Jump to content

maneni

Core Members
 • Posts

  1,664
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

maneni last won the day on September 4 2021

maneni had the most liked content!

2 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Πατρα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Recent Profile Visitors

4,807 profile views

maneni's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Conversation Starter Rare
 • Reacting Well Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

450

Reputation

 1. - ναι μπορείς δεν είναι θέμα ισχύος αλλά ποιότητας ενέργειας... Όσο πιο μικρή=μην περιμένεις και πολλά..
 2. υποχρεωτικώς θα σφραγίσεις τον βόθρο. Θα φτιαχτεί ένα α/σ όπου κρίνεται σκόπιμο (θεωρητικά θα μπορούσε να είναι και στη θέση του βόθρου, πρακτικά κάπου κοντά ή κατάντη αυτού). Η μελέτη αποχέτευσης του δημόσιου δικτύου γίνεται με στόχο όλη την περιοχή και όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις. Ειδικά όταν αυτές περιλαμβάνουν υπόγειους υδραυλικούς υποδοχείς.
 3. τι εννοείς "βιώσιμη"? Να ρωτήσω, στην περιοχή που είσαι, πόσες φορές στα 10 χρόνια πιστεύεις ότι θα χρειαστείς τη γεννήτρια? Σημ. Η/Υ και τηλεόραση σε μικρή γεννήτρια θα σκεφτόμουν πολύ να δουλέψω....
 4. αν η γεννήτρια δεν έχει άμεση ή έμμεση "επαφή" με το δίκτυο τότε ναι (δε χρειάζεται).
 5. ναι. ουσιαστικά το ΔΕΔΔΗΕ τον ενδιαφέρει η μεταγωγή και όχι η πηγή....
 6. εκτός και αν μιλάμε για μονοφασική...
 7. 1. ναι (για τη θέση επιφυλάσσομαι) 2. οκ 4. ότι θέλεις. Απλά να καταλάβεις τι σημαίνει "πρίζα" (ειδικά σε 3Φ)
 8. 1) 2*1900 = 3800 > 2000. Ωστόσο δεν χάνεις κάτι να ρωτήσεις το τμήμα πυρασφάλειας σε περίπτωση 2 κτιρίων σε απόσταση >10μ 2) διάβασε καλά τι αφορά η πυραντοχή για φέρον οργανισμό, πυροδιαμερίσματα και εξωτερικό κέλυφος (βλ πιν 15) και θα σου λυθούν οι απορίες.
 9. αν θυμάμαι καλά ο ΕΛΟΤ δεν περιλαμβάνει σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Οπότε δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ΔΔΡ.
 10. καλημέρα. Τώρα είδα την απάντησή σου. ουσιαστικά η "γείωση προστασίας" πάντα υπάρχει. Απλά κάθε φορά λειτουργεί διαφορετικά. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ισοδυναμική σύνδεση που δεν θα γείωνεται. Νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Ακόμα και σε ΙΤ συστήματα δεν υπάρχει πρόβλημα από κρουστικές υπερτάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτρόδιο γείωσης για να γειώσω τα αντικεραυνικά, οπότε αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν γειώσεις τον ουδέτερο (σε ιδιόκτητο) Μ/Σ τότε αναγκαστικά έχεις ΤΝ. Εκτός και αν ο Μ/Σ τοποθετηθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση ώστε να μπορείς να έχεις ανεξάρτητα ηλεκτρόδια. Πρακτικά δεν γίνεται και δεν έχει νόημα. Επίσης (πληροφοριακά) δεν υπάρχει απαίτηση για αντίσταση <1Ω στην γείωση λειτουργίας. ΤΟ όριο αυτό είναι για να έχεις κοινή γείωση (λειτουργίας και μεταλλικών μερών). Για την γαλβανική απομόνωση έχω ήδη αναφερθεί. Λόγω σύνδεσης μεταξύ 2 Μ/Σ με τρίγωνο και μεγάλης απόστασης το απομακρυσμένο σύστημα είναι αγείωτο (στην χειρότερη μεσολαβεί αντίδραση/αντίσταση πολύ μεγάλης τιμής).
 11. και οι 2 Μ/Σ είναι ακριβώς ίδιοι. Τρίγωνο η μεγάλη τάση και αστέρας η μικρή. Ενημέρωσα το σκαρίφημα για να το δεις καλύτερα. Τον ουδέτερο του οικίσκου δεν θα τον γειώσω (γείωση λειτουργίας) αν δεν βάλω ηλεκτρόδιο γείωσης. Αν είχα αξιοπρεπή γείωση (ηλεκτρόδιο) θα γείωνα τον ουδέτερο του Μ/Σ ώστε να εφαρμόσω σύστημα ΤΝ. topol.pdf
 12. ναι αλλά υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Οι Μ/Σ συνδέονται μεταξύ τους με τρίγωνο. Οπότε πρακτικά υπάρχει γαλβανική απομόνωση. Βοηθάει και η μεγάλη απόσταση (πάνω από 2χλμ).
 13. όχι δεν γειώνεται ούτε ο Μ/Σ ούτε ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Συνδέονται ωστόσο ισοδυναμικά. Επιπλέον θα βάλω επιτηρητή μόνωσης. Το ερώτημα παραμένει αν χρειάζεται να εγκαταστήσω επιπλέον Μ/Σ γαλβανικής απομόνωσης ή είναι περιττό (θεωρώ το δεύτερο). Βελτιωτικό έχω πάρει (αρκετά δοχεία). Και ένα γειωτή Ε. Ωστόσο για να το τοποθετήσω σε φυσικό έδαφος το μήκος του αγωγού είναι πάνω από 90μ. Ο γειωτής στην καλύτερη να δώσει 60-80Ω. Και με τόσο μεγάλο μήκος αγωγού τσάμπα τα υλικά που θα χαλάσω.. Η αλήθεια είναι ότι δεν με προβληματίζει μόνο η ασφάλεια. Υπάρχουν και άλλες παρενέργειες: - Ο Μ/Σ (ο ουδέτερος) θα είναι floating κάτι που δεν ότι καλύτερο για τον αυτοματισμό. - Δεν μπορούν να δουλέψουν τα αντικεραυνικά.
 14. χαιρετισμούς στην κοινότητα. Την βοήθεια σας για ένα πρόβλημα που με βασανίζει. Συνημμένα έχω αναρτήσει ένα σκαρίφημα. Ένας οικίσκος τροφοδοτείται από κτίριο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Για το λόγο αυτό η σύνδεση γίνεται με τη βοήθεια μικρών μετασχηματιστών (Δ690/Υ400 V). Στον οικίσκο είναι δύσκολο να κατασκευασθεί ηλεκτρόδιο γείωσης. Ακόμα και αν βάλουμε κάτι, η αντίσταση γείωσης θα είναι πολύ μεγάλη (μάλλον εκατοντάδες Ohm). Ποια είναι η γνώμη σας η πιο δόκιμη λύση? Σκέφτομαι ότι αν εφαρμόσω ΙΤ χρειάζεται ηλεκτρόδιο γείωσης. Από την άλλη αν αφήσω αγείωτο το σύστημα, τότε είναι μια αποδεκτή λύση. Ωστόσο χρειάζεται να τοποθετηθεί πρόσθετος Μ/Σ γαλβανική απομόνωσης? topol.pdf
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.