Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γείωση Sunny Island 2024 σε αυτόνομο σύστημα


leonidas1981

Recommended Posts

Καλησπέρα στους συναδέλφους.

Χρειάζομαι βοήθεια στον τρόπο γείωσης ενός inverter αυτόνομου συστήματος στην πλευρά του AC.

 

Το Sunnh Island 2024 (της SMA) σε αυτόνομο δίκτυο για να λειτουργεί σωστά πρέπει να είναι γειωμένο σύμφωνα με τη μέθοδο ΤΝ (ουδετέρωση). Επειδή όμως η εγκατάσταση βρίσκεται εντός δικτύου ΔΕΗ και η περιοχή έχει ανεξάρτητη γείωση, έσκαψα το πεζοδρόμιο (με άδειες Δημοτικής αρχής κλπ) και έφτιαξα μια ψευτογείωση που λειτουργεί ως γείωση αναφοράς. Τη μέτρησα και είναι 30 Ω. Η γείωση αυτή είναι ζωτικής σημασίας γιατί σε περίπτωση που δεν συνδεθεί εμφανίζεται τάση AC 230 Vσε όλο το DCκύκλωμα (συσσωρευτές, ρυθμιστές φόρτισης κλπ). Αυτό το διαπίστωσα με δοκιμαστικό κατσαβίδι και πολύμετρο. Μέχρι εδώ καλά.

 

Όταν όμως αποφάσισα να συνδέσω τον αντιστροφέα και με το δίκτυο της ΔΕΗ, διαπίστωσα ότι το εγχειρίδιο χρήσης ορίζει πάλι τον ίδιον τρόπο σύνδεσης (ΤΝ). Σε διαφορετική περίπτωση (που οι κόμβοι ουδετέρου και γείωσης ΡΕ δεν είναι ισοδυναμικοί) το μηχάνημα δεν θα λειτουργήσει σωστά. Επειδή όπως προείπα η περιοχή έχει ανεξάρτητη γείωση, σκέφτηκα να συνδέσω τη γείωση ΡΕ από την πλευρά του δικτύου ΑC με τον ουδέτερο για να είναι οι κόμβοι ισοδυναμικοί και επιπλέον να συνδέσω το κέλυφος του inv. με τη ανεξάρτητη γείωση προστασίας του σπιτιού (για την περίπτωση διαρροής ρεύματος δικτύου).

 

Έχει κάποιος να μου προτείνει κάτι για την περίπτωση αυτή;

Edited by miltos
Αλλαγή γραμματοσειράς
Link to comment
Share on other sites

Η γείωση αυτή είναι ζωτικής σημασίας γιατί σε περίπτωση που δεν συνδεθεί εμφανίζεται τάση AC 230 Vσε όλο το DCκύκλωμα (συσσωρευτές, ρυθμιστές φόρτισης κλπ). Αυτό το διαπίστωσα με δοκιμαστικό κατσαβίδι και πολύμετρο.

Μου κάνει εντύπωση αυτή η διαπίστωση καθώς στο manual (http://files.sma.de/dl/6251/SI2012_2224-TEN091830.pdf) στη σελ. 38 αναφέρεται ότι το DC κομμάτι είναι απομονωμένο από το AC...Σκέφτομαι μήπως είναι αλλού το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

σκέφτηκα να συνδέσω τη γείωση ΡΕ από την πλευρά του δικτύου ΑC με τον ουδέτερο για να είναι οι κόμβοι ισοδυναμικοί και επιπλέον να συνδέσω το κέλυφος του inv. με τη ανεξάρτητη γείωση προστασίας του σπιτιού (για την περίπτωση διαρροής ρεύματος δικτύου).

Συμφωνώ και θα ήταν απαραίτητο σε εντελώς αυτόνομο σύστημα με γεννήτρια, αν και νομίζω ότι εφόσον πρόκειται για δίκτυο αυτό γίνεται ήδη....δεν θα έπρεπε να έχεις διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε γείωση και ουδέτερο.

Η προσοχή σε σχέση με την σύνδεση του μηχανήματος (σελ. 41 - 45) πρέπει να δοθεί στο ότι το μηχάνημα απομονώνει μόνο την φάση (L) εσωτερικά και όχι τον ουδέτερο (N) και την γείωση (PE). Άρα, δεν πρέπει να "μπερδέψεις" τον ουδέτερο με τη φάση.

Η γείωση είναι απαραίτητη έτσι και αλλιώς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Διόρθωση διότι κάτι δεν πήγε καλά με τη γραμματοσειρά.

 

Καλησπέρα συνάδελφε και ευχαριστώ για την απάντηση.

Για να είμαι ειλικρινής την τάση AC στη DC πλευρά δεν την βρήκα με το δοκιμαστικό ή το πολύμετρο. Τη δοκίμασα με…φυσικό τρόπο σε ένα άλλο σπίτι εκτός σχεδίου που ήθελε ρεύμα από Φ/Β. Και η αιτία ήταν η σελίδα 37 του φυλλαδίου (το βρήκα και μεταφρασμένο (http://files.sma.de/dl/6251/SI2012_2224-TGR091830.pdf) που έλεγε ότι μεταξύ του AC και DC τμήματος του inverter υπάρχει γαλβανική απομόνωση. Αφού λοιπόν ήταν έτσι τα πράγματα, μόλις γείωσα την εγκατάσταση του σπιτιού στο τρίγωνο (6 Ohm αντίσταση), συνέδεσα το L και το N του αυτόνομου δικτύου στην εγκατάσταση χωρίς να συνδέσω το ΡΕ. Επιθεωρώντας λοιπόν το σύστημα ακούμπησα τον πόλο της συστοιχίας των δίβολτων και…τζσς. Μόλις συνέδεσα και την επαφή του ΡΕ σταμάτησε να εμφανίζεται τάση AC στην DC πλευρά.

