Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή ξηραντηρίου πυρήνας ελαιοτριβείου


antonis l

Recommended Posts

Αγαπητοι συναδελφοι ειμαι στα σχεδια κατασκευής ενος ξηραντηριου πυρηνας καθοτι μου ζητηθηκε να κατασκευασω κατι τετοιο.Μετα απο αρκετο ψαξιμο και αφου εχω καταληξει στην τελικη του μορφη θελω τα φωτα σας.Επειδη θέλω να υπολογισω τι καυστηρα θα χρησιμοποιησω βασει του ογκου του ξηραντηριου θα ηθελα αν ξερει καποιος να μου πει σε τι θερμοκρασια και πόση ωρα πρέπει να παραμεινει η πυρηνα στο θαλαμο ωστε να πετυχουμε την ξηρανση της.

Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφε επειδή έχω άνθρωπο που εργάζεται (χειρίζεται) τέτοιο ξηραντήριο, θα κάνω ένα ερώτημα και θα επανέλθω αν λάβω απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα, Αντώνη, ας πούμε ορισμένα θέματα εδώ ώστε να συμμετέχουν και άλλοι συνάδελφοι στην κουβέντα μας. Συνήθως η προσέγγιση των απαιτούμενων διαστάσεων ενός ξηραντηρίου γίνεται με βάση την εξατμιστική του ικανότητα σε νερό που κυμαίνεται σε εξάτμιση από 35 έως 60 Kgr νερού ανά κυβικό μέτρο και ώρα. Ο αναλυτικός υπολογισμός είναι αρκετά δύσκολος διότι απαιτεί τον υπολογισμό της επιφάνειας του θερμού ελασματος που έρχεται σε επαφή με τον πυρήνα αλλά και τον υπολογισμό της "κουρτίνας" πτώσης κατά την περιστροφή.

Αρα αν θέλω να ξηράνω πχ. 2 τοννους πυρήνα (υγρασίας 52%) σε προιόν υγρασίας 14% ανά ώρα, τότε θα πρέπει να εξατμίσω περίπου 880 κιλά νερό ανά ώρα και να μείνει ξηρός πυρήνας (υγρασίας 14%), περίπου 1.120 Kgr. Mε βάση το παραπάνω συντελεστή θέλω ένα όγκο ξηραντηρίου περίπου 880 / 40 = 22 m3. Αν λοιπόν επιλέξω διάμετρο 1,4m τότε το μήκος του ξηραντηρίου θα πρέπει να είναι 22 / (π*R2) = περίπου 15m.

H θερμοκρασία του ζεστού ρεύματος αέρα εισόδου (με βάση περιορισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ) EINAI 450oC, ενώ η θερμοκρασία εξόδου είναι από 90 - 110oC.

Ενα Kgr νερού για να εξατμιστεί θέλει περίπου 750Kcal ( 620 + απώλειες ) άρα θέλω θερμικό φορτίο 880 Χ 750 = 660.000 Kcal / h και άρα απαιτείται καυστήρας (τουλάχιστον) 660.000 / 3.000 = 220 Kgr ξηρού πυρήνα ανά ώρα.

Για τον συνάδελφο "mechpanos" : αν σε ενδιαφέρει το θέμα πολύ ευχαρίστως να συναντηθούμε στο Πυρηνελαιουργείο του Πύργου με το οποίο συνεργάζομαι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κ. Στροφύλα... πολύ ευχαρίστως να κάνουμε μια επίσκεψη στο πυρηνελαιουργείο, αφού πρώτα περάσετε για ένα καφεδάκι από την κεραμοποιία όπου έχουμε συνεργαστεί!

Έμαθα ότι στο πυρηνελαιουργείο πήγαν πολύ καλά φέτος, καμία σχέση με μικροπροβλήματα που είχαν πέρισυ.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου Πάνο, να είσαι πάντα καλά εσύ και η οικογένεια σου, να χαίρεσαι το κοριτσάκι σου που "μεγαλώνει σαν το φεγγαράκι" (κ. Κώστας)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι! Είμαι νέος μηχανικός και ενδιαφέρομαι να ενημερωθώ σε θέματα ξήρανσης ελαιοπυρήνα και της βιομηχανίας των πυρηνελαιουργείων γενικότερα! Κύριε Στροφυλα, σαν γνώστης του αντικειμένου και παλιότερος στον χώρο, θα μπορούσατε να προτείνετε σχετική βιβλιογραφία?  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.