Jump to content

Fade2Black

Core Members
 • Posts

  1,264
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Fade2Black

 1. Καλησπέρα @akis73, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, κάποιες παρατηρήσεις. Η αποθήκη μου είναι λειτουργικά ανεξάρτητος χώρος ναι. Ουσιαστικά είναι ισόγεια με ξεχωριστή είσοδο από το σπίτι που εξετάζω στον πρώτο όροφο. Το σπίτι έχει είσοδο δική του στον όροφο, οπότε διαχωριστική επιφάνεια είναι το δάπεδο του σπιτιού και τίποτα άλλο. Οι τσιμεντόλιθοι που ανέφερα είναι ουσιαστικά ο τοίχος πλήρωσης της αποθήκης. Ως προς το κομμάτι του τι πρέπει να μελετήσουμε, νομίζω ότι αν ο ΜΘΧ που συνορεύει με τη ζώνη μας δεν συνορεύει με άλλη θερμική ζώνη (ή άλλη ιδιοκτησία όπως τα κλιμακοστάσια των πολυκατοικιών) το σωστό είναι να μελετηθεί κι αυτός. Αυτή την εντύπωση έχω από παλιά και πάντα αυτό εφάρμοζα, ειδικά σε μονοκατοικίες όπως εδώ. Εσύ θα έπαιρνεις U/2 για το δάπεδο του σπιτιού δηλαδή; Σχετικά με το U Από τον πίνακα από τον πίνακα 3.5α δούλευα ναι, δεν είχα εξάλλου ακριβή αποτύπωση φέροντος οργανισμού από την άδεια, μιας και ήταν του 1970. Ποια τιμή θα πάρω από εκεί όμως για το τσιμεντόλιθο; Για τα παράθυρα το ίδιο σκόπευα να κάνω ναι, δεν βλέπω άλλο τρόπο. Βέβαια την διείσδυση αέρα για το ΜΘΧ θα την βάλω με συντελεστή 3 κανονικά.
 2. Καλημέρα, εξετάζω ένα οροφοδιαμέρισμα, που συνορεύει με μη θερμ. χώρο (αποθήκη), την οποία επίσης πρέπει να μελετήσω. Η τοιχοποιία πλήρωσης της αποθήκης είναι οι συνήθεις ανεπίχριστοι τσιμεντόλιθοι. Μπορεί να μου πει κάποιος τι U θα λάβω για αυτούς από τον πίνακα 3.5.α; Επίσης στην αποθήκη αυτή, υπάρχουν παλιά μεταλλικά παράθυρα χωρίς τζάμι. Τι U βάζετε στις περιπτώσεις αυτές; Ευχαριστώ πολύ.
 3. Το έκανα και εγώ χτες για να προσθέσω μία παρέμβαση (τέντες) καθώς περίσσεψαν κάποια χρήματα σε μία αίτησή μου. Έκανα αλλαγή προμηθευτών, με τον νέο προμηθευτή να παίρνει προκαταβολή μηδέν και πήγε αμέσως στην νέα κατάσταση. Γίνεται κατευθείαν.
