Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμοστατικές κεφαλές


Nontas D. Magi

Recommended Posts

Καλημέρα

Με ειχατε βοηθήσει και παλαιότερα στην εγκατάσταση αερίου, ήμουν απο τους πρώτους στη Θεσσαλονίκη και ειχα κάμποσες απορίες. Η βοήθειά σας ήταν ανεκτίμητη και απέφυγα κάμποσες παρατυπίες και κωλυσιεργίες τότε. Δυστυχώς δε βρίσκω το παλιό μου ονομα χρήστη, αλλα τεσπα το βολέψαμε...

Συγχαρητήρια για την αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα! (διάβασα κάμποσα θέματα)

 

Το πρόβλημα μου ειναι μάλλον απλό, αλλα είμαι ομολογουμένος λίγο περίεργος, πληροφορικάριος γαρ, δυσκολεύομαι να αφήσω κάτι στη τύχη.

Εχω αυτόνομη θέρμανση αερίου, ο θερμοστάτης ειναι στο καθηστικό, είναι ρυθμισμένος στους 22 βαθμούς. Στα 2 υπνοδωμάτια όμως και κυρίως στο εξωτερικά- γωνιακό η θερμοκρασία δεν προλαβαίνει μάλλον ποτέ να φτάσει εκει. Οπότε σκέφτηκα τις θερμοστατικές κεφαλές.

Πήγα σε ένα μαγαζί σχετικό, με ρώτησε πόσα σώματα έχω, είπα 6, μου ειπε 400 ευρώ. Αλλα όταν ρώτησα πως θα "συνεργάζεται" η κεφαλή με τον κεντρικό θερμοστάτη φάνηκε να μπερδεύεται και ο ίδιος. Αλλα πιστεύω πως το ερώτημά μου είναι εύλογο.

Το ερώτημά μου λοιπον: Ο λέβητας ανάβει κατ' εντολή του θερμοστάτη πρωί-μεσημέρι και βράδυ στους 22 βαθμούς. Έστω οτι η θερμοστατικές στα 2 υπνοδωμάτια ειναι και αυτές στους 22 βαθμούς. Είναι πολύ πιθανό όμως -[εως σίγουρο- πως ο θερμοστάτης θα πιάσει την επιθυμητη θερμοκρασία πρώτος και θα κλείσει τον λέβητα, σωστά; Πως θα μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν τα σώματα στα υπνοδωμάτια;

Αν έχει σχέση, το ένα σώμα είναι μόνο του στο δισωλήνιο απο τον λέβητα και το άλλο ειναι πρώτο απο τρία στο σύνολο στο ίδιο δισωλήνιο υποδύκτιο, αλλα στα άλλα δύο δεν μου χρειάζεται ρύθμιση με θερμοστατική, εκτος αν ειναι απαραίτητο για κάποιον λόγο

Τελικά θα "δουλέψει" έτσι απλά αν βάλω στα 2 δωμάτια θερμοσταικές βάνες; Η μήπως χρειάζονται περισσότερες;

(ελπίζω να τα βγάζετε πέρα με την "ορολογία" και τη λογική που χρησιμοποιώ> Δεν ξέρω μήπως έπρεπε να ανοίξω το θέμα στους "Ιδιώτες" επίσης, αλλα είδα ανάλογα θέματα εδώ, )

Edited by Nontas D. Magi
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μην αρχισεις να πετας λεφτα χωρις να ξερεις τι φταιει και τι πρεπει να κανεις. Το οτι καποια δωματια ειναι πιο κρυα απο το καθιστικο εχει να κανει με το οτι οπως λες ειναι γωνιακα, και το οτι τα σωματα ειναι πιο μικρα απο οσο επρεπε, ή στο καθιστικο το σωμα ειναι πιο μεγαλο απο οσο πρεπει, και ετσι ο θερμοστατης κοβει πιο νωρις χωρις να αποδοθει αρκετη θερμοτητα στα αλλα δωματια.

Θα ελεγα να ξεκινησεις δοκιμες παιζοντας αρχικα με το σωμα του καθιστικου. Να στραγγαλισεις λιγο τη ροη του νερου εκει. Ο θερμοστατης ειναι κοντα σε καποιο σωμα?

