Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλαγή ΦΠΑ για εξοπλισμό για 10 kw στη στέγη. Γίνεται?


odisseous

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδια

 

Όπως ανέφερα και στο θέμα ενδιαφέρομαι να ξέρω τι γίνεται με το ΦΠΑ στη περίπτωση που παραγγειλω σαν ιδιώτης μόνος μου τον εξοπλισμό. Μπορώ να έχω καποια απαλλαγή

 

Καποιος φίλος εγκατάστασης ανέφερε πως δεν υπάρχει απαλλαγή αλλά το ΦΠΑ εκπίπτει

Έχει κανείς γνώση του τι σημαίνει αυτο?

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Το ΦΠΑ για ιδιώτες πληρώνεται κανονικότατα.

Για επιχειρήσεις κάτι γίνεται ,αλλά σε αυτή την περίπτωση νομίζω πως δεν ειναι αφορολόγητα τα έσοδα.

Link to comment
Share on other sites

odisseous

 

Το ΦΠΑ δεν το γλυτώνεις σε καμία περίπτωση... είτε αγορά απο Ελλάδα, είτε από ΕΕ, είτε από τρίτη χώρα...

 

rodag

 

Σε επαγγελματικές στέγες είτε πληρώνει το ΦΠΑ και το συμψηφίζει με το ΦΠΑ των εισόδων ή πάει για απαλλαγή... Τα μέχρι 10KW δεν αποτελούν εισόδημα... άνω των 10KW είναι εισόδημα...

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά το 10kWp του ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ για απαλλαγή ΦΠΑ. Τα έσοδα γράφονται (απο ερμηνεία της ΚΥΑ σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού τα οποία όταν κεφαλαιοποιηθούν υπόκεινται σε φορολογία. Τώρα το τι κάνουν οι λογιστές και τι οι εφορίες είναι άλλο θέμα

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι.

 

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

 

1) Αν θες να βάλεις 10 kW στην στέγη του σπιτιού σου πληρώνεις κανονικά ΦΠΑ. Αν είσαι επαγγγελματίας και μιλήσεις με καμιά εταιρία που την έχουν λαμόγια θα σου πουν. Παράγγειλε τον εξοπλισμό από έξω εσύ ως επαγγελματίας για να γλιτώσεις τον ΦΠΑ και τοποθέτησέ τα στη στέγη του σπιτιού σου. Αυτό βέβαια είναι 100% παράνομο φορολογικά αλλά το έχουν κάνει ορισμένοι.

 

2) Αν θες να βάλεις 10 kW σε επαγελματική στέγη τότε δεν ξέρω τι ισχύει τώρα αλλά μπορώ να σας πω με σιγουριά πως σε κτηνοτροφική επειχήρηση πελάτης πήρε απαλλακτικό ΦΠΑ τον περασμένο Αύγουστο. Η απαλλαγή ΦΠΑ δεν έχει να κάνει με το αν τα έσοδα από το φ/β φορολογούνται ή όχι (διορθώστε με αν κάνω λάθος).

 

Το καλύτερο όμως είναι αν κάποιος επειχηρηματίας θέλει να βάλει 10 kW στην επαγγελματική του στέγη να πάει να με τον λογιστή του στην εφορία και να ρωτήσει.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Κώστα

 

Οταν λες στο 1) να παραγγειλω ως επαγγελματίας τι εννοείς? τι είδους επαγγελματίας

 

Επίσης νομίζω ότι γίνεται μεγάλη σύγχυση με το ΦΠΑ του εξοπλισμου και το ΦΠΑ των εσόδων απο την πώληση του ρεύματος. Γιαυτο και συμφωνώ με αυτο που γράφεις στο 2)

 

Τέλος αν ένας επαγγελματίας αποδειδει ένα Α πόσο για ΦΠΑ κάθε τρίμηνο απο καποια δραστηριότητα και ταυτόχρονα αγοράσει με τιμολόγιο φωτοβολταϊκό εξοπλισμο όπου το ΦΠΑ ειναι Β πόσο τότε στο τέλος του τρίμηνου δεν θα αποδόσει Α-Β ΦΠΑ στην εφορία?

 

Που ειναι το παράνομο σε αυτό??

