Μετάβαση στο περιεχόμενο

dravig

Recommended Posts

Χαιρετώ.

Έχω έναν χώρο συνάθροισης κοινού προ του 1980, με χώρο γηπέδου, κερκίδων, αποδυτηρίων και έναν χώρο προπόνησης.

Ενώ όλοι οι χώροι βρίσκονται στην στάθμη ισογείου (+0.50), ο χώρος προπόνησης είναι υποβαθμισμένος κατά 1.70μ (στο -1.20) και κατεβαίνεις με 10 σκαλιά αφού μπεις στον χώρο (έχει έναν μικρό προθάλαμο). Η πλάκα οροφής είναι κοινή και ισοϋψής για όλους τους βοηθητικούς χώρους του κτιρίου.

Στοιχεία χώρου:

Ύψος 4,50μ (-1.20 έως +3.30)

Επιφάνεια 110τ.μ.

Είχα κάνει την μελέτη με βάση το Π.Δ. 3/81 και δεν είχα λάβει υπ' όψιν μου την ανισοσταθμία αυτή, μιας και κατά την γνώμη μου ο χώρος αυτός συνεχίζει να θεωρείται ισόγειος απλά υποβαθμισμένος. Ως μέτρα πυρασφάλειας υπολόγισα μόνο πυροσβεστήρες και φωτισμό ασφαλείας.

Η πυροσβεστική όταν είδε τον χώρο τον θεώρησε υπόγειο και μου ζήτησε sprinkler. Το κτίριο είναι παλιό (πριν του 1980) και ο ΓΟΚ του 1973 μου το βγάζει υπόγειο, αλλά ο ΝΟΚ στο άρθρο 2 μου λέει:<< 87. Υπόγειο είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή δεν υπερβαίνει την απόσταση 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους.>>

Το ερώτημά μου είναι τι θεωρείται ο χώρος; Υπόγειος ή ισόγειος; Ο 3/81 θέλει sprinkler για υποκείμενους ορόφους, εγώ έχω έναν όροφο μόνο (απλά υποβαθμισμένο). Τι μέτρα παίρνω; Και πώς το δικαιολογώ στην μελέτη;

Ευχαριστώ.

Edited by dravig
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι σωστά η πυροσβεστική σου ζητάει sprinkler θεωρώντας το ως υπόγειο, δεδομένου οτι το κτήριο είναι προ του 71/88 και πάει με τους παλιους κανονισμούς (Πυρ. Διάταξη 3/81 και ΓΟΚ 73)

Link to comment
Share on other sites

Για όποιον ενδιαφέρει, η κατάληξη της υπόθεσης ήταν πως η πυροσβεστική θεωρεί οριζόντια την όδευση από ένα επίπεδο έως το εξωτερικό του κτιρίου, αν υπάρχει διαφορά δαπέδου έως τρεις βαθμίδες. Για κλίμακα με περισσότερες από τρεις βαθμίδες, θεωρεί πως η όδευση γίνεται κατακόρυφα, άρα έχουμε αλλαγή επιπέδου. Εγώ είχα 10 βαθμίδες, 1.7μ υψομετρική διαφορά και γιαυτό μου θεωρεί τον χώρο υπόγειο και μου ζητάει sprinker.

Μου έδωσαν και σχετική απάντηση σε παρόμοιο ζήτημα που είχε προκύψει παλιότερα (με 6 βαθμίδες).

Η απάντηση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος ήταν πως θα πρέπει να τοποθετήσει sprinkler και σε περίπτωση αδυναμίας να ζητήσει αποκλίσεις από την εφαρμογή του 3/81.

 

ΥΓ. Ίσως και οι 3 βαθμίδες να έχουν προκύψει από τον ΓΟΚ του '73 που αναφέρει υπόγειο χώρο όποιον βρίσκεται κάτω από 0,60μ από την στάθμη του εδάφους, αν δεν κάνω λάθος.

Edited by dravig
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.