Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστασία από άμεσο κεραυνικό πλήγμα με κλωβό Faraday κλπ


Recommended Posts

Είναι δυνατόν να προστατευθεί ο inverter από άμεσο κεραυνικό πλήγμα βάζοντάς τον μέσα σε κλωβό Faraday και προσθέτοντας ειδικούς απαγωγούς υψηλής ενέργειας στα καλώδια;

 

Οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ τι προστασία έχουν από άμεσο κεραυνό;

Edited by Οδυσσέας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ενδιαφέρον, αλλά τι νόημα έχει η προστασία του inverter, όταν δεν είναι απομονωμένος ηλεκτρικά; Υπάρχουν καλώδια που τον συνδέουν με τον "έξω κόσμο" (πάνελ, φορτίο, γείωση κλπ.). Άρα ακόμα και αν είναι προστατευμένος σε κλωβό faraday, ένα χτύπημα π.χ. σε ένα καλώδιο θα μπορούσε να μεταφέρει την υπέρταση εντός του κλωβού. Εκτός αν όλο το σύστημα είναι σε έναν γιγάντιο κλωβό faraday, πράγμα αδύνατο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί αλεξικέραυνα τύπου ακίδας Franklin για την προστασία των γραμμών μεταφοράς και των διαφόρων εξαρτημάτων.

Οι αγωγοί των ΣΑΠ των κτιρίων σχηματίζουν έναν τεράστιο κλωβό. Τώρα δεν ξέρω αν αυτός είναι ο κλωβός του Faraday.

 

Σήμερα χρησιμοποιούνται τα αλεξικέραυνα κρυστάλλων χαλαζία που έχουν την ιδιότητα αντί να συλλέγουν τον κεραυνό να τον απωθούν.

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται απίστευτο ότι με τα αλεξικέραυνα στις κολώνες προστατεύεται ολόκληρη η γραμμή μεταφοράς όταν η απόσταση ανάμεσα στις κολώνες είναι τόσο μεγάλη. Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο για τους κεραυνούς που χτυπούν αυτά τα σύρματα, σαν τους απαγωγούς που βάζουμε στα φωτοβολταϊκά αλλά για πολύ μεγαλύτερες τάσεις και ρεύματα; Οι απαγωγοί των φωτοβολταϊκών όπως ο παρακάτω είναι μόνο για επαγώμενα ρεύματα και τάσεις, δεν κάνουν για απευθείας κεραυνό.

 

http://www.solarpane...115.info.1.html

 

Κάποιος που ασχολείται με στρατιωτικά σε ξένο forum λέει ότι υπάρχουν φίλτρα σε όλα τα καλώδια που μπαίνουν ή βγαίνουν από προστατευμένα με enclosure μηχανήματα, όχι μόνο για κεραυνούς αλλά και για emp από πυρηνικά ή άλλα όπλα. Ξέρει κάποιος τι φίλτρα υπάρχουν για τόσο μεγάλη ισχύ;

 

Για όσους πρόσεξαν τον προσβλητικό τίτλο του "Μη μηχανικού" που κάποιος κρέμασε στο προφίλ μου αριστερά, επειδή δεν πήγα να γραφτώ στο ΤΕΕ όταν αποφοίτησα αλλά έφυγα για το εξωτερικό, να θυμίσω ότι και η μισή ΝΑΣΑ να έρθει εδώ μέσα "Μη μηχανικός" θα θεωρείται αν δεν γράφτηκε στο ΤΕΕ και δεν ξέρει την τοπική νομοθεσία και κουλτούρα.

 

 

Διαφωνία, απορίες και ερωτήσεις σχετικά με αποφάσεις των Συντονιστών/Διαχειριστών δεν μπορεί να είναι θέμα δημόσιου διαλόγου, αλλά επιλύονται μόνο με π.μ. σ΄αυτούς.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Γιάννης

Edited by Γιάννης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό το βιντεάκι

 

 

έχει πολλά ηλεκτρολογικά διαγράμματα για προστασία από κεραυνούς Φ/Β συστημάτων με SPD.

Αυτά είναι τα φίλτρα που λέει ο στρατιωτικός; Υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα αλλά δεν νομίζω να αντέχουν σε πυρηνικό πλήγμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Κλωβός Faraday από πλέγμα και πως λειτουργεί.

faraday_figure3.jpg.1b927aa1ed9fbe13e81423aaa5025a55.jpg

https://physicsgg.me/2016/08/02/ένα-λάθος-του-feynman-σχετικά-με-τον-κλωβό-το/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.