Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα δεδομένα για την εκτων υστέρων επιβολή περιοριστικών ό.δ


Recommended Posts

Καταρχάς διαβάστε αυτό (Πολύ σημαντικό!!):

http://www.eurocharity.co.uk/article.php?article_id=4614

 

Το γνωρίζατε;

 

Και τώρα θα ήθελα τη γνώμη σας σε μία δική μου υπόθεση:

 

Έχω ένα φίλο - πελάτη του οποίου το οικόπεδο, πριν την ένταξη στο σχέδιο της 1ης γειτονιάς στη Ν. Μάκρη Αττικής, ήταν εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο αφού είχε επιφάνεια 2 στρέμματα και απόσταση 500 μ. από τον άξονα του οικισμού. Κατόπιν ένταξης, το σχέδιο περνάει έξω από την πόρτα του, τον αφήνει εκτός, του παίρνει και 300 τ.μ. για διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου (τον αποζημιώνει με γη για αυτά τα μέτρα), αλλά πλέον καθιστά το οικόπεδο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, αφού η επιφάνεια του πλέον πέφτει κάτω των 2 στρεμμάτων .

Αποζημίωση, απ΄ ότι μου είπε η Τ.Υ. του Δήμου, καθώς και το τμήμα πολεοδομικού σχδειασμού της Νομαρχίας δεν προβλέπεται.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπαλλήλου της Πολεοδομίας ότι αυτές είναι οι πιο άδικες περιπτώσεις που δημιουργούνται με τη σχεδίαση του ρυμοτομικού σχεδίου και δεν αποζημιώνονται.

Ίσως η τροποποίηση του ρυμοτομικού θα ήταν μια λύση, άλλα ποιος μπλέκει σε τέτοιες ιστορίες....

Πόσο μάλιστα όταν με μία ματιά ο περιφερειακός δρόμος που περνάει έξω από το οικόπεδο δε δύναται να χαραχθεί αλλού....

 

Μήπως αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγει και σ΄ αυτή την περίπτωση την πόρτα για διεκδίκηση αποζημίωσης;

Εδώ σας θέλω...!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ναι!!! ο πελάτης σου μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ και να υποστηρίξει την παραβίαση του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου 1 (προστασία της περιουσίας) και να προβάλλει την απαξίωση της περιουσίας του από την Διοίκηση.

Η απόφαση της Ζαντε-Μαραθονήσι αε είναι αυτή ακριβώς η περίπτωση. Η εκ των υστέρων αλλαγή των όρων δόμησης.

Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ είναι πολύ απλή περίπτωση και δεν κοστίζει τίποτα. Να στείλετε μία αναφορά με το ιστορικό και κατόπιν θα σας κατευθύνουν εκείνοι.

Αν δε, συμβουλευτείτε και ένα δικηγόρο έμπειρο σε αυτά τα θέματα, θα μπορέσετε να προσφύγετε και για πολλές ακόμα παραβιάσεις άρθρων της Σύμβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ζητώντας και τις ανάλογες αποζημιώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου Περικλή, αλλά πολύ μπελάς μου ακούγεται. Θα τον παραπέμψω όπως είπες σε έναν σχετικό δικηγόρο κι ο Θεός βοηθός.....

 

 

Μόλις σκέφτηκα επίσης την γκριμάτσα του πελάτη μου (:shock:), όταν του πω πως η μόνη λύση είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο. (χαχαχα)

 

Και μάλιστα, αφού πρώτα «ο πολίτης έχει εξαντλήσει τα εσωτερικά (εθνικά) ένδικα μέσα κατά της προσβολής αυτής..

 

Φέξε μου και γλίστρησα!!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Γιώργο

 

Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙ > Κεφάλαιο-Η > Αρθρον-162 (Αρθ-17 ΝΔ/17-7/16-8-23, άρθρο μόνο παρ.6 ΝΔ-3/17-12-25, Αρθ-1 Ν-3976/29, Αρθ-1 ΠΔ-24/31-5-85)

 

γ. Άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που ελαττώνονται μετά από απαλλοτρίωση ή διάνοιξη διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την ελάττωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγούμενων περιπτώσεων α και β.

 

ΙΙ. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα:

α. Τα γήπεδα που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν την 24-4-77, ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/5-4-77 (ΦΕΚ-133/Δ/77), ελάχιστο εμβαδό δύο χιλιάδες (2000) τμ.

β. Τα γήπεδα που την 31-5-85, ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/24-5-85, (ΦΕΚ-270/Δ/85) είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:

αα. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 12-11-62, ημέρα δημοσίευσης του ΒΔ/24-10-62 (ΦΕΚ-142/Δ/62):

Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μ.

Ελάχιστο βάθος: δέκα πέντε (15) μ.

Ελάχιστο εμβαδόν: επτακόσια πενήντα (750) τμ.

