Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμβουλές σε νέο Μηχανικό


sger

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

Είμαι νέος μηχανικός και ευτυχώς ή δυστυχώς πέφτω από νωρίς στα βαθιά!

Μου δόθηκε η ευκαιρία για μελέτη και επίβλεψη:

1. Εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης

2. Θερμομόνωσης

3. Πυροπροστασίας

4. Ψύξης-Θέρμανσης

5. Εξωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης

Όλα αυτά σε ένα συγκρότημα αποτελούμενο από τρεις μεζονέτες που έχουν τρια πατώματα:

1. Υπόγειο γκαράζ αποθηκευτικός χώρος και λεβητοστάσιο

2. Υπερυψωμένο ισόγειο (σαλοκουζίνα, ξενώνας, wc, χωλ)

3. Πρώτος όροφος (δύο υπνοδωμάτια, δύο μπάνια)

Η συνολική επιφάνεια που καλύπτει η κάθε μεζονέτα είναι περίπου 200τ.μ.

Ποιες οι κινήσεις που πρέπει να κάνω;Ποιο λογισμικό μου προτείνετε να χρησιμοποιήσω;Σε ποιες υπηρεσίες πρέπει να απευθυνθώ;Πόσα χρήματα πρέπει να ζητήσω;Ζητάω προκαταβολή;

Ο,τιδήποτε μπορείτε να μου στείλετε ως συμβουλή...δεκτό.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Αν θες "σπάσε" το ερώτημά σου σε περισσότερα ερωτήματα και θέσε τα στις κατάλληλες ενότητες.

Αν ψάξεις λίγο το forum θα βρεις κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά σου.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν καλό ξεκίνημα

 

Θα έλεγα και εγώ να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος στο τι θα ήθελες να μάθεις και εμεις εδώ είμαστε.

 

Εγώ πάντως ως πρωτη συμβουλή θα έλεγα ΟΧΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ... οκ, πλάκα κάνω, αλλά ίσως όχι και τόσο. Νομίζω ότι ειδικά σε αυτές τις πρώτες μελέτες καλό είναι να ξεκινήσεις με το χέρι. Λίγος χρόνος παραπάνω αλλά αξίζει τον κόπο. Να ξέρεις πως βγήκε το αποτέλεσμα και γιατί βγήκε. Φτιάξε ένα excelaki να το έχεις και για μετά. αν θες χρησιμοποιήσε λογισμικό μόνο για επιβεβαίβωση.

Εγώ, ακόμα και σήμερα, μετά απο σχεδόν 10 χρόνια δουλειάς, αποφεύγω να χρησιμοποιώ λογισμικό για υπολογισμούς αφού έχω φτιάξει μερικά έτοιμα προγραμματάκια στο excel.

 

Έτσι έχω πλήρη έλεγχο της μελέτης. Να "αποδείξεις" ξανά και ξανά ότι πράγματι η ισχύς φωτισμού σε ένα κτίριο είναι από 10-20 W/m2 και να μπορείς να κατανοήσεις πλήρως στο μυαλό σου το γιατί. Ετσι όταν μπεις σε ένα χώρο να μπορεις να πεις εδώ θα είναι 20W/m2 ενώ εδώ 10W/m2. Το ίδιο και στον κλιματισμό. Tο σημαντικότερο, είναι μετά από κάμποσα χρόνια εμπειρίας να είσαι σε θέση, βλέποντας ένα σπίτι, ένα κτίριο, και τις ανάγκες τους να μπορείς σε λίγα λεπτά να κάνεις εκτίμηση παροχών, κόστους, βασικών μεγεθών. Αν αυτά στα βγάζει συνέχεια ένας υπολογιστής δεν θα είναι εύκολο να εκτιμήσεις τη δουλειά.

 

Μολύβι και χαρτί λοιπόν. Μετά τη σχολή και το πτυχίο, ξεκινάει ξανά ένα νέο σχολείο, το πραγματικό σχολείο του μηχανικού :)

Link to comment
Share on other sites

Ίσως είναι το καλύτερο αυτό που μου λες, δηλαδή να μη χρησιμοποιήσω λογισμικό, για αυτό και θα το ακολουθήσω. Όσο για το σχεδιαστικό κομμάτι, μου προτείνεις να το κάνω και αυτό με το χέρι;

Αυτό που θέλω να ρωτήσω-και μάλλον λόγω απειρίας μου, βγήκε πολύ γενικόλογο-είναι στην περίπτωση που αναλαμβάνεις ένα έργο ποια είναι τα πρώτα βήματα ώστε να οργανωθείς καλύτερα και να μην πελαγώνεις...

