Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόματοι διακόπτες:non-current Limiting Vs Current Limiting


novice

Recommended Posts

Καλησπέρα σας ή μάλλον καλημέρα, συνάντησα τους όρους non-current limiting και current limiting όσο έψαχνα να βρω αυτόματους διακόπτες για μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Αν και καταλαβαίνω στο περίπου τι ακριβώς είναι, θα ήθελα μια πιο έμπειρη και έγκυρη γνώμη, για το πως λέγονται στα ελληνικά κατ΄αρχάς και δεύτερον τι διαφορές έχουν, ποιο είναι προτιμότερο, φθηνότερο, ποιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί που και γενικώς κάποιες πληροφορίες.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Γενικά,

 

Current limiting CBs είναι οι Α/Δ που μειώνουν την ενέργεια που περνάει από μέσα τους στην περίπτωση ενός βραχυκυκλώματος κατάντι. Non limiting CBs εκείνοι που δεν το κάνουν. Ονομάζονται δε, Α/Δ περιορισμού βραχυκυκλώματος.

 

Συνήθως οι Air CBs ΔΕΝ κάνουν περιορισμό σε αντίθεση με τους MCCBs (Moulded Case CBs) που μπορεί και να κάνουν αν ενσωματώνουν την σχετική τεχνολογία διακοπής.

 

Αυτό το χαρακτηριστικό των Current Limitors τους κάνει χρήσιμους σε πολλές εφαρμογές. Π.χ. χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να περιορίσουμε την ενέργεια με την οποία μιά πηγή μπορεί να τροφοδοτήσει ένα βραχυκύκλωμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό μικρότερης αντοχής, ή να περιορίσουμε τις ζημιές. Π.χ. Αν μια πηγή (Μ/Σ Μ.Τ./Χ.Τ.) έχει την δυνατότητα να τροφοδοτήσει ένα σημείο βραχυκυκλώματος μιας εγκατάστασης με 30kA και θέλουμε να εγκαταστήσουμε εξοπλισμό που ν' αντέχει 20kA μπορούμε να παρεμβάλουμε ανάμεσα στην πηγή και την εγκατάσταση έναν Current Limiter ο οποίος δεν θα αφήνει να περάσουν πάνω από 20kA.

 

Συνήθως οι current limiters είναι ελαφρά ακριβότεροι, αλλά κερδίζεις τα επιπλέον χρήματα, από τον περιορισμό ή και την εξάλειψη της ζημιάς από βραχυκλωμα στον κατάντι εξοπλισμό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Π.χ. Αν μια πηγή (Μ/Σ Μ.Τ./Χ.Τ.) έχει την δυνατότητα να τροφοδοτήσει ένα σημείο βραχυκυκλώματος μιας εγκατάστασης με 30kA και θέλουμε να εγκαταστήσουμε εξοπλισμό που ν' αντέχει 20kA μπορούμε να παρεμβάλουμε ανάμεσα στην πηγή και την εγκατάσταση έναν Current Limiter ο οποίος δεν θα αφήνει να περάσουν πάνω από 20kA.

 

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εξεταστεί η συνεργασία των δυο διατάξεων προστασίας, μέσω των πινάκων που δίνουν οι κατασκευαστές (επιτρεπόμενο αναμενόμενο ρεύμα βραχυκύκλωσης για το συνδιασμό των μέσων προστασίας).

 

Η τιμή των 20kA δεν είναι κάποιο γενικό χαρακτηριστικό της πρώτης διάταξης, αλλά εξαρτάται από τον αναμενόμενο βραχυκύκλωμα (που στην περίπτωσή μας είναι 30kA).

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω, αλλά θα ήθελα να προσθέσω και την χρήση reactor γραμμής ως μία άλλη ασφαλή λύση στην περίπτωση πινάκων με διαφορετική στάθμη

βραχυκύκλωσης . Ιδιαιτέρως σε εγκαταστάσεις μεγάλης ισχύος.

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω, αλλά θα ήθελα να προσθέσω και την χρήση reactor γραμμής ως μία άλλη ασφαλή λύση στην περίπτωση πινάκων με διαφορετική στάθμη

βραχυκύκλωσης . Ιδιαιτέρως σε εγκαταστάσεις μεγάλης ισχύος.

 

ευχαριστώ

 

Τα πηνία στραγγαλισμού, δεν είναι λύση που χρησιμοποιείται ευρέως σε διανομές Χ.Τ., όπου έχει εφαρμογή η χρήση Α/Δ περιορισμού βραχυκυκλώματος. Τον ρόλο αυτό παίζει επικουρικά ο Μ/Σ Ισχύος Μ.Τ./Χ.Τ., μέσω της υφιστάμενης ικανότητάς του για περιορισμό του ρεύματος βραχυκύκλωσης. Τα πηνία στραγγαλισμού, χρησιμοποιούνται με φειδώ σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψήλής ισχύος, Μ.Τ. (μεταλουργικές βιομηχανίες π.χ.). Με φειδώ καθώς είναι πηγή απωλειών ισχύος, άρα και χρημάτων. Αποτελούν δε άλλον έναν αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα που απαιτεί κόστος για την λειτουργία και συντήρησή του.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε πραγματικά σε συγχαίρω για το παραπάνω μνμ, μιας και έχω ακούει δεκάδες απαράδεκτες απόψεις επί του θέματος στην εργασία μου.

Ελπίζω να απολαμβάνεις την αποδοχή που σου πρέπει απο τον εργοδότή σου, και να μην έχεις κάποιον ανίδεο απο πάνω σου.

 

να σαι καλά!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.