Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζημιά σε πλάκα οροφής από Κεραυνό


 

Recommended Posts

Σε οικοδομή πρόσφατα κατασκευασμένη χτύπησε κεραυνός το υψηλότερο ακραίο και γωνιακό σημείο , κεκλιμένης πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος . Το αποτέλεσμα είναι να καταστραφεί το μπετό στο φρύδι της πλάκας σε διαστάσεις 0,30 * 0,50 και να εκτοξευτούν τα κομμάτια σε απόσταση 15 μ . Ο οπλισμός που αποκαλύφθηκε στο σημείο ζημιάς είναι μαύρος ( καμένος ) . Τα κομμάτια του σκυροδέματος στο σημείο που είχαν επαφή με τον οπλισμό είναι μαυρισμένα σε όλο το μήκος .

Γνωρίζει κανείς σε αυτήν την περίπτωση σε τι βάθος μπορεί να έχει επηρεασθεί ο οπλισμός στην πλάκα από την θερμοκρασία που ανέπτυξε ;

Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω κάτι αντίστοιχο

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο ερώτημα...

 

Πάντως πιστευω πως η ζημιά θα είναι καθαρά τοπική (φυσικά δεν έχω εικόνα, αλλά υποθέτω)

Link to comment
Share on other sites

μάλιστα.. 2μ. είναι αρκετούτσικα

 

φίλε μου δεν μπορώ να πω κάτι άλλο χωρίς να έχω άμεση επαφή με την πλάκα...

 

Εχω στατική αίσθηση πως δεν πρέπει να είναι κάτι ανυσυχητικό, όμως δεν έχω όλα τα δεδομένα, οπότε ...

Link to comment
Share on other sites

Το θεωρητικο κομματι θα έλεγε με ενα κομπρεσερακι να αποκαλυψεις τους οπλισμους, να τους ελεγξεις και μετα να αποκαταστησεις τη ζημια.

Πρακτικα δεν ξερω αν τα μηχανηματα που βρισκουν τους οπλισμους μεσα στο σκυροδεμα μπορουν να βοηθησουν.Ψαξε λιγο στο net για τις θερμοκρασιες που δημιουργουνται σε αντικειμενο που χτυπαει κεραυνος , συνδυασε και το ξυλοτυπο και αν θες βαλε καμια φωτογραφια εδω με καποια κατοψη και το σημειο που χτυπησε ο κεραυνοςγια παραπανω βοηθεια.

Παντως μαλλον δεν υπηρχε επαρκης επικαλυψη οπλισμου και σιγουρα οχι αλεξικεραυνο

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως είναι πολύ πιθανό να έχει υποστεί βλάβες ο οπλισμός στη περιοχή που χτύπησε ο κεραυνός (πλάκα, δοκοί, στύλοι).

Οι ρωγμές και η εκτόξευση των κομματιών σκυροδέματος φαντάζομαι πως έγιναν λόγω ταχείας διαστολής του σκυροδέματος. Αφού το κομμάτι που έσπασε ήταν διαστάσεων 30*50 και δεδομένου οτι το σκυρόδεμα έχει αρκετή θερμοχωρητικότητα μάλλον αναπτύχθηκαν μεγάλες θερμοκρασίες σε μικρό χρονικό διαστημα. Σε μεγάλες θερμοκρασίες αλλάζει η κρυσταλλική δομή του χάλυβα των οπλισμών και μειώνεται η πλαστιμότητά τους.

Νομίζω καλό θα ήταν να απευθυνθείς στο εργαστήριο ελέγχου υλικών του Υπεχωδέ (δεν είμαι σίγουρος αν το λένε έτσι) του οποίου υπεύθυνος είναι ο Σαράντος Μουγιάκος (μεταλλειολόγος). Θα σου προτείνουν τι ελέγχους να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.