Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομική άδεια για ενίσχυση φέρουσας τοιχοποιίας/εφαρμογή θερμοπρόσοψης


Recommended Posts

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗΣ και ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

είμαι νέα συνάδελφος Πολιτικός Μηχανικός και χρειάζομαι your help please!

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Κατοικία με ισόγειο (80 τ.μ.) και όροφο (70 τ.μ.)

Φερουσα τοιχοποιϊα

Ισογειο: Πέτρινη τοιχοποιϊα πάχους 50-55 εκ. (με επίχρισμα) με εξαίρεση την τοιχοποιϊα στην δυτική όψη όπου έχουμε υπερμπατική τοιχοποιϊα απο συμπαγες τουβλο παχους (μηκος τοιχοπ. με τουβλο 6,25 μ.) πάχους 20-25 εκ.

Όροφος: Υπερμπατική τοιχποποιϊα από διάτρητο τούβλο 20x8,5x6 εκ. πάχους 25-35 εκ. (με επίχρισμα)

Πλάκα: Οι πρώτες πλάκες τύπου Zöllner (Τσέλνερ) με δοκό οπλισμένη και τούβλο διάτρητο στα ενδιάμεσα κενά.

Κατασκευή του 1930

 

ΦΘΟΡΕΣ:

Η μόνη φθορά βρίσκεται στην πλάκα ορόφου, όπου λόγω του ότι δεν φρόντιζαν για την επικάλυψη κατά το σιδέρωμα των δοκών της πλάκας Τσέλνερ, ερχόταν σε επαφή ο χάλυβας με το επίχρισμα-και τον ασβέστη του- γεγονός που οδήγησε στη διάβρωση του χάλυβα των δοκών.

Στην πλάκα ισογείου υπάρχουν μονο δυο θέσεις οπου η πλακα παρουσιάζει την ίδια εικόνα φθοράς.

 

Εργασίες που θέλω να πραγματοποιήσω:

1. Ενίσχυση τοιχοποιϊας με μανδύα gunite

2. Επισκευή της πλάκας οροφής είτε με μανδύα gunite είτε με επισκευαστικό κονίαμα (θα προηγηθεί τρίψιμο του οπλισμού, αποκάλυψη του υγιούς τμήματος της διατομής, επάληψη με αναστολέα διάβρωσης)

3. Εφαρμογή θερμοπρόσοψης κατά ΚΕΝΑΚ για αναβάθμιση ενεργειακής κατηγορίας κτιρίου

4. Αλλαγή αλουμινίου σε υπαρχον άνοιγμα

5. Αποξήλωση 7 μ. ενδιαμεσης τοιχοποιϊας στον όροφο με αντικατάσταση με μεταλλικό πλαίσιο για την παραλαβή φορτίων τελικής πλάκας που παραλάμβανε η τοιχοποϊα (προκείπτει άνοιγμα μηκους 3,50 μ. - όχι τραγικά πράγματα).

6. Μόνωση δώματος βάσει ΚΕΝΑΚ

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: (!)

1. Με ποιο πρόγραμμα να επιλύσω το κτισματάκι ώστε να δω την στατική του επάρκεια - Αντισεισμικος? Τι εχει νοημα να κανω τόσο για την ουσία όσο και για τα στοιχεία που θα απαιτείσει η πολεοδομια για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

 

2. Ποια είναι τα στοιχεία που πρεπει να κατατεθουν για την εκδοση της οικοδομικής αδειας? Μιλαμε για την Πολεδομια Αθηνων στην Σωκρατους. Ισχύουν τα στοιχεία που παραθετει το site του http://www.poleodomia.gov.gr, δηλαδή "Απαιτούμενα για τον Έλεγχο Πληρότητας για ενίσχυση υπαρχοντος κτιριου 1ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ2ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ3ΠΙΝΑΚΙΔΙΟ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ4ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ5ΤΕΧΝΙΚΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ6ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ7ΑΙΤΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ8ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ9ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ10ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ)11ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ12ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ - ΑΝΑΛΗΨΗΣ13ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ14ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ"

Βάσει αυτου δε χρειάζεται στατική μελετη, μονο τεχνικη εκθεση, ισχυει κατι τετοιο?

