Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακή επιθεώρηση διαμερίσματος


sixoremenos

Recommended Posts

Αν δεν κάνω λάθος, πρακτικά αλλά και τυπικά, μόνο εσωτερική μόνωση θα μπορούσε να προτείνει στην κοινόχρηστη (υποθέτω) οροφή.

Με το ίδιο σκεπτικό, δεν του έβαλε επεμβάσεις και στην κοινόχρηστη εγκατάσταση θέρμανσης. Αν κατάλαβα καλά μιλά για διαμέρισμα (οπότε τμήμα κτιρίου) σε τριώροφη κατοικία. Καλά το λες, εξοικονόμησε πρωτογενή ενέργεια 35%. Ναι αλλά για τον πλανήτη. Όχι άμεσα, όμως. Εν ολίγοις "δεν αξίζει να κάνουμε καμιά επέμβαση, ειδικά εάν δε σκοπεύουμε να μείνουμε οι ίδιοι".

 

@sixoremenos

Λυπάμαι που θα στο πω αλλά αυτά που χαρακτηρίζεις ως "φανταστικά σενάρια" μόνο τέτοια δεν είναι.

Από την άλλη, η σε βάθος μελέτη πρέπει να αμείβεται και ανάλογα. Σίγουρα πάντως όχι με τις -πάλαι ποτέ- ελάχιστες/νόμιμες :confused: αμοιβές.

Για να προλάβω την αυτονόητη απορία περί αντιφάσεων, λέω πως το νόμιμο ή όχι της ατομικής ιδιοκτησίας προς το παρόν το αφήνω απέξω.

 

Φίλε panos-vicious, όπως κατάλαβες η φράση μου "δεν αξίζει..." ήταν περισσότερο έκφραση ενός παράπονου, παρά πεποίθηση πραγματική. Όπως εξηγώ και παραπάνω, με ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των ενοικιαστών. Εξάλλου, δεν πάω να λύσω το βιοποριστικό μου από αυτό το σπίτι. Είναι βλέπεις και το μηχανιλίκι που δε με αφήνει και με σπρώχνει συνέχεια να ψάχνω για λύσεις ενεργειακά αποδοτικές αλλά και όσο γίνεται οικονομικές...

 

Συμφωνώ απόλυτα για την αμοιβή των καλών μελετών. Όπως μια καλή εργασία (όταν είμασταν φοιτητές) έπαιρνε καλύτερο βαθμό από μία πρόχειρη, έτσι πρέπει να ανταμείβεται και ο κόπος ενός καλού μελετητή. Αν και θα προτιμούσα να υπάρχουν μόνο καλές μελέτες και όχι και μέτριες ή κακές...

 

Το τελευταίο σχόλιο για την ατομική ιδιοκτησία ομολογώ ότι με μπέρδεψε λίγο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως Πάνο, στα σενάρια βάζω και επεμβάσεις σε κοινόχρηστους, όπως πχ το δώμα.

Ας ξέρει τι πρόκειται να κερδίσει ώστε να ξέρει εάν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει να ψήσει και τους υπόλοιπους.

 

Συμφωνώ απόλυτα. Αν και ήδη ψήνομαι... Το θέμα είναι το εξής:

 

Θέλω να μπω στο πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ' οίκον". Για να μπει κάποιος, πρέπει οι προτεινόμενες επεμβάσεις της ενεργειακής επιθεώρησης να ανεβάσουν το σπίτι μία τουλάχιστον κλάση. Εγώ ήδη έχω κάνει ενεργειακή επιθεώρηση και δεν έχω αυτή την πληροφόρηση. Άρα, πρέπει να ξανακάνω και αν ανεβαίνω κλάση, θα γλιτώσω τα 200+ ευρώ της επιθεώρησης. Αλλοιώς τα βάζω από την τσέπη μου...

 

Θα ήταν πιο σωστό από την αρχή να έγραφε ο επιθεωρητής τι επεμβάσεις προτείνει και ποιες από αυτές (μόνες τους ή συνδυαζόμενες) θα ανεβάσουν μία τουλάχιστον ενεργειακή κλάση το σπίτι.

 

Επίσης, με προβλημάτισε αυτό που έγραψες για το τζάκι. Εάν δηλαδή έχω ένα τζάκι εντελώς διακοσμητικό, που δε συνεισφέρει στη θέρμανση του σπιτιού, ενδέχεται να αποτελέσει παράγοντα μείωσης της ενεργειακής κλάσης;

Link to comment
Share on other sites

Όχι, το τζάκι εφόσον υπάρχει κεντρική θέρμανση (ή ατομική π.χ. με λέβητα ή τοπικές Α.Θ.) δεν λαμβάνεται υπόψη στην ενεργειακή επιθεώρηση.

Δεν είναι απαραίτητο να ανέβεις κατηγορία. Δες αυτό: "Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς".

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να εκδοθεί ξανά με ΠΕΑ με προτάσεις. Ίσως γίνεται με κάποιο προσάρτημα στο υπάρχον ΠΕΑ. Δεν τα ξέρω καλά γιατί δεν ασχοληθεί με το πρόγραμμα. Αν θες ρίξε μια ματιά στα μηνύματα 834 ως και 843 στο θέμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον".

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο Πάνος είναι. Δεν χρειάζεσαι νέο ΠΕΑ.

Θα βάλεις στο εξοικονομώ ολόκληρο το κτίριο ή μόνο το ρετιρέ;

Εάν βάλεις ολόκληρο το κτίριο θα χρειαστείς νέο ΠΕΑ για ολόκληρο το κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, το τζάκι εφόσον υπάρχει κεντρική θέρμανση (ή ατομική π.χ. με λέβητα ή τοπικές Α.Θ.) δεν λαμβάνεται υπόψη στην ενεργειακή επιθεώρηση.

 

Ευχαριστώ! Απ' ότι καταλαβαίνω, πρέπει να προστεθεί και το σενάριο του δώματος. Θα ρωτήσω και το συνάδελφο που έκανε την επιθεώρηση.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Εάν βάλεις ολόκληρο το κτίριο θα χρειαστείς νέο ΠΕΑ για ολόκληρο το κτίριο.

 

Αχά! Αυτή ήταν μια καίρια ερώτηση, απλά δεν ήθελα να σας ζαλίζω. Ενδιαφέρομαι για όλο το κτήριο (3 διαμερίσματα), αλλά το δώμα αφορά 2 διαμερίσματα (αυτά του άνω ορόφου). Απλά το ένα από αυτά είναι <50m2 γι αυτό και δεν έβγαλα ΠΕΑ. Μάλλον πρέπει να πάω για ΠΕΑ κτηρίου...

 

Παρακαλώ μη κάνετε παράθεση ολόκληρων μηνυμάτων.

Ευχαριστώ, hkamp

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Εάν θέλεις να κάνεις παρεμβάσεις σε όλα τα ακίνητα του κτιρίου, τότε καλό είναι να εκδόσεις πιστοποιητικό για ολόκληρο το κτίριο και να καταθέσεις μία αίτηση.

Διαφορετικά μπορείς να κάνεις πολλές αιτήσεις (όσες και τα διαμερίσματα) και να βγάλεις τον ίδιο αριθμό πιστοποιητικών (το ένα το έχεις ήδη και γιαυτό το ακίνητο θα χρειαστείς μόνο ένα προσάρτημα). Σε αυτή την περίπτωση, για το εξοικονομώ θα χρειαστεί πιστοποιητικό και για το μικρό διαμέρισμα.

 

Συζήτησε καλύτερα τις λεπτομέρειες με τον επιθεωρητή, για να σου δώσει τα φώτα του από κοντά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.