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Κανονικά το 10kWp του ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ για απαλλαγή ΦΠΑ. Τα έσοδα γράφονται (απο ερμηνεία της ΚΥΑ σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού τα οποία όταν κεφαλαιοποιηθούν υπόκεινται σε φορολογία. Τώρα το τι κάνουν οι λογιστές και τι οι εφορίες είναι άλλο θέμα

 

Δεν κατάλαβα τπτ απο αυτο που εγραψες

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Κώστα

 

Οταν λες στο 1) να παραγγειλω ως επαγγελματίας τι εννοείς? τι είδους επαγγελματίας

......

Που ειναι το παράνομο σε αυτό??

 

Όχι εννοώ πως γίνεται η εξής κομπίνα. Έστω πως έχεις ένα σπίτι στο οποίο θέλεις να βάλεις φ/β το οποίο όμως είναι στο όνομα της γυναίκας σου ή ακόμα και στο δικό σου. Στην επειχήρηση που έχεις δεν θες ή δεν βολεύει να βάλεις. Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι που παροτρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες να παραγγέλλουν αυτοί τον εξοπλισμό από χώρα της Ε.Ε. και έτσι να απαλλαχτούν από τον ΦΠΑ μιας και η αγορά υποτίθεται πως αφορά την επειχήρηση τους. Στην συνέχεια όμως το φ/β θα τοποθετηθεί στην στέγη του σπιτιού τους κάτι που είναι πέρα για πέρα παράνομο.

 

 

Υ.Γ. Η απαλλαγή ΦΠΑ στην κομπίνα που περιέγραψα γίνεται διότι έχουμε αγορά εξοπλισμού από χώρα της Ε.Ε.

 

Άλλωστε αυτό είναι και το κόλπο που γίνεται με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Κάνουν δήθεν εξαγωγές χωρίς ΦΠΑ ενώ μένει εντός συνόρων το Βυτίο.

Edited by miltos
Διαγραφή τμήματος παράθεσης
Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος ορίζει οτι αν το αφορολόγητο αποθεματικό διανεμηθεί ή κεφαλαιοποιηθεί τότε φορολογείται. Συνεπώς γέρνω προς την άποψη που διατύπωσα αρχικά, πως δηλαδή μάλλον τα έσοδα φορολογούνται. Όμως ο λόγιστής θα σου πει 100% τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση με το αποθεματικό της αυτό αν δεν το διανείμει ή δε το κεφαλαιοποιήσει. Αν δηλαδή υπάρχει κάποιος άλλος πλάγιος , νόμιμος ασφαλώς τρόπος, να εκμεταλλευτεί το αποθεματικό.

 

Κώστα ενδοκοινοτικές όπως σωστα λες απαλλάσονται ΦΠΑ από το πρώτο κιόλας σεντ. Τα αγαθά αγοράζονται έιτε ως πάγια έιτε ως εμπόρευμα. Από εκει και μετά και στις δυο περιπτώσεις δεν υπάρχει ζήτημα για το που κατέληξαν; Ή μήπως όχι;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή πριν απαντήσουμε νομίζω ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και να πατάμε σε νόμους - Υ.Α. κτλ....

 

ΠΟΛ.1101/6-8-2009 Φορολογική αντιμετώπιση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων .

 

 

ΘΕΜΑ: Φορολογική αντιμετώπιση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων

 

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» (ΦΕΚ 1079/Β/04.06.2009), με την οποία ρυθμίζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 10 kWp για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο Δίκτυο, σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων από τα πρόσωπα που ορίζονται στο άρθρο 1 της απόφασης αυτής. Ειδικότερα διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

 

Ι. Έννοια πολύ μικρών επιχειρήσεων

 

Ως πολύ μικρή επιχείρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 2 του Παραρτήματος της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, θεωρείται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

 

ΙΙ. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

 

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της κοινοποιούμενης απόφασης, η ενέργεια που παράγεται από τα ανωτέρω, μικρής ισχύος, φωτοβολταϊκά συστήματα αντιστοιχεί σε αυτή που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος, ενώ η έγχυσή της στο Δίκτυο εξυπηρετεί την καταγραφή της στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τίθενται από το κοινοτικό δίκαιο. Κατά συνέπεια, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν υφίστανται φορολογικές υποχρεώσεις όσον αφορά στη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.

 

Όσον αφορά στο φόρο προστιθέμενης αξίας, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η έγχυση της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο δε συνιστά φορολογητέα πράξη παράδοσης αγαθού, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 5 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), συνεπώς δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Φ.Π.Α..