 

Με άλλα λόγια, όταν βρέθηκες εσύ στη θέση μου ποια ήταν επακριβώς τα βήματα σου, ώστε να είσαι πιο αποτελεσματικός και ταχύς;

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, συνιστώ ανεπιφύλακτα στην αρχή υπολογισμούς με μολύβι χαρτί και excel :). Αντιθέτως σε ότι αφορά τα σχεδιαστικά εκεί συνιστώ ανεπιφύλακτα λογισμικό. Όσο πιο γρήγορα μάθεις το AutoCAD για παράδειγμα τόσο πιο ταχύς θα είσαι. Απλά στο σχεδιαστικό δεν έχει νόημα να το κάνεις με το χέρι ειδικά στα Η/Μ. Αντιθέτως έχει πολύ νόημα να κάνεις με το χέρι υπολογισμούς για να αρχίζεις να κατανοείς πια στην πράξη το πως βγήκε το αποτέλεσμα, τι παραδοχές έκανες, γιατί βγήκε έτσι κλπ.

 

Εγώ, ως ηλεκτρολόγος ξεκίνησα με τα της ειδικότητάς μου. Πήρα θυμάμαι την πρώτη κάτοψη και άρχισα να βάζω πρίζες, διακόπτες, πίνακες και γραμμές. Παράλληλα σκεφτόμουν και την όδευση. Από που θα περάσουν ? από τον τοίχο ή απο ψευδοροφή ? Για κάτσε να ρωτήσω τον αρχιτέκτονα τι έχει προβλέψει ή τι πρέπει να προβλέψει. Θα τα πάω (καλώδια) από σχάρες ? ή χωνευτά σε σωλήνες ή μήπως σε κανάλι ή σε κάποια τμήματα έτσι και σε κάποια αλλιώς ? Για τις εξωτερικές γραμμές σε σωλήνα κουβίδη ή απο το έδαφος ? αν πάω από το έδαφος να βάλω NYY σε σωλήνα SIBI ? μάλλον.. Μήπως π φωτισμός κήπου θέλει Μ/Σ 1:1 ? Παλιότερα όχι, τώρα συνηθίζεται να χρησιμοποιούν Μ/Σ 1:1 άρα επιλέγω αυτό κοκ. Γιατί όμως ? γιατί προσφέρει γαλβανική απομόνωση άρα καλύτερη ασφάλεια για ηλεκτροπληξία στο υγρό περιβάλλον. Ρελλέ θέλω ? Τι λέει το πρότυπο... Μετά υπολογισμός φορτίου στο χέρι και σχεδίαση των μονογραμμικών των πινάκων. Το ίδιο και στον κλιματισμό, πυρασφάλεια κλπ

 

Κάνοντας αυτή τη διαδικασία 5-10-ν φορές μετά πια "γνωρίζεις", έχεις πάρει το βαφτισμα και προχωράς ταχύτατα. Όταν δεις την εγκατάσταση ξέρεις σχεδόν αυτόματα ότι εδώ θα πάω με σωλήνες SIBI απο το έδαφος, εδώ θα πάω απο ψευδοροφές, αρχίζεις δηλαδή και έχεις "εικόνα" όλης της δουλειάς πριν εκτελεστεί. Αυτό όμως γίνεται σιγά σιγά με την εμπειρία.

 

Και ήρθαμε στη μαγική λέξη. "Εικόνα". Αν έχεις αναλάβει μελέτη-κατασκευή πρέπει να έχεις "εικόνα" της δουλειάς την οποία την δημιουργείς στο στάδιο της μελέτης και πριν την κατασκευή. Εκεί λοιπόν πρέπει να σκεφτείς όλα τα παραπάνω ερωτήματα και για τα ηλεκτρικά και για τον κλιματισμό και για πυρανίχνευση κοκ. Να έχεις δηλαδή στο μυαλό σου όλη την εγκατάσταση πριν πας στην κατασκευή. Μπορεί να ακούγεται λίγο "βουνό" αλλά δεν είναι. Εγώ, θυμάμαι ότι, αφού είχα δει τον χώρο, μετά φανταζόμουν ή προσπαθούσα να φανταστώ την κατασκευή των εγκαταστάσεων, να φτιάξω δηλ. την εικόνα του έργου. Έτσι θα είσαι σε θέση να δώσεις οδηγίες και στα συνεργεία και να ανταλλάξεις και απόψεις μαζί τους που θα είναι χρήσιμες (καθώτι πιο εμπειροι στις κατασκευές).

 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας και πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε σωστό ούτε λάθος. Δηλαδή, μερικά πράγματα έχουν πολλαπλές λύσεις, διαλέγεις αυτή που νομίζεις εσύ ότι σου πάει καλύτερα.

 

Άρα συνοψίζοντας :

 

1. Μελέτη , που σημαίνει δημιουργία εικόνας της εγκατάστασης και οι βασικοί υπολογισμοί

 

2. Αξιολόγησε το κόστος. Αν έχεις εικόνα ξέρεις περίπου πόσα μέτρα καλώδια θα μπούν, πόσα κλιματιστικά, τι μόνωση πως και γιατί.