 4. Άρα μπορεί ψιλός κύριος να κάνει αίτηση με επιδότηση πχ 75% (για χαμηλό εισόδημα) σωστά;
 5. Και εγώ από την προδημοσίευση είμαι μπερδεμένος με αυτό, που καταλήγουμε τελικά;;;
 6. Εγώ πάντως όταν το ρώτησα με μέιλ: Καλησπέρα, σε περιοχή που δεν μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση του φωτοβολταϊκού, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα σε κάποια άλλη παρέμβαση; Και αν ναι τι πρέπει να πληρείται; Ευχαριστώ πολύ Πήρα την εξής απάντηση: Kαλημέρα, Η προτεινόμενη τροποποίηση παρεμβάσεων μπορεί να καλυφθεί από το Πρόγραμμα εφόσον: 1) Επιτυγχάνεται ο καθορισμένος στόχος ενεργειακής αναβάθμισης. 2) Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων δεν υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό που έχετε δεσμεύσει στην Αίτηση. 3) Σε κάθε περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος για κάθε Παρέμβαση. Ευχαριστούμε για την επικοινωνία
 7. Καλησπέρα, μία ερώτηση για το νέο εξοικονομώ ήθελα να κάνω, για έναν εν δυνάμει ωφελούμενο. Το σπίτι πρώτη κατοικία δικιά του και μέχρι πριν από 20 μέρες που έχασε τον επικαρπωτή πατέρα του, ήταν ο ψιλός κύριος. Εδώ και 20 μέρες ωστόσο που πέθανε ο πατέρας, έχει αποκτήσει αυτόματα πλήρη κυριότητα. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν θα μπορούσε να κάνει αίτηση, τώρα που πληροί το κριτήριο της ιδιοκατοίκησης και της πλήρης κυριότητας για να πάρει τη μέγιστη δυνατή επιδότηση (γιατί με την ψιλή πήγαινε σε 40% επιδότηση - ως δωρεάν παραχώρηση του επικαρπωτή πατέρα). Σκέφτομαι λοιπόν ότι θα μπορούσε να δηλωθεί ως πρόσφατη απόκτηση ακινήτου, όπου θα κατατεθούν σαν δικαιολητικά σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα το συμβόλαιο (που δείχνει τα περί επικαρίας/ψιλής κυριότητας) και ένα πιστοποιητικό θανάτου του πατέρα (άρα θα αποδεικνύει την απόκτηση πλήρους δικαιώματος στο ακίνητο από τον γιο). Έχει κάποιος γνώμη αν θα μπορούσε να γίνει αυτό;
 8. Καλημέρα, σε μία αίτηση με παλιό ΠΕΑ (του 2019 δηλαδή για το προηγούμενο Εξοικονομώ στο οποίο τελικά δεν μπήκε - και κατόπιν με προσάρτημα), ο ωφελούμενος έχει χάσει το αποδεικτικό πληρωμής του ΠΕΑ από τότε. Μπορώ να ανεβάσω στο σύστημα το αποδεικτικό το δικό μου από το ebanking μου από τότε ότι μου είχαν μπει τα χρήματα ή δεν τους κάνει αυτό; Έχει συμβεί σε κάποιον; Εννοείται ότι απευθύνθηκε στην τράπεζα μήπως μπορέσει να του βρει κάποιο αποδεικτικό από το αρχείο της για τότε, αλλά του είπαν ότι 2 χρόνια πίσω είναι πολύς καιρός και δεν έχουν αρχείο από τότε (ΕΤΕ). Ευχαριστώ πολύ.
 9. Μπερδεύτηκα λίγο αλλά σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ναι μάλλον την δικιά σου ανάρτηση είχα διαβάσει. Είχα το παράδοξο ότι εμένα ήταν B+ και στα δύο σενάρια (με και χωρίς Φ/Β). Προφανώς με το Φ/Β είχα μεγαλύτερη αναβάθμιση αλλά όχι τόσο ώστε να με πάει στο Α. Οπότε το τελευταίο που αναφέρες πιο πάνω μάλλον τι ικανοποιώ... Ωστόσο δεν ξέρω αν θα καλυφθεί το 1,2xετήσια εξοικονόμηση ενέργειας του Β ΠΕΑ, αυτό θα πρέπει να δω μάλλον.
 10. Καλησπέρα, κάπου το έχω διαβάσει αλλά δεν μπορώ με τίποτα να το βρω. Εγώ είχα την εντύπωση ότι τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί/δεσμευθεί για φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες παρεμβάσεις, αν το φ/β δεν γίνει (ή δεν μπορεί να γίνει στην πράξη). Ωστόσο, άκουσα και διάβασα ότι ίσως να επιτρέπεται, αν με τις εξτρά παρεμβάσεις που κάνεις πιάνεις την κατηγορία που έπιανες και με το φωτοβολταϊκό. Έχεις κάποιος ολοκληρωμένη εικόνα/ενημέρωση επ' αυτού, γιατί ψάχνω και δεν μπορώ με τπτ να το βρω; Ευχαριστώ πολύ!
 11. Ναι για τις ινες διαβάζω διάφορα κλπ (συν το άρθρο που πόσταρα πιο πάνω όπου συγκρίνεται σε επικινδυνότητα με αμίαντο)... Κατανοητό λοιπόν...
