Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση;


nisorvani

Recommended Posts

Καλησπέρα, γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο ΦΕΚ στο οποίο να αναφέρονται οι εργασίες που περιλαμβάνει η άδεια κατεδάφισης, και πότε θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση?

Συγκεκριμένα, έχω βγάλει άδεια κατεδάφισης για ένα κτίσμα. Η κατεδάφιση ισογείου και υπογείου έχει τελείωσει, αλλά έχει παραμείνει ένα τμήμα της θεμελίωσης. Επειδή θα έρθει ελεγκτής δόμησης προβληματίζομαι μήπως δεν θεωρηθεί ολοκληρωμένη η κατεδάφιση. Λογικά θα πρέπει να έχει κατεδαφιστεί όλος ο φέρων οργανισμός, αλλά ψάχνω για νομοθεσία που να περιγράφει τις εργασίες κατεδάφισης (αν υπάρχει)

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

"Κανονισμός για κατεδαφίσεις κτιρίων" [ υπ' αρ. 31245/22-5-93 (ΦΕΚ 451/Β/24-6-93)]

 

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο θέλετε να κρατήσετε ακόμη τμήμα της θεμελίωσης?

 

Φαντάζομαι ότι μπορεί να σας πουν ότι δεν έχει συντελεστεί ακόμη η κατεδάφιση. Αν εσείς καταφέρετε και τον πείσετε ότι ο σκοπός της κατεδάφισης έχει εκπληρωθεί (π.χ. έχει αρθεί πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ή εχουν εξαφανιστεί πιθανές εστίες μόλυνσης -βέβαια οι παραπάνω λόγοι που ανέφερα υπάγονται στις περιπτώσεις "περί επικινδύνων οικοδομών" (ΦΕΚ 153/Α/22-4-29), κατά τις οποίες γίνεται αναγκαστικά κατεδάφιση χωρίς άδεια, αλλά ενδεχομένως να μπορέσετε να τον πείσετε- τότε μπορεί και να μείνει το τμήμα της θεμελίωσης.

 

Προφανώς, στην περίπτωση που το γράφει ρητά -ή εξάγεται από τα συμφραζόμενα- ο Κανονισμός Κατεδαφίσεων (στο παραπάνω ΦΕΚ που σας έδωσα), τότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να καθαιρεθεί και αυτό το τμήμα της θεμελίωσης.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε ενημερώστε μας περί του αποτελέσματος, για να ξέρουμε και εμείς τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Edited by nikoscivil
Link to comment
Share on other sites

Η κατεδάφιση θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε, μόνο μετά από την πιστοποίηση του Ε.Δ που είναι υποχρεωτική

 

Αν στην τεχνική έκθεση της μελέτης αναφέρεις ότι αυτή θα φτάσει μέχρι το Φ.Ε δεν έχεις πρόβλημα

Το τρελό της ΝΕΑΣ νομοθεσίας είναι ότι αυτή την τεχνική έκθεση έχει δικαίωμα να την δεί μόνο η Υ.ΔΟΜ

μετά από διακοπή των οικ εργασιών, που προκαλείται μετά από τις παρατηρήσεις του Ε.Δ που κιν/νται στην Υ.ΔΟΜ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

το πρόβλημα που έχω εν προκειμένω είναι ότι στην περιοχή που βρίσκεται το κτίριο έχω αρχαιολογία, και επιπλέον το νέο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί μετά την κατεδάφιση βρίσκεται στην ίδια θέση με το υφιστάμενο σήμερα κτίσμα. Ήθελα να αποφύγω τη θεμελίωση για να μην μπλέξω με την αρχαιολογία, δηλαδή να την αφήσω για μετά, στην εκσκαφή της νέας οικοδομής. Αλλά, φοβάμαι μήπως γράψει ο ελεγκτής κάποια παρατήρηση, και μπλέξω με καμία διακοπή εργασιών από την ΥΔΟΜ χωρίς λόγο. Σκέφτηκα μήπως καλύψω το σκάμμα με χώμα, να περάσω τον έλεγχο δόμησης για την κατεδάφιση, και μετά να συνεχίσω, αλλά και δεν ξέρω, έχω καταλήξει μάλλον στο να προχωρήσω και στη θεμελίωση, και να ζητήσω αρχαιολόγο να είναι παρών, ώστε να μην έχω κανένα απρόοπτο. Το ΦΕΚ δεν είδα να μπορεί να με καλύψει με σιγουριά. Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.