Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κληρομεμάχιο - Οικόπεδο


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα , πείτε μου τι γνώμη σας .

 

Σε οριοθετημένο οικισμό (<2000) πάω και αποτυπώνω ένα οικόπεδο . Ο πελάτης μου , που θέλει να κάνει διαθήκη , (στον γιό του- μιας και έχει αυθαίρετο κ δεν μπορεί να το μεταβιβάσει διότι δεν υπάρχει χρήμα ) μου λέει δέν έχει τίποτα από χαρτιά - τίτλους - άδειες κτλ.

 

Αποτυπώνοντας λοιπόν την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τη γύρω περιοχή διαπιστώνω το εξής . Το οικόπεδο αποτελεί τμήμα, ενός κληροτεμαχίου , διανομής 1950 , με το όνομα του πατέρα του πελάτη μου. Άρα το κληροτεμάχιο σήμέρα , αποτελείται απο 3 οικόπεδα (1 του πελάτη μου και από ένα τα δύο του αδέρφια)

 

Τι γίνεται σε αυτή περίπτωση ; Μπορεί να γίνει διαθήκη μόνο στο οικόπεδο μου ;

 

ΥΣ : Tα τρία οικόπεδα μεταξύ τους είναι χωρισμένα , με παλιό τοιχίο (πέτρα- ύψους 1 μέτρο )

Link to comment
Share on other sites

Απ΄΄ οτι κατάλαβα, υπάρχει στα χαρτιά ένα κληροτεμάχιο και πρακτικά έχει χωριστεί σε 3 διαφορετικά; Στα άλλα 2 υπάρχουν χαρτιά; Αν δεν έχει συνταχθεί καμμία συμβολαιογραφική πράξη ( μεταβίβαση, αποδοχή κληρονομιάς κ.λ.π.), τότε όλο το αγροτεμάχιο ανήκει, ακόμα, στον πατέρα του πελάτη σου. Σ'' αυτή την περίπτωση ο πατέρα του πελάτη σου., μπορεί να το κάνει Δωρεά στον εγγονό του και στους άλλους 2 γιούς του. Αν αυτό δεν γίνεται δες και την περίπτωση αναγνωριστικής αγωγής. Θα σου πρότεινα να ρωτήσεις δικηγόρο και συμβ/φο.

Link to comment
Share on other sites

Καπως δυσκολο να φανταστω οτι ηταν κληρος που μπηκε στο σχεδιο ενα τμημα του και εγινε οικοπεδο.

Αυτο που φαινεται να εννοεις ειναι οτι προκειται για οικοπεδικο κληρο..[.αρα δεν ειναι "κληροτεμαχιο" ..] εκ τριων οικοπεδικων τμηματων σημερα.

 

Η κατατμηση αυτου με συμβολαιο επιτρεπεται μονον εφοσον δεν παραβιαζονται πολεοδομικες διαταξεις περι αρτιοτητας.

Αντιθετα, δικαστικη αποφαση περι χρησικτησιας -ακριβως γιατι ο νομος απαγορευει μονον το συμβολαιο- μπορει να δημιουργησει αυτοτελες τμημα εστω και μη αρτιο και μη οικ....[ο δικηγορος σου θα σου τα πει]

 

Ζει ο παπους ή πεθανε -και ποτε- δηλ. κληρονομηθηκε απο 3 παιδια και καθε ενα πηρε ενα τμημα απο το οικοπεδο μετα θανατο και εχτισε πανω σε αυτο. με ατυπη διανομη, αρα δεν εχει κανενας τιτλο για ξεχωριστο τμημα ή τα δωρισε εν ζωη στους τρεις...Ξερεις αν εγινε αποδοχη κληρονομιας απο τον δικο σου ή απο καποιον απο τους αλλους...εκ θανατου του παπου...γιαγια υπηρχε.....με μεριδιο.... και τι το εκανε...

[να ξερεις δ ε ν τα λενε ολα]

 

και βεβαια μπορει να κανει διαθηκη για το δικο του τμημα,αναφεροντας οτι κατεχει το τμημα απο το 19.....που πεθανε ο παπους μετα απο ατυπη διανομη με τα αδελφια του ,ή οτι ο παπους δωρησε εν ζωη με ατυπη δωρεα σε καθε εναν αδελφο τοδικοτου τμημα κλπκλπ.

Το προβλημα ειναι οτι το κτισμα δεν θα ειναι τακτοποιημενο και ο κληρονομος θα επιβαρυνθει με τα τοτε ποσα...και ποιος ξερει τι θα απαιτει ο νομος για την αποδοχη κληρονομιας στο μελλον....

 

Δες τους ορους δομησης, και αν καθε τμημα ειναι αρτιο και οικ. μηπως υπαρχει καμμια λυση....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.