 

Επομένως, τα πρόσωπα που σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης απόφασης εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων που καταρτίζεται με την ίδια απόφαση δεν καθίστανται υποκείμενα στο φόρο για τη δραστηριότητά τους αυτή και δεν έχουν τις σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α., όπως υποβολή δήλωσης έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Δ.Ο.Υ., καταβολή Φ.Π.Α. με την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α., άσκηση δικαιώματος έκπτωσης φόρου εισροών κλπ., ακόμη κι αν υπόκεινται στο φόρο από άλλη αιτία.

 

Επισημαίνεται ότι τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο 1006147/271/51/B0014/ Πολ.1007/15.01.2008 δεν εφαρμόζονται για τα εντασσόμενα στο Ειδικό Πρόγραμμα της κοινοποιούμενης απόφασης πρόσωπα.

 

Εντούτοις, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να κοινοποιήσουν άμεσα αντίγραφο της Σύμβασης Συμψηφισμού για φωτοβολταϊκό σύστημα που συνάπτουν στη Δ.Ο.Υ. όπου υπάγονται, για τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής των ανωτέρω και για την αποφυγή παρερμηνειών.

 

IIΙ. Κ.Β.Σ.

 

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις που κοινοποιούνται και τα προαναφερόμενα στο κεφάλαιο Ι της παρούσας, ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος που εγκαθίσταται σε στέγες κατοικιών ή επαγγελματικών εγκαταστάσεων μικρών επιχειρήσεων, δεν χαρακτηρίζεται ως επιτηδευματίας για τη δραστηριότητά του αυτή και συνεπώς δεν υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων – έκδοση στοιχείων και γενικότερα δεν υποχρεούται να εφαρμόζει τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. (π.δ.186/1992 – ΦΕΚ 84 Α΄).

 

Η απαλλαγή αυτή αφορά:

- Το φυσικό πρόσωπο (ιδιώτη) που έχει εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία. Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού από το εν λόγω πρόσωπο σε άλλο χώρο (π.χ. οικόπεδο, αγροτεμάχιο) προσδίδει σ΄ αυτόν την ιδιότητα του επιτηδευματία.

- Το φυσικό πρόσωπο που είναι ήδη επιτηδευματίας από άλλη αιτία και το εγκαθιστά στην οικία του ή στο κτίριο που στεγάζεται η επιχείρησή του εφόσον αυτή εμπίπτει στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, με την οποία ορίζεται η έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

- Τις ατομικές επιχειρήσεις, τα πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994 (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς και οι κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ.) και τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 (ημεδαπές Α.Ε., οι δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις τους, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρείας, οι αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων και οι ημεδαπές ΕΠΕ) που εμπίπτουν στην πιο πάνω σύσταση περί πολύ μικρών επιχειρήσεων και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW στο κτίριο που στεγάζονται.

- Τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW που εγκαθιστούν στην εγκατάσταση που στεγάζονται.

2. Οι πιο πάνω επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα κ.λπ.) που δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία για τη δραστηριότητά τους αυτή και τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας δεν διενεργούν καμία καταχώρηση σ΄ αυτά. Όταν όμως τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας τότε θα πρέπει για λόγους λογιστικούς και διαχειριστικούς να διενεργούν τις δέουσες λογιστικές εγγραφές σ΄ αυτά με τις σχετικές πράξεις που διενεργούν (εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, καταβολή και είσπραξη χρημάτων κ.λπ.).

 

3. Δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται ως επιτηδευματίες, δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων για την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που διενεργούν προς τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή.

 

4. Η τιμολόγηση του εν λόγω αγαθού θα πραγματοποιείται από τον αγοραστή αυτού, δηλαδή από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος στο εκδιδόμενο σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ΄ της παρ. 16 του άρθρου 12 Κ.Β.Σ. φορολογικό στοιχείο πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος (ενδεικτικά λογαριασμός ή άλλο έγγραφο με το απαιτούμενο από την ανωτέρω διάταξη Κ.Β.Σ. περιεχόμενο) θα καταχωρεί αφενός την παραγόμενη από το φωτοβολταΐκό σύστημα ενέργεια και αφετέρου την ενέργεια που αυτό απορροφά από το δίκτυο ηλεκτροδότησης για ίδια κατανάλωση. Σε περίπτωση που η παραγόμενη ενέργεια είναι περισσότερη από την καταναλισκόμενη κατά περίπτωση τότε το φορολογικό στοιχείο της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλου προμηθευτή θα περιλαμβάνει πιστωτική εγγραφή και θα έχει τη θέση τιμολογίου αγοράς για την ενέργεια που διατίθεται από τον κύριο του φωτοβολταίκού συστήματος.

