Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με ενεργειακό τζάκι...


philosopher81

Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

Είμαι ο Νίκος από Πειραιά.

Πριν 4 περίπου μήνες κατάφερα επιτέλους και μπήκα στο δικό μου σπίτι!

Επειδή το κόστος του πετρελαίου έχει ξεφύγει αρκετά αποφάσησα να εγκαταστήσω και εγώ μια ενεργειακή εστία (Romotop KV055L) πέρα από τα σώμματα καλοριφέρ κτλπ.

Η συγκεκριμένη εστία δεν είναι εξοπλισμένη με κάποιο βεντιλατέρ κτλπ και έχει μια απόδοση της τάξης των 10-12KW που θεώρησα ικανοποιητικό για το 50τμ χώρο (σαλόνι-τραπεζαρία) που θέλω να ζεστάνω.

Το θέμα μου είναι ότι δε μπορώ να ζεσταθώ με τίποτα όμως.

Έχω ανοίξει τις τρύπες χαμηλά και ψηλά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή, έχω δώσει αέρα από έξω για τη πρωτογεννή καύση. Νίωθω τη κάτω περσίδα να τραβάει κρύο αέρα (με το χέρι) η πάνω επίσης βγάζει αέρα αλλά χωρίς δύναμη και το νίωθεις μέχρι 10-15cm απο το στόμιο. Και αναρωτιέμαι πως στο καλό θα ζεσταθεί ο χώρος?

Σημειώνω ότι ο θάλαμος καύσης ανεβάζει θερμοκρασίες μια χαρά και έχω καταλήξει να το χρησιμοποιώ σα κλασικό τζάκι, με τη πόρτα full ανοιχτή.

Σήμερα αφιέρωσα τη μέρα σε μετρήσεις για να επιβεβαιώσω ότι όντως δε ζεστένομαι. Το σπίτι πριν το τζάκι ήταν 17 βαθμούς με το τζάκι μετα βίας και χρόνου πήγε 18.5. Με τη πόρτα ανοιχτή χτύπησα 20άρι σχετικά κοντα στην εστία σε πολύ λίγο χρόνο.

Προσπαθώ να σκεφτώ μήπως κάτι δεν έχει πάει καλά στην εγκατάσταση αλλά επειδή ήμουν παρών όλα έγινα βάσει προδιαγραφών κατασκευαστή (αποστάσεις από τοίχους κτλπ).

Γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να πάει στραβά?

Edited by philosopher81
Link to comment
Share on other sites

Δεν θυμάμαι πόσα kw είχα αγοράσει το δικόμου ενεργειακό τζάκι πριν 5 χρόνια, αλλά για χώρο περίπου 40τμ (σαλόνι-κουζίνα ενιαίο), με λίγα ξύλα από 17 βαθμούς το πρωί το ανεβάζει για πλάκα σε 20-21 βαθμούς (πάντα με την πόρτα κλειστή, και το θερμόμετρο σε απόσταση 4 μέτρα απτο τζάκι), και αν το φουλάρω με ξύλα πιάνει ο χώρος 25-26 βαθμούς. Έχω όλες τις πόρτες ανοιχτές και τα δωμάτια είναι περίπου στους 18-19 βαθμούς (Σπίτι 85τμ με καλή μόνωση, και το τζάκι χωρίς βεντιλατέρ). Μήπως φταίνε τα ξύλα που χρησιμοποιείς?? Μήπως είναι χλωρά?? Εγώ καίω δρυς περσινό κομένο και έχω πολύ καλή απόδοση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Νίκο, περίπου τόσος είναι και ο δικός μου ενιαίος χώρος και έχω μια ενεργειακή, ιταλική, μαντεμένια εστία 12kW, χωρίς ανεμιστήρες.

Έχει 2 αεραγωγούς στο πάνω μέρος της φούσκας και όταν έχει ανάψει καλά αισθάνεσαι τον καυτό αέρα να βγαίνει χωρίς όμως να νιώθεις ότι "φυσάει" δυνατά.

Για να παρατηρώ πιο εύκολα το ρεύμα του αέρα έχω κολλήσει μια λωρίδα από χαρτοπετσέτα πλάτους 1 - 1,5cm περίπου. Αρχίζει να κινείται περίπου 20 - 30 λεπτά μετά το άναμμα και όταν η εστία είναι καλά αναμμένη η λωρίδα "κυματίζει" σαν σημαία χωρίς όμως και πάλι να δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα.

Πάντως, τις αλουμινένιες περσίδες δεν τις ακουμπάς για πολύ ώρα γιατί καίγεσαι....εκτιμώ ότι η θερμοκρασία του αέρα εκεί, είναι πάνω από 100 βαθμούς.

 

Ο χώρος ανεβάζει άνετα πάνω από 21 βαθμούς και αν το "φουλάρω" μπορώ να ξεπεράσω και τους 23 (με εξωτερική μικρότερη από 10).

Όπως λέει ο Κοσμάς, είναι σημαντικό να καις ξερά ξύλα....εγώ για φέτος αγόρασα μπρικέτες με τις οποίες η απόδοση του τζακιού είναι σαφώς ανεβασμένη και καλύτερα ελεγχόμενη, κυρίως λόγω χαμηλής υγρασίας.

 

Επίσης, είναι λάθος να έχεις την πόρτα ανοιχτή αφού τότε η απόδοση της εστίας πέφτει στο επίπεδο του παραδοσιακού ανοιχτού τζακιού που είναι κάτω από 20%, γιατί απορροφά μεγάλες ποσότητες θερμού αέρα από τον χώρο.

 

Η απόδοση για τα υπόλοιπα δωμάτια είναι όπως τα περιγράφει ο Κοσμάς. Το χρησιμοποιώ για 5η χρονιά φέτος και είμαι πολύ ευχαριστημένος αφού είναι η κύρια θέρμανση του διαμερίσματος. Η κεντρική θέρμανση χρησιμοποιείται ελάχιστα (φέτος καθόλου προς το παρόν) και περιστασιακά βοηθάει και ένα κλιματιστικό inverter όταν για διάφορους λόγους δεν ανάβει το τζάκι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.