Jump to content

maneni

Core Members
 • Posts

  1,654
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

maneni last won the day on September 4 2021

maneni had the most liked content!

2 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Πατρα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Recent Profile Visitors

4,166 profile views

maneni's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Conversation Starter Rare
 • Reacting Well Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

444

Reputation

 1. καλημέρα. Τώρα είδα την απάντησή σου. ουσιαστικά η "γείωση προστασίας" πάντα υπάρχει. Απλά κάθε φορά λειτουργεί διαφορετικά. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ισοδυναμική σύνδεση που δεν θα γείωνεται. Νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Ακόμα και σε ΙΤ συστήματα δεν υπάρχει πρόβλημα από κρουστικές υπερτάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτρόδιο γείωσης για να γειώσω τα αντικεραυνικά, οπότε αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν γειώσεις τον ουδέτερο (σε ιδιόκτητο) Μ/Σ τότε αναγκαστικά έχεις ΤΝ. Εκτός και αν ο Μ/Σ τοποθετηθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση ώστε να μπορείς να έχεις ανεξάρτητα ηλεκτρόδια. Πρακτικά δεν γίνεται και δεν έχει νόημα. Επίσης (πληροφοριακά) δεν υπάρχει απαίτηση για αντίσταση <1Ω στην γείωση λειτουργίας. ΤΟ όριο αυτό είναι για να έχεις κοινή γείωση (λειτουργίας και μεταλλικών μερών). Για την γαλβανική απομόνωση έχω ήδη αναφερθεί. Λόγω σύνδεσης μεταξύ 2 Μ/Σ με τρίγωνο και μεγάλης απόστασης το απομακρυσμένο σύστημα είναι αγείωτο (στην χειρότερη μεσολαβεί αντίδραση/αντίσταση πολύ μεγάλης τιμής).
 2. και οι 2 Μ/Σ είναι ακριβώς ίδιοι. Τρίγωνο η μεγάλη τάση και αστέρας η μικρή. Ενημέρωσα το σκαρίφημα για να το δεις καλύτερα. Τον ουδέτερο του οικίσκου δεν θα τον γειώσω (γείωση λειτουργίας) αν δεν βάλω ηλεκτρόδιο γείωσης. Αν είχα αξιοπρεπή γείωση (ηλεκτρόδιο) θα γείωνα τον ουδέτερο του Μ/Σ ώστε να εφαρμόσω σύστημα ΤΝ. topol.pdf
 3. ναι αλλά υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Οι Μ/Σ συνδέονται μεταξύ τους με τρίγωνο. Οπότε πρακτικά υπάρχει γαλβανική απομόνωση. Βοηθάει και η μεγάλη απόσταση (πάνω από 2χλμ).
 4. όχι δεν γειώνεται ούτε ο Μ/Σ ούτε ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Συνδέονται ωστόσο ισοδυναμικά. Επιπλέον θα βάλω επιτηρητή μόνωσης. Το ερώτημα παραμένει αν χρειάζεται να εγκαταστήσω επιπλέον Μ/Σ γαλβανικής απομόνωσης ή είναι περιττό (θεωρώ το δεύτερο). Βελτιωτικό έχω πάρει (αρκετά δοχεία). Και ένα γειωτή Ε. Ωστόσο για να το τοποθετήσω σε φυσικό έδαφος το μήκος του αγωγού είναι πάνω από 90μ. Ο γειωτής στην καλύτερη να δώσει 60-80Ω. Και με τόσο μεγάλο μήκος αγωγού τσάμπα τα υλικά που θα χαλάσω.. Η αλήθεια είναι ότι δεν με προβληματίζει μόνο η ασφάλεια. Υπάρχουν και άλλες παρενέργειες: - Ο Μ/Σ (ο ουδέτερος) θα είναι floating κάτι που δεν ότι καλύτερο για τον αυτοματισμό. - Δεν μπορούν να δουλέψουν τα αντικεραυνικά.
