Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτήμα σε περιοχή με αρχαία & Δήλωση αρτιότητας


Recommended Posts

Να συζητήσουμε ένα θέμα.

Εχει μία πελάτισσα μου κτήμα 5 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται κοντά σε ένα μικρό ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο. Το κτήμα βρίσκεται σε μία απόσταση 1 χιλιομέτρου και δεν έχει οπτική επαφη. Στη περιοχή δεν υπάρχουν ζώνες απο την αρχαιολογία που ορίζουν αν απαγορευεται η όχι η οικοδόμιση .

Παρόλαυτα είχα κάνει ένα ερώτημα στην αρχαιολογία και μου είπαν να υποβάλω ένα τοπογραφικό με το τί ακριβώς θέλω να κάνω, για να μου απαντήσουν αν επιτρέπεται η όχι.

Δεν το προχωρήσαμε τότε.

Το κτήμα είναι μεν άρτιο και οικοδομήσιμο αλλά στην δήλωση 651 τί γίνετε, πως το γράφουμε αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση η αρχαιολογία να μην επιτρέψει καμία οικοδομή.

Ειναι ευθύνη του τοπογράφου να ερευνήσει την αρχαιολογία?

Φυσικά ρωτάω, γιατί παει να το πουλήσει χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της αρχαιολογίας .

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να γράψεις στη δήλωση "είναι άρτιο αλλά θα καταστεί οικοδομήσιμο κατόπιν εγκρίσεως ή γνωμοδότησης της τάδε αρχαιολογίας", ή κάπως έτσι. Αυτή πάει να το πουλήσει έτσι γιατι αν γίνει καμιά στραβή δεν θα βρίσκει αγοραστές γιαυτό και βιάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Μπορώ να το γράψω αυτό στη δήλωση σίγουρα αλλα αναρωτιέμαι κυρίως αν θα μπορούσα να μή γράψω τίποτα και αν έχουμε ευθύνη στα τοπογραφικά στο θέμα της αρχαιολογίας.

Σε μία παλιότερη περίπτωση συναδέλφου σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο και σε περιοχή που ελεγχόταν απο αρχαιολογία και το γνωρίζαν όλοι αυτό , αφου πουλήθηκε το οικοπεδο βγηκε άδεια οικοδομής και βρέθηκαν αρχαία κατα την εκσκαφή.

Εψαχνε με κάποιον να τα βάλει ο αγοραστής. Με τον πρώην ιδιοκτήτη που ίσως γνώριζε ? μπορεί. Αλλα ο τοπογράφος δεν είχε καμία ευθύνη ,πως θα γνώριζε για την οικοδομησιμότητα, κάνοντας δοκιμαστικές τομές??

 

Στη δικιά μου περίπτωση είμαι με το μέρος της πελάτισσας μου, θέλω να την εξυπηρετήσω , αλλά δεν θέλω και να μπλέξω, ούτε να θεωρηθώ λαμόγιο .

Link to comment
Share on other sites

Σε καταλαβαίνω δύσκολη η θέση σου. Εξυπηρετείς την πελάτισσα σου και ενδεχομένως να φανείς άσχετος ή λαμόγιο μελλοντικά ή γράφεις την σωστή δήλωση και η πελάτισσα πάει αλλού..

Στρουθοκαμηλισμός...δεν κάνετε μια αίτηση στην αρχαιολογία να δείτε τι συμβαίνει?

Τι να σου πω.. η απόφαση δική σου!

Link to comment
Share on other sites

Χαίρετε κύριοι,

πρακτική μου είναι, πριν συντάξω διάγραμμα να πάω μια βόλτα από το Πολεοδομικό γραφείο. Εκεί βρίσκεις πράγματα που μπορεί να μην υποπτευόσουν, μέσα σ'αυτά είναι ασφαλώς και η Αρχαιολογία.

 

Εκεί θα σε πληροφορήσουν, μαζί με τους υπόλοιπους όρους δόμησης, αν για την οικοδομησιμότητα θέλεις βεβαίωση Αρχαιολογίας. Μετά μπορείς να το συμπληρώσεις ή στη δήλωση Ν651 σύμφωνα με τον Πάνο ή πιο κάτω, στους όρους δόμησης με κεφαλαία, για να το βλέπουν οι υποψήφιοι αγοραστές και να προφυλαχτείτε άπαντες.

 

Καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σε ολους τους συναδελφους και φιλους , η γνωμη μου ειναι οτι ο τοπογραφος οπως και καθε μηχανικος δηλωνει συμφωνα με τον Ν.651\77

οτι το καθε γεωτεμαχιο ειναι η δεν ειναι αρτιο και οικοδομησιμο......κλπ

συμφωνα με τις πολεοδομικες διαταξεις και οχι με τις αρχαιολογικες αυτο αλλωστε δεν το γνωριζει ουτε η αρχαιολογια 100% αν δεν γινει αυτοψια κατα την εκσκαφη.

Μου ετυχε περιπτωση στο ιδιο οικοπεδο να εχει εκδοθει αδεια για να χτιστουν 20 κτιρια ,αφου παρθηκε εγκριση απο αρχαιολογικη υπηρεσια εγιναν τομες δεν διαπιστωθηκε τιποτα απο αρχαιολογικης αποψης και κατα την εκσκαφη του 18ου κτιριου π.χ βρεθηκαν αρχαιολογικα ευρηματα.

Για την ιστορια η υποθεση εληξε αισια , το μονο προβλημα ηταν καθυστερηση στην ολοκληρωση των εργασιων.

Link to comment
Share on other sites

Γράψε :

"Αρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τους πολεοδομικούς όρους και περιορισμούς που ισχύουν στην περιοχή. Για την έκδοση αδείας οικοδομής απαιτείται έγκριση αρχαιολογίας. "

και είσαι καλυμμένος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.