 12. Ευχαριστώ πολύ @tetris! Σε περίπτωση που ας υποθέσουμε εξασφαλίζεται η προστασία από την υγρασία, τι γίνεται από θέμα τοξικότητας;
 13. Έχω και εγώ προβληματισμό για τον ορυκτοβάμβακα, ειδικά διαβάζοντας και αυτό: https://www.epshellas.com/index.php/news/item/31-tha-akolouthisoun-oi-evropaikes-asfalistikes-etaireies-tin-afstralia-symperilamvanontas-ton-oryktovamvaka-stin-idia-katigoria-eksaireseon-me-ton-amianto?fbclid=IwAR2j_dtR94LDr9LAShHwfZ1R-8vKKAq2kjLXi0ARwG6ZoI99_kMwb3LVHek Σκεφτόμουν να το χρησιμοποιήσω ως μονωτικό στη μόνωση σκεπής που θα κάνω στο σπίτι στο χωριό, μιας και μου το έχουν προτείνει πολλοί, αλλά έχω προβληματιστεί αρκετά από τα όσα ακούγονται για την τοξικότητά του. Η μόνωση θα μπει πάνω από την ξύλινη οροφή, οριζόντια δηλαδή, όχι στον σκελετό της σκεπής κάτω από τα κεραμίδια. Τι γνώμη έχετε; Να προτιμήσω πολυστερίνη καλύτερα;;; Ευχαριστώ πολύ!
 14. Βασικά ο λογιστής... Εγώ δεν το ξέρω και για αυτό ρωτάω...
 15. Πώς μπορεί να μην είναι δωρεάν παραχώρηση εφόσον είναι ψιλός κύριος; Στην περίπτωση μου ο ψιλός κύριος κατοικεί στο σπίτι, άρα υπάρχει η ιδιοκατοίκηση. Στα λογιστικά όμως φαίνεται δωρεάν παραχώρηση από τον επικαρπωτή πατέρα (και νομίζω αυτό είναι το σωστό-το συνάντησα και σε παλαιότερο πρόγραμμα).
 16. Καλημέρα, συγνώμη αν έχει ξανασυζητηθεί, προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται στην περίπτωση που στο σπίτι κάνει κύρια χρήση ο ψιλός κύριος. Από ότι καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα στη σελίδα 6 του οδηγού κάτω κάτω, σε σπίτι που κατοικεί και έχει πρώτη κατοικία ο ψιλός κύριος, την αίτηση μπορεί να κάνει μόνο ο επικαρπωτής (ο πατέρας αυτού που κατοικεί εν προκειμένω) και η επιδότηση που θα πάρει θα είναι 40%, αφού το σπίτι θα είναι με δωρεάν παραχώρηση στον ψιλό κύριο-γιο (η περίπτωση α που γράφει εκεί). Έχω λάθος; Αυτό που δεν έχω καταλάβει επίσης, είναι το πότε μπορεί να κάνει αίτηση ο ψιλός κύριος, αφού όπως λέει στην σελίδα 5 έχουν και αυτοί δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ως ωφελούμενοι. Κάποια βοήθεια;
 17. Συμφωνώ ότι κούφωμα που δεν αντικαθίσταται δεν πρέπει να επιδοτείται. Ωστόσο, θεωρώ ότι αλλαγή διαστάσεως ανοίγματος θα έπρεπε να επιτρέπεται καθώς είναι μικρής κλίμακας παρέμβαση.
 18. Συμφωνώ απόλυτα, όταν έχει προκύψει ειδικά όλο αυτό το θέμα με τα Β ΠΕΑ και τις αντλίες θερμότητας και το πως συγκρίνονται με τον Α ΠΕΑ. Έχω την εντύπωση πάντως ότι έχω διαβάσει σε γκρουπ παλιότερα, ότι υπάρχει κόσμος που έχει κάνει τροποποίηση παραθύρου και έβαλε την αλλαγή αυτή μέσα στη μικρής κλίμακας μαζί με τη θερμοπρόσοψη.
 19. Α ναι λβ σωστά νέα ανοίγματα, δεν το πρόσεξα πριν που κοίταγα. Οπότε το εντάσσω εκεί, χίλια ευχαριστώ! Φαντάζομαι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το πρόγραμμα..
 20. Καλησπέρα, να κάνω μία ερώτηση , για κάποιο θέμα που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν είμαι σίγουρος και θα ήθελα μία επιβεβαίωση. Σε μία κατοικία θέλει ο ιδιοκτήτης να μικρύνει ένα άνοιγμα, εν μέσω των υπολοίπων εργασιών αναβάθμισης που πρόκειται να γίνουν με το πρόγραμμα. Μπορεί να ενταχθεί η εργασία αυτή στην Μικρής Κλίμακας που θα βγει για την θερμοπρόσοψη; Και αν ναι σε ποια κατηγορία είναι; Είχα δει παλιότερα ότι το είχαν κάνει και άλλοι, αλλά δεν είμαι σίγουρος.. Ευχαριστώ πολύ!
