Jump to content

maneni

Core Members
 • Posts

  1,631
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by maneni

 1. δεν ξέρω που βρίσκεις αυτά τα δεδομένα. Εγώ σε όποια βιβλιογραφία διαβάζω αναφέρει αυτά που σου είπα. Εξ' άλλου δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνουν σε μια διάταξη (και όρια) τα οποία δεν σε προστατεύουν. Ξανακοίταξέ το. Το φαινόμενο "καΐκι στη φουρτούνα" λέγεται floating (στα ελληνικά δεν γνωρίζω δόκιμο όρο). Το έχω δει σε Μ/Σ AC όταν δεν είχα γειώσει τον ουδέτερο. Προφανώς το ίδιο θα συμβαίνει και στο DC. Δεν χρειάζεται να έρθει σε επαφή με 230AC. Ο Μ/Σ όπως τα λες διαμορφώνει την ονομαστική διαφορά δυναμικού (μεταξύ πόλων) αλλά το δυναμικό ως προς γη του (-) ή του ουδετέρου δεν είναι μηδέν. Μηδενίζει όταν γειωθεί. ΚΑι έχετε δίκιο ως προς την προστασία. Ένα γειωμένο κύκλωμα DC θα ενεργοποιήσει ασφαλιστικές διατάξεις σε περίπτωση σφάλματος μόνωσης με AC. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει ο χειριστής.
 2. υπάρχουν πυράντοχα καλώδια (νομίζω πολυουρεθάνης). Κοίτα καταλόγους κατασκευαστών ή ρώτα προμηθευτή για τον τύπο.
 3. άλλο ο φέρων οργανισμός και άλλο το εξωτερικό κέλυφος.
 4. να σχολιάσω αρχικά τα όρια που αναφέρεις για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο δεν είναι σωστά. Έως 30mA είναι ασφαλής περιοχή (πιθανές μυϊκές συσπάσεις και αναστρέψιμες επιπτώσεις). Όλα τα ΔΔΡ ενεργοποιούνται σε λιγότερο από 30mA. Τέλος θα πρέπει να διαβάζεις καλύτερα τα κείμενα που βρίσκεις. Ειδικά για τα ηλεκτρολογικά να κοιτάς τα πρότυπα και κανονισμούς που μας αφορούν και είναι οι ευρωπαϊκοί CENELEC ή οι διεθνείς IEC. Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει άλλα δεδομένα.... Αυτό που αναφέρεις "ο λόγος που γειώνουμε το (-) των 24 VDC είναι για να μην ταξιδεύει η τάση του κυκλώματος 24 VDC σαν το καϊκι στην φουρτούνα." δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Σχετικά με τη γείωση του 24VDC, με προβληματίζει ότι στην περίπτωση που αναφέρεται (δηλ η γείωση αποκτήσει δυναμικό 230VAC από κάποιο σφάλμα), αυτό μπορεί και να καταστρέψει εξοπλισμό αλλά κυρίως να προκαλέσει ζημιά σε άνθρωπο. Έτσι ένας τεχνίτης μπορεί να ακουμπήσει πόλο με γυμνά χέρια γνωρίζοντας ότι η τάση 24V είναι ασφαλής. Και πολλές φορές τα κυκλώματα PLC τροφοδοτούνται είτε από ΔΔΡ που έχουν ρυθμιστεί σε μεγάλα όρια διαρροής (πχ πάνω από 300mA) είτε δεν υπάρχει καθόλου ΔΔΡ.
 5. ανάλογα την ποιότητα του ups διαρκεί μήνες. Όμως καλό είναι να το φορτίζεις τουλ ανα μήνα για καλύτερη ζωή της μπαταρίας.
 6. δεν υπάρχει λόγος να το έχεις μόνιμα ανοικτό και να το καταπονείς. Το ανοίγεις περιοδικά για να το φορτίσεις.
 7. Κανείς δε λέει ότι ο μηχανικός έχει δίκιο ή ότι οι μηχανικοί είναι σωστοί. Τα χάλια τους τα μαύρα έχουν, άσχετοι υπάρχουν και λαμόγια και ότι θέλεις. Αποτελούν μέρος της κοινωνίας και δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτή. Να ξέρεις όμως αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται κυρίως από τους πελάτες και το κράτος/ελεγκτικούς μηχανισμούς. τι περιμένεις να σου πούμε εμείς όταν δεν ξέρουμε τι εργασία έχει κάνει ο μηχανικός. Ακόμα όμως και να ξέραμε, πάλι δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γιατί δεν υπάρχει πλέον προκαθορισμένη αμοιβή. Επίσης δεν πληρώνεται μόνο ο χρόνος απασχόλησης αλλά και η γνώση/συμβουλές/πληροφορίες, υπογραφή κλπ. Από κει και πέρα πράττεις όπως νομίζεις. ΚΑι αν δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας, να πληρωθεί και κανένας άλλος επαγγελματίας (και οι δικηγόροι έχουν ψυχή......). Και μιας και ανέφερες αμοιβές, οι δικηγόροι παίρνουν κάποιο 60€/ώρα και κάποιο 150/ώρα. Οι γιατροί ξεκινούν από τα 150€/ώρα. ΚΑι οι αμοιβές αυτές είναι για επίσκεψη στα γραφεία τους, ΟΧΙ για να έρθουν σε εσένα. Ένας μηχανικός πόσα πρέπει να πάρει άραγε?......
