Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άεργος ισχύς


lem-x24

Recommended Posts

συνάδελφοι,

γιατί όταν καταρρέει το μαγνητικό πεδίο σε έναν κινητήρα ηλεκτρικό, επιστρέφει η ισχύς στο δίκτυο??

 

απλά με παραξενέυει το πως γίνεται να χρησιμοποιείται το μέρος της φαινόμενης για να φτιάξουμε το μγνητικό πεδίο και όταν πάει να υπάρχει επιστρέφει πίσω. (τη χρησιμοποιήσαμε για το μαγνητικό πεδίο, οπότε κάπου καταναλώθηκε)

 

με τον ίδιο συλλογισμό, γιατί και η ενεργός ισχύ δεν επιστρέφει πίσω??

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο που ρωτάς εξηγείται με τη θεωρία των ηλεκτρικών μηχανών.

 

Πολύ επιγραμματικά θα σου απαντήσω ως εξής:

 

Σε μία ηλεκτρική μηχανή υπάρχουν δύο συνιστάμενα μαγνητικά πεδία εν γένει. Το ένα είναι του στάτη και το άλλου του τυμπάνου. Το είδος και η μορφή τους εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της κάθε μηχανής.

 

Τώρα μία μηχανή γενικά μπορεί να λειτουργήσει είτε σαν κινητήρας είτε σαν γεννήτρια. Αν υποθέσουμε ότι το μαγνητικό πεδίο του στάτη δημιουργείται από το δίκτυο, και το μαγνητικό πεδίο του τυμπάνου υπάρχει (με κάποιο τρόπο δεν μας ενδιαφέρει για τώρα) τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πεδίο του στάτη το οποίο περιστρέφεται στο χώρο και είναι σταθερό κατά πλάτος προπορεύεται σε σχέση με το μαγνητικό πεδίο του τυμπάνου το οποίο προσπάθεί μονίμως να συμπέσει με το μαγνητικό πεδίο του στάτη. Μαγνητικό πεδίο όμως σημαίνει και δύναμη οπότε κατά συνέπεια το μαγνητικό πεδίο του τυμπάνου περιστρέφει το τύμπανο (δρομέα).

 

Η μηχανή αυτή λειτουργεί σαν κινητήρας.

 

Αν κάνουμε την υπόθεση ότι για κάποιο λόγο καταρρέει η τάση του δικτύου άρα και του στάτη. Το μαγνητικό πεδίο του στάτη επομένως μηδενίζεται. Ο δρομέας όμως (τύμπανο) διατηρεί (μόνιμα ή προσωρινά) το μαγνητικό πεδίο του. Καθώς περιστρέφεται λόγω αδράνειας επάγει τάση στον στάτη και κατά συνέπεια πεδίο. Το πεδίο αυτό του στάτη τώρα αντιστέκεται στη κίνηση του τυμπάνου και προσπαθεί να τον φρενάρει. Αυτό το μαγνητικό πεδίο οφείλεται στο ρεύμα του στάτη το οποίο τώρα διοχετεύεται στο δίκτυο όσο διαρκεί το φαινόμενο.

 

Η μηχανή τώρα λειτουργεί αντίστροφα σαν γεννήτρια.

 

Αυτή είναι η γενική αρχή.

 

Για κατανόηση των φαινομένων χρειάζεται γνώση της θεωρίας των ηλεκτρικών μηχανών όπως προείπα που είναι μεγάλο κεφάλαιο της επιστήμης του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

 

Ελπίζω να σε βοήθεισα

Link to comment
Share on other sites

φίλε μου με βοήθησες πάρα πολύ και με βοήθησες ακριβώς στο ότι δεν είχα επικεντρωθεί στο ότι καθώς σταματάει η τάση στον στάτη ο δρομέας ακόμ περιστρέφεται.

 

όλα τα άλλα που ανέφερες τα γνώρισα. αυτή η λεπτομ΄ρεια μου διέφευγέ και σε ότι είχα διαβάσει, δεν είχα δώσει την απαραίτητη προσοχή.

 

σε ευχαριστώ που ήσουν τόσο αναλυτικός!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

μήπως κάποιος ξέρει πως σε μια βιομηχανία βρίσκουμε το συντελεστή ισχύος??

 

τον μετράμε με κάποιον τρόπο- όργανο ή ρωτάμε τη ΔΕΗ ??

Link to comment
Share on other sites

Τον αναφέρει ο λογαριασμός σαν συντελεστή ισχύος, μπορείς να το μετρήσεις με έναν αναλυτή ενέργειας , στον λέει και ο ΔΕΔΔΗΕ εάν ρωτήσεις

Link to comment
Share on other sites

Τον αναφέρει ο λογαριασμός σαν συντελεστή ισχύος, μπορείς να το μετρήσεις με έναν αναλυτή ενέργειας , στον λέει και ο ΔΕΔΔΗΕ εάν ρωτήσεις

 

σε ευχαριστώ πολύ!!

Link to comment
Share on other sites

Στην βιομηχανία τα φορτία μεταβάλλονται συνεχώς και επομένως και ο συντελεστής ισχύος δεν είναι σταθερός. Η καταλληλότερη λύση είναι η κεντρική αντιστάθμιση με ηλεκτρονικό ρυθμιστή που επιτηρεί κάθε στιγμή το δίκτυο.

 

Συνήθως ο πίνακας αυτόματης ρύθμισης τοποθετείται σε στεγασμένους και ξηρούς χώρους και στην αγoρά υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα πλήρως συναρμολογημένα.

Για παράδειγμα δες αυτό το manual: http://www.viperener...L PFC GREEK.pdf

Link to comment
Share on other sites

το γνωρίζω ότι βάζουμε μια κεντρική αντιστάθμιση και μάλιστα ενεργοποιεί τα ρελέ των πυκνωτών ο πίνακας με την αυτόματη ρύθμιση.

 

απλά ρωτούσα πως μπορούμε να ξέρουμε με βάση τον εξοπλισμό μας πόσο συντελεστή έχουμε ώστε να διαστατοποιήσουμε και να κάνουμε επιλογή μιας μονάδος με πυκνωτές.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε αυτό είναι δουλειά των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Είναι επικίνδυνη εργασία για έναν μόνο Μηχανολόγο Μηχανικό και αν την αναλάβει πρέπει να έχει και τους κατάλληλους συνεργάτες και φυσικά τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Για την μέτρηση των παραμέτρων υπάρχουν πολλές τεχνικές (των δύο βαττομέτρων, των τριών βολτομέτρων κλπ) που εξαρτώνται και από τα χαρακτηριστικά του δικτύου.

 

Εδώ έχει έναν κλασικό Pοwer Αnalyzer: http://www.pce-italia.it/html/dati-tecnici-1/analizzatore-di-potenza-tes-3600.htm

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.