Οι θερμοστατικες στα υπνοδωματια, απο την στιγμη που τα σωματα εκει δεν θερμαινουν πολυ ειναι αχρηστες. Αν εβαζες θα εβαζες στο πιο θερμο δωματιο, αλλα και παλι εξαντλησε οσα περιθωρια εχεις με ρυθμιση του δικτυου ωστε να γλιτωσεις περιττα εξοδα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

είχα μείνει στην ιδέα οτι φταίει που ο θερμοστάτης ειναι ανάμεσα σε δύο σώματα, της κουζίνας και του καθιστικού που ειναι σχεδον ενιαίος χώρος -ειναι σχεδόν 2 μέτρα απόσταση απο το καθένα- και πως Όπου και να τον μετέφερα πάλι θα υπήρχε το πρόβλημα.. Είναι σίγουρα δύσκολοι καιροι για πρίγκιπες και οταν το κατανοήσουμε ολοι θα έχουμε κάνει μεγάλο βήμα , αλλα αυτο΄ειναι άλλη κουβέντα... :)

 

Αλλα εσύ με βάζεις σε μιαν άλλη διάσταση με αυτό που προτείνεις που δεν ειχα σκεφτει. Λες να κατεβάσω τη ροή σε καθιστικό και κουζίνα και έτσι θα αργήσει να ανεβάσει θερμοκρασία εκεί οπότε και θα υπάρχει χρόνος και για τα υπνοδωμάτια, έτσι; Θα το εφαρμόσω άμεσα, δεν το κατέχω αυτό με τις ροές, λλα κατανοώ την λογική όπως την παρουσιάζεις. Θα πρέπει να μειώσω και στις δύο βάνες στο κάθε σώμα;

Edited by Nontas D. Magi
Link to comment
Share on other sites

Τα σωματα στα πιο κρυα δωματια ανοιξε τα εντελως, και τις βανες σε σωματα που βρισκονται εντος χωρων με πολλη ζεστη περιορισε τες.... Δεν χανεις τιποτα. Ξερεις πως ειναι δομημενο το δικτυο σωληνωσεων? Αν εχεις μονοσωληνιο? Δισωληνιο? Αν μπορεις να ανεβασεις και καμια φωτο απο τους διακοπτες των σωματων.

Οσο για το θερμοστατη καλο ειναι να μην ειναι πολυ κοντα σε σωματα. Γιατι οπου και να τον μεταφερεις θα εχεις προβλημα?

Κανε τιποτα δοκιμες με τις βανες, αν εχεις κανενα γνωστο θερμουδραυλικο και εχεις ορεξη φωναξε τον να σου πει τη γνωμη του απο κοντα. Γιατι οπως καταλαβαινεις με γνωμες απο μακρυα δεν γινονται και πολλα πραγματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

post-82051-0-24621800-1355910234_thumb.jpg

post-82051-0-07649000-1355910255_thumb.jpg

Δισωλήνιο είναι.. απ όσο γνωρίζω.. για κάθε πάνελ ή για κάθε συστοιχία πάνελ φεύγουν απο τον λέβητα δυο σωλήνες και ο καθένας καταλήγει σε μία βάνα.

Πίστευα πως αν μετέφερα τον θερμοστάτη σε κάποιο υπνοδωμάτιο για να εχω εκει τη σωστή θερμοκρασία, τότε στο καθιστικό θα ήταν κόλαση... αλλα σου εξήγησα, είχα στρεβλη άποψη για τις βάνες, νόμιζα πως απλά κανονίζουν τη θερμοκρασία του πάνελ, δεν ειχα μπει στο μηχανικό τριπ. Θα τσεκάρω να το ελέγξω με τις ροές όσο μπορώ.

Ναι αυτό με τον θερμουδραυλικό ήταν το πρώτο που σκέφτηκα, πήρα τηλέφωνο τη κοπέλα που ειχε αναλάβει την εγκατάσταση, αλλα δυστυχώς το τηλέφωνο έμεινε στην εταιρια κι εκεινη άνοιξε "καπου" δική της όπως με ενημέρωσαν και πάνε πολλά χρόνια αποτην εγκατάσταση για να τους ζητάω χάρες... Τέλος πάντων όλο και κάποιον θα βρω, εγώ το έβλεπα για θερμοστατικές βλέπεις και ήθελα να τσεκάρω κόστος και λειτουργικότητα.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου

Edited by Nontas D. Magi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αν δεν μπορέσεις να κάνεις κάτι με την ρύθμιση της ροής που σου λέει ο Κυριάκος τότε μπορείς να βάλεις γωνιακό θερμοστατικό διακόπτη με αποσπωμενο αισθητήριο μιας και οι σύνδεση των σωμάτων γίνετε στο κάτω μέρος των σωμάτων.

Λειτουργούν μια χαρά και δεν χρειάζεται να επικοινωνούν με τον θερμοστάτη χώρου.

Οσο για 400 ευρώ για 6 κεφαλές έλεος.....

Link to comment
Share on other sites

η λογικη ειναι η εξης, επειδη συνηθως ο θερμοστατης μπαινει στο καθιστικο σε καποιον διαδρομο που επικοινωνει με μεγαλο χωρο, βαζεις στα υπνοδωματια μεγαλυτερα σωματα απο αυτα του υπολογισμου και βαζεις πανω τους θερμοστατικες κεφαλες.