ββ. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 12-9-64, ημέρα δημοσίευσης του ΒΔ/21-7-64 (ΦΕΚ-141/Δ/64):

Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μ.

Ελάχιστο βάθος: τριάντα πέντε (35) μ.

Ελάχιστο εμβαδόν: χίλια διακόσια (1200) τμ.

γγ. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 17-10-78, ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/6-10-78 (ΦΕΚ-538/Δ/78):

Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ.

Ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ.

Ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2000) τμ.

δδ. Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από την 17-10-78 μέχρι την 31-5-85:

Ελάχιστο εμβαδόν: τέσσερις χιλιάδες (4000) τμ.

 

Θεωρώ ότι το οικόπεδο σου παραμένει άρτιο & οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω, φίλε μου mimar, μιας και μετά τη διάνοιξη του δρόμου, το οικόπεδο, και ας είναι εντός ζώνης, παύει να έχει τα 2000 τ.μ.

 

". Τα γήπεδα που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν την 24-4-77, ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/5-4-77 (ΦΕΚ-133/Δ/77), ελάχιστο εμβαδό δύο χιλιάδες (2000) τμ. "

 

"... Άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που ελαττώνονται μετά από απαλλοτρίωση ή διάνοιξη διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την ελάττωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγούμενων περιπτώσεων α και β.... "

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο το οικόπεδο σου είναι άρτιο και οικοδομήσιμο σαν εντός ζώνης.

 

Έρχεται η απαλλοτρίωση και του μειώνει το εμβαδόν άρα πας στις παρεκκλίσεις (β) έφοσον βέβαια έχεις τα απαιτούμενα πρόσωπο & βάθος.

 

Άρα παραμένει άρτιο & οικοδομήσιμο κατά την παρέκκλιση β.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε mimar, έχω την εντύπωση ότι δεν ισχύει αυτό που λες, γιατί ο δρόμος στον οποίο έχει πρόσωπο το ακίνητο δε πληρεί τις προυποθέσεις του άρθρου β.

"Ως Δημοτικοί ή Κοινοτικοί θεωρούνται ........Η αναγνώριση των οδών αυτών σε κυριότερους ή μοναδικούς γίνεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά γνώμη του ΣΧΟΠ του Νομού."

Link to comment
Share on other sites

Το οικόπεδο δημιουργήθηκε ως έχει, κάπου το 1982, άρα δεν ανήκει στις παρεκκλίσεις.

Ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο πριν τη ρυμοτόμησή του ως εντός ζώνης 500 μ. από οικισμό προ 23, αφού δημιουργήθηκε μετά το '77 ή τσάμπα σας πρήζω τόση ώρα; :roll:

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, το οικόπεδο προήλθε από κατάτμηση ή συννένωση μετά το 1982? Αν ναι τότε δεν υπάγεται στην παρέκκλιση για τα εντός ζώνης και άρα να είναι ευτυχισμένος ο πελάτης σου που λόγω της αποζημιωσης του δίνουν 300τμ εντός του σχεδίου. Επίσης δες μήπως το υπόλοιπο (εκτός σχεδίου) έχει πρόσωπο σε οικοδομική γραμμή και χτίζει με τους όρους δόμησης του εντός σχεδίου (με μέγιστο εμβαδό αυτό της αρτιότητας).

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, το οικόπεδο προήλθε από κατάτμηση ή συννένωση μετά το 1982? Αν ναι τότε δεν υπάγεται στην παρέκκλιση για τα εντός ζώνης και άρα να είναι ευτυχισμένος ο πελάτης σου που λόγω της αποζημιωσης του δίνουν 300τμ εντός του σχεδίου. Επίσης δες μήπως το υπόλοιπο (εκτός σχεδίου) έχει πρόσωπο σε οικοδομική γραμμή και χτίζει με τους όρους δόμησης του εντός σχεδίου (με μέγιστο εμβαδό αυτό της αρτιότητας).

 

Ο πελάτης μου αγόρασε δύο όμορα οικόπεδα: Το πρώτο (1 στρ.) το 1981 και το δεύτερο (άλλο 1 στρ.) το 1982, από διαφορετικό ιδιοκτήτη. Δύο ξεχωριστά όμορα οικόπεδα του ιδίου ιδιοκτήτη, νομίζω λαμβάνονται ως ένα, χωρίς να χρειάζεται πράξη συνένωσης. Όμως όλα αυτά μετά το '77. (Άρα μάλλον δεν ήταν άρτιος).

Όταν λες αν έχει πρόσωπο σε οικοδομική γραμμή τι εννοείς? Το νέο οικόπεδο του πελάτη μου, μετά τη ρυμμοτόμηση, έχει ρυμοτομική γράμμη, αλλά δεν έχει οικοδομική. Το οικόπεδο, ακριβώς απέναντι, (πλέον εντός σχεδίου), έχει και οικοδομική και ρυμοτομική. Μπορεί να χτίσει;;;;;;; :?: :!: :!: :?:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.