Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς μπορεί κάποιος να ξέρει αν υπάρχει κάπου απαλλοτρίωση;


Recommended Posts

Πρόσφατα έκανα ένα τοπογραφικό για συμβόλαιο και εκεί που μετρούσα πέτυχα έναν συνάδελφο που μετρούσε το όμορο, πιάσαμε κουβέντα, και μου είπε ότι εκεί που μετρούσαμε υπάρχει κάποια απαλλωτρίωση που μας αφορά.

Η απαλλωτρίωση ήταν του ΕΡΓΟΣΕ, για την διαπλάτυνση μιας οδού που περνούσε μπροστά από τα δικά μας και εξηπηρετούσε κάτι αποθήκες 700 μέτρα από εμάς.

Η απαλλωτρίωση αυτή είχε συντελεστεί λίγους μήνες πριν και δεν είχε υλοποιηθεί τίποτα στο έδαφος ακόμα (κανείς δεν είχε περιφράξει εκεί γύρω σύμφωνα με αυτή, ούτε είχαν αρχίσει τα έργα διαπλάτυνσης). Οι πλησιέστερες σιδ. γραμμές ήταν 750μ. μακριά. Επιλπέον, ούτε ο πελάτης μου γνώριζε τίποτα για αυτήν.

Εγώ λοιπόν αν δεν τύχαινε να πέσω στον συνάδελφο που γνώριζε σχετικά θα έκανα λάθος τοπογραφικό (λάθος όρια, λάθος εμβαδόν κ.λ.π.). Αυτό που θα ήθελα να μάθω από κάποιον είναι πώς είναι δυνατόν κάποιος να γνωρίζει για κάποια απαλλωτρίση σαν αυτήν, όταν τίποτα στην υφιστάμενη κατάσταση δεν προδίδει την ύπαρξή της. Πρέπει να κάνει έρευνα σε κάθε πιθανό φορέα (ΔΕΚΕ, ΟΣΕ, ΕΥΑΘ κ.λ.π.); Είναι δουλεία του πελάτη να το ξέρει; Του δικηγόρου που παρίσταται στα συμβόλαια; Οφείλει ο πελάτης να βάλει δικηγόρο να κάνει έρευνα; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Όταν κυρώνεται σε ΦΕΚ μια απαλλοτρίωση το λένε στις κεντρικές ειδήσεις των 8.00 στην ΕΡΤ. Πλάκα κάνω συνήθως το μαθαίνουμε από άλλους τοπογράφους. Άλλωστε ποιος τοπογράφος παρακολουθεί τα ΦΕΚ καθημερινά. Μπορείς να την πατήσεις βέβαια και να μην το ξέρεις. Κάποιες περιπτώσεις βέβαια φαίνεται ότι έχει απαλλοτρίωση όπως πχ οι δρόμοι.

Link to comment
Share on other sites

Ζητάς απο τον πελάτη να σου δώσει κάθε έγγραφο που αφορά την ιδιοκτησία του . Του εξηγείς τι χαρτιά είναι αυτά που πιθανόν να χρειάζεσαι .

Link to comment
Share on other sites

Το πιο πιθανό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι την πατάμε. Ούτε οι ιδιοκτήτες καλά καλά δεν ξέρουν, θα ξέρουμε εμείς... Μου έτυχε παρόμοια περίπτωση κοντά στη Λ. Κύμης στο Μενίδι σε εκτός σχεδίου περιοχή. Είχαν κάνει απαλλοτρίωση και σε ζώνη 40 μ. από τον κεντρικό δρόμο για να κάνουν κάποιες εσοχές σύνδεσης με κάθετους δρόμους. Κάποια θειϊκή δύναμη με ώθησε να ψάξω για τα όρια απαλλοτρίωσης της λεωφόρου. Αφού πήγα στη σχετική Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Καλλιθέα, έμαθα ότι όντως υπήρχε απαλλοτρίωση και οι ιδιοκτήτες ήταν δικαιούχοι μιας μικρής αποζημίωσης. Ο μόνος κανόνας που μπορώ να βρώ είναι: Αν βλέπουμε σε απόσταση 50 μέτρων κάποιον μεγάλο οδικό ή σιδηροδρομικό άξονα ή κάποιες άλλες κοινωφελείς υποδομές, καλό είναι να κάνουμε μια βόλτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες...

Link to comment
Share on other sites

Εγω 'οπου και αν κάνω τοπογραφικο κοιτάω για απαλλοτριώσεις .Υπάρχουν χάρτες στης πολεοδομίες που της αναφέρουν επακριβως , αλλα και στης διάφορες υπηρεσιές που ασχολούνται με οδικα δύκτια.Μη διστάζεται να πάτε ακόμα και για χωματόδρομους και να βλέπεται να δεις εδω στην Κρήτη κατι χώματα που είναι Επαρχιακή να πάθεις πλάκα.Να δείς οικόπεδα με υπογραφές και σφραγίδες και να μένουν μισα .Τελευταια φόρα βρήκα τοπογραφικό του 2005 και το έδειχνε 3200 ενω υπείρχε απαλλοτρίωση απο το 2001 και του άφηνε 900 .Εκει να δείς κλάμα .ΜΗΝ ΡΩΤΑΤΕ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ.Δεν υπάρχουν κανόνες αλλα χάρτες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.