Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας


meteogus

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Είμαι νέος μηχανικός, αλλά δεν έχω κάνει ακόμη έναρξη επαγγέλματος. Μου ζητήθηκε από ιδιώτη να προβώ σε έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας και κατόψεων υπάρχουσας μεζονέτας με υπόγειο προκειμένου να κάνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας (κανονικά η σύσταση έπρεπε να γίνει πριν την ανέγερση, αλλά ο ιδιοκτήτης δεν το ήξερε). Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής, όποιος φίλος έχει το χρόνο και τη διάθεση ας με βοηθήσει

 

1) πρέπει υποχρεωτικά να κάνω έναρξη επαγγέλματος, ώστε να βγάλω τη βεβαίωση και τα σχέδια?(τα οποία πάνε στο συμβολαιογράφο) ή αρκεί η σφραγίδα?

 

2)για να γίνει η σύσταση (χωρισμός της μεζονέτας σε δύο ιδιοκτησίες) πρέπει να μπει εξωτερική σκάλα στα σχέδια και ένας εσωτερικός τοίχος, τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα (και φυσικά ούτε στο φάκελο της πολεοδομίας). Αν τα σχέδια που θα δώσω στο συμβολαιογράφο δείχνουν τη σκάλα και τον τοίχο θα έχω πρόβλημα εγώ μετά επειδή δεν συμφωνούν με αυτά της πολεοδομίας?θα γίνει αυτοψία?τα δικά μου σχέδια θα σταλθούν στην πολεοδομία για αντιπαραβολή ή θα παραμείνουν στο συμβολαιογράφο?

 

Σας ευχαριστώ πολύ, εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Για να εξασκείς το επάγγελμα πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος.Η σφράγιση σχεδίων σημαίνει ότι εξασκείς το επάγγελμα.Δηλαδή παρέχεις υπηρεσίες που πρέπει να αμειφθούν και να κοπεί ΑΠΥ.Οπότε έναρξη εργασιών.

Για να γίνει αυτή η σύσταση που απαιτεί έξτρα κατασκευές πρέπει να ελεγχθεί πρώτα απόλα αν έχει υπόλοιπους συντελεστές το οικόπεδο που να δικαιολογούν τη σκάλα.Επίσης πρέπει μάλλον να αφαιρεθεί η εσωτερική σκάλα και να κλειστεί η τρύπα.Αρα μήπως πρέπει να προηγηθεί η οικοδομική άδεια?.

Link to comment
Share on other sites

θα κάνω έναρξη λοιπόν...που ούτως ή άλλως θα έκανα. Το οικόπεδο έχει εξαντλήσει το Σ.Δ, και η σκάλα που θα μπει θα έχει ύψος 1,40μ και θα συνδέει το ισόγειο με τον ά όροφο (μια μεταλλική που θα πατάει πάνω σε υπάρχουσα επίχωση). Προφανώς η σκάλα αυτή δεν μετράει στο Σ.Δ., σωστά? Δεν προτίθεται πάντως ο ιδιοκτήτης να κλείσει την εσωτερική σκάλα, αυτό είναι σίγουρο. Το σκεπτικό είναι να την διατηρήσει και απλώς να κλείσει με πόρτα το κάθε διαμέρισμα. Οι ένοικοι του α ορόφου θα βγαίνουν από την εξωτερική, αλλά θα υπάρχει και η εσωτερική παράλληλα. Άρα για αυτή την εξωτερική θέλει αναθεώρηση άδειας?εκείνος μου πρότεινε να του έκανα τα σχέδια με την εξωτερική (που δεν υπάρχει στα αντίστοιχα της πολεοδομίας) και η συμβολαιογράφος θα το περάσει επειδή δεν ζητάει σφραγίδα πολεοδομίας στα σχέδια. Θα μπορούσε να γίνει αυτό ή θα βρω το μπελά μου μετά??στην πολεοδομία δεν φαίνεται καμία σκάλα...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε επειδή είσαι σε αρχική φάση και με ελαχίστη εμπειρία (με βάση τις ερωτήσεις σου) σε διαδικασίες και σε θέματα ΓΟΚ, και επειδή ειδικά αυτά τα φεγγάρια με τις βεβαιώσεις περί αυθαιρεσιών αλλάζουν πολλά δεδομένα σου συνιστώ να μη λύσεις τις απορίες σου μέσω φόρουμ αλλά να συνεργαστείς με κάποιο έμπειρο γραφείο κοντά στην περιοχή σου (όπου και να είναι) για την αξιοπιστία σου απέναντι στον πελάτη και να μη τον κάψεις και καείς κι εσύ.

 

Κάνεις μας δεν ξεκίνησε με έναν ΓΟΚ στο κεφάλι

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ..καταρχήν λοιπόν απαιτείται έναρξη επαγγέλματος και στη συνέχεια κάποια πιο εμπεριστατωμένη όσο να ναι καθοδήγηση σε αυτά τα θέματα. Όπως και να έχει πιστεύω πως μάλλον πρέπει να προηγηθεί αναθεώρηση της άδειας και να μην δώσω σε αυτή τη φάση σχέδια διαφορετικά από αυτά της πολεοδομίας (αυτό είναι προφανές)

Link to comment
Share on other sites

Σωστά τα λες τώρα.Προχώρα προσεχτικά και χωρίς "ναι σε ολα" , σε συμβολαιογράφους και ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Για την έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας κτιρίου, γνωρίζετε τι δικαιολογητικά χρειάζονται και πως βγαίνει?υπάρχει κάποιο λινκ ή πηγαίνω στην πολεοδομία? κάπου άκουσα οτι βγαίνει ηλεκτρονικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα, συνεχίζω και εγώ το τόπικ με δική μου ερώτηση...

Έχω έναν πελάτη-γνωστό ο οποίος έχει ένα κτήριο.. Αυτό το κτήριο έχει ισόγειο κατάστημα, με ημιόροφο, 2 ορόφους απο πάνω και ένα ρετιρέ.. Δεν έχει γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας μέχρι στιγμής και αποφάσισε να προχωρήσει.. Μου διαμήνυσε οτι δεν θέλει την κατανομή χιλιοστών για την εφορία ή κάποιον επίσημο λόγο, αλλά για "εσωτεική κατανάλωση" των ενοίκων του κτηρίου (πχ καθαρήστριες, κοινόχρηστα κτλ κτλ) και για να είναι κάπως επίσημο θέλει μια γνωμάτευση μηχανικού.

Πώς πρέπει να κινηθώ? Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο τόπικ εδώ μέσα?

 

Επίσης επειδή την διαδικασία την έχω ψιλοκαταλάβει διαβάζοντας απο εδώ και απο εκεί, θέλω να ρωτήσω το εξής...

Πόσο περίπου να χρεώσω τον πελάτη?

Edited by bagg21
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν θα πρέπει αυτός να σε καθοδηγήσει πως θέλει χοντρικά ή και πιο συγκεκριμένα την αναλογία των ορόφων στο οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.