία και χρειάζεται άριστη γνώση ΓΟΚ, ΚΚ, κοκ - δεν είναι όπως των ημιυπαιθρίων που ήταν σχετικά απλή.

 

Παρατήρηση 2η: Ποιός σας είπε ότι αποφασίζετε εσείς (οι ιδιοκτήτες γενικά) αν θα τακτοποιήσετε την τάδε ή τη δείνα παρανομία; Εάν υπάρχουν και άλλες παρανομίες στο ακίνητο και δεν υπαχθούν και αυτές, τότε αφενός ο ιδιοκτήτης δεν θα δικαιούται βεβαίωση νομιμότητας για μελλοντική μεταβίβαση (οπότε τσάμπα το πρόστιμο που θα πληρώσετε για ό,τι τακτοποιήσετε), αφετέρου η αυτόματη βεβαίωση που θα εκδοθεί από το σύστημα θα εκθέτει το μηχανικό (γιατί θα βεβαιώνει για το σύνολο των παρανομιών της ιδιοκτησίας). Η σωστή διαδικασία είναι να καλέσετε μηχανικό (ή και περισσότερους) για έλεγχο εξονυχιστικό των ΠΑΝΤΩΝ και μετά να αποφασίσετε εάν θα ενταχθείτε στη ρύθμιση συνολικά. Συνάδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ: Ελέγχουμε όλη την ιδιοκτησία και όχι μόνο ό,τι μας ζητούν οι ιδιοκτήτες!

 

Ένα απλό παράδειγμα: Για ύψος που εμφανίζεται στην άδεια 3,00μ ενώ είναι 3,10 στην πραγματικότητα είμαστε εκτός των ανοχών του 2% της βεβαίωσης και άρα πρέπει και αυτό να τακτοποιηθεί και όχι μόνο η παρανομία για την οποία μας φώναξε ο ιδιοκτήτης.

Επίσης, σε πολυκατοικίες με αυτοτελή διαμερίσματα που όμως δεν έχει γίνει σύσταση ιδιοκτησίας, π.χ. γιατί είναι του ίδιου ιδιοκτήτη, η βεβαίωση που θα εκδοθεί από το σύστημα αφορά σε ΟΛΗ την πολυκατοικία, ας μας φώναξαν μόνο για το δώμα.

 

Συγκεκριμένα για το υπόγειό σας, υποθέτω ότι υπάρχει στην άδεια αφού το δηλώσατε με τον 3843 και απλώς είναι ξεμπαζωμένο με αλλαγή χρήσης από βοηθητική σε κύρια. Ναι, θα πάτε με συντελεστή άλλης κατοικίας (και όχι τον 0,4) εφόσον δεν είναι το μοναδικό ακίνητο/ οικόπεδο που έχετε στην οικογένεια όπως τα αναφέρει το άρθρο που παραθέσατε (άρα όχι όπως στον 3843), ενώ ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,5 και θέλει επί 1,4 για την αλλαγή χρήσης. ΟΜΩΣ, με τα έως τώρα ισχύοντα, δεν έχετε δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του νέου Νόμου μόνο και μόνο επειδή σας βγαίνει χαμηλότερο το πρόστιμο, παρά μόνον εάν έχετε σταματήσει να πληρώνετε τις δόσεις σας.

Edited by Alex99
Link to comment
Share on other sites

ενώ ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,5 και θέλει επί 1,4 για την αλλαγή χρήσης. ΟΜΩΣ, με τα έως τώρα ισχύοντα, δεν έχετε δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του νέου Νόμου μόνο και μόνο επειδή σας βγαίνει χαμηλότερο το πρόστιμο, παρά μόνον εάν έχετε σταματήσει να πληρώνετε τις δόσεις σας.

Μάλλον δε χρειάζεται να μπει η αλλαγή χρήσης εφόσον δεν αλλάζει η χρήση σε σχέση με την γενική χρήση της οικοδομής που είναι η κατοικία.Στον 4014 μπορεί να μπει όποτε νομίζει ότι τον συμφέρει.Οι υποχρεώσεις όμως του 4014 είναι περισσότερες απο τον 3843 , και τα χρόνια διατήρησης της αυθαιρεσίας λιγότερα.Θέλει λοιπόν καλύτερη μελέτη των συνθηκών για την αλλαγή αυτη των νόμων.Συμβουλευτείτε το μηχανικό σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.