Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πατάρι σε οικοδομή του '76 - έγινε δεν δηλώθηκε


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Μια ωραία περίπτωση. Κατάστημα ισόγειο 100τμ σε πολυκατοικία του '76. Το πατάρι εμβαδού 75τμ έχει σκυροδετηθεί μαζί με το κτίριο απλά δεν εμφανίστηκε πουθενά στην άδεια (σχέδιο/τομή/στατική επίλυση κλπ). Προφανώς είναι αυθαίρετο.

 

Δύο απορίες:

 

1. Tα 50τμ που δικαιούνταν έτσι κι αλλιώς (<50% επιφάνειας σύμφωνα με ΓΟΚ73) θα δηλωθούν στην καταγραφή ως υπέρβαση δόμησης ή μόνο τα 25τμ (75-50τμ);

Ως παράβαση εγώ βλέπω μόνο μια υπέρβαση δόμησης,

 

2. Εκτός κι αν άλλαξε κάτι, δεν θα πρέπει να γίνει στατική επίλυση όλου του κτιρίου με το πατάρι; (θα πέσει γέλιο εδώ).

Link to comment
Share on other sites

Θα το βαλεις ολο ως υπερβαση δόμησης,αφου δεν φαινοταν στα αρχικα σχεδια και με μειωτικο συντελεστη 0.5 συμφωνα με την ερωτοαπαντηση του υπουργειου

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση!

 

Σύμφωνα με ερωταπάντηση του υπουργείου όμως (νομίζω η Γ') τα στοιχεία βάσει των οποίων γίνεται ο έλεγχος είναι αυτά που ισχύουν σήμερα ή αυτά που ίσχυαν την εποχή της ανέγερσης του αυθαιρέτου όταν είναι πιο ευνοϊκά. Δεν προσπαθώ να γλιτώσω κανα σοβαρό ποσό απλά έχω περιέργεια.

 

Για ην ανάγκη στατικής μελέτης έχεις άποψη;

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τις ερωτοαπαντήσεις του ΥΠΕΚΑ οι υπερβάσεις διαπιστώνονται σε σχέση με τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας (Θ4). Οπότε γνώμη μου είναι να το βάλεις όλο ως Υ.Δ. Όσο για τη στατική μελέτη αφού είναι κατάστημα λογικά θέλει έλεγχο στατικής επάρκειας.

Link to comment
Share on other sites

Σωστή σκέψη. Να δούμε τι θα γίνει με τη στατική επάρκεια όλου του κτιρίου...

 

Ευχαριστώ.

 

Υ.Γ: Για το θέμα αυτό είχα πάει και το φθινόπωρο στο γραφείο του ΤΕΕ για την υποστήριξη σε θέματα του 4014 και αυτοί μου είχαν βάλει διαόλια για το 50+25 αλλά η συζήτηση μαζί σας έχει μια τάση να ξεκαθαρίζει τα πράγματα, χε χε.

Edited by kalatravas
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

Πάνω σε αντίστοιχο θέμα θα ήθελα να βοηθήσετε κι εμενα..

Κατάστημα 180 τ.μ. με Ο.Α. 1980 έχει κατασκευασθεί πατάρι από σκυρόδεμα 90τ.μ. το οποίο φαίνεται στα εγκεκριμένα σχέδια της αδείας αλλα σύμφωνα με τον ΓΟΚ 73 δεν μετράει στον Σ.Δ.. Παράλληλα κατασκευάσθηκε σε προέκταση του παταριού αυτού ενα μη βατό δώμα για στατικούς λόγους από σκυρόδεμα πάλι εμβαδού 28 τ.μ.(το οποίο στην πραγματικότητα είναι βατο), και το οποίο φαίνεται κι αυτο στα σχέδια της αδείας χαρακτηρισμένο ως μη βατο δώμα, και στη συνέχεια κατασκευάσθηκε κι άλλη προέκταση του παταριού μεταλλική, στην ουσία το αυθαίρετο, το οποίο και θέλουμε να νομιμοποιήσουμε.

Η απορία μου είναι η εξής:

Ως αυθαιρεσία παίρνουμε το νέο παταρι μαζί με το μη βατό δώμα που είναι βατο ως υπέρβαση δόμησης και με μειωτικό συντελεστή 0,5 μαζί με τους περιμετρικούς τοίχους?

Ή παίρνω όλο το πατάρι παλιο και κανούριο και το μη βατό δώμα με τους τοιχους ως υπέρβαση δόμησης με μειωτικό συντελεστή και το νομιμοποιώ όλο για να είμαι και καλυμμένος??Γιατί στην ουσία δημιουργήθηκε ένας όροφος επιπλέον στην οικοδομή ο οποίος λειτουργεί ως κύριος χώρος του καταστήματος...Ενώ παλιά τα πατάρια δεν μετρούσαν στον ΣΔ λόγω βοηθητικής χρήσης...

Ευχαριστω πολύ

Θα εκτιμούσα πολυ την όποια βοήθειά σας!

Link to comment
Share on other sites

Το παλιο παταρι δεν θα το προσμετρησεις καθόλου.Επισης δεν προσμετρας τις τοιχοποιες,εχει αντιστοιχη ερωτοαπαντηση.Χρησιμοποιεις συντελεστη 0.5 ανεξαρτητα απο την χρηση του παταριου (κυρια η βοηθητικη).Τωρα για το μη βατο δωμα δεν ειμαι απολυτα σιγουρος,θα ελεγα σε πρωτη φαση να μην το υπολογισεις ουτε αυτο.Επειδη ειναι καταστημα θα κανεις εκτιμηση στατικης επαρκειας οποτε το μη βατο θα το ελεγξεις για την στατικοτητα του όπως και το υπόλοιπο μετταλικο

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση!

Χαιρομαι που έχω την ίδια άποψη..περίπου.

Σκέφτομαι ότι πρέπει να πάρω το νέο πατάρι με το μη βατό δώμα και όχι ολόκληρο (και το παλιό δηλαδή αφού φαίνεται στην άδεια ασχέτως που δεν εχει μετρήσει στον Σ.Δ.)!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, την άποψη σας …

 

Ισόγειο κατάστημα (καφέ – Μπαρ) με υπόγειο και πατάρι (εξώστη) .

 

Η αρχική άδεια της οικοδομής είναι 1965 και στα σχεδία υπάρχουν οι χώροι του εξώστη και του υπογείου ως ΒΧ.

 

Το 2004 εκδόθηκε για το κατάστημα άδεια «Αλλαγή κύριας χρήσης» με ΒΧ το πατάρι και το υπόγειο.

 

Σήμερα το πατάρι χρησιμοποιείτε ως χώρος κύριας χρήσης.

 

Με ποια κατηγορία παλαιότητας θα υπολογίσουμε το πρόστιμο για το πατάρι? Δεδομένο ότι έχει μεσολαβήσει η άδεια του 2004 που φαίνεται ως ΒΧ?

Χρησιμοποιώντας την παλαιότητα τις αρχικής άδειας, την χρονολογία που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ο χώρος ως ΚΧ ή της τελευταίας άδειας?

Θα επιβαρυνθεί με το συντελεστή αλλαγή χρήσης ο εξώστης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.