Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτες για θέρμανση με ενεργειακό τζάκι και κλιματιστικά


ata

Recommended Posts

Παιδιά έχω μια μελέτη θέρμανσης με ενεργειακό τζάκι και αεραγωγούς και ίσως κλιματιστικά σε δύο απομακρυσμένα δωμάτια. Έχω μερικές απορίες:

 

- Τα κλιματιστικά χρειάζονται τεχνική περιγραφή? Υπολογίζω απώλειες κάνω τεχνική περιγραφή για τους αεραγωγούς του τζακιού, χρειάζομαι και τίποτα άλλο?

- Τα τζάκια πόσα kw και τι βαθμό απόδοσης θα δηλώσω στον ΚΕΝΑΚ, αυτό που μου δίνει ο κατασκευαστής? Σύστημα εκπομπής και διανομής προσέχω κάτι ιδιαίτερο?

 

(4Μ πρόγραμμα)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έχω και εγώ παρόμοια ερώτηση. Κάνω τις μελέτες ΗΜ για ένα μικρό σπίτι και για πρώτη φορά μου τυχε η περίπτωση που δε θα έχω καθόλου καλοριφέρ αλλά μόνο κλιματιστικά. Τι απαιτείται στην περίπτωση αυτή από θέμα μελετών στο κομμάτι θέρμανση-ψύξη; Κάνω δηλαδή τις απώλειες. Μετά; Δηλώνω απλά ότι θα χρησιμοποιήσω πχ 3 κλιματιστικά που θα έχουν τόση ισχύ και θα καλύπτουν την ισχύ που έχω βρει στις απώλειες; Και αν ναι πως το κάνω αυτό; Παίρνω κάποιο πιστοποιητικό των κλιματιστικών που θα χρησιμοποιήσω;;

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να πει κάποιος τι χρειάζεται από μελέτες εν τέλει γιατι έχω μπερδευτεί; Κάποιος μου είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνω απώλειες αλλά ψυκτικά φορτία επειδή έχω κλιματιστικά και κάποιος άλλος ότι χρειάζεται απώλειες... Τι απαιτείται ακριβώς;

 

Για τα κλιματιστικά τι απαιτείται; Κάποια μελέτη ή τεχνική περιγραφή; π.χ. να δείξω που μπαίνουν ή πόσα btu θα είναι ή οτιδήποτε άλλο;

 

Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Κάνεις υπολογισμό τόσο των θερμικών απωλειών (καλό θα ήταν να γίνει με χρήση του ΕΒ 12831) όσο και ψυκτικών φορτίων.

Δείχνεις πάνω στις κατόψεις τις θέσεις των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων, μαζί με τις σωληνώσεις του ψυκτικού μέσου. Αν έχεις κάποιο σύστημα multi-split ή VRV και όχι τα κλασικά split-unit, θα είναι λίγο ποιο αναλυτικά τα σχέδια και θα χρειαστεί και ένα μονογραμμικό διάγραμμα των σωληνώσεων σύνδεσης.

 

Θα πρέπει να προδιαγράφεις τις μονάδες που θα τοποθετηθούν (θερμική και ψυκτική ισχύς, EER, COP κλπ) και μια σύντομη τεχνική περιγραφή. Ωστόσο για να πετύχεις ενεργειακή κατάταξη τουλάχιστον Β, θα χρειαστεί να επιλέξεις σύστημα / τα με COP>3,2 και EER>3,2.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Panos vicious ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Λίγο πολύ την περίμενα σε ένα βαθμό την απάντηση σου και αυτή είναι που μου γεννάει την νέα απορία.. Η οποία είναι η εξής: η άδεια είναι ακόμη σε φάση μελέτης... Οπότε πως ξέρω εγώ ποιο κλιματιστικό θα χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης; Μπορεί το σπίτι να γίνει π.χ. σε 8 μήνες ας πούμε και να εχουν βγει πέντε νέα μοντέλα κλιματιστικών και να βάλει ένα από αυτά ο ιδιοκτήτης.. Δηλαδή πρέπει να βρω εγώ ένα κλιματιστικό που ύπάρχει τώρα στην αγορά και να πάρω τα στοιχεία του στη μελέτη; Πρέπει να αναφέρω επακριβώς και τη μάρκα και όλα; Γιατί μου φαίνεται πολύ νωρίς για να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης τι θα χρησιμοποιήσει αλλά δε νομίζω ότι και εγώ θα βάλω όποιο πιστεύω εγώ καλύτερο, έτσι δεν είναι;

 

Και να ρωτήσω και κάτι σχετικό με όλα αυτά... Διαβάζω τις τοτεε για να καταλάβω κάποια πράγματα και αναφέρεται σε θέρμανση ψύξη κλιματισμό. Ποια η διαφορά ψύξης και κλιματισμού επί της ουσίας;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι απαραίτητο να προδιαγράφεις και κατά συνέπεια να εγκαταστήσεις συγκεκριμένα συστήματα. Επειδή όμως θα προδιαγράφεις πως οι συντελεστές COP και EER θα είναι καλύτεροι από αυτούς του κτιρίου αναφοράς, θα πρέπει οι μονάδες που εντέλει θα εγκατασταθούν να επιτυγχάνουν όντως (και πιστοποιημένα), τουλάχιστον αυτές τις τιμές.

 

Με τον κλιματισμό έχεις ελεγχόμενη διαχείριση και επεξεργασία του αέρα ενός χώρου, που περιλαμβάνει: τη θερμοκρασία (θέρμανση ή ψύξη), τον καθαρισμό (φιλτράρισμα), ύγρανση ή/και αφύγρανση και την ταχύτητα του αέρα στο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.