Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξηρτημένη εργασία με μπλοκάκι - ΦΠΑ και φορολογικά


SbioTech

Recommended Posts

Να ρωτήσω κάτι... Είχα κάποιες συζητήσεις με 2-3 εταιρίες (όχι τεχνικές) για να εργαστώ για αυτές ως υπάλληλος. Οι απορίες μου είναι οι εξής:

 

- Εφόσον προσληφθώ με μπλοκάκι και αμοιβή λ.χ. 1500Ευρώ, από αυτά θα εκπίπτει ΤΣΜΕΔΕ και φόρος, ή θα πρέπει να αποδίδεται και ΦΠΑ; Υπάρχει τρόπος να μην χρειάζεται απόδοση ΦΠΑ; Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι;

 

- Εφόσον προσληφθώ ως μόνιμος υπάλληλος ιδιωτικού δικαίου, πρέπει να έχω και ΙΚΑ (ΕΟΠΠΥ ή παρόμοιο) ή αν και η εταιρία δεν είναι τεχνική μπορώ να διατηρήσω μόνο ΤΣΜΕΔΕ;

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Θα σου απαντήσω για το μπλοκάκι που γνωρίζω...

Το ΦΠΑ στις περισσότερες περιπτώσεις δίνεται extra από την αμοιβή σου και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσεις από την αρχή.

Για να το καταλάβεις καλύτερα, στο παράδειγμα που ανέφερες θα πάρεις στο χέρι 1.845Ε (1.500+0,23*1.500Ε), με υποχρέωση σου να αποδόσεις στην εφορία τα 345Ε.

Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι δικό σου θέμα, όπως και η φορολογία σου η οποία λογικά θα αντιμετωπίζεται με το καθεστώς του μισθωτού.

Link to comment
Share on other sites

εαν τα 1500 ευρω συμπεριλαμβανουν φπα, τοτε μιλαμε ουσιαστικα για μηνιαια αμοιβη 380 ευρω:

 

φπα και flat tax 35% ειναι το 48% της αμοθβης, επομενως απομενουν περιπου 800 ευρω.

 

απο αυτα πληρωνεται νεο τσμεδε 420 ευρω/μηνα, επομενως φτανουμε στα 380

 

Αν τα 1500 ευρω ΔΕΝ συμπεριλαμβανουν φπα, τοτε 1845*0,52 μενουν περιπου 950 ευρω. απο αυτα αφαιρειται νεο τσμεδε, οποτε μιλαμε για 530 ευρω.

 

αυτα με τα νεα μετρα για τους ελευθερους επαγγελματιες. ακομα δεν ισχυουν βεβαια αυτα, αλλα ερχονται. απο 1845 ευρω δηλαδη το κρατος παιρνει ΑΜΕΣΑ τα 1315. αυτο θα πει επαγγελματιας νταβατζης με τα ολα του, κ οχι ερασιτεχνης.

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι όπως τα λέει ο zavi.

Ουσιαστικά σε λίγο θα ασκούμε το αρχαιότερο επάγγελμα με νταβατζή το κράτος...

 

Sbiotech αν πας με μπλοκάκι κοίτα κάποιες προϋποθέσεις (υπογραφή σύμβασης κτλ) στο νέο φορολογικό νόμο ώστε να πας με την κλίμακα των μισθωτών, είναι αρκετά μεγάλη ελάφρυνση.

Επιπλέον αν είσαι νέος μηχανικός (όπως εγώ) το ΤΣΜΕΔΕ είναι 163Ε/μήνα.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς νέος μηχανικός δεν είμαι. Έχω ήδη συμπληρωμένη εξαετία. Βλακωδώς ενώ ήμουν στο εξωτερικό πλήρωνα κανονικά ΤΣΜΕΔΕ.

 

Πάντως η αλήθεια είναι ότι τα νούμερα τρομάζουν. Και η ιστορία με το ΦΠΑ είναι το μεγαλύτερο νταβατζιλίκι απόλα.

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά θα πρέπει να τα ξεκαθαρίσεις όταν θα φτάσει η ώρα της τελικής συνάντησης με την εταιρεία που θα σε προσλάβει.

Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαρίσεις ακριβώς πόσα θα παίρνεις στο "χέρι" κάθε μήνα και όταν θα κόβεις ΔΠΥ αν θα σου δίνουν το ΦΠΑ ή θα το δίνεις εσύ από τη τσέπη σου.

Θα υπολογίσεις από τα χρήματα αυτά ότι θα πληρώνεις και το ΤΣΜΕΔΕ και θα καταλήξεις στο πόσα καθαρά θα σου μείνουν στο τέλος (την εφορία δεν την υπολογίζω γιατί πιθανόν θα σε αφορά η κλιμακωτή φορολόγηση των μισθωτών).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

όσο αφορά τα ερωτήματα:

1) το μπλοκάκι, κατ'εμέ, έχει πεθάνει και οφείλει να πεθάνει. Το μπλοκακι ηταν καλό οταν ειχαμε συντελεστές και αφορολόγητα. Πλεον ειναι επικινδυνο γιατί πέραν της φορολόγησης (παρακράτηση φόρου, εφορία, βιβλία λογιστές) η προοπτική του είναι αρνητική εφόσον βέβαια συνεχιστεί αυτό το χάλι που βιώνουμε. Αυτό που εννοώ είναι ότι στα επόμενα μέτρα, το ότι σήμερα τα ''μισθωτα μπλοκάκια'' εισερχονται στην κλιμακα των μισθωτων, μπορει ανετα να καταργηθει και να πάνε στο 26% από το πρώτο ευρώ! Αν θες να συνεχίσεις με το καθεστώς του μπλοκακιού, θα υπολογίζεις, οπως ειπαν οι συναδελφοι:

  • παρακράτηση φορου
  • τσμεδε
  • εφορια, εστω και με την κλιμακα των μισθωτων (βεβαια καλο ειναι να μου πει καποιος το πώς θα γίνει αυτό, διότι εγώ δε μπορώ να σκεφτώ καποιον τρόπο, εκτός και μπει κανά απλο κουτάκι τικαρίσματος του στυλ "είχες μεχρι 2 Εργοδότες το 2012;" στο Ε1. Την Καρτελα Προμηθευτων που καταθέτουν οι επαγγελματίες δεν τη βαζω διοτι γινεται το Σεπτεμβρη του τρέχοντος για του περσινου έτους τα έσοδα).