 8. τα νερά από το πότισμα δεν χρειάζεται να σταλθούν στην αποχέτευση και δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Απεναντίας μπορεί και να μην επιτρέπεται (ότι προβλέπει ο κανονισμός της οικίας (ΔΕΥΑ).
 9. στα μικρά ups που αναφέρεσαι περίπου έτσι είναι (η τροφοδοσία γίνεται από το δίκτυο και επεμβαίνουν όταν χεριάζεται).
 10. αυτή η σύνδεση (όλων) δεν είναι σε σειρά.
 11. και εμένα δεν μου αρέσει που δεν είναι λείοι. Επίσης επειδή είναι εύκαμπτοι μπορεί να μην έχουν ομοιόμορφη κλίση (ή ακόμα χειρότερα να έχουν κοιλιές). Τέλος είναι εύκαμπτοι και υπάρχει ρίσκο παραμόρφωσης διατομής.
 12. το κεφ Α του ΠΔ 71 έχει καταργηθεί. Οπότε κανονικά όταν γίνεται νέα μελέτη εφαρμόζεται το ΠΔ41. Ωστόσο σύμφωνα με τις διευκρινιστικές αυτό εφαρμόζεται μόνο σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόμησης. Στις λοιπές περιπτώσεις (πχ μικρής κλίμακας) πάμε με τη νομοθεσία του χρόνου κατασκευής.
 13. @dimitris GM με παρεξήγησες. Αν αναφερόμουν σε εσένα θα το έκανα σε πρώτο πρόσωπο και όχι σε τρίτο (το οποίο είναι απαξιωτικό). Στη δημοσίευσή σου αναφέρεις για δικαστή και συνάδελφο. Σε αυτόν αναφερόμουν (εξ' ου και το τρίτο πρόσωπο) και αναρωτήθηκα αν ο συνάδελφος είναι δικός σου (δικηγόρος) ή δικός μας (μηχανικός). Και προφανώς δεν υπονόησα ότι στηρίζεις την άποψή του καθώς δεν υπάρχει σχόλιο ή τοποθέτηση δική σου επ' αυτού. διαφωνώ εν μέρη. Η βούληση υπάρχει αλλά αν ο καθ' ύλην αρμόδιος (δασολόγος ή όποιος άλλος) καθορίζει κάτι, ο πολιτικός δεν μπορεί να κάνει ότι του κατέβει.
 14. το δένδρο δεν καθορίζεται από το ύψος. Υπάρχουν θάμνοι που φθάνουν και 6 μέτρα (ίσως και περισσοτερο). Δένδρα πάντως δεν είναι. ΝΑ βαφτίζουμε όμως δάσος όποια έκταση έχει φυτά μέσα για μένα είναι παράλογο. Και ειδικά περιπτώσεις ιδιωτικής γης που έχουν φυτρώσει θάμνοι λόγω εγκατάλειψης (αγροτικής ενασχόλησης).
 15. ώστε οι θάμνοι και τα δένδρα είναι το ίδιο? Εμένα άλλα με μάθανε στο σχολείο.... Δηλ για τον "συνάδελφο" (δικηγόρος ή μηχανικός?) όταν μεγαλώσουν οι θάμνοι θα γίνουν δένδρα?
 16. πρέπει να διευκρινήσεις τι εννοείς γιατί ακούγεται λάθος. Σε ένα υφιστάμενο κτίριο αν εκδοθεί οικ. άδεια (πχ λόγω προσθήκης) θα γίνει με το ΠΔ71?
 17. η 1589 δεν καταργήθηκε. Ακόμα και τώρα γίνονται μελέτες με αυτή (σε ΝΕΕΣ εγκαταστάσεις).
 18. άλλο είναι αυτό που λες (γενικό) και άλλο λέει η παράγραφος (προσδιορίζει ποιες τροποποιήσεις). Εγώ απο αυτά που αναφέρονται στο άρθρο (ολόκληρο) θεωρώ ότι δεν είναι υποχρεωτική (ειδικά σε περιπτώσεις τακτοποίησης) μελέτη με το νέο κανονισμό.
 19. το περίεργο δεν είναι που πήρες προσφορά για σύνδεση αλλά το ότι αρνήθηκαν σε ένα ΦΒ 5kW σε οικία λόγω κορεσμού δικτύου.... Ακόμα και στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου δεν έχω ακούσει για μη αποδοχή.
 20. καταρχήν μην μπερδεύεις την παθητική με την ενεργητική. Η παθητική είναι στη διακριτική σου ευχέρεια με ποιο ΠΔ θα γίνει. Αντίστοιχα θα γίνει η ενεργητική. Στο παράδειγμά σου η παθητική με το ΠΔ71 και η ενεργητική με τη 1589.
 21. ευθύνη για την πληρωμή έχει αυτός που σε πληρώνει. Όταν η πληρωμή γίνεται με επιταγή τρίτου δεν σε ενδιαφέρει εσένα αν η επιταγή είναι ακάλυπτη. Το πρόβλημα είναι του πελάτη σου. Σωστό όμως είναι να συνεννοηθείς πρώτα αν θέλει να τη σφραγίσεις ή όχι.
 22. ποια σεντρα? Στο ΤΕΕ που αφήνει εξαρχής να μπει η σαρα και η μαρα για να παιρνει τις συνδρομές? Να μην μιλήσω για το πειθαρχικό θα γελάνε και οι πέτρες.... Σε υπηρεσίες που δεν υφίστανται ή υπολειτουργούν? Στη δικαιοσύνη (γενικότερα) που μέχρι να επιβληθούν ποινές θα έχει αποβιώσει ο ελεγχόμενος? Τέλος να μην αναφέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποινές είναι γελοίες. Και να μην αναφέρω ότι -στην Ελλάδα ζούμε- ο "σωστός" μπορεί να πληρώσει το "μάρμαρο" στο τέλος και ο "λάθος" να τη βγάλει καθαρή....
 23. δηλ στη δευτερη περίπτωση που η απόσβεση θα πάει στα 80 χρόνια είναι μια χαρά? Ενδιαφέρον....
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.