Jump to content

maneni

Core Members
 • Posts

  1,654
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by maneni

 1. καλημέρα. Τώρα είδα την απάντησή σου. ουσιαστικά η "γείωση προστασίας" πάντα υπάρχει. Απλά κάθε φορά λειτουργεί διαφορετικά. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ισοδυναμική σύνδεση που δεν θα γείωνεται. Νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Ακόμα και σε ΙΤ συστήματα δεν υπάρχει πρόβλημα από κρουστικές υπερτάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτρόδιο γείωσης για να γειώσω τα αντικεραυνικά, οπότε αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν γειώσεις τον ουδέτερο (σε ιδιόκτητο) Μ/Σ τότε αναγκαστικά έχεις ΤΝ. Εκτός και αν ο Μ/Σ τοποθετηθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση ώστε να μπορείς να έχεις ανεξάρτητα ηλεκτρόδια. Πρακτικά δεν γίνεται και δεν έχει νόημα. Επίσης (πληροφοριακά) δεν υπάρχει απαίτηση για αντίσταση <1Ω στην γείωση λειτουργίας. ΤΟ όριο αυτό είναι για να έχεις κοινή γείωση (λειτουργίας και μεταλλικών μερών). Για την γαλβανική απομόνωση έχω ήδη αναφερθεί. Λόγω σύνδεσης μεταξύ 2 Μ/Σ με τρίγωνο και μεγάλης απόστασης το απομακρυσμένο σύστημα είναι αγείωτο (στην χειρότερη μεσολαβεί αντίδραση/αντίσταση πολύ μεγάλης τιμής).
 2. και οι 2 Μ/Σ είναι ακριβώς ίδιοι. Τρίγωνο η μεγάλη τάση και αστέρας η μικρή. Ενημέρωσα το σκαρίφημα για να το δεις καλύτερα. Τον ουδέτερο του οικίσκου δεν θα τον γειώσω (γείωση λειτουργίας) αν δεν βάλω ηλεκτρόδιο γείωσης. Αν είχα αξιοπρεπή γείωση (ηλεκτρόδιο) θα γείωνα τον ουδέτερο του Μ/Σ ώστε να εφαρμόσω σύστημα ΤΝ. topol.pdf
 3. ναι αλλά υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Οι Μ/Σ συνδέονται μεταξύ τους με τρίγωνο. Οπότε πρακτικά υπάρχει γαλβανική απομόνωση. Βοηθάει και η μεγάλη απόσταση (πάνω από 2χλμ).
 4. όχι δεν γειώνεται ούτε ο Μ/Σ ούτε ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Συνδέονται ωστόσο ισοδυναμικά. Επιπλέον θα βάλω επιτηρητή μόνωσης. Το ερώτημα παραμένει αν χρειάζεται να εγκαταστήσω επιπλέον Μ/Σ γαλβανικής απομόνωσης ή είναι περιττό (θεωρώ το δεύτερο). Βελτιωτικό έχω πάρει (αρκετά δοχεία). Και ένα γειωτή Ε. Ωστόσο για να το τοποθετήσω σε φυσικό έδαφος το μήκος του αγωγού είναι πάνω από 90μ. Ο γειωτής στην καλύτερη να δώσει 60-80Ω. Και με τόσο μεγάλο μήκος αγωγού τσάμπα τα υλικά που θα χαλάσω.. Η αλήθεια είναι ότι δεν με προβληματίζει μόνο η ασφάλεια. Υπάρχουν και άλλες παρενέργειες: - Ο Μ/Σ (ο ουδέτερος) θα είναι floating κάτι που δεν ότι καλύτερο για τον αυτοματισμό. - Δεν μπορούν να δουλέψουν τα αντικεραυνικά.
 5. χαιρετισμούς στην κοινότητα. Την βοήθεια σας για ένα πρόβλημα που με βασανίζει. Συνημμένα έχω αναρτήσει ένα σκαρίφημα. Ένας οικίσκος τροφοδοτείται από κτίριο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Για το λόγο αυτό η σύνδεση γίνεται με τη βοήθεια μικρών μετασχηματιστών (Δ690/Υ400 V). Στον οικίσκο είναι δύσκολο να κατασκευασθεί ηλεκτρόδιο γείωσης. Ακόμα και αν βάλουμε κάτι, η αντίσταση γείωσης θα είναι πολύ μεγάλη (μάλλον εκατοντάδες Ohm). Ποια είναι η γνώμη σας η πιο δόκιμη λύση? Σκέφτομαι ότι αν εφαρμόσω ΙΤ χρειάζεται ηλεκτρόδιο γείωσης. Από την άλλη αν αφήσω αγείωτο το σύστημα, τότε είναι μια αποδεκτή λύση. Ωστόσο χρειάζεται να τοποθετηθεί πρόσθετος Μ/Σ γαλβανική απομόνωσης? topol.pdf
 6. o 5kW είναι μονοφασικός(?), για παραπάνω ισχύ υποχρεωτικά τριφασικό.
 7. συνήθως τα πανέλα έχουν τυποποιημένες διαστάσεις. ΤΟ 2011 δεν υπήρχαν και πολλά μεγέθη....
 8. αν δεν έχεις στοιχεία πας με τον πίνακα 5.12. Απορία. Σε διαμέρισμα όπου η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση. Η θέρμανση δεν δουλεύει αρκετά χρόνια. Το μηχανοστάσιο είναι κλειδωμένο και δεν υπάρχει πρόσβαση (δεν υπάρχει διαχειριστής και δεν λειτουργούν κοινόχρηστα). Στο διαμέρισμα είναι εμφανές ότι θερμαίνεται με ηλεκτρικές σόμπες ανά δωμάτιο. Στο ΠΕΑ θεωρούμε ότι έχει κεντρική θέρμανση (και τι στοιχεία βάζουμε?). Κάπου είχα διαβάσει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις με μια Υπ δήλωση του ιδιοκτήτη παραβλέπουμε την κεντρική θέρμανση?