 

IV. Φορολογία Εισοδήματος

 

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της κοινοποιούμενης απόφασης, ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν έχει φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο.

 

Για το εν λόγω θέμα σας γνωρίζουμε, ότι αυτό ρυθμίστηκε και νομοθετικά με το άρθρο 36 του ν. 3775/2009 (ΦΕΚ Α.122). Ειδικότερα, με την παράγραφο 1 προβλέπεται, ότι τα κέρδη των φυσικών προσώπων (μη επιτηδευματιών) καθώς και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (ατομικών επιχειρήσεων, προσωπικών εταιρειών κλπ), που εμπίπτουν στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, τα οποία προέρχονται από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «ΔΕΗ Α.Ε.» ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw», κατόπιν αποφάσεως των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 14 του ν.3468/2006 (ΦΕΚ 8 Α’), απαλλάσσονται της φορολογίας.

 

Με την παράγραφο 2 προβλέπεται, ότι η απαλλαγή των πολύ μικρών επιχειρήσεων που λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, ΕΠΕ, δημόσιας, δημοτικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού παρέχεται με την προϋπόθεση ότι τα υπόψη κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 106 του ΚΦΕ, κατά το μέρος που διανέμονται κάθε φορά.

 

ΣΥΝ: ΦΕΚ 1079/Β/4.6.09

 

 

1. Άρα τα κέρδη φορολογούνται μόνο σε πολύ μικρών επιχειρήσεων που λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, ΕΠΕ, δημόσιας, δημοτικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού παρέχεται με την προϋπόθεση ότι τα υπόψη κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού

 

 

 

 

Καθεστώς Φ.Π.Α. για τα Φωτοβολταϊκά

Α. 2869/2389 (Οικονομικών και Γεωργίας) της 4/12.5.87.

Διαδικασία καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας επενδυτικών αγορών. - (Β' 236).

*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η ΥΑ κυρώθηκε με το άρθρο 11 παρ. 4 του Ν. 1839/1989.

Βλέπε περιπτώσεις επέκτασης εφαρμογής παρούσης στο άρθρο 3 Ν. 2093/1992

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 23, 24, 26, 27 και 58 του Ν. 1642/1986 "για την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλες διατάξεις" όπως αυτός τροποποιήθηκε συμπληρώθηκε και ισχύει και

2. Την ανάγκη παροχής διευκολύνσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Αποφασίζουμε:

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στην εισαγωγή ή την αγορά στο εσωτερικό καινούριο μηχανολογικού και λοιπού εν γένει εξοπλισμού που πραγματοποιείται από βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς του Φ.Π.Α. καταβάλλεται από τον ίδιο τον επενδυτή (εισαγωγέα - αγοραστή) με την πρώτη προσωρινή δήλωση που υποβάλλεται μετά την εισαγωγή ή αγορά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 1642/86 και με τη διαδικασία που προβλέπεται πιο κάτω.

Στην έννοια του παραπάνω εξοπλισμού περιλαμβάνονται κυρίως τα μηχανήματα, εξαρτήματα και λοιπά όργανα, καθώς και τα ανταλλακτικά αυτών εφόσον εισάγονται ή αγοράζονται μαζί με τα μηχανήματα ή λοιπά όργανα. Επίσης, στην έννοια του παραπάνω εξοπλισμού περιλαμβάνονται και τα θερμοκήπια, θερμαινόμενα ή μη καθώς και τα μηχανήματα, εξαρτήματα μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές και λοιπά όργανα που συγκροτούν

θερμαινόμενα ή μη θερμοκήπια.

2. Ο επενδυτής που πρόκειται να εισάγει ή αγοράσει στο εσωτερικό τα πιο πάνω επενδυτικά αγαθά, υποβάλλει στον αρμόδιο για την επιβολή του Φ.Π.Α. οικονομικό έφορο, αίτηση με την οποία ζητάει έγκριση για εισαγωγή ή αγορά χωρίς την καταβολή του αναλογούντος φόρου προστιθέμενης αξίας. Στην αίτηση αυτή ο επενδυτής επισυνάπτει τα πιο κάτω δικαιολογητικά.