 

3. Μήπως το κόστος είναι πολύ υψηλό και είμαι "too large ?" π.χ. να βάλω σε αυτά τα δωμάτια μικτό κύκλωμα ρευματοδοτών φωτισμού ? ή να ρίξω αυτά τα φορτία στην ίδια γραμμή ή μήπως αυτοί οι χώροι να μην κλιματιστούν καθόλου ? Μια δεύτερη δηλ. αξιολόγηση της μελέτης.

 

4. Σύνταξη τελικών σχεδίων, προυπολογισμού

 

6. Φάσεις του έργου. Ποιά συνεργεία θα μπουν πρώτα ? Ηλεκτρολόγοι, πόσο καιρό ?, υδραυλικοί , πόσο ? πότε θα μπει η μόνωση, πότε ο μπογιατζης ? διάφοροι μαστόροι πότε και σε ποιά φάση ? Τι χαρτιά θα χρειαστούν ?. π.χ. πολεοδομία, ΔΕΗ και πότε ?

 

7. Χρονοδιάγραμμα. Εδώ με ελαστικότητα, καθώτι τα συνεργεία έχουν "δικό τους" Θεό.

 

8. Έναρξη εργασιών. Επίβλεψη. Συζήτηση με τα μαστόρια. Αυτή η συζήτηση μερικές φορές είναι επικίνδυνη γιατί ο καθένας μπορεί να λέει τα δικά του. Ομως μπορεί να είναι και πολύ επικοδομητική γιατί πολλοί απο αυτούς έχουν εμπειρία.

 

9. Κατασκευή. Εδώ, ο Θεός βοηθός χεχε (πλάκα κάνω)

 

10. Να είσαι σίγουρος ότι ίσως βγούν πολλά μερεμέτια. Ο υδραυλικός δεν έβαλε εκείνο, ο πορτάς έκοψε το καλώδιο του ηλεκτρολόγου, το τάδε φώς θέλει λιγο πιο κει, τα σώματα κρύψανε τις πρίζες κλπ. Τα καλώδια συναγερμού στα αλουμίνια δεν φαίνονται πουθενά. Η πρίζα του κλιματιστικού δεν είναι στη σωστή θεση. Σκάψιμο εδώ να τα βρούμε κλπ.

+ τις αλλαγές που πιθανόν θέλει ο ιδιοκτήτης. Επίσης διόλου απίθανο να θυμηθείς στην κατασκευή και κάτι που ξέχασες να βάλεις.

 

 

Έρχεται ο αρχιτέκτονας και λέει, "γκρέμισμα αυτός ο τοίχος", να και άλλα μερεμέτια κλπ. όλα αυτά είναι κόστος.

 

Ομως όλα αυτά είναι και μέσα στο πρόγραμμα. Συμβαίνουν συνεχώς.

 

Η οργάνωση της δουλειάς βασίζεται στη λογική. Δές το λίγο και ως παιχνίδι ως τεστ κρίσεως. Πως θα ξεκίναγες και τι θα έκανες ? και οι απαντήσεις θα έρθουν σιγά σιγά μόνες τους. Και όπως στα παιχνίδια σιγά σιγά όλο και καλύτερος. :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σου και πάνω από όλα ευχαριστώ για το χρόνο που σπατάλησες για να μου γράψεις τις συμβουλές σου...

Έβαλαν μια τάξη στο μυαλό μου για να ξεκινήσω σιγά σιγά...Το καλό είναι ότι μου έχει δοθεί ένα περιθώριο περίπου 4 μηνών, γεγονός που με καθυσηχάζει γιατί πιστεύω ότι είναι αρκετό διάστημα ώστε να εκμηδενίσω διάφορα προβλήματα εξαιτίας της απειρίας μου!

Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αν και μόλις γράφτηκα στο forum, ακολούθησα τις συμβουλές, έτσι ώστε να μην ξαναθέσω κάποιο ερώτημα που έχει ήδη απαντηθεί.

Και ήμουνα τυχερή!

Ενα μεγάλο ευχαριστώ, έστω από σπόντα, στο μέλος GeorgeS για το χρόνο που σπατάλησε για να απαντήσει στο συνάδελφο.

Link to comment
Share on other sites

σαν μια ιδεα ειναι να ξεκινησεις απο τη θερμανση.να δεις αν βαλεις κολεκτερ

ανα οροφο(πιθανως με ηλεκτροβαννα και θερμοστατη για εξοικονομηση ενεργειας- εχτρα γραμμες παροχης ρευματος) και να δεις που παν τα σωματα.ετσι μπορεις να τακτοποιησεις τις μπριζες χωρις να κρυφτουν. επισης ΣΓΟΥΡΑ να δεις αρχιτεχτονικο που ανοιγουν οι πορτες και αν θα μεινουν ετσι, ωστε να μην εχεις διακοπτες πισω απο τις πορτες.

και μια κουβεντα με τους ιδιοκτητες για πιθανη τοποθετηση μεγαλων επιπλων( βιβλιοθηκες κλπ)που ισως σε αναγκασουν να μετακινεις διακοπτες πριζες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.