Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενισχύσεις ΩΣ με μεταλλικά - Steel Bracing Seismic Retrofit


 

Recommended Posts

Ξεκινάω το νήμα βάζοντας ένα διδακτορικό που το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, εδω

 

Ενα βιβλίο που είναι must

 

Seismic Design, Assessment and Retrofitting of Concrete Buildings: based on Eurocode 8

 

Michael N. Fardis

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.Νέος μηχανικός δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω ένα έρώτημα. Άρχισα να διαβάζω τον ΚΑΝ.ΕΠΕ., ο οποίος έχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά νομίζω δεν δίνει σαφείς οδηγίες. Συγκεκριμένα έχω την εξη΄ς απορία. Εστω ότι έχουμε μια πολυκατοικία παλία χτισμένη, στην οποία κάνουμε αποτύπωση και καταλήγουμε ότι χρειάζεται ενίσχυσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε. Μου φαίνεται δύσκολο να βάλεις νέο σκυρόδεμα. Μάλλον θα καταλήξεις σε μία λύση με μεταλλικά. Όμως ότι και να κάνεις ή θα έχεις φυτευτό υποστυλωμα ( και ο ιδιοκτήτης του από κάτω ορόφου μπορεί να μη δεχθεί να περάσεις υποστύλωμα) ή θα έχεις ενίσχυση ενός πλαισίου, αλλά οι βίδες για να συνεργάζονται τα μεταλλικά είναι μακριές και είναι πιθανόν να κόψουν τα σίδερα του σημείου που συνδέονται.

Αυτά μαζί με μία ερώτηση αν αξίζουν τα σεμινάρια ΚΑΝΕΠΕ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, ή αν ο ΚΑΝΕΠΕ αφορά ειδικές περιπτώσεις μεγάλων έργων.

Μήπως στις οικοδομές είναι προτιμότερο μία τεχνική εκτίμηση , αυτό που οι Αγγλοι ονομάζουν buildnig survey, και μία ένημέρωση του υποψήφιου αγοράστη, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είναι μία λύση ανάγκης αλλά δεν αξίζει ως επένδυση;

Ευχαριστω

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα να σου πω ότι γράφεις σε λάθος νήμα.

 

Όπως περιγράφεις, η ανάλυση είτε με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ είτε ΚΑΝΕΠΕ θα σε οδηγήσει στις αναγκαίες επεμβάσεις: Τοπικές ενισχύσεις μελών, αυξηση δυσκαμψίας, αυξηση αντοχής σε τέμνουσα, μειωση μετακινήσεων, πλαστιμότητα, σεισμική μόνωση, απόσβεση κοκ

Συνδυασμοί επεμβάσεων, αφού τους εισάγεις στο μοντέλο σου θα σου δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η υλοποίηση αυτών εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως τα αρχιτεκτονικά (μην κλείσουμε παράθυρα και ανοίγματα), η/μ εγκαταστάσεις (αποχετεύσεις, πυρόσβεση, ηλεκτρολογικά) οικοδομικούς κανονισμους για το περίγραμμα και τις διαστάσεις του κτιρίου και πολλά άλλα.

 

Δεν υπάρχει καμία δύσκολη επέμβαση αρκεί να έχει μελετηθεί σωστά και δεν μιλάω μόνο να μπει σε ένα πρόγραμμα αλλά να μελετηθούν όλες οι παράμετροί της αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και οι παράμετροι κατασκευής της.

 

Φυτευτό υποστύλωμα; Εδώ προσπαθούμε σε αρχικές μελετες να τα αποφεύγουμε και θα μπουν σε μελέτη επέμβασης υφισταμενου, εκτός αν εννοείς νέο υποστύλωμα σε υφιστάμενο κτίριο;

Τώρα αν η μελέτη δείξει ότι πρέπει να μπουν 2-3 νέα υποστυλώματα σε μία πολυκατοικία, μερικοί κάτοικοι θα χάσουν αλλά θα κερδίσουν από την ασφάλεια εν τέλη.

Στο άλλο παράδειγμα που αναφέρεις με τα μεταλλικά στοιχεία, αν δεν σε ικανοποιούν πας σε άλλες επιλογές frp, gunite.

 

Ο ΚΑΝΕΠΕ αποτελεί τον ισχύοντα κανονισμό για μελέτες αποτίμησης και επέμβασης σε υφιστάμενα κτίρια, είτε πρόκειται για 8όροφα είτε για ισόγεια.

 

Κάθε επένδυση έχει ένα ρίσκο. Ένα ακίνητο κατασκευής του 1958 στην Ερμού έχει μεγάλη αξία και σου βγαίνει ως επένδυση αλλά έχει ρίσκο λόγω παλαιότητας. Ως μηχανικός αυτά πρέπει να αναφέρεις σε κάθε ενδεχόμενο πελάτη σου.

 

Για τα σεμινάρια δεν γνωρίζω να σου πω.

Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το νήμα που ξεκίνησε ο Ροδόπουλος έχω να αναφέρω ότι ως μέθοδος δεν χρησιμοποιείται πολύ και θέλει πολύ προσοχή κατά τη μελέτη και το σχεδιασμό καθώς οι σύνδεσμοι δυσκαμψίας επιφέρουν μεγάλες καταπονήσεις στις στηρίξεις τους (δοκοί, κόμβοι και καταλήγει στα θεμέλια)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.