Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέση διατάξεων προστασίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης


corsakias

Recommended Posts

Συνηθης τακτικη οι πινακες AC και DC ( οπου υπάρχουν) βρίσκονται πλησιον του μετατροπεα και αναλόγα τη θεση του μετρηση ΔΕΗ, πιθανοτατα μακρυα απο αυτον. Ετσι, το καλωδιο σύνδεσης με το δικτυο της ΔΕΗ ασφαλιζεται μονο με τις ασφαλειες του μετρητή.

Σε αντιστοιχια με μια ΕΗΕ, συμβαινει κάτι αντίστοιχο και ο πινακας, απομακρυσμενος ή όχι, βρίσκεται στην "αρχη" της εσωτερικης εγκαταστασης.

 

Επανερχομενος στη φωτοβολταικη εγκατασταση ο πινακας ac προστατευει το τμημα αυτης που ανηκει στην "εναλλασομενη πλευρα". Αυτος μπορει να εχει εκτος των αλλων, γενικη ασφαλεια και ΔΔΕ. Ετσι ασφαλιζει το τμήμα της εγκαταστασης απο το πινακα μεχρι το μετατοπεα, δηλάδη λίγα εκατοστα καλωδίου. Για τις ασφαλειες το καταλαβαινω διοτι ίσως αλλάζει η διατομη των αγωγων μέχρι αυτον. Το ΔΔΕ ομως δεν ειναι λιγο υπερβολικο να μπει σε αυτή τη θέση? Σίγουρα εδω αρχιζουν οι αντιπαραθεσεις ότι δεν χρειαζεται, δεν απαιτηται, καλο ειναι να μπει, εχει ενσωματομενο ο μετατροπεας κλπ.

 

Παραμενοντας στη θεση οτι "εχουμε" ΔΔΕ στην εγκατασταση μας, δεν θα ηταν προτιμότερο αυτο να μπει δίπλα στο μετρητη, ωστε να είναι εντος της "καλυψης" και το καλωδιο που συνδεει το δίκτυο της ΔΕΗ με το μετατροπέα? Ετσι θα μπορουσε να μεταφερθει ο πίνακας για το εναλλασομενο τμήμα κοντα στο μετρητη και απο κει το καλωδιο να αναχωρει και καταληγει απευθείας στο μετατροπεα.

Link to comment
Share on other sites

κατά τιν ίδια λογική, ο ΔΔΕ σε μια ΕΗΕ θα έπρεπε να τοποθετείτε στην έξοδο του μετρητή δλδ, 5cm από την έξοδο του προς τον πινάκα της ΕΗΕ, που υπάρχει περίπτωση να είναι κ 20 μέτρα

Link to comment
Share on other sites

σωστος.

Επισης πρακτικα δεν εχει νοημα να γινει αυτο. Οι διαταξεις προστασιας υπαρχουν για να προλαβουν τυχον σφαλμα.

Το σφαλμα ειναι πολυ δυσκολο να προκυψει στο καλωδιο τροφοδοσιας (μονο αν καποιος το πειραξει). Τα σφαλματα προερχονται απο τις συσκευες και τη λοιπη εσωτερικη εγκατασταση (ενωσεις κλπ).

Link to comment
Share on other sites

νικοστρι το ανεφερα και γω οτι το ιδιο θα μπορουσε να γινει και στην ΕΗΕ, το οτι δεν το κανουμε ( οπως στη κυπρο πχ) δεν σημαινει οτι δεν ειναι απαραιτητο. Ισως θα μπορουσε να γινει. Απλα στη περιτπωση των φωτοβολταικων σκέφτηκα μήπως θα μπορουσε να αλλαξει κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.