Μετάβαση στο περιεχόμενο


Τοπογραφικό άδειας-απόκλιση συντεταγμένων ΗΑΤΤ-ΕΓΣΑ


Recommended Posts

Καλησπέρ;α σε όλους.

 

Το τοπογραφικό συμβολαίου είναι σε μικρά φύλλα HATT υπ. γεωργίας κι έγινε πριν το αγροτεμάχιο περιφραχθεί. Πήγα πρόσφατα και έκανα την αποτύπωση του περιφραγμένου πλεόν αγρού σε ΕΓΣΑ, ενώ έπειτα έκανα μετατροπή των συντεταγμένων του συμβολαίου από ΗΑΤΤ σε ΕΓΣΑ για να δω τι ταύτιση υπάρχει. Τελικά εμφανίζεται απόκλιση από 1-2,5 μέτρα στις γωνίες μεταξύ του τοπ. συμβολαίου και της τωρινής κατάστασης (αν υποθέσουμε οτι η μετατροπή έχει κάποια ακρίβεια). Πώς πρέπει να το διαχειριστώ αυτό; Με απασχολεί περισσότερο γιατί το δασαρχείο έχει κόψει ένα κομμάτι ως δάσος, τις συντεταγμένες του οποίου τις έχει βάλει ο δασάρχης στο τοπ. συμβολαίου σε HATT. Εγώ καλούμαι να τις μετατρέψω κι αυτές σε ΕΓΣΑ κι έτσι εκίμώ πως θα έχουν κι αυτές την παραπάνω απόκλιση.

 

Τι θα προτείνατε; Ευχαριστώ παιδιά.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δύο επιλογές

1. Δουλέυεις αποκλειστικά σε ΗΑΤΤ (εξάρτηση-αποτύπωση, απόδοση σχεδίου και εφαρμογή στοιχείων (παλαιό τοπογραφικό, ενδεχομένως αναλυτικά στοιχεία διανομής, συντεταγμένες δασαρχείου κλπ)), και μετασχηματίζεις τις κορυφές σε ΕΓΣΑ παρουσιάζοντάς τις σε πίνακα με την παρατήρηση ότι προήλθαν από μετασχηματισμό.

2. Βρίσκεις 3+ κοινά σημεία στην ευρύτερη περιοχή, κατάλληλα διασκορπισμένα, για τα οποία διαθέτεις τιμές συντεταγμένων (από εφαρμογή - όχι από μετασχηματισμό) και στα δύο συστήματα, με τα οποία μπορείς να βρεις τις παραμέτρους μετασχηματισμού (π.χ. ομοιότητας) για τη "μεταφορά" από το ένα σύστημα στο άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Sigio ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Θα επιμείνω ωστόσο λίγο ακόμα, με τις εξής παρατηρήσεις:

 

1) Όταν έγινε το συμβόλαιο και το τότε τοπογραφικό, ο αγρός ήταν χωρίς περίφραξη. Τώρα αποτυπώθηκε το περιφραγμένο πλέον τεμάχιο. Μάλιστα, δεν υπάρχουν ιδιοκτησιακές διαφωνίες και όλοι συμφωνούν με τα όρια. Στην περιοχή υπάρχουν μόνο ιδιοκτησίες και όχι διανομή.

2) Η εξάρτηση-αποτύπωση έγινε με γεωδαιτικό, έπειτα προσανατολίστηκα με GPS.

3) Σκέφτομαι να αποδεχθώ και να παρουσιάσω το ήδη υλοποιημένο-περιφραγμένο έτσι όπως το αποτύπωσα σήμερα, προσπαθώντας ταυτόχρονα αριθμητικά να είμαι όσο πιο κοντά γίνεται στο εμβαδό του τοπογραφικού συμβολαίου, ασχέτως του οτι όταν τα φέρνω το ένα πάνω στο άλλο υπάρχουν διαφορές και αποκλίσεις.

4) Σχετικά με το τμήμα που έκοψε ο δασάρχης ως δάσος και το οποίο ουσιαστικά αφορά 3 συντεταγμένες, με δεδομένο οτι δεν το είχε πασαλωσει το κομμάτι ωστε να χτυπήσω τα σημεία ακριβώς, θα κάνω μετατροπή των συντεταγμένων που είχε βάλει στο τοπογραφικό του συμβολαίου και ετσι θα τα μεταφέρω στο τοπογ. της άδειας.

 

Σαφώς θα υπάρχει κάποια απόκλιση αλλά δεν μπορώ να φανταστώ άλλο τρόπο. Το δασαρχείο ούτε δέχεται να κάνει τη μετατροπή (λένε είναι ευθύνη μηχανικού), ούτε μπορώ να το ξαναπεράσω απο έλεγχο αφού είναι πράξη χαρακτηρισμού.

 

Τι λέτε;

Ευχαριστώ όλους.

Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζω να θεωρώ πως οι επιστημονικά αποδεκτές επιλογές είναι αυτές που προανέφερα, καθώς τα στοιχεία που πρέπει να εφαρμόσεις (δασαρχείο) είναι σε ΗΑΤΤ.

 

Η υλοποιημένη περίφραξη αποτελεί σημαντικό στοιχείο καθορισμού της ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα αν υφίσταται πολλά χρόνια και οι όμοροι συμφωνούν με τη θέση της.

Οφείλεις λοιπόν να την λάβεις υπόψη σου και αν δεν έχεις μεγάλες απόκλίσεις στα γεωμετρικά μεγέθη, να θεωρήσεις πως η εφαρμογή του τοπογραφικού του συμβολαίου συμπίπτει ως ένα βαθμό με την υφιστάμενη κατάσταση.

Αν όμως τα μεγέθη διαφέρουν σημαντικά υπάρχει θέμα...

 

Σχετικά με το όριο με τη δασική έκταση θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ΗΑΤΤ.

Αν όμως τελικά αποφασίσεις να κάνεις απλά μετατροπή, θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι θα έχεις αποκλίσεις κάποιων μέτρων.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να το σκεφτείς διπλά αν το αγροτεμάχιο είναι στα όρια της αρτιότητας ή αν το κτίσμα πρόκειται να τοποθετηθεί κόντα στα απαιτούμενα όρια απο τη δασική έκταση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.