 

3. Το ισόγειο ανήκει σε ιδιοκτήτη Α και ο όροφος σε ιδιοκτήτη Β. Η οικοδομική άδεια όμως πρέπει να βγει για το σύνολο των εργασιών σωστα? Πως υλοποιείται αυτο?

 

4. Για μελέτη σε ιδιοκτησια συγγενους Α βαθμου υπαρχει απαλλαγη της αμοιβης, σωστα? γνωριζει κανεις την διαδικασια στο ΤΕΕ?

 

5. Ως Διπλ.Πολ.Μηχ. και εχοντας ηδη εκπονησει το τοπογραφ. , την αρχιτεκτ. μελετη μπορω να τις υπογραψω. Η μελετη παθ.πυροπρ. θα πρεπει να φερει υπογραφη μηχανολογου? Η μελετη παθ.πυροπρ. λογικα ειναι βασει ΚΕΝΑΚ πλεον?

 

Συναδελφοι σας παραθέτω και τα σχεδια CAD των δυο κατοψεων για πληρεστερη εικονα της καταστασης.

http://www.mediafire...mc25a2ki4h28bas

01 Αρχιτ. κατοψη ισογειου υπαρχουσα κατασταση

02 Αρχιτ. κατοψη οροφου υπαρχουσα κατασταση

03 Αρχιτ. μελετη κατοψη ισογειου

04 Αρχιτ. μελετη κατοψη οροφου

05 Στατ. μελετη κατοψη ισογειου

06 Στατ. μελετη κατοψη οροφου

 

Τα 5+6 σχεδια προεκειψαν απο παρατηρησεις παλαιων συναδελφων χωρις να εχει γινει επιλυση του κτιριου οπως ανεφερα ηδη πιο πανω.

 

Θα ημουν πραγματικα ευγνομων για μια γνωμη, πληροφορια, προτροπη, μιαν λεξη!

 

Ευχαριστω πολύ πολύ οπως και να εχει για τον χρονο!

 

Με εκτιμηση,

 

Άννα

Link to comment
Share on other sites

1) ec6 και εακ-ΕΚΩΣ για τις πλάκες εκτός αν η πολεοδομία σου θέσει περιορισμούς ή σου προσδιορίσει. Λογικά θα το κάνει σε ερώτηση σου.

 

2) Ο ιστότοπος έχει πολύ καιρό να ανανεωθεί. Σε γενικές γραμμές έτσι είναι αλλά ρώτα ξανά. Επίσης ισχύει ο ΝΟΚ? θα βγεις από ΟΓ-ΡΓ ?

 

 

Για τις φθορές και τις εργασίες υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ίσως σημαντικές πχ βλήτρα; κατηγορία gunite, πρόσμικτα. Σε κάθε περίπτωση φαντάζομαι ότι αυτά θα συμπεριληφθούν στην τεχνική έκθεση και στις υποχρεώσεις του εργολάβου.

 

Για παράδειγμα 5,00cm εκτοξευόμενο είναι πολύ λίγο στην πράξη. Ακόμα και αν στο πρόγραμμα σου βγάζει επάρκεια με 2cm, το 7,00cm για εμένα είναι το ελάχιστο.

 

Είναι ξερολιθιά ή με συνδετικό κονίαμα; Έχεις κάνει κάποιον έλεγχο;

Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε Κωσταντίνε,

 

σε ευχαριστώ πολύ για την τόσο άμεση απάντηση!

