Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλικακωτή διάταξη οικοδομής και ανελκυστήρας


al_th1

Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας.

έχω το εξής θέμα

Κλιμακωτή διάταξη οικοδομής σε οικόπεδο με μεγάλη κλίση, όπου ενιαίο κτίριο αποτελείται απο 2 όγκους. Ξεκινώντας από την κατώτερη στάθμη, έχω στην πίσω πλευρά (την πιό βαθιά επιχωμένη - όγκος 1) β' υπόγειο (garage) από τη μία και "κανονικό" υπόγειο από την άλλη (όγκος 2) - του οποίου η οροφή εξέχει 1.5μ από το διαμορφωμένο έδαφος. Δεν προσμετράται κάτι στο ΣΔ και εάν γνωρίζω σωστά επιτρέπεται η επικοινωνία μεταξύ των. Στην αμέσως ανώτερη στάθμη έχω άνω του β' υπογείου, κανονικό υπόγειο από τη μία και ισόγειο από την άλλη χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους. Δεν προσμετράται στο ΣΔ το υπόγειο ενώ προσμετράται το ισόγειο. Στην αμέσως ανώτερη στάθμη, έχω ισόγειο από τη μία και Α' όροφο από την άλλη (προεμτρώνται στο ΣΔ και τα δύο). Στην αμέσως ανώτερη έχω μόνο Α' όροφο (προσμετράται στο ΣΔ) από τη μία και υπαίθριο χώρο από την άλλη. Προκειμένου ο ανελκυστήρας να εξυπηρετεί όλες τις στάθμες τοποθετώ το φρεάτιό του στην "επαφή" των δύο όγκων και εντός του όγκου 1. Ερωτώ σε περίπτωση που το έχει αντιμετωπίσει κανείς, εάν στη στάθμη όπου υπάρχει από τη μία υπόγειο και από την άλλη ισόγειο (επαναλαμβάνω χωρίς επικονωνία μεταξύ τους) η επιφάνεια του φρεατίου που ανήκει εντός του υπογείου (όγκος 1) χωρίς πρόσβαση-πόρτα προς αυτό, αλλά με πόρτα-πρόσβαση μόνο στο ισόγειο, θα πρέπει να προσμετρηθεί στο ΣΔ. Σημειώνω ότι σε ανώτερες ή κατώτερες αυτής στάθμες, ο ανελκυστήρας μπορεί να έχει και δεύτερη πόρτα -πρόσβαση (επιπλέον αυτής που βγάζει στο ισόγειο)

Ευχαριστώ

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω αντιμετωπίσει, αλλά έτσι όπως το καταλαβαίνω, αφού ο ανελκυστήρας εξυπηρετεί το ισόγειο, άρα ανήκει στο ισόγειο και προσμετά στην δόμηση.

Αν εξυπηρετούσε το υπόγειο δεν θα μετρούσε στην δόμηση.

Υπάρχει και νομοθεσία που λέει ότι μπορεί η εξυπηρέτηση του ισογείου να είναι μέσω του υπογείου και τότε μετράει στην δόμηση ο χώρος που εξυπηρετεί το ισογείο.

Πάντως περίμενε και απόψεις άλλων που ίσως το έχουν αντιμετωπίσει

Link to comment
Share on other sites

Αν καταλαβαίνω καλά:

 

Σε κάποια στάθμη συνορεύει υπόγειο με ισόγειο ( χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους ).

"Εντός" του περιγράμματος του υπογείου, σε επαφή με το ισόγειο, υπάρχει φρεάτιο με πόρτα προς το ισόγειο.

 

Ξεκάθαρο:

Μετράει στο συντελεστή δόμησης.

Δεν είναι ογκομετρικό ή αρχιτεκτονικό το θέμα αλλά λειτουργικό θέμα και θέμα Γ.Ο.Κ. άρθρο 7.

 

Ο Γ.Ο.Κ. πρώτιστα ενδιαφέρεται για τη διάρθρωση της κάτοψης. Η λογική του είναι οτι όλα μετράνε ενώ κάποια πράγματα εκπίπτουν.

 

Απ' ότι καταλαβαίνω, στην κάτοψη σου μπορεί να χαραχθεί μία χοντρή γραμμή που διαχωρίζει ισόγειο+φρεάτιο από υπόγειο, έστω και αν αυτή η γραμμή είναι τεθλασμένη.

Ότι είναι από τη μεριά της γραμμής προς το ισόγειο μετράει.

 

Σε περίπτωση επαφής ισόγειων και υπόγειων χώρων, ότι επικοινωνεί με πόρτα με το ισόγειο, υπολογίζεται ως ισόγειο επίσης, ακόμη και εάν τελεί γεωμετρικούς όρους και προϋποθέσεις για να είναι υπόγειο.

 

Στην καταμέτρηση θα περιλαμβάνεται ΚΑΙ το φρεάτιο ΚΑΙ το πιθανό κλιμακοστάσιο από το ισόγειο προς άλλους ορόφους. Θα είναι εκτός καταμέτρησης το υπόγειο του καθαρα υπόγειο χώρου ( και λειτουργικά και γεωμετρικά ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.