Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ροπή αδρανείας


 
giga

Recommended Posts

Αν το σχεδιάσεις στο Inventor μπορεί να σου υπολογίσει τη ροπή αδράνειας ολόκληρου του δικτυώματος, αλλά θέλει ένα μικρό τρυκ για να σου τις υπολογίσει με βάση το σύστημα αξόνων που θέλεις εσύ.

Κάποτε είχα φτιάξει για τις ανάγκες τις διπλωματικής μου ένα φύλλο εξελ για τέτοιο υπολογισμό (αλλά είχα λάβει υπόψη μου μόνο συγκεκριμένες διατομές) όπου έδινες τις συντεταγμένες αρχή και τέλους κάθε σιδηροδοκού και τη μορφή και προσανατολισμό της διατομής της και έπαιρνες το αποτέλεσμα. Αλλά δεν ήταν και τόσο user friendly!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις πληροφοριες, βασικα οι διατομες που χρησιμοποιώ εγώ ειναι IPE, HEA και κοίλη διατομή SHS και θέλω τη ροπή αδρανειας για να μπορέσω να υπολογίσω τις μέγιστες παραμορφώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που είναι δικτύωμα, οι ροπές αδρανείας των μελών μπορούν να αγνοηθούν. Οπότε το θεώρημα του steiner εκφυλίζεται σε J=Σ(Αi*ri²). Βάλε σε ένα excelακι τον τύπο εύρεσης του ουδέτερου άξονα και το θεώρημα steiner και καθάρισες.

Link to comment
Share on other sites

Α μάλιστα,λάθος κατάλαβα στην αρχή. Νόμισα εννοούσες τις ροπές αδράνειας (mass moment of inertia) μιας ολόκληρης κατασκευής (πχ ενός γερανού) ως προς συγκεκριμμένο σύστημα αξόνων,προκειμένου να υπολογίσεις την απαραίτητη ροπή για να την επιταγχύνεις ( πχ. στρέψη του γερανού).

 

Αν κατάλαβα καλά έχεις ένα δικτύωμα αποτελούμενο από IPE, HEΑ και θέλεις να υπολογίσεις την ροπή αδράνειας (area moment of inertia) της (πολύπλοκης) διατομής του και εν συνεχεία την ροπή αντίστασης (section modulus) της εν λόγω διατομής; Aν είναι έτσι θα καθαρίσεις με Στάινερ και Εξελ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.