 9. δεν θυμάμαι αλλά επιτρέπεται σε γειτονικό γήπεδο? Αυτό δεν είναι εικονικός συμψηφισμός και επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ? (αγρότες , Εν Κοιν)
 10. συστήνεται οι ηλεκτροβάνες να είναι σε κλειδωμένα ερμάρια.
 11. δεν υπόκεινται σε 3% αλλά σε 20%. Ναι σωστό είναι αφού αφορά υπηρεσίες. αλλά στην πράξη εφαρμόζεται ο συντελεστής 3% αφού βάζεις ότι προσθέτεις και υλικά.
 12. δεν θυμάμαι τη σχετική νομοθεσία αλλά νομίζω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει λόγω επιλογής σε πιο μέρος του κτιρίου θα τοποθετηθεί ο υποσταθμός. Αρκεί να τηρούνται οι προδιαγραφές (διαστάσεις, ανοίγματα κλπ). Αν λοιπόν ο χώρος είναι προσβάσιμος και τηρεί τις προδιαγραφές "τρίξτους τα δόντια". Ο ΔΕΔΔΗΕ προφανώς αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη για τη χρήση του χώρου. Νομίζω υπό την μορφή μισθώματος (για 50 χρόνια) στο τρομερό ποσό των 2-3ευρώ το μήνα.
 13. ναι αλλά (νομίζω αναφέρθηκε προηγουμένως) οι αρμονικές συνήθως δημιουργούνται στην εγκατάσταση (δηλ από τα φορτία). Έτσι ναι μεν το UPS μπορεί να βγάζει καθαρό ημίτονο χωρίς πολλές αρμονικές αλλά τα φορτία που τροφοδοτεί να δημιουργούν αρμονικές.
 14. χμμμ αυτό είναι που λέμε δημιουργική λογιστική........ Εάν έχεις λίγη φαντασία και παίζεις με τα νούμερα τι μπορείς να παρουσιάσεις.....
 15. συνήθως (σε αυτήν την περίπτωση) όταν λένε αρχιτέκτονες εννοούν γενικά και τους υπόλοιπους μηχανικούς.
 16. Η λογική λέει ότι ο μηχανισμός είναι ο ίδιος άσχετα από την πηγή ενεργοποίησης. Είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρικά απασφαλίζεται ένα σύστημα με ελατήρια (υποθέτω γιατί δεν έχω ασχοληθεί). Οπότε η χρόνος ανοίγματος είναι ο ίδιος. Δεν σου έχει τύχει ποτέ να προσπαθήσεις να κλείσεις ένα μικροαυτόματο που είναι (χωρίς να το γνωρίζεις) σε μόνιμο σφάλμα (βραχυκύκλωμα)?. Είναι δυνατόν οι προδιαγραφές και οι κατασκευαστές να μην έχουν προβλέψει κάτι τέτοιο? Οπότε μιλάμε για κλείσιμο επαφής υπό τάση και σε βραχυκύκλωμα. Αυτό που γνώριζα είναι ότι ένας μικροαυτόματος δεν προορίζεται για πολλούς χειρισμούς. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ θερμοσίφωνας) έπρεπε να τοποθετηθεί και διακόπτης. Εφόσον πλέον οι μικροατόματοι έχουν τον ίδιο κύκλο μηχανικών χειρισμών, οι ραγοδιακόπτες είναι περιττοί.
 17. μην μπερδεύεις τον ελεγκτή δόμησης /επιθεωρητή ή όποιον άλλο μη δημόσιο υπάλληλο, που ορίζεται από την πολιτεία, με τον εκάστοτε ιδιώτη, ο οποίος υπόκειται σε έλεγχο. Το ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αναιρεί ότι η πολιτεία έχει ορίσει μηχανισμό ελέγχου.
 18. δλδ για να καταλάβω, ένας μικροαυτόματος που προορίζεται να ανοίγει υπό συνθήκες υπερέντασης (μεγαλύτερο του ονομαστικού φορτίου) ή βραχυκυκλώματος (πολλαπλάσιο του ονομαστικού φορτίου) δεν μπορεί να ανοίξει/διακόψει υπό ονομαστικό φορτίο?
 19. με ποσοστό αποχής 70% δεν έχει νόημα να μιλάμε για επιλογή ψήφου. Αλλά όταν ο ενδιαφερόμενος δεν ασχολείται με τον σύλλογο/φορέα που θέλει να τον εκπροσωπήσει τότε να μην έχει και απαιτήσεις.
 20. δεν ρωτησα τι ψήφισε κάποιος, αλλά αν συμμετείχε στη διαδικασία. Γιατί από τον καναπέ δεν γίνεται δουλειά. Αν δεν ενδιαφέρεσαι να φροντίσεις να εκλεγεί ο σωστός/κατάλληλος αντιπρόσωπος σου, δεν μπορεί να έχεις και πολλές απαιτήσεις.... ΥΓ Σε περίπτωση που δεν έχει κατανοητό αναφέρομαι στις εκλογές ΤΕΕ.
 21. ήθελα να ήξερα πόσους από αυτούς που γκρινιάζουν για το ΤΕΕ είχαν πάει να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές.....
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.