 5. χαιρετισμούς στην κοινότητα. Την βοήθεια σας για ένα πρόβλημα που με βασανίζει. Συνημμένα έχω αναρτήσει ένα σκαρίφημα. Ένας οικίσκος τροφοδοτείται από κτίριο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Για το λόγο αυτό η σύνδεση γίνεται με τη βοήθεια μικρών μετασχηματιστών (Δ690/Υ400 V). Στον οικίσκο είναι δύσκολο να κατασκευασθεί ηλεκτρόδιο γείωσης. Ακόμα και αν βάλουμε κάτι, η αντίσταση γείωσης θα είναι πολύ μεγάλη (μάλλον εκατοντάδες Ohm). Ποια είναι η γνώμη σας η πιο δόκιμη λύση? Σκέφτομαι ότι αν εφαρμόσω ΙΤ χρειάζεται ηλεκτρόδιο γείωσης. Από την άλλη αν αφήσω αγείωτο το σύστημα, τότε είναι μια αποδεκτή λύση. Ωστόσο χρειάζεται να τοποθετηθεί πρόσθετος Μ/Σ γαλβανική απομόνωσης? topol.pdf
 6. o 5kW είναι μονοφασικός(?), για παραπάνω ισχύ υποχρεωτικά τριφασικό.
 7. συνήθως τα πανέλα έχουν τυποποιημένες διαστάσεις. ΤΟ 2011 δεν υπήρχαν και πολλά μεγέθη....
 8. αν δεν έχεις στοιχεία πας με τον πίνακα 5.12. Απορία. Σε διαμέρισμα όπου η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση. Η θέρμανση δεν δουλεύει αρκετά χρόνια. Το μηχανοστάσιο είναι κλειδωμένο και δεν υπάρχει πρόσβαση (δεν υπάρχει διαχειριστής και δεν λειτουργούν κοινόχρηστα). Στο διαμέρισμα είναι εμφανές ότι θερμαίνεται με ηλεκτρικές σόμπες ανά δωμάτιο. Στο ΠΕΑ θεωρούμε ότι έχει κεντρική θέρμανση (και τι στοιχεία βάζουμε?). Κάπου είχα διαβάσει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις με μια Υπ δήλωση του ιδιοκτήτη παραβλέπουμε την κεντρική θέρμανση?
 9. δεν θυμάμαι αλλά επιτρέπεται σε γειτονικό γήπεδο? Αυτό δεν είναι εικονικός συμψηφισμός και επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ? (αγρότες , Εν Κοιν)
 10. συστήνεται οι ηλεκτροβάνες να είναι σε κλειδωμένα ερμάρια.
 11. δεν υπόκεινται σε 3% αλλά σε 20%. Ναι σωστό είναι αφού αφορά υπηρεσίες. αλλά στην πράξη εφαρμόζεται ο συντελεστής 3% αφού βάζεις ότι προσθέτεις και υλικά.
 12. δεν θυμάμαι τη σχετική νομοθεσία αλλά νομίζω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει λόγω επιλογής σε πιο μέρος του κτιρίου θα τοποθετηθεί ο υποσταθμός. Αρκεί να τηρούνται οι προδιαγραφές (διαστάσεις, ανοίγματα κλπ). Αν λοιπόν ο χώρος είναι προσβάσιμος και τηρεί τις προδιαγραφές "τρίξτους τα δόντια". Ο ΔΕΔΔΗΕ προφανώς αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη για τη χρήση του χώρου. Νομίζω υπό την μορφή μισθώματος (για 50 χρόνια) στο τρομερό ποσό των 2-3ευρώ το μήνα.
 13. ναι αλλά (νομίζω αναφέρθηκε προηγουμένως) οι αρμονικές συνήθως δημιουργούνται στην εγκατάσταση (δηλ από τα φορτία). Έτσι ναι μεν το UPS μπορεί να βγάζει καθαρό ημίτονο χωρίς πολλές αρμονικές αλλά τα φορτία που τροφοδοτεί να δημιουργούν αρμονικές.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.