 

Η Πολεοδομία Αθηνών/οδος Σωκρατους/ μου είπε ότι δεν λειτουργεί βάσει του ΝΟΚ - ότι δεν έχουν έρθει κάποιες απαραίτητες ρυθμιστικές διατάξεις, οπότε δεν τον εφαρμόζουν. Μου είπαν ότι πρέπει να κινηθώ στα πλαίσια του παλιού ΓΟΚ. Επίσης, στην πολεοδομια αθηνων δεν υπαρχει υπαλληλος/μηχανικος για την τηλεφωνικη εξυπηρετηση, σου λενε ξεκαθαρα απο την αρχη οτι μονο εκει μπορεις να θετεις ερωτησεις. Αν εχεις καποια πρωινη δουλεια καθημερινη, δυσκολευει το πραγμα.

 

Το συνδετικό κονίαμα της τοιχοποιϊας ισογείου ήταν κάποιο είδος λάσπης. Εν έτη 2012 φαίνεται σαν χωματάκι. Άρα ίσως να εμπίπτει στην κατηγορία της ξερολιθιάς. Δεν έχω κάνει κάποιον έλεγχο. Ήθελα να μάθω με ποια εφαρμογή/κανονισμό μπορώ να το επιλύσω, τόσο συνολικά ως 3-d φορέα όσο και επιμέρους στοιχεία τοιχοποιϊας σε 2-d.

 

Πάχος μανδύα, βλητρα, κατηγορία gunite, πρόσμικτα : καποια απο αυτα τα στοιχεία δε πρέπει να προκύψουν από την επίλυση? Στην προσφορά του εργολάβου περιλαμβάνονται κάποια τέτοια στοιχεια που είναι εμπειρικά και προκύπτουν απο μακροσκοπική παρατήρηση του. Είναι αξιόπιστο?

 

Α, πάχος πλάκας 15 εκ. είναι το στοιχείο που δεν συμπεριέλαβα στο αρχικό post.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, στην πολεοδομια αθηνων δεν υπαρχει υπαλληλος/μηχανικος για την τηλεφωνικη εξυπηρετηση, σου λενε ξεκαθαρα απο την αρχη οτι μονο εκει μπορεις να θετεις ερωτησεις. Αν εχεις καποια πρωινη δουλεια καθημερινη, δυσκολευει το πραγμα

 

Καλώς ήρθες στο επάγγελμα. Πάρε μία μέρα άδεια για 2-3 ώρες, πήγαινε στην Πολεοδομία και θέσε τις ερωτήσεις σου εγγράφως ώστε να τις παραλάβεις πάλι εγγράφως και να είσαι καλλυμένη 100%.

 

Επισημαίνοντας τα πάχη μανδύα, βλήτρα κλπ στην ερώτηση μου ήθελα να δω το κατά πόσο είναι ολοκληρωμενη η μελέτη (που δεν έχεις προφανώς) και τα σχέδια (που δεν είναι)

 

Υπάρχει λοιπόν προσφορά εργολάβου; Εμπειρική; Μπορεί να είναι αξιόπιστο και με τις καλύτερες προθέσεις αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης οι παρατηρήσεις του εργολάβου.

 

Άποψη μου: Μετά την ολοκλήρωση της στατικής μελέτης και την παραγωγή σχεδίων αρχίζεις και συντάσεις τεχνική έκθεθση και προδιαγραφές με σχέδια λεπτομερειών ταυτόχρονα ώστε να προσεγγίσεις τις παραδοχές σου και να έχεις περιθώρια υπέρ της ασφάλειας.

 

Χωρίς να παραξηγηθώ καθώς οι επεμβάσεις σε υφιστάμενα έχουν κάποια "περίεργα" σημεία και για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων, ρώτα κάποιον εμπειρότερο μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Και πάλι καλημέρα,

 

γιατί να παρεξηγηθώ?Κάθε άλλο. Το να ρωτήσω κάποιον εμπειρότερο μηχανικό είναι θεμιτό και αυτονόητο-η γνώση με κάποιον τρόπο πρέπει να μεταδίδεται και τα θέματα ενισχύσεων δεν διδάσκονται σε βάθος στο Πολυτεχνείο.