 

α) Αναλυτικό πίνακα εις διπλούν κατά τελωνείο ή προμηθεύτρια επιχείρηση, στον οποίο αναγράφει τα αγαθά τα οποία πρόκειται να εισάγει η να αγοράσει στο εσωτερικό, την ποσότητα και την αξία αυτών, το αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής ή το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία και τη διεύθυνση της προμηθεύτριας επιχείρησης όταν πρόκειται για αγορά στο εσωτερικό, καθώς και τον Α.Φ.Μ. και την αρμόδια οικονομική εφορία της επιχείρησης αυτής.

β) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνεται υπεύθυνα ότι ο αιτών είναι επενδυτής που σκοπεύει να ιδρύσει, επεκτείνει ή να εκσυγχρονίσει βιομηχανική, βιοτεχνική, μεταλλευτική, λατομική, ξενοδοχειακή ή αγροτική επιχείρηση, ο τόπος εγκατάστασης της επιχείρησης, ότι δεν

πρόκειται για απαλλασσόμενη από τον Φ.Π.Α. επιχείρηση και ότι τα αγαθά που περιγράφονται στον ανωτέρω πίνακα είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση της επένδυσης.

γ) Προκειμένου για θερμοκήπια ή υλικά που ενσωματώνονται στα θερμοκήπια, υποβάλλει επιπλέον βεβαίωση της Δ/νσης Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Γεωργίας ή των κατά περίπτωση εξουσιοδοτημένων περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, με την οποία βεβαιώνεται

ότι υπάρχει άδεια σκοπιμότητας εγκατάστασης θερμοκηπίου στο όνομα του αιτούντος και ότι τα αγαθά που αναφέρονται στον ανωτέρω πίνακα, προορίζονται να συγκροτήσουν θερμοκήπιο και

δ) βεβαίωση της αρμόδιας κατά περίπτωση αρχής για τυχόν υποβολή αίτησης ή τυχόν υπαγωγή σεαναπτυξιακό νόμο ή άλλο καθεστώς εθνικής ή κοινοτικής ενίσχυσης της επένδυσης.

3. Ο Οικονομικός Έφορος, αφού διαπιστώσει ότι πρόκειται για επιχείρηση της παρ. 1, η οποία έχει εγγραφεί στο μητρώο των υποκειμένων στο Φ.Π.Α., χορηγεί βεβαίωση για τη συνδρομή των προϋποθέσεων παράδοσης στον αιτούντα χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας των αγαθών, που αναγράφονται στον ανωτέρω πίνακα, επισυνάπτοντας σ' αυτήν θεωρημένο αντίτυπο του πίνακα αυτού. Η βεβαίωση αυτή προσαρτάται στο σχετικό τελωνειακό παραστατικό ή κατά περίπτωση στο στέλεχος του τιμολογίου του προμηθευτή.

4. Το αρμόδιο τελωνείο, στο οικείο παραστατικό θα χρεώσει τον αναλογούντα Φ.Π.Α., τον οποίο όμως δεν θα εισπράξει, αναγράφοντας σ' αυτό την ένδειξη "Ο ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΦΠΑ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Π. 2869/2389/4.5.87".

Αντίγραφο του παραστατικού αυτού αποστέλλει στην οικονομική εφορία, η οποία έχει εκδώσει την ανωτέρω βεβαίωση.

Αντίστοιχα, η προμηθεύτρια επιχείρηση θα εκδώσει τιμολόγιο ή τιμολόγιο πώλησης - δελτίο αποστολής, στο οποίο θα χρεώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ, τον οποίο δεν θα εισπράξει, αναγράφοντας σ' αυτό την ένδειξη "ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΦΠΑ - ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Π. 2869/2389/ 4.5.87".

5. Ο αγοραστής - επενδυτής υποχρεούται να προσκομίσει στον οικονομικό έφορο, που έχει εκδώσει την ανωτέρω βεβαίωση, αντίγραφο του τιμολογίου που εξέδωσε η προμηθεύτρια επιχείρηση εντός μηνός από την ημερομηνία έκδοσής του.

6. Η αξία των αποκτηθέντων με την διαδικασία αυτή επενδυτικών αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών όσο και των εισροών της φορολογικής περιόδου κατά την οποία αποκτήθηκαν. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης, αξίας προσαυξάνει τόσο τον φόρο εκροών όσο και τον φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου. Αν η επιχείρηση δεν έχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, το προς έκπτωση ποσού

του φόρου, προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 1642/1986.