 21. Καλησπέρα, αν μπορούσατε να με βοηθήσετε γιατί θέλω να δω μία περίπτωση μικρού αναψυκτηρίου/καφενείου και έχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ. 2-3 ερωτησούλες. 1) Σχετικά με τον αριθμό των wc, αν θυμάμαι καλά, αν το μαγαζί έχει κάτω από 50 καθήμενους απαιτείται μία μόνο τουαλέτα, σωστά; Και ο αριθμός των καθήμενων προκύπτει από τον ωφέλιμο χώρο της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (χωρίς μπαρ κλπ δηλαδή) διά το συντελεστή 1,4. Τo θυμάμαι σωστά; 2) Ο προθάλαμος στο wc εξακολουθεί να είναι κανονικά υποχρεωτικό, σωστά; 3) Τέλος, εγώ έχω μείνει στο ότι είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αποδυτηρίων, αλλά μου είπε κάποιος συνάδερφος στο προφορικό ότι έχει καταργηθεί αυτή η υποχρέωση, χωρίς να μπορώ να το βρω όμως κάπου. Είναι όντως έτσι; 4) Α και κάτι άλλο. Δεν υπάρχουν υγραέρια, φαντάζομαι ότι ισχύει το παλιό καθεστώς ακόμη, με τήρηση μέτρων και ύπαρξη φακέλου στο κατάστημα με το σχέδιο και τα μέτρα αποτυπωμένα πάνω σε αυτό και φυσικά το κόκκινο βιβλίο συντήρησης. Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!
 22. Καλημέρα, να κάνω και άλλη μία ερώτηση ήθελα. Σε περιπτώσεις που έχουμε 2 σενάρια, ένα με ΦΒ και ένα χωρίς, στο πληροφοριακό σύστημα καταγράφεται μόνο ως επιλέξιμος προϋπολογισμός, αυτός του σεναρίου με το ΦΒ και όχι ο δεύτερος (που θα είναι μικρότερος). Υποθέτω ότι ο δεύτερος προϋπολογισμός προκύπτει κανονικά από το ΠΕΑ με τον γνωστό τύπο (Εξοικονόμηση*1,2*τ.μ.), αλλά δεν φαίνεται κάπου στην πλατφόρμα. Ισχύει κανονικά αυτό έτσι; Ρωτάω επειδή σε μία περίπτωση που έχω δεν θα υλοποιηθεί τελικά το ΦΒ και θα πάμε με το δεύτερο σενάριο, της μικρότερης εξοικονόμησης, άρα και προϋπολογισμού.
 23. Πάντως για να συμπληρώσω, επειδή το είδα και σε δεύτερη αίτηση με ίδια κεφάλαια που είχα, πρώτα κάνεις την αποδοχή της απόφασης υπαγωγής και μετά ενεργοποιεί το πεδίο για να περάσεις ΑΦΜ στο διάδοχο. Μάλλον λογικό, γιατί υποτίθεται ότι ο αρχικός ωφελούμενος κάνει την αποδοχή και μετά δηλώνει κάποιον ΑΝ πεθάνει να αναλάβει. Μακάβριο λίγο. Πάμε πάλι από την αρχή, εγγραφές, κωδικούς τάξις, μέιλ, κωδικούς επιβεβαίωσης κλπ. Πφφφφφφφ
 24. Ευχαριστώ πολύ, όταν λέμε "μπορεί" σημαίνει ότι αν δε θέλει δεν ορίζει; Επίσης σε μία αίτηση που είχα με ίδια κεφάλαια, έκανα αποδοχή της απόφασης υπαγωγής μιας και στο πεδίο του διαδόχου δεν με άφηνε να γράψω κάτι, ήταν τελείως κενή η σελίδα μόλις έμπαινα μέσα. Στη συνέχεια, μόλις πάτησα την αποδοχή, τότε μου το ξεκλείδωσε και μου δίνει τη δυνατότητα να περάσω ΑΦΜ. Μπορώ να μην περάσω ή είναι υποχρεωτικό βήμα;
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.