Την στατική μελέτη κατά τη γνώμη σου με τι εφαρμογή να την τρέξω?

Edited by anna_androv
Link to comment
Share on other sites

Συναδέλφισσα καλημέρα,

επειδή έθεσες ταυτόχρονα πολλά θέματα, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά γενικά και ουσιώδη για να προχωρήσουμε σε ειδικώτερα (όταν το θέμα μεταφερθεί στην αντίστοιχη κατηγορία) ...

 

1. Δεν ξέρω που εμπλέκεται ο ΝΟΚ στο θέμα σου αλλά, για τα ειπωθέντα στην πολεοδομία, έχε υπόψη σου ότι (ο ΝΟΚ) είναι νόμος που ισχύει από 4-7-2012.

Επομένως ότι ρωτήσεις εγγράφως πρέπει να απαντηθεί εγγράφως. Δεν πρόκειται να σου απαντήσουν βέβαια το ίδιο γιατί αυτομάτως παραδέχονται ότι δεν εφαρμόζουν νόμο. Το πιθανότερο είναι να μη σου απαντήσουν. Όμως εσύ έχεις την ευθύνη της εφαρμογής του ... άρα εσύ παίρνεις τις αποφάσεις.

2. Έχε πάντα υπόψη, ότι προηγείται η μελέτη σου και μετά η προσφορά οποιουδήποτε εργολάβου (όσο σχετικός και να είναι). Η μελέτη βέβαια ποτέ δεν πρέπει να καλύπτει μιά προσφορά που έχει γίνει. Αυτό το διασφαλίζεις απέναντι και στον πελάτη μόνον εσύ. Το όνομα του εργολάβου δε θα φανεί πουθενά στην όλη διαδικασία ... μόνο το δικό σου.

3. Η ενίσχυση φερόντων στοιχείων απαιτεί πάντοτε στατική μελέτη.

4. Ο EC6 δεν ισχύει για υπάρχοντα κτήρια παρά μόνο για νέα.

5. Πριν αναρωτηθείς για το μοντέλο προσομείωσης του φορέα, πρέπει να αναρωτηθείς με τι θα το τροφοδοτήσεις (παραδοχές, παθολογία, στόχοι, κανονισμοί κλπ.). Το υπάρχον λογισμικό καταπίνει τα πάντα ... ότι και να του δώσεις. Από αυτά που βλέπω να έχεις δεν περιορίζεις το πλήθος των πιθανών λύσεων.

6. Απ' ότι είδα έχεις τελειώσει το ΜΤΠ των αποκαταστάσεων ... οπότε δε δέχομαι το τελευταίο σχόλιό σου για τα παρεχόμενα από το Πολυτεχνείο εφόδια ...

 

Αυτά προς το παρόν ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε kan62,

 

ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση και για τον χρόνο σου.

>6. Απ' ότι είδα έχεις τελειώσει το ΜΤΠ των αποκαταστάσεων ... οπότε δε δέχομαι το τελευταίο σχόλιό σου για τα παρεχόμενα από το >Πολυτεχνείο εφόδια ...

 

Το σχολιο μου σχετικά με την εμβάθυνση στο θέμα των ενισχύσεων στο Πολυτεχνείο αφορά το προπτυχιακό επίπεδο. Το μεταπτ. μου έγινε σε πολυτεχνειο abroad. Δεν γνωριζω επομενως που δουλευουν στο Μεταπτ. του ΕΜΠ. Ας δεχόμαστε τα σχόλια αρα και ας μην είμεθα απόλυτοι.

 

>4. Ο EC6 δεν ισχύει για υπάρχοντα κτήρια παρά μόνο για νέα

 

Τι ισχυει για υφισταμενα επομενως?

 

Ευχαριστώ και πάλι πολύ για τις παρατηρήσεις και τις προτροπές!

 

Με εκτίμηση,

 

Άννα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.