Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περίπτωση έκπτωσης Εργολάβου και αμοιβη επιβλεψης


Recommended Posts

Γεια σας συνάδερφοι,

 

Έχω ένα σημαντικό πρόβλημα και θα ήθελα την βοηθειά σας καθώς με τους δικηγόρους που έχω μιλήσει μεχρι τώρα δεν έχω βγάλει άκρη.

 

Έχω αγοράσει μία μεζονέτα σε ένα συγκρότημα. Η κατασκευή της δεν έχει τελειώσει όπως δεν έχουν τελειώσει και οι υπόλοιπες κατασκευές του συγκροτήματος. Μάλιστα οι αντιπαροχές των οικοπεδούχων είναι πολύ πιο πίσω κατασκευαστικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απόφαση των οικοπεδούχων (με βαση το εργολαβικό) να κυρήξουν έκπτωτο τον εργολάβο σε δυο μηνες απο τωρα.

 

Εντωμεταξύ έχει γίνει και μια καταγγελία για το συγκρότημα για διαφορες παραβάσεις εδω και ένα χρόνο και υπαρχει σημα διακοπής εργασιών. Παρόλλα αυτά ο εργολάβος εξακολουθούσε να κάνει εργασίες.

 

Τώρα που έχει καταλάβει ότι οι οικοπεδούχοι θα τον κυρήξουν έκπτωτο εκβιάζει τους αγοραστές να του πληρώσουν κάποια χρήματα για να προχωρησει στην άρση της διακοπής εργασιών και να προχωρήσει τα ακινητά τους και τα κοινοχρηστα παρότι έχει ήδη στα χέρια του όλες τα χαρτιά από τις υπαγωγές στο 4014 που του αρκούν για να κάνει άρση της διακοπής. Ωστόσο ο χρόνος δεν φτάνει για να τελειώσουν όλες οι εργασίες.

 

Ένα άλλο στοιχείο το όποιο είναι κρίσιμο, είναι ότι ο επιβλέπων μηχανικός είναι ο αδερφός του εργολάβου.

 

Το θέμα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής. Μέτα την εκπτωση του εργολάβου η οποία είναι δεδομένο ότι θα γίνει, τι γίνεται με την αμοιβή επίβλεψης του μηχανικού; Θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε αγοραστής το ποσοστό του ή αυτη βαραίνει τον εργολάβο. Επίσης η διαδικασία για να μπορέσει ο κάθε αγοραστής να τελειώσει το σπίτι του και να πάρει ρευμα νερο κτλ, πόσο μακριά μπορεί να πάει;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

η "εκπτωση" δεν ειναι δεδομενο οτι θα γινει σε "2" μηνες....

Υπαρχει δικαστικη διαδικασια, η οποια θα ακολουθηθει...

και οι καιροι ειναι δυσκολοι...και δεν ξερεις αν το δικαστηριο θα κρινει "ορθή" την εκπτωση

ή αν θα την θεωρησει "καταχρηστική"....αναλογα με την προοδο των εργασιών...τον χρονο καθυστερησης και

"τις σημερινες οικονομικες συνθήκες" της αγορας ...και οχι μονον των ακινητων......

Για σενα.

αν πληρωνεις με την "προοδο των εργασιών" πληρωνεις αυτα που υποχρεουσαι...

Το τι θα γινει μετα την "εκπτωση",.... θα συζητηθει απο τους ιδιοκτητες...δλδ. τους οικοπεδούχους και τους αγοραστες με οριστικα συμβολαια....

υγ

δξ ποσο "καθυστερησε" ο εργολαβος....αλλα μια δικαστικη διαμαχη περι την "εκπτωση" θα τραβηξει για χρονια

..[.εκτος αν υπαρχουν σχετικες ρητρες..."αμεσα" εκτελεστές...[?????...]

 

και ,μεχρι να συμφωνησετε να ανατεθει σε "αλλον".... άλλα ...πόσα χρονια...

Η "εκπτωση" ηταν παντα ...μεγα διλημμα

και πρεπει να χρησιμοποιείται με φειδώ...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Έχοντας διαβάσει το εργολαβικό, ξέρω ότι ό οικοπεδουχος κυρησει τον εργολαβο εκπτωτο με ενα εξωδικο αφου έχουν παρέρθει 6 μήνες από την ημερομηνία παράδοσης. Κατόπιν θέλει και περίπου 2 μήνες για να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για να πάρει και την νομή. Νομίζω ότι ειναι πολύ καλά κατωχυρωμένος ο οικοπεδούχος.

Επίσης έχει γίνει ήδη συζήτηση ότι ο καθένας θα αναλάβει το δικό του ακινητο και ότι όλοι αναλογα με το ποσοστό τους θα συνεισφέρουν στα κοινόχρηστα. Όποτε τουλαχιστον θεωρητικά αυτό είναι λυμένο. Επίσης με βάση τα δεδομένα και το γεγονός ότι πέρα των οικοπεδούχων υπάρχουν τεράστιες καθυστερησεις και στους αγοραστές καθώς και πολλά άλλα θέματα είναι σχεδόν απίθανο να καταστεί καταχρηστική η έξωση συν το γεγονός ότι η εργολάβος έχει ήδη πουλήσει το κομμάτι που της αναλογούσε με την πρόοδο των εργασιών και μάλιστα σε τίμες προ κρίσης.

 

 

Το μέγα πρόβλημα είναι κυρίως το χρονικό το οποίο έχει άμεση συναρτηση με το τι γίνεται με τον επιβλέποντα μηχανικό και πόσο εύκολο είναι να αλλάξει αυτός.

Link to comment
Share on other sites

. το μονο που θα πώ,,,

τίποτε δεν ειναι δεδομενο...

 

αφου διαβασες το εργολαβικο...εκει γραφει ποιά ειναι η τυχη της ΟΑ...σε περιπτωση εκπτωσης...

 

καλη συνεχεια

Link to comment
Share on other sites

καλά, εάν νομίζετε ότι εν μέσω κρίσης θα υπάρξει δικαστήριο που θα κυρήξει έκπτωτο έναν επιχειρηματία από την επιχείρηση του (όπου έχει ξοδέψει χιλίαδες ευρώ) και θα τα αποδώσει (θα τα χαρίσει δηλαδή) στους οικοπεδούχους με βάση την .... καθυστέρηση και το ...εργολαβικό τότε τί να πω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.