7. Ο αρμόδιος οικονομικός έφορος παρακολουθεί την εκτέλεση των εργασιών και διενεργεί έλεγχο για να διαπιστώσει, αν τα επενδυτικά αγαθά που αποκτήθηκαν χωρίς ΦΠΑ, έχουν εγκατασταθεί στον τόπο που δηλώθηκε ότι δεν πωλήθηκαν, και ότι έχουν σωστά καταχωρηθεί και περιληφθεί στην προσωρινή δήλωση της συγκεκριμένης φορολογικής περιόδου.

8. Ο επενδυτής (εισαγωγέας - αγοραστής) υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον αρμόδιο οικονομικό έφορο το χρόνο έναρξης χρησιμοποίησης των επενδυτικών αυτών αγαθών, το βραδύτερον εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη.

9. Σε περίπτωση πώλησης των επενδυτικών αγαθών που αποκτήθηκαν, χωρίς ΦΠΑ πριν από τη χρησιμοποίησή τους, ο επενδυτής (εισαγωγέας - αγοραστής) υποχρεούται να καταβάλει στο Δημόσιο το φόρο προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στην πώληση αυτή, καθώς και πρόστιμο ίσο με το

πενήντα στα εκατό (50%) του φόρου που αναλογούσε στην εισαγωγή ή την αγορά στο εσωτερικό των επενδυτικών αγαθών.

10. Η απόφασή μας Π. 1489/1465/87 παύει να ισχύει από 10ης Μαΐου 1987. Η διαδικασία επιστροφής που προβλέπεται από την ανωτέρω απόφαση, εξακολουθεί να εφαρμόζεται προκειμένου για εισαγωγές ή αγορές στο εσωτερικό επενδυτικών αγαθών, για τις οποίες το οικείο παραστατικό (διασάφιση ή τιμολόγιο) εκδόθηκε πριν από την 10η Μαΐου 1987.

11. Η απόφαση αυτή, που ισχύει από την 5η Μαΐου 1987, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.

Σημείωση: Σύμφωνα με το έγγραφο Α.Π. 1042190/26-04-07, η μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική είναι μεταποιητική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, η αγορά του εξοπλισμού για τα φωτοβολταϊκά πληροί αναλογικά τις ως άνω προϋποθέσεις.

Διευκρινίσεις από ΥΠΟΙΚ για Αναστολή ΦΠΑ επί των Φωτοβολταϊκών (11/05/2007)

Διευκρινίσεις για το καθεστώς αναστολής στην καταβολή ΦΠΑ επενδυτικών αγαθών φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιο (Αρ.Πρωτ.1042190/07), στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας που αναφέρεται στη διαδικασία αναστολής καταβολής ΦΠΑ για επενδυτικά αγαθά, που προβλέπεται από την εγκύκλιο Π.2869/2389/- ΠΟΛ.137/1987, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, σας γνωρίζουμε συμπληρωματικά τα εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.1 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000) όπως ισχύει, παράδοση αγαθών θεωρείται κάθε πράξη με την οποία μεταβιβάζεται το δικαίωμα να διαθέτει κάποιος ως κύριος ενσώματα κινητά αγαθά, στα οποία συγκαταλέγονται και οι φυσικές δυνάμεις ή ενέργειες που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Η μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική είναι μεταποιητική δραστηριότητα, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις οικείες διατάξεις.

Τέλος, και αναφορικά με το τρίτο ερώτημά σας, αρμόδιος για να χορηγήσει τη βεβαίωση για την υπαγωγή στις διατάξεις της απόφασης αυτής είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ που υπάγεται η επιχείρησή σας και ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει, να διαπιστώσει και να αξιολογήσει τα πραγματικά δεδομένα της επιχείρησης και να αποφανθεί για τη συνδρομή ή όχι των προϋποθέσεων της απόφασης, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις αυτής και οι σχετικές εγκύκλιοι. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία και θα σας ενημερώσει γιατα δικαιολογητικά που απαιτείται να συνυποβάλλετε με την αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις της

Α.Υ.Ο. Π.Δ.: 869/87».

 

2. Λέει πουθενά για απαλλαγή ΦΠΑ βάσει της εγκατεστημένης ισχύος?????

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.