 

στην περιπτωση σου που δεν εχει γινει αυτο (γενικα δεν το εχω δει να γινεται γιατι ο υπολογισμος ειναι "τυπικος"), θα στραγγαλισεις τις επιστροφες των σωματων σου (το βανακι που ειναι πιο κρυο απο τα δυο) και θα περιμενεις να δεις αποτελεσμα.

 

αν πχ ειναι 8 στροφων οπως τα δικα μου, θα τα κλεισεις τελειως και θα ανοιγεις μια μια στροφες αλλα θα περιμενεις αρκετη ωρα για να δεις που ισορροπει το συστημα σου (εμενα μου πηρε ενα σαββατοκυριακο). αν λοιπον καταφερεις να θερμανεις περισσοτερο τα σωματα που σε ενδιαφερουν και πετυχεις αυτο που θες εχει καλως.

 

αν θελεις επιπλεον βαζεις θερμοστατικες μονο στα υπνοδωματια (νομιζω οτι μια καλη επωνυμη κεφαλη εχει στα 25-30 ευρω στην ελλαδα (οικονομικη σειρα , εχει και "φηφιακους" με 90 βαλε) συν εναν γωνιακο διακοπτη αν χρειαστει λογω χωρου) ωστε να ρυθμιζεις καταβουληση την θερμοκρασια λιγο χαμηλοτερα αν χρειαστει η να κλεινουν το νερο στα σωματα οταν πιασεις θερμοκρασια ωστε να στειλουν περισσοτερο στο χωρο του θερμοστατη και να ανεβει η θερμοκρασια εκει γρηγοροτερα ωστε να σταματησει ο λεβητας νωριτερα.

 

φυσικα η ολη ιστορια με τον στραγγαλισμο σου κοστιζει κατι παραπανω γιατι δουλευει πιο πολυ ωρα ο λεβητας αλλα σιγουρα κοστιζει λιγοτερο απο οτι να ανεβαζες τον θερμοστατη στους 24 βαθμους για να πιασεις θερμοκρασια στα υπνοδωματια. θα σου κοστιζε λιγοτερο στη χρηση αν μπορουσες να αλλαξεις τα σωματα των υπνοδωματιων αλλα ετσι οπως εχουν μπει (με διακοπτες εκατεροθεν) μπορεις μονο να πας απο σειρα 22(αν βλεπω καλα) σε 33 (με θερμοστατικη ομως γιατι η διαφορα ειναι μεγαλη). φυσικα το κοστος αντιστοιχα μεγαλυτερο (εκει τοτε οντως μιλαμε για 400 ευρω)

 

εννοειται οτι δεν εχει νοημα να βαλεις θερμοστατικες στα σωματα που επιρρεαζουν τον θερμοστατη. μαλλον εχει αλλα η χρηση τους θα ειναι πολυ πιο δυσκολη και δεν θα μπορεις ευκολα να αλλαξεις σημειο λειτουργιας και να ισορροπησει το συστημα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά πρώτα απ όλα χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε !! :) και τις προτάσεις σας τις επεξεργάζομαι και προσπαθώ να βρω τη τελική διέξοδο.

 

pankrok ναι ολο το θέμα στις βάνες ήταν στη κατασκευή, η μηχανικός προσπάθησε να μου κάνει καλύτερη τιμή απο διάφορες προσφορές που ειχα προφανώς, της ειχα πει για καλύτερες βάνες που έβλεπα σε άλλες προσφορές πχ αλλα μου ειχε πει πως ειναι ελάχιστη η σημασία τους, γωνίες στης σωληνώσεις δεν έβαλε σε 3 σωλήνες που χρειάστηκε παρα μόνο έκαμψε λίγο τις σωλήνες και κάτι τέτοια, με τι δικαιολογία οτι κοβαμε απλές πολυτέλειες για να έχουμε καλύτερο καυστήρα (και με μικρό κοστος στο σύνολο)

100 ευρώ να γλύτωσα... στα 3 χιλιάρικα που πλήρωσα περίπου και αν θυμαμαι καλά ποιος σκέφτεται τα 100 πάνω ή κάτω αναρωτιέμαι, αλλα δεν ειναι αυτό μάλλον το πρόβλημα. Ισως ένα μεγαλύτερο σώμα στο υ/δ να ειναι καλή ιδέα τελικά.