Η Εφορια 23% εννοείται ότι είναι πάντα συμπληρωματική του ποσού που λαμβάνεις. Το λες και τελος, δεν μπαίνει διαπραγμάτευση σε αυτό.

 

2) Η πρόσληψη έχει εισφορές ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ ασθενείας. Συνολικά στα μικτά σου είναι το 20% περίπου.

 

Να είσαι καλά, καλή αρχή και ανάλογη συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

2) Η πρόσληψη έχει εισφορές ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ ασθενείας. Συνολικά στα μικτά σου είναι το 20% περίπου.

 

Να είσαι καλά, καλή αρχή και ανάλογη συνέχεια!

 

Συνάδελφε πάνω σε αυτό, υπάρχει τρόπος πρόσληψης ώστε να ελαφρύνεις τον εργοδότη από ΙΚΑ; Όχι ότι νοιάζει εμένα, αλλά ότι γλιτώνει από ΙΚΑ μπορώ λογικά να το πάρω εγώ στην τσέπη. Αν π.χ. ενώ η εταιρία δεν είναι τεχνική, αν η πρόσληψη γίνει ως π.χ. σύμβουλος μηχανικός μπορεί να γλιτώσει ΙΚΑ?

 

Σε ευχαριστώ για τις ευχες!

Edited by SbioTech
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα σας.

Να ενημερωσω κι εγω επειδη προσφατα το εψαχνα.... δεν γινεται προσληψη μηχανικου χωρις ΙΚΑ.

Αναγκαστικα θα εχεις και τα 2. ΤΣΜΕΔΕ + ΙΚΑ.

Τωρα όσο αναφορά το θέμα του να πληρώσει όσο ποιο λίγες εισφορές γίνεται ο εργοδότης σου αλλα και εσυ..... 2 λύσεις υπάρχουν:

 

1) Τρεχει προγραμμα απο τον ΟΕΑΔ για προσληψη νεων επιστημονων κατω των 35 ετων. Καλυπτει γύρω στα 20-25 ευρώ της ημερήσιας ασφαλιστικής σου εισφορας. Βέβαια υπάρχουν και οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρεις.... όπως π.χ. εσυ να είσαι κάτω από 35 ετών, αλλά και η εταιρεία σου να μπορεί να μπει στο πρόγραμμα.

 

2) Υπάρχει η λύση το να σε δηλώσει ο εργοδότης σου με λιγότερες απολαβές. Οι εισφορές που γίνονται (του ΙΚΑ σίγουρα) είναι ποσοστό επί της αμοιβής σου. Οπότε όσο λιγότερα φαίνεται ότι παίρνεις...τόσο ποιο λίγα θα πληρώνει για ασφάλεια ο εργοδότης σου. Και επίσης .... αρκετα σημαντικό...... ότι τέλος του χρόνου η βεβαίωση αποδοχών σου θα είναι και αρκετά χαμηλή.

 

 

Καλή αρχή και από μένα να έχεις!

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα και πάλι.

 

Το ΙΚΑ που αναφέρεται είναι ΙΚΑ ασθενείας και όχι κρατήσεις ΙΚΑ, "κανονικές" ας πούμε. Είναι υποχρεωτικό το ΙΚΑ ασθενείας για τους μισθωτούς μηχανικούς, δεν τίθεται θέμα αποφυγής. Βέβαια, καλό είναι να προσέξουμε διότι οι εταιρείες μπορεί να μας προτείνουν φουλ ασφάλιση στο ΙΚΑ και όχι ΤΣΜΕΔΕ (συμφέρει την εταιρεία). Κάθε μηχανικός μπορεί βέβαια να κρίνει κατά περίπτωση, αλλά δεν προτείνω τη μετάβαση στο ΙΚΑ.

 

Όσο αφορά τις 2 προτάσεις της Anastasia, η μεν πρώτη είναι πολύ καλή, αρκεί να πληρούνται τα κριτήρια.

 

Η δε 2η είναι στην ουσία μοντέλο "κάποια φανερά-κάποια μαύρα", ένα φαινόμενο το οποίο διευρύνεται συνεχώς σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση, χωρίς να την υιοθετώ, καλό είναι να προσέξουμε ώστε το φανερό ποσό να είναι τουλάχιστον 700-750 ευρώ (ίσως και 800 αν εφαρμοστει η ξετσιπωσιά των νέων, αυξημένων εισφορών) ώστε να καλύπτονται οι εισφορές εργοδότη-εργαζόμενου στο ΤΣΜΕΔΕ. Διαφορετικά το ΤΣΜΕΔΕ θα στείλει μπιλιέτο στον εργαζόμενο το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους για χρωστούμενα του εργαζόμενου στο ΤΣΜΕΔΕ! Τέλος, ας έχουμε πάντα κατά νου πως όπου υπάρχουν "μαύρα", υπάρχει η περίπτωση μη πληρωμής τους από τον εργοδότη.

 

καλημέρα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.