Τώρα ένας πελάτης σε ιδιοκτησία εντός σχεδίου που έχει ήδη αγορασμένο τον ίδιο τύπο inverter (διορθώνω 2224 και όχι 2024) με μερικά πάνελ μου ζήτησε να του κατασκευάσω αυτόνομο σύστημα και να το συνδέσω εναλλακτικά και με το δίκτυο της ΔΕΗ.[/font]

Ενώ το στην αρχή φάνηκε σαν κάτι απλό τελικά δεν είναι.

Link to comment
Share on other sites

Έχω πιάσει με γυμνό χέρι συστοιχίες συσσωρευτών σε πολλά αυτόνομα συστήματα τα οποία ήταν εν λειτουργία. Δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο όπως το περιγράφεις....

Για να σε "χτυπήσει" το AC θα πρέπει να κλείνει κύκλωμα με την γη. Αν δεν είχες γειώσει οτιδήποτε όταν συνέβη, δεν θα έπρεπε να σε "χτυπήσει".

Συνεχίζω να πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι κάπου αλλού...ίσως στην εγκατάσταση.

 

Στην αρχή λειτουργίας φαίνεται πράγματι απλό. Δεν είναι όμως τόσο όσο φαίνεται ;).

Link to comment
Share on other sites

Για να σε "χτυπήσει" το AC θα πρέπει να κλείνει κύκλωμα με την γη. Αν δεν είχες γειώσει οτιδήποτε όταν συνέβη, δεν θα έπρεπε να σε "χτυπήσει".

 

Αυτό πίστευα κι εγώ αλλά δεν ήμουν σίγουρος. Το έβλεπα και σε ένα προγραμματάκι προσομοίωσης ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Με ξεμπλοκάρεις λίγο.

Τότε (που το σπίτι ήταν εκτός δικτύου) μπορούσα να αποσυνδέσω τη γείωση. Τώρα όμως που η εγκατάσταση είναι γειωμένη υποχρεωτικά, νομίζω πως δεν τη γλυτώνω και πρέπει να γειώσω το invκαι μαζί του όλο το DC.

 

Και παρεμπιπτόντως να σου πω και κάτι άλλο. Σήμερα είδα ότι το κέλυφος του inv, το ΡΕ του αυτόνομου δικτύου (μέσα στο inv) και το ΡΕ του δικτύου της ΔΕΗ (και αυτό επίσης μέσα στο inv.), έχουν πλήρη επικοινωνία μεταξύ τους. Άρα το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο διότι γεφυρώνοντας τον ουδ. της ΔΕΗ με το ΡΕ της πλευράς του δικτύου (για να είναι ισοδυναμικοί οι κόμβοι) που είναι πλέον πραγματική γείωση και όχι εικονική, δεν θα μου ρίχνει το ρελέ διαφυγής (ΔΔΡ) στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού; Τι προτείνεις σχετικά;

 

Δε χρειάζεται να αλλάζεται τη γραμματοσειρά και το μέγεθος αυτής. Κρατείστε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

miltos

Edited by miltos
Αλλαγή γραμματοσειράς
Link to comment
Share on other sites

Μα, για να μπορεί να είναι "ενεργός" (να "πέφτει" δηλαδή όταν προκύψει κάποια διαρροή προς την γη στην πλευρά των καταναλώσεων) ο ρελές διαφυγής, είναι προϋπόθεση να γεφυρώνονται πριν από αυτόν (από την πλευρά του δικτύου δηλαδή) ο Ν με τον ΡΕ....και εφόσον έχεις ΔΕΗ λογικά το έχει κάνει η ΔΕΗ ήδη.

...Φοβάμαι μην δεν έχω καταλάβει καλά και εννοείς κάτι άλλο....

Link to comment
Share on other sites

Έχεις απόλυτο δίκιο που δεν το καταλαβαίνεις γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε σκίτσο. Αύριο θα σου στείλω ένα σε αρχείο PNG. Θα εχει την κύρια εγκατάσταση και το αυτόνομο των Φ/Β.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Κατά την γνώμη μου η έξοδος του AC στο αυτόνομο  inverter δεν πρέπει να γειώνεται, δηλαδή φάση ή ουδέτερος δεν θα έχουν στην πράξη διαφορά και για να πάθει κάποιος ηλεκτροπληξία θα πρέπει να ακουμπήσει και τα 2 καλώδια του AC ταυτόχρονα. Όσο για τον ρελέ διαφυγής κανονικά θα πρέπει να δουλεύει όταν το Ηλ.ρεύμα που φεύγει από το 1ο.καλώδιο του AC έχει διαφορά μεγαλύτερη από την ονομαστική τιμή ενεργοποίησης του ρελέ (π.χ. 30mA του κάθε κυκλώματος ή 300mA του γενικού ρελέ).

Ασφαλώς όλες οι μεταλλικές συσκευές θα πρέπει να είναι γειωμένες στο καλώδιο προσγείωσης που καταλήγει στην γη, όπως ακριβώς στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.