 

Σε γενικές γραμμές αρχικά εκοψα απο τις βάνες στο καθιστικό και στη κουζίνα -που ειναι ενιαίος χώρος και αναμεσα στα 2 σώματα ειναι ο θερμοστάτη-ς- κατέβασα και απο τις δύο βάνες όμως και της εισοδου και της εξόδου. Είδα μια αύξηση στο υπνοδωμάτιο -που τα έχω full- αλλα όχι επαρκή. Αν όμως κατέβαζα κι αλλο θα κρύωνα στο καθιστικό και προφανως θα ειχα ασταμάτητη κάυση. ΔΟκιμάζω τώρα αυτό που είπες να χαμηλώσω μόνο στην επιστροφή να δουμε πως θα δουλέψει.

Αλλα πάλι δε καταλαβαίνω πως θα δουλέψει η θερμοστατική στο υ/δ. Εκει ειναι που θέλω περισσότερη θερμοκρασία κι εκει ειναι που ειναι πιο κρύο το περιβάλλον, το ένα ειναι μαλιστα γωνια βορεινο... Αυτό που θέλω ειναι να έχω τους 21,5-22 βαθμους του θερμοστάτη στα υ/δ κι όχι στο σαλόνι όπως τώρα. Αν χαμηλώσω στα υ/δ τον ήπιαμε... :P

Σκέφτομαι απλά να μεταφέρω τον θερμοστάτη εκει, τίθεται θέμα χρηστικότητας βέβαια, αλλα...

Edited by Nontas D. Magi
Link to comment
Share on other sites

αν φτασεις σε σημειο να μην ζεσταινεις κανενα σημειο του σπιτιου κλεινοντας και αλλο τον διακοπτη (ενω ο λεβητας θα δουλευει συνεχεια) τοτε σιγουρα θελεις μεγαλυτερα σωματα στα υπνοδωματια.

 

εναλλακτικα, αν εχεις αντισταθμιση ανεβασε την τιμη Κ ωστε να ανεβει η θερμοκρασια του νερου στον λεβητα για τη δεδομενη εξωτερικη θερμοκρασια.

αν δεν εχεις και εχεις απλα θερμοστατη νερου τοτε δοκιμασε να αυξησεις τη θερμοκρασια (του νερου) 5 βαθμους (αρκει βεβαια να μην εισαι ηδη στους 85 και πανω)

 

η θερμοστατικες δουλευουν κοβοντας νερο αρα για να εχουν νοημα τις βαζεις σε σωμα που υπερκαλυπτει τον χωρο σου ωστε να μειωσεις τη θερμοκρασια στο επιπεδο που θελεις.

 

οσο για το πιο διακοπτη θα κλεισεις αυτο δε θα κανει τοσο μεγαλη διαφορα στο αποτελεσμα αλλα γενικα ειναι πρακτικοτερο να κλεινεις την εξοδο απο το σωμα γιατι μπορεις να εξαερωσεις καλυτερα.

 

επισης να ξερεις οτι τα βανακια αυτα οταν ειναι πολυ κλειστα επειδη το νερο περναει πιο βιαια απο μεσα τους καποια στιγμη δε θα σφραγιζουν καλα (αναλογως ποιοτητας βεβαια) καθως θα διαβρωθει η εδρα τους για αυτο και γενικα αποφευγουμε να τα κλεινουμε παρα πολυ (δηλαδη κατω απο 1 στροφη αν υποθεσουμε οτι ανοιγουν πληρως στις 8-10)

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ κάτι κάναμε τώρα με το "πνίξιμο" μόνο στην επιστροφή, το πάνελ του καθιστικου ζεσταίνει το μισο (έχει πλάκα) , αρκετά για να δίνει και το αίσθημα της "θαλπωρής" :) και μοιάζει καλύτερα απο το να ειναι ολο το σώμα στη μιση θερμοκρασία.

 

καταλαβαίνω πως για να έχω τους 22 που θέλω στο υ/δ πρέπει να βάλω 24 για το καθιστικό, όπως το ειχα πέρυσι, αλλα αυτό με έφερνε σε κάτι περισσότερο απο 400€ το δίμηνο στον λογαριασμο... μια και πλέον με αυτές τις εξωτερικές θερμοκρασίες το ανάβουμε ολη ημέρα, όπως μου πρότειναν -και απ οτι φαίνεται- δεν γλιτώνω κάτι σβήνοντας το για μερικές ώρες και μετά πάλι απο την αρχή.

 

δεν ξέρω για αντιστάθμιση.. αλλα θα δοκιμάσω κι αυτό που μου λες να ανεβάσω τη θερμοκρασία του νερου, εχω τον Baxi με τον αποσπομενο θερμοστάτη, κάπου το ειχα πετύχει οταν τον περιεργαζόμουν παλια, θα πέσει μελέτη στο manual. Ίσως φωνάξω τον τεχνικό τελικά για το service νωρίτερα, αλλα αυτός μου εκοβε ολες τις βάνες στα μισά, βεβαια δεν του ειχα εκθέσει το πρόβλημα... ειδομεν

 

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια

Edited by Nontas D. Magi
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.