Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχολιασμός ηλεκτρικών πινάκων εγκατάστασης 10kW


gnusselt

Recommended Posts

Αν θες την προσωπική μου άποψη παίρνω τα τριφασικα με spd που είναι Dehn και αν είναι σπίτι βάζω και τ2 στον πινακα dc

Και στον ac t1+2

Σε πάρκο πάντα τ1+2 ac & dc

Πάντα στο συνεχούς διακόπτες ανά στρινγκ + ασφαλαιοαποζευκτη

To θέμα είναι το αποτέλεσμα, εγώ γράφω στο φόρουμ γιατί δεν χτυπάει το τηλεφωνο :) και φαντάζομαι και πολλοί άλλοι .

Έχεις δίκιο στα sb δεν έχει integrated spd αλλά δεν είναι υποχρεωτικά, όπως ανέφερε και ο gregmav ο Sma έχει πολλές διατάξεις και δεν καθιστούν τον dc υποχρεωτικό Απο εκεί είναι θέμα επιλογών και πελατη

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απλά οι εγκαταστάσεις που περιγράφεις είναι... minimal.... σε κατασκεύη... maximum σε κέρδος για τον εγκαταστάτη-εταιρία....

 

Χωρίς να "παραβαίνει" κάπου τα minimum ασφαλείας.... (δεν είναι απαραίτητα τα αντικεραυνικά στο AC και γενικότερα μπορείς να παραγγείλεις SMA με αντικεραυνικά στα περισσότερα μοντέλα)...

 

Αλλά οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.... πιθανότατα, θα κοστίσουν αρκετά παραπάνω,σε βάθος χρόνου, στον ιδιοκτήτη τους...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

To θέμα είναι ότι όταν ο πελάτης έχει πληρώσει λίγα και το ρολόι γράφει (γιατί όλα αυτά που συζητάμε υπο Κ.Σ δεν επηρεάζουν την παραγωγή) είναι όλα καλά. ¨Οπως όμως αναφέρει και ο συνάδελφος παραπάνω όταν γίνει η στραβή αρχίζει το Ping pong και το fingerpointing.

Αυτό δεν καταλαβαίνει ο πελάτης και ας μην γελιώμαστε δεν είναι μόνο τα Φ/Β που γίνετε αυτό, τα ίδια γίνονται και σε πάρα πολλούς τομείς ακόμη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σχετικά με τα σχόλιά σας θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω ταυτόχρονα.

Όντος η εγκατάσταση είναι πολύ φτωχή και όντος σε κάποια υπέρταση θα γίνουν ζημιές. Το ίδιο ισχύει όμως και σε αρκετές εγκαταστάσεις με υπερτασικά Τ2 ή ακόμα και Τ1+Τ2 λόγω κακής συνδεσμολογίας τους ή της κακής γείωσης που αυξάνει την παραμένουσα τάση ή μειώνει την αγωγιμότητα απαγωγής υπέρτασης (έχω ελέγξει πάνω από 15 έργα με αντικεραυνικά που δεν πληρούν τις προδιαγραφές των προτύπων).

Απ’ την άλλη δεν θα πρέπει να γίνεται ούτε υπερβολή στα υλικά για 2 λόγους:

 

1) Κατ’ αρχάς θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ προστασίας και κόστους ζημιών. Η σωστή αντικεραυνική προστασία απαιτεί αντικεραυνικές ακίδες, ξεχωριστή γείωση, μπάρες ισοδυνάμου και το κυριότερο, αρκετά υπερτασικά Τ1+Τ2 στα πάνελ (σε μια μέση εγκατάσταση 10kWp περίπου 6) και Τ2 στον αναστροφέα. Αν πας σε Dehn, μιλάμε ένα κόστος περίπου 10.000€, χωρίς πάλι να είσαι εξασφαλισμένος σε άμεσο κεραυνικό πλήγμα. Αν βάλεις Τ2 και κάνεις μια ασφάλεια κόστους 100€ είσαι εξασφαλισμένος για 100 χρόνια σε αντιστοιχία χρημάτων.

 

2) Κάθε υλικό ή ένωση είναι μέρος σχηματισμού arc. Το να μην βάλεις τίποτα στο DC σε έναν αναστροφέα με ενσωματωμένο μηχανικό διακόπτη DC (όχι ηλεκτρονικό) με 2 στοιχειοσειρές ανά είσοδο είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να έχεις έναν διακόπτη DC κακής ποιότητας και ασφαλειοαποζευκτές με ασφάλειες που δεν θα καούν ποτέ στη ζωή τους ακόμα και σε βραχυκύκλωμα, και στην ουσία θα εισάγεις μεγαλύτερες αντιστάσεις και arcing με τη γήρανση των υλικών ή την υγρασία (καλώς ή κακός κανένας δεν θα δώσει 300€ για έναν διακόπτη DC της Santon για παράδειγμα. Θα πάρει ΑΒΒ ή κάτι αντίστοιχο).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.